Nu doar nişte interviuri
- argument -
Am ales pentru primul Dosar al acestui an să republicăm cîteva dintre cele mai interesante interviuri care au apărut în
, în anul 2014. De fapt, toate aceste texte conţin mai mult decît nişte întrebări şi răspunsuri, sînt nişte dialoguri vii, pe alocuri lejere şi colocviale, însă care abordează teme actuale, pline de sens şi de tîlcuri.
La zece ani de la publicarea cărţii
Livius Ciocârlie, eseist, critic şi scriitor, îi povesteşte Luizei Vasiliu despre „cele patru bătrîneţi“. În toamna lui 2014, a împlinit 79 de ani, dar „bătrîneţea nu are de-a face cu vîrsta“. Livius Ciocârlie mărturiseşte că a simţit pentru prima oară că îmbătrîneşte în momentul în care „s-a simţit liber, a scăpat de toate corvezile pe care nu le putuse suferi pînă atunci, cînd a putut să facă numai ce-i place.“ Căci bătrîneţea nu este altceva decît „eliberarea de ceea ce ţine de maturitate.“ Toată această conversaţie în jurul unei teme prezente în viaţa noastră, a tuturor, dar de multe ori ignorată, este, de fapt, o mostră de filozofie personală, plină de rafinament.
Publicarea la Editura Humanitas a cărţii lui Andrew Solomon –
a fost un eveniment şi un prilej pentru cititorii români de a-l cunoaşte pe autor. Interviul pe care acesta i l-a acordat colegei noastre Ana-Maria Sandu este o disertaţie nu doar pe tema depresiei, a anxietăţii, ci şi a căutării de sine. „Mi-era teamă că o să mă înec în propria mea depresie, teamă că nu voi fi în stare să mă ridic la înălţimea poveştilor altora, pe care le includeam în carte, teamă că nu voi fi în stare să înţeleg partea ştiinţifică – teamă de toate“, spune Andrew Solomon în interviu.
David Lodge, unul dintre clasicii literaturii britanice, a fost unul dintre invitaţii speciali ai Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT). În dialogul cu Adela Greceanu şi Matei Martin, scriitorul povesteşte despre mediul academic şi personajele sale, despre H.G. Wells şi Henry James, despre cărţile care îşi pierd valoarea, „sînt ca pepenii la piaţă“, şi despre noile medii de comunicare, dar mai ales despre ce (mai) înseamnă literatura.
, primul volum al trilogiei
, a apărut, în toamnă, la editura newyorkeză Archipelago Books. Marius Chivu stă de vorbă cu Mircea Cărtărescu despre traduceri, America şi tîrguri de carte, despre latura de marketing a meseriei de scriitor, dar şi despre ce există dincolo de scris, de literatură. „Nici n-aş clipi măcar dac-ar dispărea într-o secundă tot ce-am scris vreodată. Oricum, toate cărţile vor dispărea. Literatura mi-a adus multă bucurie, dar şi enormă şi inutilă suferinţă“, spune Mircea Cărtărescu în acest dialog.
Unul dintre cele mai inedite Dosare ale anului 2014 a fost cel despre „Divele anilor ’80“, coordonat de Ana-Maria Sandu. Reluăm aici o conversaţie plină de nostalgii între Mihai Chirilov şi Margareta Pâslaru, care „preferă
ale căror perseverenţă şi dăruire sînt descrise în compoziţia cu acelaşi nume.“
Pe Hugo de Greef, manager cultural, l-am cunoscut la Alba Iulia, la Festivalul
unde a participat la o dezbatere pe marginea manifestului „A New Narrative for Europe“. Matei Martin intră cu el într-un dialog despre cultură, despre Europa.
Ilustraţie realizată de Ion BARBU