Neîmpliniri ratate

Publicat în Dilema Veche nr. 654 din 1-7 septembrie 2016
Neîmpliniri ratate jpeg

Raluca Stroescu. O fată firavă, blondă, din Ploiești. Cazul ei a făcut înconjurul presei în 2007. Slabă, foarte slabă. Murind la 31 de ani, cînd viața încă nu începuse. Corporatistă. Muncind pînă la epuizare, sau cel puțin așa s-a spus. A devenit personaj de carte. Simbol al celor care au pierdut totul în speranța de a obține absolutul. Carieră, bani. Nu am cunoscut-o pe Raluca Stroescu sau nu îmi amintesc acest lucru. Ploieștiul este mare. Și are oameni frumoși. Pozele o arată inteligentă.

Așa era și Magda, în anul cinci de facultate, în 1997. Magda lua note mari. Aproape numai 10. Și nu eram tocmai o facultate în care să se dea numai note mari, ba chiar în anul al doilea seria noastră aproape se dublase, preluînd un grup numeros de colegi mai mari ce picaseră unul dintre examenele de matematică. Pe Magda nu o știam suficient de bine. Deveniserăm o serie foarte numeroasă, tot preluînd repetenți. Iar eu eram deja student și la Sociologie, prin urmare aveam și mai multe motive de a chiuli. Ba chiar și lucram, ceea ce mă făcea să ajung și mai rar la școală. Anul cinci era însă un an problematic pentru colegii mei. An terminal. Masterul abia apăruse ca program de studii, nu îl luau prea mulți în considerare. Și eram în plină criză economică, cu șomaj în creștere, cu migrație externă mică. Presiunea de a găsi de lucru era fantastică. Și eram al naibii de mulți cei care terminam ASE-ul.

Magda făcuse varii cursuri de calificare extrașcolară. Și învățase de toate. Putea fi orice fel de economist își dorea. Dar i se părea că nu știe nimic. Că nu o va angaja nimeni. Nu dormea noaptea. Se trezea și lovea cu mîna în perete, ore în șir. Slăbise vizibil. Nu putea ieși din acea situație. S-a aruncat de la etaj, undeva în Militari. Cu mult înainte ca viața ei să înceapă cu adevărat. Nu a apucat să vadă România schimbîndu-se. Aparent, în bine. Bani mulți, din ce în ce mai mulți. Dar tot într-o țară săracă.

Săracă, dar globalizată. Te sui în avion și ești în două ore în Italia. Te întîlnești la un training cu elvețieni aflați pe aceeași treaptă ierarhică. Te compari cu ei. Trebuie să cîștigi ca ei, nu-i așa, doar faci aceeași muncă. Trebuie să ai aceleași haine, aceleași vacanțe, aceeași mașină. Ba nu, că vii dintr-o societate unde ai învățat că trebuie să fii mai cu moț ca alții: trebuie să ai mașină mai puternică. Și atunci presezi. Mai o deducere de impozit, mai șase job-uri, mai o evaziune mică. Părul îți părăsește scalpul. Gym, minimum șase ieșiri în minivacanțe pe an, haine de firmă, casă proprietate personală, două mașini, patru vacanțe în Toscana, sute de clienți cărora le acorzi cel mult zece minute.

Un medic îmi vorbește despre o rudă a sa, avînd aceeași profesie, aceeași specializare, undeva în Germania, într-un oraș mare. „Se cîștigă prost acolo.“ Da, se cîștigă prost. Costul fiecărei intervenții este același. Aceleași materiale, chirii mai mici, mînă de lucru plătită la fel pe lucrare. Doar că la noi o lucrare durează zece minute. La nemți – de trei ori mai mult. Se uită medicul la tine, vorbește, caută să priceapă ce problemă ai. La fiecare 30 de minute, un medic neamț face o consultație. La noi e vorba de măcar trei consultații. Adică de trei ori mai mulți bani. Cifrele nu sînt exacte, dau pur și simplu un exemplu, în care însă ordinul de mărime este unul corect. În plus, nu se aplică tuturor medicilor, ci doar părții de sus a acestei elite. Mai fac o paranteză. Un alt medic îmi explică despre asociația înființată. Una în care militează pentru ca medicul să stea de vorbă mai mult cu pacientul. Importantă este calitatea vieții acestuia din urmă, dar și a medicului, nu doar simpla rezolvare a unei probleme de natură fizică. Dar apare competiția, presiunea de a avea la fel de mulți bani ca celălalt. Și deficitul extraordinar de medici. Și atunci, de voie, de nevoie, scurtezi consultația, iei iute mulți pacienți, eventual simultan, intri într-un ritm de care nici nu îți dai seama. Spital – cabinet – transport, 14 ore de muncă pe zi. Mai dormi șase. Restul de patru nu știi unde se duc.

