Moartea liberalismului economic

Cătălin ALISTARI
Publicat în Dilema Veche nr. 459 din 29 noiembrie - 5 decembrie 2012
Moartea liberalismului economic jpeg

„Criza capitalismului liberal occidental a coincis cu naşterea unei noi şi puternice forme de capitalism de stat în pieţele emergente“ – scria economistul Adrian Wooldridge în deschiderea unui supliment al revistei The Economist, intitulat „Mîna vizibilă“. Susţinătoare tradiţională şi ferventă a liberalismului economic, redacţia revistei-etalon atrăgea atenţia asupra dezvoltării monstruoase a unei progenituri economice keynesiene: statul ca principal jucător în economie.

Cît de justificată este spaima de absolutul keynesian şi, mai ales, mai e posibil ultraliberalismul în economia contemporană? Nu există un răspuns facil pentru nici una dintre întrebări. Virtuţile capitalismului de stat, evidente de la Lehman Brothers încoace, nu sînt puţine. De doi-trei ani, prezicătorii din departamentele de analiză de pe Wall Street vorbesc despre prăbuşirea economiei chineze. „Supraîncălzire“, „hard landing“; şi totuşi, China creşte în continuare, fără ca nimeni să înţeleagă, de fapt, cum de o economie planificată, controlată în proporţie de 83% de stat, va deveni în următorul cincinal cea mai puternică economie a lumii. Şi ceilalţi campioni ai capitalismului de stat, Rusia (peste 60% din economie) şi Brazilia (aproape 30%) vin din lumea emergentă. Se pare că doctrina lui Keynes, tratamentul obişnuit pentru marile crize ale capitalismului clasic, funcţionează şi pentru economiile în tranziţie. Investiţiile masive în infrastructură (China), monopolul resurselor minerale (Rusia, EAU), taxarea blîndă şi controlul forţei de muncă (Brazilia), toate lecţiile lui John Maynard Keynes au fost aplicate, inclusiv manipularea abilă a ratelor dobînzilor bancare şi a cursului de schimb valutar. Dar Consiliul celor 8 – Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez şi Kremlinul au sărit cîteva seminarii la cursul de intervenţionism. Economiile etatiste actuale sînt puternice şi profitabile, însă ratează tocmai obiectivul principal. Binele general, care s-ar fi realizat printr-o redistribuire masivă, nu s-a întîmplat deocamdată. Surplusul din economie a fost transferat în celebrele fonduri suverane, uriaşe rezerve valutare la dispoziţia statului, în loc să fie redistribuit sub forma investiţiilor în educaţie, sănătate ori asistenţă socială performantă şi susţinerea micilor întreprinzători, adică în libertatea individuală. Pe termen lung, inevitabil, statul devine din ce în ce mai puternic şi din ce în ce mai imoral pentru că suprimă libertatea. O perspectivă prea îndepărtată şi oricum nu foarte ameninţătoare pentru nici un guvern.

Succesul de moment, rapid şi garantat, al capitalismului de stat este seducător. Recent, Franţa a înfiinţat o agenţie guvernamentală specială al cărei scop este să intervină în sprijinul companiilor locale atunci cînd acest lucru serveşte binelui general. Asta înseamnă mai ales finanţări pentru companiile cu probleme, fiind deja notorii cazurile EADS sau PSA-Citroën. Şi Germania face acelaşi lucru. Nu se pune deocamdată problema unor intervenţii de genul naţionalizărilor, cu toate că nu este exclus să se întîmple şi asta. Ceva mai la nord, Keynes se traduce prin „statele bunăstării“. Puţin uzat după cîteva decenii consecutive de prosperitate, modelul economic scandinav încă dă randament. Fondul de pensii al Norvegiei este a treia mare rezervă valutară naţională a lumii iar indici precum rata sărăciei populaţiei tind spre zero. Cîţiva ani buni de acum încolo nu le va păsa scandinavilor că, de exemplu, scade competitivitatea economiilor ţărilor lor. Pînă şi Uniunea Europeană ca întreg tinde să se comporte ca un Mare Guvern, reglementînd excesiv orice iniţiativă privată şi pompînd bani publici într-un sistem bancar artificial.

Pe baricadele liberalismului economic au mai rămas doar Marea Britanie, Partidul Republican din SUA şi, ocazional, Fondul Monetar Internaţional, cu menţiunea că republicanii sînt tot timpul gata să-şi negocieze convingerile cu partenerii democraţi iar britanicii forţează principiile încercînd un program de austeritate. Fără îndoială, liberalismul economic are o mulţime de beneficii teoretice. Însă cumva este inadecvat istoric. Din pricina globalizării, o economie liberală pură nu poate face faţă competiţiei cu capitalismul de stat. Ar reacţiona prea lent la semnalele unei pieţe globale şi ar fi dezechilibrată.

