Nimic nu se pierde, totul se transformă

Publicat în Dilema Veche nr. 803 din 11-17 iulie 2019
Nimic nu se pierde, totul se transformă jpeg

Cînd am început să scriu în presă, ziarele și revistele se vindeau bine și se citea aproape orice. Pe lîngă presa mai mult sau mai puțin serioasă, era încă epoca de glorie a unor publicații precum Infractoarea mov sau a știrilor cu găini care nasc pui vii. Privind retrospectiv, îmi dau seama cît de avizi erau, în anii ’90, oamenii după informație și opinie de orice fel, un fenomen firesc de altfel după 40 de ani în care presa nu a însemnat altceva decît organul de propagandă al Partidului Comunist. Erau vremuri bune, cu redacții „vii“, unde ședințele de sumar nășteau polemici și întrebări legate de societate, cu jurnaliști activi, cu mult entuziasm și cu destul de multă onestitate. Meseria de jurnalist inspira respect, își avea prestigiul său, deși puteai să devii jurnalist din nimic, ingineri agronomi, profesori de liceu sau poeți treceau printr-o reconversie rapidă și se apucau să scrie la gazetă, apăreau publicații noi peste noapte, exista o efervescență a presei, existau și bani care s-o susțină. La fel ca mulți alții, nici eu n-am făcut o școală de jurnalism, am învățat din mers și de pe teren, am jonglat cu toate genurile, de la reportaj la anchetă. Pentru că Internetul era abia la început, documentarea pentru un articol putea să dureze și săptămîni întregi. Însă, tot odată cu Internetul, au început să se schimbe lucrurile, să „migreze“ în altă parte, conținutul de presă se putea genera practic de oriunde. A urmat criza economică din 2009 care (nu doar la noi) a fost o lovitură grea pentru presă, dar și pentru jurnalismul de calitate. Multe din redacțiile acelea „vii“ au sucombat, nu mai erau bani pentru reclame, dispăreau publicații sau se mutau online. Jurnaliștii nu mai aveau cu ce să-și plătească creditele la case, erau nevoiți să treacă din nou printr-o reconversie. Foarte puțini dintre foștii mei colegi de prin diferite redacții pe unde am lucrat mai au astăzi vreo treabă cu presa. S‑au reorientat către PR, publicitate, și-au făcut mici afaceri, unii s-au retras la țară și au investit în agricultură, alții au plecat din țară, și-au descoperit alte skills-uri, de pildă un amic a devenit un foarte bun bucătar la Dublin. Dacă astăzi m-ar întreba cineva dacă mă mai consider jurnalistă, întrebarea m‑ar pune pe gînduri. Aș răspunde că sînt doar un om care scrie la o gazetă. Jurnalismul a murit? Nu, doar a trecut prin multiple transformări și a devenit mult mai creativ decît cel „clasic“ de acum douăzeci de ani.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Călin Georgescu la Judecătoria sectorului 1 din București, 5 martie 2025. Inquam Photos / George Călin
Călin Georgescu contestă în instanță prelungirea controlului judiciar
Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale, s-a prezentat miercuri la Judecătoria Sectorului 1, unde a cerut anularea prelungirii controlului judiciar impus de procurori în dosarul în care este cercetat pentru șase infracțiuni grave.
Ronaldinho (EPA) jpg
Noi nume pentru meciul lui Ronaldinho. Ce mari fotbaliști mai vin în România
Sud-americanul va participa, vara aceasta, la evenimentul din Cluj.
Cardinali la Vatican pentru pregătirea conclavului FOTO Profimedia
Un cardinal venit la Vatican a consumat toate băuturile din minibar, crezând că sunt gratuite. A rămas șocat când a primit nota de plată
Cardinali din întreaga lume deja au început să se adune la Vatican, pentru o serie de întâlniri înainte de începerea oficială a conclavului. Iar cu această ocazie a avut loc și un eveniment de-a dreptul inedit, la care poate că nimeni nu s-ar fi așteptat.
lalele jpg
Ce se întâmplă dacă pui bulbi de lalele în frigider timp de 13-17 săptămâni și apoi îi plantezi în ghiveci
Cazul unei femei care a decis să pună bulbii de lalele în frigider pentru mai multe săptămâni a devenit rapid viral, datorită rezultatului spectaculos pe care l-a obținut: lalele superbe, înflorite în plină iarnă.
fantasy 3502188 1280 jpg
Elevii și bugetarii intră în minivacanța de 1 Mai. Unde poți merge dacă ai copii și cât te costă o escapadă în România
Începând de joi, 1 mai, elevii și bugetarii, din România, intră într-o minivacanță de patru zile. Părinții care au copii caută deja destinații potrivite pentru o scurtă escapadă în natură: fie la munte, fie pe litoral.
image jpeg
Au început filmările la „Tempting Fortune România”, noul reality show de la Kanal D! Primele imagini cu concurenții în junglă!
Primele imagini cu cei 12 concurenți de la filmările pentru „Tempting Fortune România”.
greepack jpg
Comunicat de presă. ,,PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!’’
Anunț privind începerea proiectului cu titlul „Înființare linie nouă de reciclare și amenajări exterioare, oraș Făgăraș, jud. Brașov”.
image jpeg
Cu cine au rămas copiii Deei Maxer după plecarea la „Tempting Fortune România”?! Dinu Maxer face lumină! „Și la mine, și la bunici”
Copiii Deei Maxer au rămas cu Dinu și bunicii pe perioada cât aceasta e plecată la competiția „Tempting Fortune România”.
Pod Giurgiu-Ruse FOTO Wikipedia
Atenţionare de călătorie în Bulgaria: „Timpi măriţi de aşteptare la trecerea pe Podul Dunării Ruse-Giurgiu”
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis miercuri, 30 aprilie, o atenţionare de călătorie pentru Bulgaria, având în vedere că se înregistrează „timpi măriţi de aşteptare la trecerea pe Podul Dunării Ruse-Giurgiu”.