„Micile plăceri nu sînt o bază solidă pentru fericire“ – interviu cu Zenobia NICULIȚĂ

Publicat în Dilema Veche nr. 774 din 20-26 decembrie 2018
O posibilă alternativă jpeg

Unde se trasează granița dintre viciu și plăcere? 

Plăcerea e o reacție, un cumul de senzații natural umane cu care ne naștem și care depind de mecanismul nostru de autoreglare. De exemplu, cînd sîntem bebeluși vom căuta în primul rînd acele lucruri care ne-au produs plăcere prima dată, le vom repeta și le vom cere pînă vom obține plăcerea inițial simțită – suptul, mîngîiatul, luatul în brațe. Aceste activități și comportamente, care ne produc plăcere, se întăresc și devin parte a repertoriului nostru pe care îl luăm cu noi la vîrsta adultă. Nu e un mecanism care aparține doar oamenilor, și animalele fac același lucru – plăcerea avînd un corespondent biochimic foarte clar în  creier.

Viciul, pe de altă parte, este un concept dintr-o altă categorie. Plăcerea are în primul rînd o definiție fizio-psihologică, pe cînd viciul are o dimensiune morală, psiho-socială, plasîndu-se mai degrabă în zona dependenței sau adicției, care implică și partea fizico-biologică, dar și consecințele psiho-sociale ale căutării unei plăceri în detrimentul oricărei alte părți a vieții noastre, obținerea ei cu orice preț. Aici intervine latura morală: cînd costurile sînt imense, cînd obiceiul îl rănește și pe cel care îl practică, dar și pe cei din jurul său. Dacă e să înțelegem viciul prin intermediul conceptului de adicție, el este căutarea unei plăceri care să acopere o lipsă, un gol, o suferință.

Există grade, sînt vicii mai mari sau mai mici, sau viciul este deja la superlativ? 

Putem clasifica viciile din punct de vedere al impactului negativ pe care îl au asupra sănătății noastre, dar și asupra relațiilor cu ceilalți. Unele sînt mai nocive decît altele. Dacă vorbim în mare despre droguri, din care face parte și fumatul, vorbim despre droguri legale și droguri ilegale, unele mai nocive, altele mai puțin – partea de legalitate e stabilită tot pe baza impactului negativ asupra sănătății. Deci, da, putem vorbi despre grade de viciu. Tutunul are într-adevăr un impact negativ asupra sănătății noastre și a celorlalți, dar nu la fel de mare și de prompt precum heroina sau cocaina.

Vorbind despre fumat, poate fi doar o plăcere, fără să devină viciu?

Cred că, mai degrabă, putem să ne întrebăm dacă toată lumea care fumează transformă fumatul în viciu. Există suficiente persoane care fumează doar într-un anumit context social, doar cu prietenii sau la evenimente și nu folosesc fumatul ca pe o strategie de a face față emoțiilor negative cu care se confruntă – asta fiind calea spre adicție. În acest caz, probabil putem vorbi și despre consumul ocazional, adică de plăcere.

E ca atunci cînd savurezi un pahar de vin versus „am dat gata zece sticle“? 

Mecanismele pe care funcționează tutunul nu sînt aceleași ca ale alcoolului, care e mai degrabă un dezinhibant neuronal și psihologic, pe cînd tutunul are efecte diferite, fiind un calmant, o substanță care te face să te simți mai în control, mai liniștit. Dar ambele exemple ne duc la strategia de coping: cum să fac față emoțiilor negative pe care nu le pot gestiona altfel? Dacă, în momentul în care mă simt iritat, ies din ședință și mă îndrept spre țigară în loc să discut cu cineva despre ce s-a întîmplat sau să merg la o ședință de yoga sau să fac puțin jogging, atunci am o dificultate în a face față propriilor emoții. 

Pentru că e mai la îndemînă? 

Probabil că da, dar e la fel de probabil să nu ai în repertoriu asemenea exerciții. Cutumele noastre culturale transformă fumatul în strategie. Alternativele sînt puțin și slab reprezentate. Cîți am avut părinți care ne spuneau: „Știi ceva, acum sînt foarte furios, mă duc să dau două ture în jurul blocului“? 

Pot fi plăcerile educate sau depinde de rețeta interioară a fiecăruia de a-și alege plăcerile? 

Cu siguranță, pot fi educate. Plăcerile cele mai sănătoase sînt adesea un „acquired taste“. E nevoie mai multă de timp și de efort ca să îți cultivi o plăcere din această categorie. Cînd îți „cureți palatul“, cum se spune la degustările de vin, cînd te eliberezi de niște comportamente sau obiceiuri care îți oferă recompensa imediată, obținută cu un efort mic, dar probabil cu pierderi, poți lăsa loc acelor plăceri care, chiar dacă vin cu un efort mai mare, pot avea recompense pe măsură și fără pierderi. E ca atunci cînd renunți la zahăr: descoperi că toate alimentele au gust. Cînd tragi primul fum de țigară simți că te relaxezi rapid, o relaxare pe care ai obține-o după vreo jumătate de oră de sport, pînă se eliberează endorfinele. Iar noi funcționăm și pe acest principiu, al recompensei imediate. Ce e mai rapid e mai căutat decît ce e mai valoros, dar necesită timp. Și aici ajungem la conceptul gratificării amînate – recompensa amînată. Walter Mischel a realizat acel experiment faimos, experimentul bezelei: copii mici trebuiau să aleagă: o bezea imediat sau două, dacă așteptau 15 minute. Pînă pe la 4-5 ani, nici un copil nu așteaptă, nu înțelege conceptul de timp, preferînd recompensa imediată. Abia după această vîrstă începem să conștientizăm perspectiva timpului, a valorii amînării unei recompense imediate pentru una mai mare. Asta facem și în viața adultă: strîngem bani pentru o vacanță în străinătate sau, în loc să mergem la o petrecere, învățăm pentru un examen. E vorba despre perspectivă, dar asta presupune gîndire, metacogniție, nu vine ușor și nu implică plăcerea imediată. În realitate, avem nevoie de ambele tipuri de plăcere. Nu poți trăi nici mereu în prezent, nici doar anticipînd. Gratificarea amînată e necesară pentru a-ți planifica viața, dar recompensa rapidă e la fel de necesară – cît timp nu e suprautilizată.

Există plăceri care pot deriva în vicii? Sportul poate deveni viciu? 

Pot fi adicții care pornesc de la comportamente sănătoase. Cînd transformăm o plăcere în adicție ajungem deja în zona în care omul respectiv nu mai poate funcționa fără acel comportament care inițial era benefic. Sportul e un comportament sănătos, dar dacă îl practici cinci-șase ore pe zi, nefiind sportiv de performanță, și simți că nu poți funcționa decît mărind „doza“, asta înseamnă că, în termeni de echilibru emoțional și social, deja suferi enorm și încerci să compensezi acel gol. Există teorii noi și interesante în ceea ce privește psihologia adicției: potrivit lui Gabor Mate, una dintre cauzele adicției e lipsa de conectare cu ceilalți, adicțiile fiind ecoul dependenței noastre sociale. 

Ca atunci cînd, adolescent fiind, te apuci de fumat ca să faci parte din grupul celor cool? 

Se întîmplă ca, în contextul în care tu vrei să te integrezi unui grup cu care simți că nu te poți conecta în mod real, să începi să imiți anumite gesturi, pentru ca ceilalți să creadă că le ești asemănător. Fumatul poate fi un astfel de gest. Mulți dintre cei care folosesc fumatul ca mecanism de integrare socială pot ajunge în zona adicției. 

Fac bine acei părinți care își lasă copiii să fumeze cu ei de față? 

De multe ori, un adolescent se apucă de fumat pentru a face o declarație de statut social, de autonomie. Dobîndirea unui control într-o luptă de putere între el și părinte. Uneori, unii părinți, care sînt mai intuitivi, anulează această luptă – dacă fumezi doar ca să fii cool și să te regăsești între aceia care fac ce vor ei, iar părinții nu te blamează, ci din contră, te lasă să fumezi cu ei de față, nu ți se mai pare deloc atît de cool și-ți pui întrebarea dacă chiar asta vrei. Dacă fumatul e însă o evadare din ceea ce ți se întîmpla atunci, s-ar putea să rămînă cu tine multă vreme. Cu cît lacunele sau găurile emoționale au fost mai mari, cu atît șansa de a fuma și mai tîrziu, inclusiv ca un soi de întoarcere nostalgică în vremea cînd îți era bine, este mai mare.

