(Ne)fericita Cuba

Laurențiu BRĂTAN
Publicat în Dilema Veche nr. 649 din 28 iulie - 3 august 2016
(Ne)fericita Cuba jpeg

Imaginile și prezentările despre Cuba abundă în pliantele turistice. La fel și clișeele turiștilor despre această insulă, mai ales ale celor care nici nu măcar nu ies pînă în orașul cel mai apropiat, ca să ia contact direct cu realitatea. Plaje exotice, cocotieri, apele paradiziace ale Caraibelor și localnici rîzînd cu poftă, iar în fundal – case cu fațade scorojite și mașini americane din anii 1950.

Rîzînd cu poftă… ei bine, aici e paradoxul. Rîzînd cu poftă de ce anume? În general, oare de ce rîd localnicii cu poftă în pliantele turistice? Și, mai ales, de ce ar rîde cu poftă cubanezii? Căci lor nu li se permite să intre în hotelurile rezervate turiștilor străini. Nici măcar să folosească plajele acelor hoteluri. Nu că n-ar avea plaje din belșug, nu accesul la exact acea plajă contează, ci doar faptul că există o segregare umilitoare între localnici (care parcă ar fi ciumați) și turiști (care parcă ar fi zei).

Cubanezii de rînd sînt plătiți de stat într-o monedă locală (peso cubano), care valorează de 24 de ori mai puțin decît moneda adresată turiștilor (peso convertible, la paritate cu dolarul american). Iar produsele de import – așa puține cum sînt – au prețurile din străinătate, pe care în mod evident cubanezii de rînd nu și le pot permite.

Cuba e totuși un caz special. Distrusă de peste 55 de ani de faliment comunist, cu economia în stare de postcolaps, cu venituri lunare medii care nu depășesc 25 de dolari, Cuba supraviețuiește și speră, mai ales după recentele semne de dezgheț – vizita Papei și a președintelui american, ridicarea embargoului.

„Fericiți“ nu e chiar termenul pentru a-i desemna pe cubanezii din prezent. Cînd subziști (căci termenul „trăiești“ e mult prea evoluat) într-o țară în care balcoanele caselor din patrimoniul UNESCO sînt sprijinite în proptele ca să nu se prăbușească, în care toate produsele de bază sînt raționalizate (iar cantitățile lunare sînt mult mai mici decît în România ceaușistă), în care libertățile individuale sînt privilegiul nomenclaturii corupte și, mai ales, cînd la numai 200 de kilometri e cea mai puternică și prosperă țară din lume – SUA, ei bine, termenul „fericiți“ pentru a-i desemna pe locuitori nu e deloc cel mai potrivit. Fiecare om din Cuba are pe cineva plecat în SUA, care trimite bani acasă. Fiecare tînăr din Cuba visează (de cele mai multe ori în zadar) la un laptop ori o tabletă și la o conexiune necenzurată de Internet. Sau, măcar, la un telefon mobil. Fiecare speră că se va schimba ceva în bine în perioada următoare. Și mai ales fiecare încă vrea să fugă în America.

Cu toate astea, în ciuda tuturor acestor privațiuni, cubanezii au un fel de bucurie de-a trăi care probabil că e și o consecință a climei tropicale. Ei chiar rîd, chiar se simt bine între prieteni, chiar merg la cluburile de salsa sîmbătă seara și se distrează grozav, chiar savurează bucuriile simple ale vieții. Cei care au curaj îți spun, cu voce scăzută, că în Cuba se trăiește foarte rău și că ar vrea să fugă în America. Cei care nu au îți transmit doar bucuria lor de a trăi, în ciuda lipsurilor și a opresiunii.

