„Noi nu ținem neapărat la obiecte, ci la ceea ce reprezintă ele“ – interviu cu Mădălina PREDA, expert în organizare

Publicat în Dilema Veche nr. 969 din 3 noiembrie – 9 noiembrie 2022
image

În munca de expert sau consultant în organizare vă confruntați adesea cu lipsa spațiului, ba chiar cu haosul din case, dintr-un motiv simplu: oamenii au prea multe lucruri și nu sînt învățați să renunțe la ele. Concret, ce adună în exces oamenii, în casele lor, și, mai ales, de ce apelează la dumneavoastră?

Oamenii adună de toate în casele lor. În funcție de vîrstă, obiceiuri, pasiuni, mediul din care provin sau în funcție de mediul în care activează sau au activat, în funcție de factori de sănătate sau preferințe, de stil de viață, oamenii chiar își aduc în case cam tot ce au deținut începînd din adolescență. O perioadă generoasă, dacă e să ne gîndim la un adult trecut de 40 de ani. Dar asta este realitatea, deținem o masă extrem de generoasă de obiecte pe care le-am căpătat în adolescență sau în tinerețe și pe care le luăm după noi din cămin în cămin, de-a lungul vieții. 

Dacă vă referiți la categorii de obiecte, întîlnesc volume foarte mari de haine și încălțări, cărți, hîrtii și accesorii de gătit. Stocăm și o cantitate impresionantă de ambalaje, de la cutia televizorului la cutii de pantofi și minunata pungă cu pungi sau găletușa de iaurt.

De foarte multe ori, oamenii apelează la serviciile mele fiindcă nu se mai descurcă prin ceea ce ei percep a fi „haosul de acasă”. Nu găsesc obiecte, nu pot avea o viață socială așa cum și-ar dori-o, casa îi sufocă, nu se pot despărți de lucruri, deși înțeleg că le depozitează fără un scop anume.

Mulți oameni simt că modul în care trăiesc în spațiul lor nu îi reprezintă sau că efectiv îi împiedică să ajungă unde își doresc – nu pot munci bine de acasă, nu pot face sport, nu se pot concentra, au mereu curățenie sau ordine de făcut în detrimentul altor activități care i-ar bucura mai mult. Alteori, oamenii mă cheamă fiindcă se confruntă cu o criză sau cu un moment de tranziție: un diagnostic, o mutare, o schimbare profesională, o nuntă sau o despărțire, venirea unui copil sau dispariția unui membru al familiei... În acele momente, oamenii au nevoie mai mult ca oricînd de predictibilitate și de structură, iar organizarea le oferă pe ambele din plin.

Care sînt motivațiile oamenilor pentru lucrurile pe care le strîng sau de care nu se pot despărți? Cum îi învățați să lase obiecte în urmă, cum alegeți ce rămîne?

Aici avem mai multe niveluri de profunzime a atașamentului față de obiecte. Fiindcă, de timpuriu, formăm tipare de atașament nu doar față de persoanele din viața noastră, ci și față de obiecte. Ursulețul cu care dormeam cînd eram de-o șchioapă, cănița preferată, tricoul din liceu, prima pereche de blugi sau acea pereche de cercei de la bunica.

Cu toții avem atașamente într-un grad mai mare sau mai mic și, într-adevăr, unele persoane dezvoltă atașamente acaparatoare, pe care ajung să nu le mai poată controla. La baza lor stă teama de abandon, nevoia de a aparține unui grup, de a fi acceptat, validat de către cei care contează sau de către societate, în general, nevoia de afirmare a propriei personalități și de a ne face auzită vocea. Gîndiți-vă la mama care, plecînd la muncă, lasă copilașul la bunica. Copilașul plînge, nu vrea să se despartă de mama, nu știe că ea se va întoarce peste doar cîteva ore și că la bunica este totul minunat. Mama îi dă o jucărie și copilașul o strînge puternic la piept, fiindcă ea reprezintă o bucățică din mama. Ce tocmai v-am descris nu este deloc o situație dramatică sau traumatizantă, dar pentru un copil foarte mic poate reprezenta începutul unui atașament nejustificat față de obiecte, care se va perpetua în comportamente compulsive de achiziție sau retenție la maturitate.

