Muzica se ascultă în prezent

Gruia DRAGOMIR
Publicat în Dilema Veche nr. 404 din 10-16 noiembrie 2011
Muzica se ascultă în prezent jpeg

C├«nd vine vorba despre muzic─â nu mi-a pl─âcut niciodat─â s─â r─âscolesc ├«n cutia cu casete sau cu viniluri a p─ârin┼úilor. ├Än muzic─â nu mi-a pl─âcut niciodat─â s─â m─â raportez la vechi, am ├«ncercat s─â m─â raportez c├«t mai mult la prezent. Am ├«n┼úeles valoarea unor trupe care au f─âcut istorie (The Doors, Pink Floyd, The Beatles etc.), dar nu i-am ├«n┼úeles niciodat─â pe cei de-o v├«rst─â cu mine, dar cu acelea┼či gusturi muzicale ca ale p─ârin┼úilor sau, mai r─âu, ca ale bunicilor no┼čtri. Mi s-au p─ârut ├«ntotdeauna ni┼čte nostalgii l─âsate mo┼čtenire, care inhib─â orice alt─â curiozitate. ├Ämi place s─â ├«ncerc ┼či s─â fiu la curent cu tot ce e mai nou. ├Ämi schimb destul de des gusturile muzicale ┼či rareori m─â mai uit cu nostalgie ├«n trecut. ├Ämi place s─â urm─âresc ├«n timp real evolu┼úia unor trupe, de la album la album, de la o colaborare la alta, de la un stil la altul. Restul e istorie, nu muzic─â. Muzica se ascult─â ├«n prezent, ├«n timp real (live dac─â se poate), nu ├«n trecut. Cu toate astea, ├«mi plac foarte mult remix-urile, cover-urile, mashup-urile ┼či reinterpret─ârile, poate doar ├«n acest fel pot spune c─â m─â raportez la vechi, c├«nd vine vorba de muzic─â. E oarecum natural ┼či inevitabil. Din moment ce totul s-a scris, acela┼či lucru se poate spune ┼či despre muzic─â, totul s-a c├«ntat. Un caz special ├«l reprezint─â mashup-urile, care suprapun dou─â sau mai multe piese din genuri total diferite ÔÇô un fel de palimpsest audio. De exemplu, Notorius B.I.G. ┼či The xx. ├Än teorie sun─â ca nuca-n perete, dar ├«n realitate sun─â excelent. Un adev─ârat revival al hip-hop-ului din anii ÔÇÖ90. O combina┼úie care l─ârge┼čte gusturile hipsterilor fixa┼úi ┼či ei doar pe anumite genuri ┼či arti┼čti (indie, s─â zicem). ├Än cazul de fa┼ú─â, The xx ├«l recontextualizeaz─â pe rapperul american, ├«l aduc din nou ├«n prezent. De asemenea, Lil Wayne, fenomenul ÔÇ×weezy babyÔÇť, pe de-o parte kitschos, pe de alt─â parte at├«t de ciudat ├«nc├«t e de-a dreptul fascinant, a fost turnat peste coloana sonor─â de la 500 Days of Summer (adic─â peste The Smiths ┼či Temper Trap ┼či Feist ┼či Regina Spektor). Rezultatul? Unul care s─â trezeasc─â interesul fanilor The Smiths pentru un gen cu care nu s-ar pupa deloc, dar destul de actual. ┼×i s─â aib─â the munchies pentru mai mult nou.

Pe de alt─â parte, odat─â cu venirea la putere a ochelarilor Wayfarer ┼či a hainelor vintage, au devenit cool ┼či pop-ul glam din anii ÔÇÖ80-ÔÇÖ90 (cu un twist de electro ┼či asortat cu un pic de dubstep, dac─â se poate), sim┼úit puternic printre influen┼úele multor trupe noi, casetele audio sub diverse forme (skin-uri de iPhone, de preferin┼ú─â) ┼či nemuritoarele viniluri (preferabil sub form─â de po┼čete). Adev─ârul e c─â ├«n muzic─â se recupereaz─â, recontextualizeaz─â ┼či recicleaz─â constant perioadele anterioare. P├«n─â la urm─â, muzica de ast─âzi se bazeaz─â ├«n mare parte pe sample, a┼ča au ┼či ajuns Fetele de la C─âp├«lna pe noul album al lui Jay-Z ┼či Kanye West (c─âuta┼úi piesa ÔÇ×Murder of ExcellenceÔÇť, pentru mai multe l─âmuriri). ┼×i de unde s─â samplezi, dac─â nu din arhiva muzical─â a trecutului recent, sau nu chiar at├«t de recent. ├Än tot acest timp, vinilurile r─âm├«n o constant─â, de c├«nd au ap─ârut pe pia┼ú─â (anii ÔÇÖ50), p├«n─â ├«n prezent. Orice artist care se respect─â ├«┼či lanseaz─â albumul ┼či pe vinil, pentru simplul motiv ca DJ-ii prefer─â s─â mixeze de pe viniluri, nu din nostalgie (de┼či...), ci din profesionalism: vinilurile s├«nt mult mai u┼čor de manevrat ┼či redau sunetul la o calitate mai bun─â, de┼či s├«nt mult mai greu de transportat. Dar cine ar prefera ast─âzi s─â asculte acas─â muzic─â la pickup, ├«n loc s─â-┼či bage ni┼čte candyskulls ├«n urechi ┼či s─â dea play la un mp3 de pe iPod? De altfel, ┼či magazinele de muzic─â au devenit o raritate, acum totul se ├«nt├«mpl─â online pe iTunes ┼či alte site-uri asem─ân─âtoare. Nici CD-urile nu mai s├«nt ce-au fost. 

De fapt, ├«n muzic─â se recontextualizeaz─â ┼či se recupereaz─â la greu, de la trecutul recent, p├«n─â la cel ├«ndep─ârtat. Exist─â ┼či o sec┼úiune pe care orice trup─â trebuie s-o completeze ├«n CV, se nume┼čte: influen┼úe. Iar compara┼úia unor arti┼čti noi cu al┼úii mai vechi (acel ÔÇ×sun─â caÔÇť) e ┼či ea inevitabil─â. Unii amestec─â muzica clasic─â cu cea house, pentru efecte experimentale, a┼ča cum o face artistul rom├ón de muzic─â electronic─â Petre Inspirescu. Al┼úii se inspir─â din zonele temporale imediate, cum face Neon Hitch, o c├«nt─ârea┼ú─â britanic─â talentat─â care a crescut la circ ┼či care, pentru a ie┼či ├«n eviden┼ú─â, face cover-uri pop dup─â piese hip-hop de la Kreayshawn, Snoop Dogg, Wiz Khalifa, Mac Miller etc. Rezultatul este ceva cu totul nou, iar originalul se recunoa┼čte destul de greu. La fel fac ┼či suedezii jj care convertesc hip-hop-ul supercomercial ┼či superficial al unora ca Lil Wayne, Akon, Jeremiah, ├«ntr-un balearic beat sau dream pop incredibil. Toate s├«nt recontextualiz─âri ale trecutului mai recent sau mai ├«ndep─ârtat, dar ancorate ├«n prezent ┼či care privesc spre viitor. Nu s├«nt doar dezgropate ca ni┼čte relicve, ci prelucrate, ca ni┼čte resurse. Acest gen de raportare la trecut ├«mi place.

Gruia Dragomir este jurnalist ┼či traduc─âtor.

Foto: M. Grecea

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.