Mioriţa. Spot publicitar pentru radio

Publicat în Dilema Veche nr. 686 din 13-19 aprilie 2017
Mioriţa  Spot publicitar pentru radio jpeg

ANNOUNCER (voce masculină caldă, adîncă): Uneori, cu toții ne simțim singuri. Și cu toții avem nevoie de un suflet alături de noi, care să ne spună o vorbă blîndă sau o glumă haioasă, sau cu care să vorbim pur și simplu despre ce se mai întîmplă prin lume. (tonul devine brusc promoțional) De acum înainte, singurătatea ta aparține trecutului! Cumpără-ți chiar astăzi oaia vorbitoare Miorița! Un tovarăș de nădejde pentru orice situație, alături de care nu te vei plictisi niciodată! Vrei să știi cele mai noi bîrfe și clevetiri din vecini? Oaia vorbitoare Miorița ți le spune cît ai zice pește! Simți că se uneltește un complot împotriva ta? Oaia vorbitoare Miorița este spionul perfect! N-ai pe cine să însărcinezi cu pregătirea funeraliilor tale? Oaia vorbitoare Miorița îți stă cu plăcere la dispoziție! Ai nevoie de un sfat de viață? Oaia vorbitoare Miorița le știe pe toate! Iată ce zic utilizatorii:

FEMEIE: (voce feminină, 30-35, emo­ționată, dicție imperfectă): Mi-am luat oaia Miorița pentru că bănuiam că soțul mă înșală cu cea mai bună prietenă, și… după scurt timp, oaia Miorița mi-a confirmat bănuielile. Acum, cînd soțul e plecat la… la cealaltă, oaia Miorița îmi șterge lacrimile și încearcă să mă înveselească! Nici nu știu ce m-aș face fără ea!

BĂTRÎN (voce masculină, 70-75, pierdută, bolnăvicioasă, abia se înțelege): Am făcut cancer acum șase luni. Am încercat să-i spun nevesti-mii ce model de sicriu să-mi ia, ce vorbe să spună popa… dar n am avut cu cine să mă înțeleg, ea tot zicea că să mă duc la spital să mă operez. Da’ de ce să mă operez? Nu mai bine las lucrurile orînduite cumsecade? Așa că mi-am luat oaia vorbitoare Miorița și i-am spus ce și cum. Nici măcar n-a fost nevoie să repet, a înțeles totul imediat și sînt convins că o să am o înmormîntare cum n-a mai avut nimeni la noi în oraș!

BĂRBAT: (voce masculină, 40 45, serioasă, cumpătată): Mi-am deschis un magazin de electrocasnice împreună cu cumnatul meu și cu încă un amic al lui. La început lucrurile mergeau bine, ne înțelegeam bine, dar apoi mi-am luat oaia vorbitoare Miorița și am aflat că cumnatul și cu prietenul lui plănuiau să mă ucidă. Că, vezi Doamne, eu fiind acționarul majoritar la noi, că am făcut un împrumut la bancă, îmi iau o parte prea mare din profit. Oaia vorbitoare Miorița m-a sfătuit să-mi iau un cîine și să fiu vigilent, a fost un sfat bun, cu siguranță că mi-ar fi folosit. Dar nu fac eu d-astea, nu umblu cu tertipuri, acum ce-o fi o fi, am înțeles că mîine or să-mi vină de hac cei doi, asta e, n-am ce să-i fac, așa-i viața.

ANNOUNCER (entuziast): După cum vezi, oaia vorbitoare Miorița este de folos în orice situație! Comandă chiar astăzi oaia vorbitoare Miorița, la doar 349 de lei, TVA inclus! Oaia vorbitoare Miorița, un produs 100% românesc, este antidotul perfect pentru singurătate, nesiguranță, paranoia sau plictiseală!

DISCLAIMER (voce masculină grăbită, cu timbru enervant; a se citi cît se poate de repede): Producătorul nu garantează pentru daune și pagube produse de oaia vorbitoare Miorița; produsul poate amplifica anumite boli psihice preexistente ale cumpărătorului; oaia vorbitoare Miorița poate vorbi pînă la 72 de ore fără oprire; producătorul nu oferă garanție pentru produs; oaia vorbitoare Miorița nu este destinată consumului alimentar; oaia vorbitoare Miorița este o entitate fără personalitate juridică și nu poate fi desemnată drept executor testamentar. 

Alex Tocilescu este scriitor.

Foto: flickr

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Românca desemnată „Omul anului“ în Anglia. Cristina este șoferiță de autobuz în orășelul Hertford. „Ne face ziua mai frumoasă“
O șoferiță de autobuz, originară din București, a primit titlul „Omul anului”, acordat de o comunitate din Anglia. Cristina a întrunit cele mai multe voturi din partea membrilor comunității.
image
Tiramisu alb, un desert spectaculos, cu succes garantat. Secretul prăjiturii cu gust demențial
Nu doar că este delicios, ci este și simplu de făcut. Tiramisu alb este desertul de care nu te mai saturi. Rețeta necesită doar câteva ingrediente și multă răbdare, pentru că se servește a doua zi. Dacă este ținut la rece 24 de ore, rezultatul va fi unul spectaculos.
image
Cine este doctorița înjunghiată mortal în Franța. Tânăra se pregătea pentru rezidențiat
O tânără româncă, care se afla în Franța pentru a-și pregăti rezidențiatul, a fost descoperită moartă într-un apartament. Tragedia s-a petrecut în orașul Amiens, într-un apartament închiriat de ea prin platforma Airbnb.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic