Noii biserico┼či f─âr─â de biseric─â

C. G.
Publicat în Dilema Veche nr. 315 din 25 februarie - 3 martie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

E drept c─â ideea acestui num─âr mi-a venit c├«nd flac─âra violet─â s-a intersectat, ├«n via┼úa mea, cu Avatar. Dou─â exemple spectaculoase ├«n care o nou─â spiritualitate, desprins─â de religiile tradi┼úionale, se insinueaz─â ├«n via┼úa noastr─â. Exist─â ├«n psihologia colectiv─â un prototip al omului care se las─â purtat de ira┼úional: baba de la biseric─â. Ea este ├«ndeob┼čte dispre┼úuit─â ┼či ridiculizat─â. Noi to┼úi ne sim┼úim din alt─â lume fa┼ú─â de ea atunci c├«nd baba bisericoas─â se ├«nchin─â la nesf├«r┼čit ┼či pup─â moa┼čte, dup─â ce a stat la coad─â jum─âtate de zi ┼či s-a ├«mbr├«ncit cu alte babe religioase. A dispre┼úui baba bisericoas─â este un accesoriu conversa┼úional aproape obligatoriu al clasei de mijloc urbane ┼či educate, al─âturi de vacan┼úele all inclusive, de pild─â.

Rom├ónia clasei de mijloc ├«n expansiune, a marilor ora┼če ┼či a noii economii, are leg─âturi tot mai firave cu celelalte Rom├ónii, cu Rom├ónia babei bisericoase, cu Rom├ónia ┼ú─âranului autoconsumator, cu Rom├ónia muncitorului a c─ârui urbanizare a dat ├«napoi ├«n tranzi┼úie. Dar acesta nu este un num─âr despre noile realit─â┼úi sociale, ci despre o uimire personal─â: c├«t de mult discut─â noua Rom├ónie despre teme spirituale, f─âr─â a le considera ca atare.

Am auzit odat─â o conversa┼úie ├«ntre dou─â tinere doamne genul corporate-all inclusive care ├«n decurs de trei minute f─âcuser─â un haz nebun de o bunicu┼ú─â inept─â care umbla cu agheazm─â ┼či apoi discutau cu fascina┼úie despre feng-shui ┼či cum s─â-┼úi aranjezi catrafusele prin cas─â pentru a deschide nu ┼čtiu ce por┼úi energetice. Nu am nimic cu feng-shui-ul respectiv, e chiar amuzant s─â cite┼čti cum trebuie s─â faci cur─â┼úenie pentru a l─âsa Chi-ul s─â zburde liber sau cum trebuie s─â cre┼čti plante pentru a sparge blocajele energetice. Ce m─â enerveaz─â este puf─âiala unora care citesc asemenea baliverne fa┼ú─â de babele cu agheazm─â. ┼×i feng-shui-ul ┼či agheasma s├«nt ├«n esen┼ú─â dou─â forme de spiritualizare a orizontului imediat, dou─â forme ira┼úionale care ├«ncearc─â compulsiv s─â controleze soarta, obiectele din jur ┼či viitorul proxim. Doar c─â s├«nt tratate profund diferit de snobismul social: baba cu agheasm─â vine dintr-un ev ├«ntunecat, ne e ru┼čine cu ea, specialista ├«n tranzac┼úii bancare care cite┼čte reviste de feng-shui ┼či aranjeaz─â pernele c├«t s─â-i fie Chi-ului bine este viitorul. Cel mult, poate s─â ni se par─â ciud─â┼úic─â, dar at├«t. P├«n─â la urm─â, stric─â s─â cre┼čti plante ┼či s─â dai cu aspiratorul?

Vreau deci s─â iau ap─ârarea babei cu agheasm─â. Nu ├«n sensul acelui creator de aforisme ÔÇô ┼či el o mod─â snoab─â care ├«ncepe s─â treac─â ÔÇô care zicea c─â prefer─â o bab─â bisericoas─â ├«n locul a 100 de filozofi atei. Vreau doar s─â observ c─â noua societate ÔÇô fie ea din Bucure┼čti (unde e ├«n plin─â expansiune) sau ├«n Londra (unde a ├«nvins de mult) ÔÇô repet─â f─âr─â s─â vrea ┼či f─âr─â s─â ┼čtie anumite pattern-uri spirituale pe care le ├«mprumut─â de la societatea veche, aia religioas─â, habotnic─â ┼či, ├«n general, c├«h. F─âr─â s─â mai fie un volum coerent de practici religioase, aceast─â nou─â spiritualitate este flexibil─â ca lumea care a n─âscut-o, supus─â modei ┼či mofturilor la fel ca ea. De aceea este ┼či greu s─â o descrii. Unii cred c─â alegerile preziden┼úiale pot fi influen┼úate prin culori. Al┼úii ÔÇô c─â praful este un p─âcat contra Chi-ului. Unii cred c─â, dac─â privesc fix la un perete minute bune, ├«n timp ce ascult─â muzic─â bizar─â, se vor autocunoa┼čte mai bine. ┼×i a┼č putea continua. Toate forme simpatice de ie┼čire din imediat ┼či comunicare cu spiritualul. To┼úi practican┼úii lor ├«┼úi vor explica doct c─â ├«ntre ei ┼či baba cu agheasm─â este o diferen┼ú─â de natur─â. Nu este.

├Än plus, le lipse┼čte total aplombul explicator al religiilor consacrate. ├Äntr-un fel sau ├«n altul, religiile mari ├«ncearc─â s─â dea r─âspunsuri la ni┼čte ├«ntreb─âri universale ┼či c─ârora ┼čtiin┼úa nu le-a r─âspuns: cine s├«ntem?; unde mergem?; cine a n─âscut Universul?. Nu zic c─â baba cu agheasm─â e pus─â pe explicat universul c├«nd strope┼čte curtea diminea┼úa. Zic doar c─â, de pild─â, cre┼čtinismul ├«nseamn─â ┼či baba cu agheasm─â, ┼či Toma dÔÇÖAquino. Noua spiritualitate de care v─â zic pare a fi redus─â doar la latura stropit-curtea-diminea┼úa, fie c─â se nume┼čte feng-shui, yoga sau altfel. Marile sale ├«ntreb─âri nu s├«nt de genul ÔÇ×cine a creat UniversulÔÇť, ci ÔÇ×de ce m─â trezesc cu capul greu diminea┼úa?ÔÇť.

Un caz care merit─â discutat aparte este cel al ecologismului. El are ambi┼úii atotexplicatoare, dar nu este o religie, ci o mi┼čcare social─â, politic─â, intelectual─â care valorizeaz─â natura. Sau este ┼či religie? Presupune ecologismul un patos spiritual? Nu am un r─âspuns s─â v─â ofer, ci doar o dezbatere (vezi p. 11).

Regizorul James Cameron tocmai a anun┼úat c─â vrea s─â scrie un roman cu personajele ┼či povestea din filmul Avatar. Va fi interesant de v─âzut dac─â f─âr─â efectele 3D povestea va fi la fel de popular─â. ├Än definitiv ÔÇô cum observ─â Anca Manolescu ├«n interviul pe care ni-l acord─â ÔÇô este paradoxal c─â o pledoarie pentru via┼úa simpl─â, natural─â ┼či-a bazat succesul pe inventarea unor noi trucuri tehnologice. O mai bun─â metafor─â pentru paradoxurile noii spiritualit─â┼úi nu se putea g─âsi. (C. G.)

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.