N-ai cu cine, dom’le!

Mihai IORDACHE
Publicat în Dilema Veche nr. 499 din 5-11 septembrie 2013
N ai cu cine, dom’le! jpeg

În teorie, ar fi o idee bună să avem o lege care să ne apere creaţia autohtonă de „imperialismul cultural american“. Situaţia de pe teren este, însă, diferită. Oamenii (consumatorii, vreau să zic) aflaţi în ascensiune pe scara socială, ţintele preferate ale publicitarilor, se dau în vînt după modelul american. Circulă cu maşinile personale, îşi fac cumpărăturile la supermarket şi shopping-ul la mall. Opţiunile lor culturale sînt dictate în mare măsură de modul cum se văd pe ei înşişi: ca oameni moderni, deci globali. Dar cum în toate filmele cu extratereştri (pardon, alien-i), aceştia aterizează în Statele Unite…

Iar posturile de radio şi televiziune depind de reclame. Deşi, pentru muzicienii români, impunerea unei cote oarecare de producţii româneşti la radio şi TV sună tentant, reacţia publicului va fi negativă, ca în faţa oricărui lucru obligatoriu. În plus, nu sînt sigur că acea „creaţie autohtonă“ este atît de „tipic românească“. Este suficient să asculţi orice post de radio FM de mare audienţă ca să constaţi că majoritatea hiturilor noastre sînt imitaţii jalnice ale muzicii proaste de peste ocean. Şi nu poţi decît să fii, like, wtf? Asta să fie creaţia autohtonă?

Singura muzică populară de la noi, care nu depinde de modelul american (în afară de folclor, pe îl ascultă, oricum, foarte puţini) sînt manelele. Dar există un consens tacit – alcătuit din ifose intelectuale combinate cu rasism latent – spre a le ţine, cît se poate, sub control: pe posturi TV dedicate lor etc. De curînd, cîntăreţii Florin Salam şi Vali Vijelie au susţinut un concert sub titulatura „Artă contra drog“ (un concept, by the way, american) şi Internetul românesc s-a umplut de ironii stupide, ca şi cum genul de muzică (şi etnia?) i-ar descalifica din start pentru astfel de acţiuni. Sînt manelele mai proaste decît genul dance? Really?

Aşa că, deşi sună new age, am impresia că „protejarea creaţiei naţionale“ nu poate veni decît din interior, adică de la creatori. Soluţia ar fi să scriem muzică mai originală şi s-o promovăm astfel încît lumea chiar s-o asculte. Dar de ce să fii original, cînd poţi imita piese care au deja succes? Şi, admiţînd că ai reuşit, cum te lupţi cu MTV-ul şi alte asemenea maşinării de hituri? Şi, de fapt, vrea cineva să asculte muzică originală? Asta nu mai ştiu. 

Mihai Iordache este muzician, saxofonist în formaţiile Iordache şi Kumm. Cel mai recent album al său este One Life Left.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

ambulanta Fb jpg
Doi bărbaţi au murit înghețați într-o localitate din Harghita. Temperaturi sub -10 grade Celsius
Doi bărbaţi în vârstă de 85, respectiv 65 ani, au murit, vineri, de hipotermie. Cei doi au fost în cursul dimineţii, pe un drum în localitatea Ighiu, de o persoană care a sunat la numărul de urgenţă 112.
1 black friday jpg
Continuă goana după cumpărături. Peste 400.000 de tranzacții în primele ore de Black Friday. Care sunt cele mai căutate produse
Românii au cheltuit o sumă uriașă în primele ore de Black Friday. S-au înregistrat peste 400.000 de tranzacții, iar cele mai cumpărate produse sunt cele IT&C.
incidente amsterdam  foto EPA EFE jpeg
Odihnă, flori, somn jpg
De cât somn ai nevoie pentru a trăi mai mult
Un nou studiu indică faptul că pentru a ne menține sănătoși la bătrânețe, ar trebui să dormim mai mult de 7 ore pe noapte.
iohannis jpg
Presa din Ungaria îl ia peste picior pe Klaus Iohannis, după incidentul în care președintele României l-a ignorat pe Viktor Orban: „I-a întors imediat spatele”
La recenta reuniune a Comunității Politice Europene, organizată la Budapesta, președintele României, Klaus Iohannis, a atras atenția presei maghiare printr-un gest care a părut lipsit de cordialitate față de gazda evenimentului, premierul Viktor Orban.
amsterdam jpg
Suporteri ai echipei Maccabi Tel-Aviv au fost atacaţi violent la Amsterdam. Netanyahu a trimis avioane pentru a-i salva
Suporteri ai echipei de fotbal Maccabi Tel Aviv au fost implicați într-un „incident grav de violență” la Amsterdam, în noaptea de joi spre vineri, conform anunțului făcut de autoritățile israeliene
Vladimir Putin GettyImages 2169443680 jpg
Rușii ar fi inițiat operațiunea cu pachete explozive plasate în avioane de marfă către SUA. Acuzațiile procurorilor polonezi
Procurorii polonezi fac mai multe acuzații grave și susțin că rușii sunt, probabil, în spatele operațiunii cu pachete capcană din zborurile către SUA și Canada. Polonezii vorbesc despre un sabotaj care ar fi putut provoca un dezastru aerian.
romain jean jpeg
cuplu de romani, disparut în inundatii, cautati in Spania Foto ABC    Álvaro Ybarra Zavala jpg
Cuplu de români, dispărut în inundațiile din Spania, căutat în câmpurile de orez. „Fata mea, sună la 112, nu scăpăm din asta!”
Florin și Axinia, un cuplu de români, sunt încă dați dispăruți în urma inundațiilor din Spania care au avut loc la sfârșitul lunii octombrie. Cei doi au fost căutați, pe o distanță de câțiva kilometri,în câmpurile de orez aflate lângă locuința acestora.