Prin exemplul de mai sus vreau să arăt că, de fapt, noi nu ținem neapărat la obiecte, ci la ceea ce reprezintă ele. La persoana sau starea sau visul din spatele lor. La alegerea, la contextul sau la perioada în care obiectul a intrat în viața noastră. Omul nu plînge după un ursuleț de pluș, ci după ceea ce reprezintă el. Omul nu ține cu dinții de un ceas sau un telefon, ci de valoarea pe care înțelege că aceste obiecte o aduc în viața lui.

Din acest punct de reverență și respect încep lucrul cu atașamentele față de obiecte. Lucrăm cu blîndețe, redescoperim obiecte, povești, savurăm în tihnă momente și abia apoi luăm decizii. Începem mereu cu anumite categorii de obiecte față de care observ că nu există un mare atașament. Lucrăm acolo și ne antrenăm „mușchiul deciziei”. Abia apoi ne îndreptăm atenția înspre categoriile unde știm că vom petrece mai mult timp.

Sînt oare stocurile de produse, păstrarea tuturor ambalajelor și a recipientelor reminescențe ale comunismului, cînd nu se găseau lucruri? Sînt generațiile mai noi mai puțin atașate de obiecte?

Absolut. Este o traumă transgenerațională pe care o resimțim puternic. Eu am fost șoim al patriei și șef de detașament la pionieri, am stat cu bunicii la cozile comuniste, am strîns sticlele de lapte și borcanele de gem, spălăm și curățăm pungile după folosire, știu cum este. Dar eu eram mică. Întîlnesc ecourile comunismului și la distanță de trei generații, văd comportamente și mentalități preluate, nedigerate, pe principiul „așa se face”, copii care au preluat de la părinți și părinți care au adus cu ei traumele părinților lor… Războaiele, comunismul și apoi deschiderea asta nebună la tehnologie și consum de tip fast-food au dezechilibrat balanța preț de cîteva generații. Acum, prin copiii mei, eu caut să rescriu istoria și să clădesc în ei o relație sănătoasă cu posesiunile, dar aici ne confruntăm cu un nou tip de balaur: totul e accesibil, totul e instant, dacă nu e disponibil în lumea reală, nu e nici un fel de problemă, îl poți deține în lumea virtuală, acolo unde acumulările efectiv nu se văd și nu se simt. Dar comportamentele de exces și hiperstimulare se insinuează profund în creierele tinere și organizarea are datoria să încerce să prevină și să corecteze asta.