Nu se aplică doar medicilor, ci cred că se regăsește în orice profesie. Și, o spun din nou, nu este pentru toți, ci doar pentru unii dintre noi. Cei care cîștigăm mult mai bine decît media. Ne ajută media însăși. Sistemul de impozitare egală pentru toți, adică 16% indiferent de salariu, a părut a ne crește nivelul de trai. Numai că, de fapt, el e unul în favoarea celor ce cîștigă mai mult. Nu o să stau să explic în detaliu acest principiu simplu, deși am constatat cu surprindere că a trebuit să o fac inclusiv cu CFO și CEO, sau cu analiști politici, adică indivizi ce ar trebui, teoretic, să priceapă ime­diat care sînt consecințele unei scheme de impozitare. Impozitarea flat (adică toți la fel – de exemplu, 16% pentru toți) merită comparată cu cotele progresive (de exemplu, 16% pentru venituri mici, 19% pentru cele mijlocii, 23% pentru venituri mari). Sistemul progresiv este cel utilizat în mai toată lumea mai dezvoltată ca noi. Hai să luăm un exemplu din parantezele anterioare. Un ins cu 1000 de lei salariu ar da 160 de lei impozit în ambele sisteme și ar rămîne la final cu 840 de lei. Unul cu 2000 de lei ar rămîne cu 1680 de lei în sistemul cu impozitare flat și cu 1620 de lei în cel progresiv. 4000 de lei ar conduce la 3360, respectiv 3080 de lei. Abia aici se vede clar diferența. Cei cu salarii mari cîștigă mult mai mult decît restul în sistemul flat. Rezultatul este că au mai mulți bani și se îndreaptă rapid spre sisteme de furnizare a serviciilor sociale de pe piața privată. Ceea ce nu e rău, la urma urmei. De aceea, în opinia mea, este bine să ai un sistem de impozitare în cote progresive apropiate unele de altele, nu așa cum era în România pînă în 2004, cînd impozitul atingea 40% în cazul celor cu venituri un pic peste medie. Dar trecerea spre piața privată e însoțită de o subfinanțare a serviciilor oferite public. Acest lucru se vede imediat în sănătate și educație. Salariile în aceste sectoare vor fi mai mici. În educație, ele se plătesc din impozite. Impozite mici înseamnă automat salarii mai mici în învățămînt. În sănătate depinde de cîți cumpără serviciul oferit. Cînd mulți merg spre piața privată, iar diferențele de calitate cresc, presiunea de a merge spre acea piață, de a beneficia de un serviciu mai bun cresc. Sistemul public tinde atunci să se adreseze unei alte nișe, din ce în ce mai sărace, cu mai puține pretenții, iar calitatea va scădea.

Efectul inegalității de venit în creștere este tocmai acest decalaj mare dintre serviciile accesate de cei mai avuți și cele rămase pentru cei cu venituri medii sau sub medii. De aici presiunea fantastică de a-ți permite servicii din cele bune. Dacă serviciile bune sînt doar un pic mai bune decît cele slabe, atunci rămîne o distanță dată de capacitatea de a cîștiga, dar presiunea de a agonisi mai mult decît este posibil se diminuează puternic.

Acumulare. Atît mai rămîne pentru mulți din ceea ce le poate oferi timpul limitat pe care îl au. Să fii cît mai în față, ca bani, ca imagine, ca faimă. Este o alegere personală pe care o învățăm în școală, acolo unde a aduna note mari este principala îndeletnicire. Foarte mari chiar. Așa se dau notele în România. Foarte-foarte-foarte mari. Enorm de mari. Toți studenții trebuie să ia note de 10. Fiindcă toți elevii iau note de 10, fiindcă altfel se supără părinții. În fine, exagerez. Dar dacă este să ne uităm la distribuția notelor prin cîteva facultăți o să observăm cum nimeni nu termină cu medii sub 7-8. Mă uit la elevii și studenți germani sau britanici, ca să nu mai zic de finlandezi. Dacă iei acolo echivalentul unui 10 la noi, atunci acela este un mare eveniment.

