Noul val de subvenţii

Publicat în Dilema Veche nr. 499 din 5-11 septembrie 2013
Noul val de subvenţii  jpeg

Ce s-a întîmplat în anii ’70 şi după? Televiziunea a îndepărtat publicul de sălile de cinema, iar puţinii oameni care mai mergeau la cinema păreau să prefere producţiile unse cu toate allifiile şi cu buget generos ale Hollywoodului. Conform Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), filmele americane au acoperit 44,5% din biletele vîndute în Franţa în 2008, o cifră comparabilă cu cea obţinută de filmele fraceze (45,7%). Primele două filme erau franceze – Bienvenue chez les Ch’tis şi Asterix la Jocurile Olimpice –, însă următoarele opt erau producţii americane. Consistentele subvenţii pe care le acordă statul au ţinut în viaţă industria franceză de film. Aşa se face că anumiţi regizori străini – Jane Campion, David Lynch, Wong Kar-Wai – au profitat de acest sprijin oficial şi preferă să-şi facă filmele în Franţa. Tot din informaţiile furnizate de CNC aflăm că, în 2008, în Franţa au fost produse 240 de filme, mai multe decît în orice ţară din Europa. Franţa se mai poate mîndri şi cu aproximativ 5400 de ecrane cinematografice, cel mai mare număr din Europa şi al patrulea după China, Statele Unite şi India.

Numai că, spre deosebire de majoritatea ţărilor, Franţa îşi protejează industria cinematografică prin o groază de subvenţii şi reglementări. Rezultatul: filme franceze simpatice, comedii sociale cu buget redus şi alte nimicuri pentru piaţa domestică, care fac faţă cu greu importului de la Hollywood. Deşi unii regizori francezi visează deja să cucerească pieţe străine, singurul film – să-i spunem, cu indulgenţă, francez – care a cunoscut un succes de casă în Statele Unite, în 2007, a fost producţia animată Ratatouille. realizată – oups! – de Disney. (...)

În loc să imite stupid Hollywood-ul, Franţa ar putea descoperi că e mult mai practic să-şi aleagă ca model filme cu buget mic spre mediu – deci cele cu un buget sub 50 de milioane de dolari –, care pot deveni un succes şi de casă, şi de critică. (...) Cu alte cuvinte, Franţa are nevoie de mai multe filme ca La vie en rose (care a costat 27 de milioane de dolari): modeste, puternice emoţional şi cu o poveste simplă, ca vechile capodopere ale cinematografului francez. Altfel, există riscul ca şcoala de film franceză să rămînă încremenită în estetica anilor ’50 şi să arate ca o fată bătrînă care are impresia că arată mai tînără dacă se machiază excesiv. 

(Donald Morisson, Ce mai rămîne din cultura franceză?, Editura Art, 2010, traducere de Laura Albulescu)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

lora facebook jpg
Ce dietă adoptă Lora, una dintre cele mai apreciate artiste din România. „Aruncați sucurile!”
Lora (42 de ani) își menține silueta de invidiat printr-o serie de obiceiuri sănătoase. Sportul și alimentația sănătoasă au dat rezultate, iar Lora își păstrează greutatea ideală.
Vulpea salvata de pompieri Foto ISU Hunedoara jpg
O vulpe blocată în vizuina din curtea unui liceu, salvată de pompieri în Hunedoara. Cum a rămas captivă
O vulpe care își săpase vizuina în curtea unui liceu din Hunedoara a ajuns în pericol, după ce a rămas blocată în groapă. Pompierii au intervenit în ajutorul ei.
Aaron Boupendza (Sportpictures) jpg
Rebeliunea se plătește. Jucătorul care a refuzat să se întoarcă la Rapid, exclus
Giuleștenii au ajuns la o concluzie în privința fotbalistului „răzvrătit”.
474020489 994735379346178 3137021709261635990 n jpg
A murit medicul Nicolae Constantinescu, cel care a salvat răniții de la Revoluție: „Noi, cei care am operat, am văzut adevărata faţă a comunismului”
Reputatul chirurg Nicolae Constantinescu, medicul care a îngrijit răniții la Revoluție, a murit. A fost de gardă la Spitalul Colţea începând din 21 decembrie 1989, fiind martorul direct al ororilor comise în timpul Revoluţiei. A operat, în condiţii de război, 22 de oameni împuşcaţi.
Netanyahu FOTO EPA EFA
Premierul Israelului sare în apărarea lui Elon Musk, acuzat că a făcut un salut nazist. „Elon e un prieten bun al Israelului”
După ce Elon Musk a făcut un salut asemănător celui nazist săptămâna aceasta, în timpul inaugurării lui Donald Trump, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, i-a luat apărarea.
Inaugurare Donald Trump jurământ FOTO profimedia 0955722464 jpg
Trump îl amenință voalat pe Biden: A dat grațieri pentru toți, „mai puțin pentru el”
Un prim interviu al președintelui american Donald Trump de la Biroul Oval al Casei Albe pare să lanseze un avertisment pentru fostul șef de stat, Joe Biden, care a emis în ultima zi de mandat mai multe grațieri.
femeie eleganta jpg
Accesorii accesibile, dar de efect, cu care îți pui în valoare ținutele pentru birou
O ținută îngrijită și elegantă este necesară la birou. Ca să te simți confortabil și încrezător în mediul profesional, este recomandat să acorzi o atenție deosebită garderobei tale. Cu toate acestea, o ținută nu este perfectă fără accesoriile potrivite.
Banner Stefan Bănică Stela Enache
Ce pensie mică are Stela Enache: „A fost cam munca în zadar”. Artista din Generația de Aur împlinește 75 de ani, de Ziua Unirii: „Mă îngrozește cifra, dar sunt tot vioaie!”
Marea noastră solistă Stela Enache, interpreta piesei „Ani de liceu”, împlinește 75 de ani, mâine, 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române.
covoare pentru bebelusi 2 jpg
Cum să decorezi camera bebelușului: Sfaturi de top de la experți în interioare
Unul dintre cele mai încântătoare aspecte ale pregătirii pentru sosirea copilului tău este amenajarea unei camere confortabile.