Mod de întrebuinţare

Publicat în Dilema Veche nr. 495 din 8-14 august 2013
Mod de întrebuinţare jpeg

- argument -

Aş putea să spun că e singurul festival din România organizat de o revistă, căci „dă bine“ pentru PR. (În lume mai sînt cîteva – The New Yorker Festival în SUA, Festival Internazionale în Italia, la Ferrara, Tribunes de la Presse organizate de Courrier International în Franţa.) Aş putea să spun că l-am realizat cu destule dificultăţi, în vremuri de criză, cînd sponsorii se găsesc greu, căci asta stîrneşte oarecari emoţiuni. Aş putea să mai spun – ca să dau impresia de seriozitate – că aceasta este ediţia a doua şi că avem de gînd, de acum înainte, să-l facem anual, în ultimul weekend din august, şi să-l instituţionalizăm. Toate acestea sînt adevărate, dar prefer să trec repede peste ele.

Mai degrabă aş încerca să argumentez de ce ar trebui să mergeţi la Alba Iulia între 30 august – 1 septembrie la Festivalul Dilema veche. Mai întîi, pentru că suita de evenimente (găsiţi programul complet în interiorul dosarului şi pe festival.dilemaveche.ro) are protagonişti de cea mai bună calitate. Sigur, pe oricare îi puteţi vedea şi auzi în diverse împrejurări, la concerte, spectacole sau alte manifestări publice. Dar niciodată nu îi veţi întîlni împreună, alcătuind o comunitate ad-hoc, împreună cu publicul şi cu oamenii din Alba Iulia. Apoi, pentru că locul nu e ales întîmplător: Cetatea Alba Carolina oferă un „decor“ şi un spirit vechi, potrivit întru totul unei asemenea experienţe culturale, pe care nu o puteţi trăi în altă parte. Nu e vorba de a „asista“ la nişte reprezentaţii artistice, ci de a participa şi de a construi, împreună cu oamenii din Alba Iulia şi cu ceilalţi, veniţi din alte părţi, o anume atmosferă. Tocmai pentru că „sînt vremuri grele“, tocmai pentru că sîntem agresaţi tot timpul de zgomote mediatice cu iz de catastrofă şi scandal, un sfîrşit de săptămînă cu prietenii la Alba Iulia înseamnă o întoarcere la normalitate şi firesc.

Festivalul Dilema veche de anul acesta are un concept nou şi mai bine articulat, datorat în cea mai mare parte Corinei Şuteu, care s-a implicat cu entuziasm în organizare. Şi este realizat, ca şi în 2011, ca şi în anii ce vor veni, împreună cu Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba, cu care împărtăşim aceleaşi valori şi aceeaşi dorinţă de a construi un festival emblematic pentru acest oraş vechi şi simbolic. (Mircea Vasilescu)

Ilustraţie realizată de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

provocare elefct cal 1 jpg
Ce spune despre tine dacă gîsești calul ascuns, în 10 secunde?
Cauți o provocare? Iată un test rapid de observație: poți găsi calul ascuns în această imagine în doar 10 secunde?
banner mariana moculescu jpg
Anamaria Gavrila depunere candidatura bec INQUAM PHOTOS
Șefa POT, Anamaria Gavrilă, îi cere lui Nicușor Dan să declare public că nu suferă de nicio afecțiune psihică
AnaMaria Gavrilă, șefa POT, a pus la rândul ei, sub semnul întrebării sănătatea psihică a candidatului la prezidențiale, Nicușor Dan, invocând „comportamente publice” precum „mișcările bruște și repetitive ale capului, ridicările necontrolate ale umerilor și privirea rătăcită.
Soldați ruși pe front FOTO Profimedia jpg
Soldații ruși terorizează satele de graniță: „Merg cu tancurile să ia votcă”
Un soldat rus se plânge că nu-și primește solda promisă și că trupele ruse merg cu tancurile să-și procure vodcă, se îmbată și terorizează localnicii dintr-un sat de graniță, arată convorbiri interceptate de ucraineni.
inchisoare dubai foto X dailymailuk jpg
Justiție în stil Dubai: un britanic a fost condamnat la 40 de ani de închisoare, la o săptămână după ce a fost prins cu cocaină
Un britanic în vârstă de 33 de ani a fost condamnat la 40 de ani de închisoare în Emiratele Arabe Unite, după ce a fost prins în Dubai având asupra sa cocaină.
interviu de angajare jpeg
Locul de muncă unde poți avea un salariu de până la 5.000 de euro pe lună. Mai multe posturi sunt disponibile
Există, într-adevăr, un loc de muncă de la stat unde poți câștiga până la 5.000 de euro pe lună. În prezent, sunt disponibile trei astfel de posturi. Însă, în ce domeniu și la ce instituție se oferă aceste oportunități?
sebastian stan jpg
De la Hollywood, pentru România. Sebastian Stan, cel mai premiat și celebru actor român, dezvăluie pe cine susţine în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale
Un nou mesaj de susținere pentru candidatul independent Nicușor Dan a venit, joi seara, de peste Ocean, din partea unuia dintre cei mai cunoscuți actori români pe plan internațional: Sebastian Stan. Starul de la Hollywood, nominalizat la Oscar pentru rolul său din filmul „The Apprentice”, în care îl
bianca dragusanu nadina zisu  jpg
Nadina Zisu o critică dur pe Bianca Drăgușanu, după declarațiile controversate despre Nicușor Dan: „Întâia prostituată a țării...”
Jurnalista Nadina Zisu a reacționat ferm după ce Bianca Drăgușanu a declarat public că nu îl va vota pe Nicușor Dan în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, motivând că „nu-l poate lua nimeni în serios”. Într-un videoclip distribuit pe rețelele sociale, Bianca Drăgușanu, în vârstă de 43 de an
fluture1 jpeg
Testul de inteligență pe care trebuie să îl rezolvăm în numai cinci secunde! Multă lume ne reușește să găsească fluturele din imagine
Este o provocare care, cel puțin la prima vedere, poate părea extrem de simplă! La urma urmei, tot ce ni se cere să facem este să găsim un fluture ascuns într-un desen destul de simplu.