Muzică şi extaz

Andrei DRĂGOIU
Publicat în Dilema Veche nr. 690 din 11-17 mai 2017
Muzică şi extaz jpeg

Cînd eram în clasa a XI-a, era anul cu Festivalul Internațional „George Enescu“, 2009. Deși am fost mereu atras de muzica clasică, mai ales interpretată live, nu prea aveam bilete la acea ediție. Într-o zi m-a întrebat o prietenă dacă vreau să merg cu ea la concert la Sala Palatului, că ne lasă să intrăm dacă zicem că sîntem studenți la „Dinu Lipatti“ (ea chiar era). Nu m-am uitat peste program, am mers pur și simplu. După ce a intrat grosul gloatei, ne-am rugat de doamna de la intrare să ne lase și pe noi, și ne-a lăsat. În sală am identificat două locuri care nu se ocupaseră, prin rîndul 7, chiar în spatele lui Tudor Chirilă. Nu aveam nici o așteptare, nu aveam cum să fiu pregătit pentru ce a urmat.

În program au fost trei piese pe care nu le ascultasem în viața mea. Interpretate de una dintre cele mai bune orchestre din lume, Royal Concertgebouw Orchestra, sub bagheta lui Mariss Jansons. Au început cu uvertura operei Oberon de Weber. A fost de parcă ascultam pentru prima oară o orchestră. Volumul și subtilitățile nuanțelor, auzite la Sala Palatului, unde fix astea se pierd de obicei… Țin minte cum ne-am uitat unul la altul ca proștii, cu gurile căscate. Nu prea îmi mai amintesc ce a urmat, în mod sigur și o simfonie de Dvorák. Bănuiesc că o mare parte din uimirea și bucuria pe care le-am simțit au venit tocmai din faptul că acționaserăm improvizînd și, în loc să mergem la bere după ore, am mers la concert.

La final, cînd au cîntat la bis Dansul Ungar numărul 5 de Brahms, special ca să ne rupă gura, m-a bușit plînsul direct. Pînă și această piesă supercunoscută, interpretată la un nivel înalt, era emoționantă. Dinamic, tînguit, nuanțat, de parcă era un tablou care cînta. Am rămas prost, am plîns cu lacrimi de crocodil. Apoi am aflat că afară, în mașină, îi asculta și mama la radio, și făcea același lucru, plîngea și se bucura că măcar unul din noi a putut să îi asculte live. Uneori e bine să fii neatent, să faci lucruri spontane. Există șansa să fii surprins de rezultat.

A doua oară cînd mi s-a întîmplat ceva similar a fost la concertul Queen & Adam Lambert din vara trecută. Aici totuși aveam așteptări. De fapt, totul a fost o mare așteptare, pentru că am cumpărat biletele în prima zi în care s-a anunțat și au trecut multe luni pînă la concert. Bineînțeles, în tot acest timp, în capul meu era o bătălie între „nu e Freddie Mercury“ și „nu contează, sînt ceilalți“. Da, Freddie a fost unic și nu îl va înlocui nimeni niciodată, dar pînă la urmă nici nu cred că încearcă cineva. A venit și ziua solstițiului de vară, 21 iunie, în care aveam să aflăm cu toții cum sună live una dintre cele mai bune trupe ale tuturor timpurilor. Încă nu am cuvinte să descriu energia pe care am simțit-o cînd au intrat pe scenă și au început să cînte.

A fost un extaz permanent, un delir parcă. Frate, ăștia sînt chiar Queen. Emoția a venit în special din partea trupei, la melodii precum „Under Pressure“, în memoria lui David Bowie, care murise la începutul anului (e melodia mea preferată a tuturor timpurilor). Nici nu puteam să cînt, eram șocat să aud așa ceva live. Apoi a fost „Love of my life“, în care Freddie însuși a fost proiectat pe scenă, în dialog cu publicul, primul moment în care cred că mi-am dat seama că era real ce se întîmpla. Nici nu mai știu de ce plîngeam, că sîntem noi acolo sau că Freddie nu mai e… Poate conștientizam că e unul din cele mai magice momente pe care aveam să le trăiesc vreodată, dar era ceva natural oricum. E ciudat să vorbesc despre un punct culminant, întrucît totul se putea eticheta astfel. Totuși, la „Bohemian Rhapsody“ am înnebunit, pur și simplu. Pentru toate momentele în care auzeam piesa la radio și dădeam volumul la maximum, pentru karaoke-ul făcut pe această melodie, la mare, acum mulți ani, pentru cea mai complexă compoziție muzicală rock creată vreodată… am urlat cu lacrimi în ochi: Will you do the Fandango? 