Cuba e un paradox. Sărăcie lucie, lipsa produselor și a drepturilor fundamentale, dar, cu toate astea, oamenii speră. Sînt optimiști și speră. Sînt poate unul din popoarele cu cel mai dezvoltat instinct de conservare de pe planetă. Și, în mod sigur, vor reuși să iasă la liman. Dictaturile nu sînt veșnice, vine o zi în care se prăbușesc. La fel se va-ntîmpla și-n Cuba, înainte ca din țară să fi fugit toată lumea în SUA. E doar o chestiune de timp. Și cu siguranță că nu mai e mult pînă atunci. 

Laurențiu Brătan este preşedintele Este’n’est și călător neobosit.

Foto: L. Brătan

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

toaleta curatenie istock jpg
Cum să cureți rapid calcarul întărit de pe vasul de toaletă? Secretul pe care nu ți-l spune nimeni
Rafturile magazinelor sunt pline de produse care ne promit că ne vor curăța imediat vasul de toaletă. Cu toate acestea, ele pot să nu fie chiar atât de eficient precum pretind și ne vor și costa destul de mult! Din fericire, există și metode simple la care putem apela!
Zodii norocoase, shutterstock jpg
3 zodii pentru care viața intră în linie dreaptă, începând cu data de 15 mai. Află secrete colosale despre familie și primesc bani din surse necunoscute
Începând cu data de 15 mai, astrele vin cu vești promițătoare pentru câteva zodii. Trei dintre ele se vor bucura de mai multă claritate în plan personal, armonie în familie și câștiguri financiare neașteptate. Descoperă care sunt cele trei zodii norocoase și dacă te numeri printre ele.
image png
Toni Grecu, mesaj în preajma alegerilor prezidențiale. „Exact același gen de frică socială ca în 1990”
Toni Grecu, în vârstă de 65 de ani, a transmis un mesaj înainte de alegerile prezidențiale din România.
NICUSOR DAN CONFERINTA 003 POOL INQUAM Photos Octav Ganea jpg
BEC i-a respins solicitarea lui Nicușor Dan de a elimina fotografiile publicate de Elena Lasconi
Nicușor Dan a anunțat că Biroul Electoral Central i-a respins cererea de a elimina de pe rețelele de socializare fotografiile publicate de Elena Lasconi.
Dan Petrescu si Ioan Ovidiu Sabau (Sportpictures) jpg
Meci „de foc” în Ardeal: CFR încearcă să-și ia revanșa cu Universitatea Cluj
Clujul găzduiește, în acest weekend, derby-ul orașului.
Razboi in Ucraina FOTO Profimedia (16) jpg
Lupte intense la granița Ucrainei. Rusia încearcă să creeze „o bandă de securitate” în regiunea Sumî
Moscova susține că își consolidează pozițiile în regiunea Sumî, în timp ce autoritățile ucrainene avertizează asupra unui posibil avans al trupelor ruse și neagă că ar fi fost complet alungate din regiunea Kursk.
Uniunea Europeana Rusia FOTO Shutterstock
Miliarde de euro din fondurile rusești înghețate, folosite pentru despăgubirea investitorilor occidentali
Miliarde de euro provenite din fonduri rusești înghețate vor fi folosite pentru despăgubirea investitorilor din Europa, ale căror active au fost confiscate de Rusia.
image png
TikTok, amendă uriașă de la Uniunea Europeană pentru transferuri ilegale de date către China
TikTok a fost amendată vineri cu 530 de milioane de euro de către principala autoritate de reglementare a UE în materie de confidenţialitate, din cauza preocupărilor legate de modul în care compania protejează informaţiile utilizatorilor.
lava cake cu ciocolata jpeg
Lava cake, rețeta care se prepară în maxim 30 de minute. Secretul pentru un desert delicios și rafinat. VIDEO
Lava cake, cunoscut și sub denumirea de moelleux au chocolat, este un desert apreciat pentru contrastul său între exteriorul ferm și interiorul cu ciocolată topită, care curge la tăiere. Deși pare un preparat sofisticat, rețeta este surprinzător de simplă și poate fi realizată acasă în 30 de minute.