La noi se ajunge ușor la nota 10. Și atunci învățăm toți că ni se cuvine totul. Iar mai tîrziu cerem acel tot. Fiindcă ni se cuvine. Fiindcă am terminat cu note mari, după cum se lăuda în anii 1990 unul dintre cei mai neîndemînatici prim-miniștri români, plasat și azi pe un loc călduț, la vîrful ierarhiei societale.

Și acumulăm. Avere. Fiindcă aceasta este norma socială. Fiindcă merităm așa ceva. Fiindcă cei ce vor o altfel de împlinire au libertatea de a migra. Ceea ce au și făcut, în bună parte. Vorba unui fost președinte: „Cui nu-i place aici, să plece“. Nu întîmplător ajunsese președinte.

Restul, minoritarii, sînt cei ce dau ­like acestui text și se întreabă dacă ei au ajuns să fie împliniți, dacă sînt mulțumiți cu ei înșiși. Ceilalți au rezolvat de mult această problemă, acumulînd. 

Bogdan Voicu este sociolog.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Isu Smurd
Octogenari atacați în propria casă pentru a fi jefuiți de trei tineri și doi copii. Bătrânii au ajuns la spital
Doi octogenari, frate şi soră, din județul Gorj au fost atacaţi în propria locuinţă, în noaptea de 14 spre 15 noiembrie. Cinci tineri au intrat forțat în locuința acestora și ar fi lovit cu obiecte din lemn pe unul dintre bătrâni.
surse ap racheta cazuta in polonia lansata de fortele ucrainene impotriva unei rachete rusesti 18809622 webp
Două rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în timpul atacului masiv de azi asupra Ucrainei
Două rachete rusești ar fi survolat ilegal spațiul aerian al Republicii Moldova, fiind observate în dimineața zilei de astăzi în nordul țării de către unii localnici, scrie presa locală.
toaleta publica pixabay jpg
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Generația Z pare să aibă o mulțime de probleme și de ciudățenii, după cum arată unele studii, dar unul dintre ele le întrece pe toate. Presa americană vorbește despre o cercetare care relevă un aspect nebănuit.
adriana bahmuteanu
Adriana Bahmuțeanu, apel disperat către Marcel Ciolacu. Jurnalista vrea să își recupereze copiii după moartea lui Silviu Prigoană: „Vă scriu în numele tuturor părinților”
După ce Silviu Prigoană s-a stins din viață, Adriana Bahmuțeanu a solicitat emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să îi ia pe cei doi copii minori la ea, deoarece domiciliul lor trebuie să fie la mamă. Jurnalista are și o avocată care o ajută în acest sens.
Cartofi dulci  jpg
Cartoful dulce, tot mai căutat și în România! Cât costă un kilogram
În ultima perioadă, cartofii dulci sunt tot mai căutați. Au devenit nelipsiți de pe mesele românilor. Dacă în trecut, un kilogram costa zeci de lei, în prezent, în piaţă, un kilogram se cu 15 lei.
shutterstock 2163066657 jpg
Val de agresiuni în Rusia, provocat de deținuții întorși de pe front: „Sunt veteran al operațiunii militare speciale, o să te ucid!”
Deținuții recrutați din închisori pentru a lupta în Ucraina în schimbul libertății și care se întorc teferi din război provoacă probleme acasă. În prima jumătate a acestui an, numărul militarilor condamnați pentru diverse infracțiuni s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.
Oleg Ozerov Foto Arise tv jpeg
Chișinăul îl acuză pe ambasadorul rus că face propagandă împotriva Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei îl acuză pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Ozerov, să înceteze propagandă și să se concentreze pe „soluții reale în beneficiul cetățenilor din ambele țări”. Solicitarea MAE vine după ce diplomatul a acordat un interviu în care a vorbit despre mai multe as
luna 800x450 jpg
Oamenii de știință propun o nouă teorie șocantă pentru originea Lunii. Populara „teorie a coliziunii” ar fi greșită
Oamenii de știință s-au confruntat cu misterul originii lunii de sute de ani. Un nou studiu sugerează că așa-numită teorie a „coliziunii” poate să nu fie cea corectă.
image png
Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu pentru a-și recupera copiii: „Vă implor să luați măsuri urgente”
Adriana Bahmuţeanu i-a transmis un mesaj premierului Marcel Ciolacu, căruia i-a cerut să ia măsuri urgente cu privire la situația copiilor săi. Fosta moderatoare TV a cerut și emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care instanţa să stabilească că este unicul reprezentant al celor doi minori.