Andrei Drăgoiu este absolvent al Leeds Metropolitan University, secția Art, Events, Performance, și în prezent lucrează la firma Harp&Loom, înființată de el în 2015.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

bianca ghelber aruncarea ciocanului jpg
aleira avendano instagram jpg
Aleira Avendaño are o talie de doar 46 cm! Vrea să ajungă în Cartea Recordurilor
Aleira Avendaño, o femeie în vârstă de 33 de ani din Venezuela, a devenit cunoscută în întreaga lume pentru talia ei extrem de subțire, care măsoară doar 46 de centimetri. De 17 ani, Aleira poartă un corset strâns timp de 23 de ore pe zi, cu o pauză de doar o oră.
animals 9347357 1280 jpg
Singurul animal din lume care se „curăță” după ce se împerechează cu partenerul. Merge chiar și la toaletă ca să-și facă nevoile, asemenea oamenilor
Cimpanzeii nu încetează să ne uimească. Deși ne place să ne considerăm unici, tot mai multe cercetări arată că marile primate, în special cimpanzeii, manifestă comportamente surprinzător de asemănătoare cu cele umane.
Protest educatie 9 iunie  Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Sindicatele din Educație îi cer lui Nicușor Dan să nu promulge legea măsurilor fiscale: „Nu fiţi părtaș la distrugerea învăţământului!”
Trei dintre cele mai mari federații sindicale din educație – FSLI, Spiru Haret și Alma Mater – i-au adresat joi, 24 iulie, un apel public președintelui României, Nicușor Dan, cerându-i să nu promulge legea privind măsurile fiscal-bugetare asumate de Guvernul Bolojan. Sindicaliștii avertizează că noi
semnal telefonie
Rețelele mobile din Marea Britanie, afectate de o pană majoră: milioane de utilizatori nu pot efectua apeluri
Mai multe rețele de telefonie mobilă din Marea Britanie au căzut simultan, lăsând milioane de utilizatori fără posibilitatea de a efectua sau primi apeluri. Vodafone, EE, Three și BT confirmă problemele, în timp ce O2 susține că rețeaua sa funcționează normal.
Declaratii presedinte PSD Olt,  Marius Oprescu mp4 thumbnail png
Reacție neașteptată din organizația lui Paul Stănescu. Șeful CJ Olt: „Nu am văzut nicio măsură de desfiinţare a sinecurilor”
Autoritățile locale și județene merg înainte cu procedurile pentru proiectele aprobate în Programul „Anghel Saligny”, chiar și cele aflate la început. Șeful CJ Olt spune că măsurile anunțate de guvern sunt „demagogie ieftină” și indică unde ar trebuit să se acționeze.
INSTANT PIEDONE DOMICILIU BRAGADIRU 014 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Val de anchete după apariția stenogramelor despre viața privată a lui Piedone. Șeful DNA cere să fie scoase din dosar
Val de anchete după scurgerea în spațiul public a stenogramelor privind cearta dintre Piedone și soția sa. Ministrul Justiției susține că acestea încalcă dispozițiile din Codul de Procedură Penală. Procurorul șef al DNA a ordonat joi, 24 iulie, ca aceste stenograme să fie eliminate.
storm god iskur 2 854x1024 webp
Tăbliță sumeriană antică dezvăluie mitul uitat al capturării zeului furtunii Iškur în lumea subpământeană
Deși tăblița era vizibilă și pe coperta cărții lui Samuel Noah Kramer din 1956, From the Tablets of Sumer, numărul ei de catalog din muzeu nu a fost menționat și a rămas necunoscut timp de cinci ani. Din cauza stării fragmentare a tăbliței și a popularizării ei într-un context generalist, o ediție a
sistem GÜRZ /FOTO:X
GÜRZ, noul sistem autonom antiaerian dezvoltat în Turcia. Este echipat cu tunuri automate și rachete interceptoare
Un nou sistem de apărare aeriană autonom, montat pe o platformă terestră cu șenile, a fost prezentat de compania turcă Aselsan în cadrul expoziției IDEF 2025, desfășurată la Istanbul.