Mod de întrebuinţare

Publicat în Dilema Veche nr. 495 din 8-14 august 2013
Mod de întrebuinţare jpeg

- argument -

Aş putea să spun că e singurul festival din România organizat de o revistă, căci „dă bine“ pentru PR. (În lume mai sînt cîteva – The New Yorker Festival în SUA, Festival Internazionale în Italia, la Ferrara, Tribunes de la Presse organizate de Courrier International în Franţa.) Aş putea să spun că l-am realizat cu destule dificultăţi, în vremuri de criză, cînd sponsorii se găsesc greu, căci asta stîrneşte oarecari emoţiuni. Aş putea să mai spun – ca să dau impresia de seriozitate – că aceasta este ediţia a doua şi că avem de gînd, de acum înainte, să-l facem anual, în ultimul weekend din august, şi să-l instituţionalizăm. Toate acestea sînt adevărate, dar prefer să trec repede peste ele.

Mai degrabă aş încerca să argumentez de ce ar trebui să mergeţi la Alba Iulia între 30 august – 1 septembrie la Festivalul Dilema veche. Mai întîi, pentru că suita de evenimente (găsiţi programul complet în interiorul dosarului şi pe festival.dilemaveche.ro) are protagonişti de cea mai bună calitate. Sigur, pe oricare îi puteţi vedea şi auzi în diverse împrejurări, la concerte, spectacole sau alte manifestări publice. Dar niciodată nu îi veţi întîlni împreună, alcătuind o comunitate ad-hoc, împreună cu publicul şi cu oamenii din Alba Iulia. Apoi, pentru că locul nu e ales întîmplător: Cetatea Alba Carolina oferă un „decor“ şi un spirit vechi, potrivit întru totul unei asemenea experienţe culturale, pe care nu o puteţi trăi în altă parte. Nu e vorba de a „asista“ la nişte reprezentaţii artistice, ci de a participa şi de a construi, împreună cu oamenii din Alba Iulia şi cu ceilalţi, veniţi din alte părţi, o anume atmosferă. Tocmai pentru că „sînt vremuri grele“, tocmai pentru că sîntem agresaţi tot timpul de zgomote mediatice cu iz de catastrofă şi scandal, un sfîrşit de săptămînă cu prietenii la Alba Iulia înseamnă o întoarcere la normalitate şi firesc.

Festivalul Dilema veche de anul acesta are un concept nou şi mai bine articulat, datorat în cea mai mare parte Corinei Şuteu, care s-a implicat cu entuziasm în organizare. Şi este realizat, ca şi în 2011, ca şi în anii ce vor veni, împreună cu Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba, cu care împărtăşim aceleaşi valori şi aceeaşi dorinţă de a construi un festival emblematic pentru acest oraş vechi şi simbolic. (Mircea Vasilescu)

Ilustraţie realizată de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Manolis Pilavov foto Baza webp
Un fost primar „marionetă” pus de ruși la Lugansk a fost lichidat în urma unui atentat cu bombă
Manolis Pilavov, fostul „primar” pe care autoritățile ruse l-au numit în Luhansk și care a condus administrația de ocupație timp de nouă ani, a fost ucis de o explozie în centrul orașului ucrainean.
Marcel Ciolacu   Nicolae Ciuca  colaj  Foto Mediafax Inquam Photos jpg
Ce sume trebuie să returneze partidele către Autoritatea Electorală Permanentă. PNL are de dat cei mai mulți bani
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a trimis, în această săptămână, partidelor politice deciziile finale privind sumele pe care trebuie să le returneze în urma alegerilor prezidențiale din 2024.
banner mihai leu jpg
Imagini sfâșietoare de la priveghiul lui Mihai Leu. Soția și fiul nu s-au dezlipit de sicriul marelui campion! Detaliul care a emoționat pe toată lumea. FOTO EXCLUSIV
Imaginile momentului în lumea sportului! Sicriul cu trupul neînsuflețit al marelui campion Mihai Leu a ajuns aseară la Hunedoara și a fost depus în Sala Teatrului din Piața Ferdinand. Sute de oameni îi aduc un ultim omagiu și deplâng pierderea acestuia.
astrid fodor primar sibiu foto fb png
Astrid Fodor, primarul Sibiului, a dat informații la Securitate. De ce nu a fost declarată colaborator, conform CNSAS
Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a furnizat în trecut informații către Securitate, sub numele „Aurora”, potrivit unei adeverințe publicate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).
ilie bolojan marcel ciolacu jpg
Marcel Ciolacu critică „austeritatea oarbă” propusă de guvernul Bolojan. „România nu este în niciun colaps economic”
Marcel Ciolacu denunţă campaniile de panicare a populaţiei şi măsurile de austeritate „oarbe”, despre care susţine că vor afecta în mod grav economia țării.
zodii horoscop jpg
Horoscop vineri, 4 iulie. Scorpionii își consolidează relațiile cu persoanele iubite
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de vineri, 4 iulie.
iran bun gif gif
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
O înregistrare surprinde momentul în care două bombe israeliene lovesc Piața Quds din cartierul Tajrish, Teheran, în timpul ofensivei aeriene declanșate de Israel luna trecută împotriva Iranului.
cristina ciobanasu
Cristina Ciobănașu, actrița adoptată de Ruxandra Ion, revedere emoționantă cu părinții săi, la Botoșani. Cum arată cei care i-au dat viață
Cristina Ciobănașu, adoptată acum ani în urmă de cea supranumită „Regina telenovelelor”, a avut recent o revedere emoționantă cu părinții săi biologici. Cum arată cei care i-au dat viață acesteia și ce mesaj emoționant a trimis actrița.
index webp
Guvernul Bolojan anunță „Apocalipsa” financiară, Marcel Ciolacu acuză minciuni
Premierul Ilie Bolojan și 5 miniștrii spun de două zile că România nu mai are bani. Fostul premier Marcel Ciolacu spune că totul este o minciună și cei de la Putere vor să vândă țara. Pentru a arăta cât de gravă este situația cinci membrii au Guvernului Ciolacu au venit cu explicații.