Sînt și plăceri pe care nu le mai prețuim odată ce le-am obținut? 

Plăcerea se habituează foarte repede și de aceea e o sursă inferioară de fericire. Cînd vorbește despre sursele fericirii, Daniel Seligman plasează plăcerea la bază – cireașa de pe tort, dacă o ai, dar nu esențială pentru fericire. Asta contravine tuturor mesajelor pe care le primim în mass-media sau mesajelor publicitare: „Fericirea e constituită din lucruri mărunte, din bucuriile mici, din tortul de la bunica și felul cum miroase detergentul tău“. Nu e adevărat. Acelea sînt doar plăceri care ne condimentează viața de zi cu zi. Dacă ajungem să le savurăm, dacă avem acea deschidere și capacitate de a ne bucura de ele, e minunat, dar micile plăceri nu sînt o bază solidă pentru fericire. A fi fericit ține mai degrabă de a face ceva cu tot sufletul, astfel încît timpul să se oprească în loc, înseamnă să găsești un sens pentru existența ta mai mare decît propria ființă.

Nu pot încheia acest interviu fără să vă întreb: ce înseamnă plăcerile vinovate? 

E o expresie care se referă la ce se întîmplă după. În mai toate comportamentele care vizează căutarea plăcerii există trei faze: cea inițială, în care simt o lipsă pe care încerc s-o acopăr. Începe deliberarea: știu că poate n-ar trebui, dar tensiunea crește, așa că mă apuc să fumez. Cînd fumez, suspend emoțiile, pentru că, de cele mai multe ori, în comportamentele pe care le putem numi vicii și care țin de adicții în esență, mecanismul de bază e amorțirea emoțională. Cînd fumez, nu sînt extatic, nu simt aproape nimic, ci sînt mai degrabă amorțit. Nu simt nici lucrurile care m-au împins să fumez, nici bucuria pe care o anticipam. Apoi începe dezmorțirea – și atunci, pe lîngă disconfortul inițial de la care pornisem să fumez, se adaugă stratul de vinovăție. O emoție secundară, dar complexă, care îmi spune că nu trebuia să fumez, că mi-am făcut rău – e faza de vinovăție care dă și expresia „plăcere vinovată“. În această fază de vinovăție, în care încep să mă simt și mai inconfortabil decît mă simțeam inițial, ce urmează? Ce știu eu să fac cînd mă simt inconfortabil? Îmi aprind o nouă țigară. 

a consemnat Stela GIURGEANU 

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Creșteri și descreșteri
Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „Ce-am fost și ce-am ajuns”.
Sever jpg
Cazaban jpg
„Adame, unde ești?“ Imagini și simboluri ale căderii omului
Semnificativ foarte este faptul că Adam și Eva nu au rămas cu rezultatul artizanatului lor grăbit și ipocrit, legat de conștiința propriei vini.
Stoica jpg
Ungureanu jpg
Bătaia cea ruptă din rai
Toată această conştiinţă a violenței creează o imagine a societății românești
Popa jpg
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei
Sigur, Putin încearcă să justifice ideologic acest război, însă justificările sale sînt străvezii, inconsistente, necredibile.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.
997 t foto AN Stermin jpg
p 12 adevarul ro jpg
„Turiști mai puțini, impact economic mai mare” interviu cu Andrei BLUMER
Să caute destinații mai puțin populare și cu o ofertă bogată de experiențe în natură.
997 t foto Cosman jpeg
„One dollar” și o sticlă de apă
„One dollar”, atît este prețul unei sticle de apă de 0,5 litri în Cambodgia.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 jpg
Surpriza Bizanțului vesel
Nu s-a vorbit niciodată despre sexul îngerilor, în timpul asediului de la 1453 chiar nu avea nimeni timp de așa ceva.
p 13 jpg
„Cred că Cehov e mulțumit de spectacolul nostru“
Cehov este generos, are multe fațete și poți să-i montezi spectacolele în modalităţi stilistice foarte diferite.
p 14 jpg
E cool să postești jpeg
Să-ți asculți sau nu instinctul?
Totuși, urmînd ispita de a gîndi rapid, nu cădem oare în păcatul gîndirii pripite, în fapt un antonim pentru gîndire?

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.