interviu realizat de Anda DOCEA

Foto: flickr creative commons

marius jpg
Ecranul vieții noastre
Era anul 1923 cînd un imigrant rus, pe nume Vladimir K. Zworykin (1888-1982), angajat al unui centru de cercetare american din Pittsburg, a patentat iconoscopul, prima cameră de televiziune electronică.
p 10 Truta WC jpg
Mica/marea istorie a TVR
Un tezaur fabulos, aș zice, o adevărată mină de aur pentru cineva care s-ar încumeta să scrie o istorie extinsă a televiziunii din România.
p 11 Preutu jpg
„Televiziunea nu trebuie concurată, trebuie folosită”
Cultul personalității liderului se resimțea și în cele două ore de program TV difuzate zilnic.
Family watching television 1958 cropped2 jpg
p 13 Negrici jpg
Ecranism și ecranoză
Din nou, patologia ecranozei. Se întrevede oare vreun leac pentru această psihoză de masă?
p 14 Ofrim jpg
Cutia cu spirite
La începuturile cinematografiei, spectatorii nu suportau să vadă prim-planuri cu fețe de oameni, cu mîini sau picioare.
p 15 Wikimedia Commons jpg
Artă cu telecomandă sau jocurile imaginii
Arta strînge în jurul ei, dar o face pe teritoriul ei, în condițiile ei. Pentru lucrarea de artă fundalul e muzeul, galeria, biserica, cerul liber; pentru televizor, e propria ta amprentă, intimă și unică.
E cool să postești jpeg
O oglindă, niște cioburi
Pe de altă parte, blamînd lipsa de valori și societatea pervertită, nu vorbim și despre o comoditate a pesimismului?
p 10 WC jpg
Pe vremea mea, valoarea n-avea număr!
Valoarea mea s-a redus deodată la impactul asupra „bateriei“ corpului unui om.
p 11 jpg
„Privatizarea” valorilor: o narațiune despre falșii campioni ai bunului-simț
Mulți cred că generația mea e anomică. Nu e adevărat, și pe noi ne ajută istoria, în felul nostru.
p 12 Ofelia Popii in Faust adevarul ro jpg
„Nu mai avem actorii de altădată.” Avem alții!
O să ajungeți la concluzia mea: nu mai avem actorii de altădată, avem alții!
Photograph of young people working inside of an office, Clarkesville, Habersham County, Georgia, 1950   DPLA   0bad432e7cd39b19c5d20e318441d7f2 004 jpeg
Despre aparenta lipsă a valorilor
Nu (prea) știm cum va arăta sistemul de valori al lumii de mîine. E însă bine de știut că va fi altfel.
p 14 WC jpg
Privește cerul!
Acolo, în cerul inimii, merită să fie rînduiți eroii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Dorințe, vocații, voințe și realități
În orice caz, una dintre concluzii ar fi și că întotdeauna e bine să fii foarte atent la ceea ce-ți dorești.
p 10 Facultatea de Drept WC jpg
Vocație
Uneori, așa e, prea tîrziu. Dar este vorba, pînă la urmă, de misterul vieții, de farmecul ei, ar zice unii, de pariul care este ea însăși, ar zice alții. E viața.
p 11 Cabana Podragu WC jpg
Ce vrei să te faci cînd vei fi mare?
Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? Gunoier. Trebuie să recunosc că rima cu rentier.
p 12 sus jpg
Apele care dorm. Despre conversie-reconversie profesională şi nu numai
Evident, mi-am pus ȋntrebarea ce s-ar fi ȋntîmplat cu mine, cu cariera şi destinul meu dacă rămîneam inginer.
index jpeg 8 webp
Părinți la judecată
Totdeauna au existat dezacorduri între părinți și copii; ar fi ciudată o lume în care să nu existe acest tip de neînțelegeri!
p 13 sus Universitatea Babes Bolyai WC jpg
Aș fi fost o exigentă profă de mate
Se spune despre anumite telefoane care îți schimbă viața că ții minte cu precizie detaliile momentului în care te-au găsit.
index jpeg 5 webp
Cîteva ocazii
Oi fi ratat astfel ultima șansă să primesc o ofertă de „muncă cinstită”?
p 14 986 t blocat in propriul film jpg
Blocat în propriul film
Ajung acasă și deschid calculatorul, scriind Andrei Cătălin Băleanu.
Rue Campo Formio   Paris XIII (FR75)   2021 06 29   1 jpg
Oameni ca mine
Mai toate amintirile se mătuiesc fără să se șteargă, chiar dacă știu că odată au fost bune.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîne iubirea
„Koi no yokan” este un termen folosit pentru a desemna un fel de „premoniție a iubirii”.
985 t 10 Ilustratie de Jules Perahim jpg
„Și nu mă înșel în privința asta”
Un obiect manufacturat rătăcit în montura metalică a unei cărți

Adevarul.ro

image
Imagini emoționante cu Bruce Willis sărutându-și soția, la aniversarea nunții. Actorul luptă cu demența
Bruce Willis și Emma Heming au sărbătorit marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor. Soția starului și-a amintit cum și-au reînnoit jurămintele și a postat pe Instagram o fotografie emoționantă cu un sărut de la o aniversare anterioară.
image
Un nou aquapark în România: poate fi comparat cu celebrele băi din Ungaria
Aquaparkul de pe fostul stadion UMT va purta numele de Amazonia, având în vedere că interiorul a fost amenajat cu ornamente și decorațiuni care amintesc de o junglă. Proiectul se ridică la peste 83 de milioane de lei, din care aproape 29 de milioane de lei sunt fonduri europene nerambursabile.
image
Un șofer român de TIR a explicat cum a ajuns să câștige 4.200 de euro pe lună VIDEO
Un tânăr român, care lucrează ca șofer de TIR la o firmă de curierat din Germania, a dezvăluit într-un clip video publicat pe TikTok cum a ajuns să încaseze 4.200 de euro pe lună.

HIstoria.ro

image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.