Cît despre posibilitatea ultraliberalismului, există un exemplu concret: Georgia. În urmă cu cinci-şase ani, preşedintele Mihail Saakaşvili a lansat probabil cel mai ambiţios proiect naţional de liberalizare a economiei. Georgia respecta şi condiţia esenţială a apariţiei ultraliberalismului, cel puţin după părerea lui Robert Roznick: ţara era în haos, o anarhie postsovietică. Saakaşvili a redus taxele de business şi a oferit scutiri importante investitorilor, a descentralizat sistemul bancar, a modificat legile proprietăţii, a privatizat, a oferit scutiri de impozite în stînga şi-n dreapta şi a înjumătăţit numărul angajaţilor la stat. Statul minimal propus de el ar fi trebuit să fie un succes. În realitate, vorbim despre un semieşec, contraperformanţă obţinută şi cu ajutorul vecinilor ruşi. Iar modelul georgian n-a performat pînă acum nu din cauza imperfecţiunii sale, ci mai ales din cauza unor influenţe externe, între care şi criza economică globală.

În concluzie, da – capitalismul de stat este periculos pentru că oferă un contract imoral cetăţenilor, bunăstare în schimbul libertăţii, şi nu – liberalismul e prea marcat de eşecurile care nu i se datorează ca să poată fi o alternativă.

Cătălin Alistari este coordonator editorial la revista Capital.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Foto: Facebook / Consiliul Județean Argeș
Muzeul Județean Argeș, restaurat și consolidat / FOTO
Clădirea Muzeul Județean Argeș, monument istoric de interes național, a fost restaurată și consolidată printr-un amplu proiect cu fonduri europene accesat de Consiliul Județean Argeș.
geanta t rex jpg
Culmea modei! Prima geantă făcută din piele de dinozaur
. Cercetători și bioingineri colaborează pentru a dezvolta o geantă de lux sustenabilă și etică, realizată din piele crescută în laborator din resturi fosilizate de T. Rex.
Alegeri prezidentiale 4 mai - cabina de vot FOTO EPA-EFE
MAI, despre mesajele alarmiste din mediul online: „Nu există niciun fel de blocaj în organizarea turului doi al alegerilor”
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) atrage atenția asupra mesajelor alarmiste postate pe rețelele de socializare cu privire la blocarea turului doi al alegerilor prezidențiale.
George Simion FOTO Profimedia
AUR propune un nou plan fiscal, după anunțul lui Simion despre reducerea personalului bugetar: „Impozit 2% din cifra de afaceri”
AUR și-a anunțat miercuri, 7 mai, planul fiscal al partidului pentru perioada de după alegeri. Printre măsurile anunțate se numără modificarea radicală a regimului de impozitare a companiilor și o amplă reformă a aparatului bugetar.
Nicusor simion png
LIVE TEXT Nicușor Dan și George Simion, prima dată față în față după turul I al prezidențialelor: „România nu-și permite o aventură”
Cei doi candidați clasați pe primele locuri în turul I al alegerilor prezidențiale 2025, Nicușor Dan și George Simion, ajung față în față, pentru prima dată după rezultatul alegerilor. Cei doi candidați participă la Congresului Blocului Național Sindical.
Semimaraton JPG
Restricționarea traficului rutier pe perioada derulării celei de-a 14-a ediții a OMV Petrom Semimaratonul București
În weekendul 10-11 mai, Bucureștiul se pregătește de cea de-a 14 ediție a OMV Petrom Bucharest HALF MARATHON, peste 10.000 de alergători amatori si profesioniști, fiind așteptați să ia startul cursei devenită tradiție urbană.
tigaie depositphotos1 jpeg
Rețeta tradițională din Dobrogea pe care o vom putea pregăti în doar câteva minute! Ce ne trebuie pentru a face icre prăjite
Este o rețetă simplă, pe care o vom putea pregăti în numai câteva minute! Dacă ne dorim o mâncare care să nu necesite foarte mult efort, atunci icrele prăjite sunt alegerea perfectă!
Vladimir Putin la parada de 9 mai FOTO Profimedia
Când intră în vigoare planul lui Putin de încetare a focului pentru 3 zile. Propunerea a fost respinsă de Zelenski
Decizia unilaterală a președintelui rus privind încetarea focului timp de trei zile în Ucraina va intra în vigoare la miezul nopții, chiar dacă aceasta a fost respinsă de Kiev, a anunțat miercuri, 7 mai, Kremlinul.
Regele Charles și Prințul Harry 2 jpg
Este sau nu fiul Regelui Charles? Ce spune Prințul Harry despre speculațiile care au circulat ani la rând
De-a lungul anilor, au circulat numeroase speculații potrivit cărora Prințul Harry nu ar fi fiul biologic al Regelui Charles al III-lea. Zvonurile, alimentate în special de presa tabloidă, sugerau că tatăl real al mezinului regal ar fi maiorul James Hewitt, fostul iubit al Prințesei Diana, din cauza