Micile plăceri ale vieţii

Publicat în Dilema Veche nr. 675 din 26 ianuarie – 1 februarie 2017
Micile plăceri ale vieţii jpeg

O nouă tunsoare, o nouă frizură, o nouă coafură – iată tot atîtea prilejuri de a te reinventa, chiar ca bărbat, în special după ce ai trecut de prima tinerețe, cînd efectul de împrospătare e cu atît mai binevenit.

Îmi amintesc de vremurile în care cremele anti-rid pentru bărbați de-abia apăruseră, în game împărțite pe grupe de vîrstă. Una dintre marile case din Franța – cu prețuri mai mult pe măsura renumelui decît a eficacității produselor, dar asta e altă poveste – avea gama finală, și la propriu, și la figurat, pentru cei de peste 40 de ani, vîrstă pe care tocmai o împlinisem pe atunci. Dar, cineva cu minte ori necoaptă, ori diabolică, probabil de la departamentul de design, făcuse în așa fel încît cutia în care se ascundea crema miraculoasă, care promitea dacă nu contracararea, atunci măcar ascunderea efectelor devastatoare ale trecerii nemiloase a timpului, să fie de un negru mortuar, pe care grupa de vîrstă era marcată de un 40 urmat de o cruce. Era semnul plus, desigur, dar cu aspect deosebit de funebru. Cum se întîmplă în raioanele cu produse scumpe, o vînzătoare se ținea după mine la fiecare pas, cică pentru a-mi sări în ajutor, dar de fapt mai mult pentru a mă supraveghea cît mai de îndeaproape. Așa că am profitat de prezența ei ubicuă și am rugat o să le transmită celor cu putere de decizie de la firma respectivă nemulțumirea mea, client încă în viață, de a vedea crucea pusă de ei în mod prematur aspectului mai mult sau mai puțin tineresc al ridurilor pe care mă chinuiam să le estompez cu crema lor cu preț piperat.

Zis și făcut. După vreo cîteva luni am constatat cu satisfacție apariția unui nou design al cutiei, pe care scria acum în engleză „40 and over“, adică „de la 40 de ani încolo“, ceea ce mi se părea mult mai acceptabil.

Asta a coincis cu o altă descoperire, încă și mai pragmatică, și anume că produsele anti-rid extrem de scumpe nu prea își merită prețul, și că obții un efect superior cu o cremă mult mai banală, pe care o găsești la tot pasul. Important e să verifici să nu conțină, dacă se poate, nici unul dintre compușii chimici despre care știința contemporană știe în ce măsură contribuie la subminarea sănătății noastre.

La serviciu fac notă aparte, ca să nu spun de fapt discordantă, prin faptul că nu îmi permit să apar în public decît în ținută ireproșabilă, cel puțin din punctul meu de vedere. Probabil cît se poate de reproșabilă din punctul de vedere al colegilor care cultivă abordări contrare, pentru care dușul zilnic e nesănătos și care preferă să evite și deodorantul, cu efectele ușor de bănuit pentru dumneavoastră, mai mult sau mai puțin pravoslavnici cititori.

Mă număr în continuare printre cei care, de modă veche sau nouă, ies din casă doar proaspăt bărbieriți, șamponați și frezați. La costum și cravată ori în ținută casual sau sport, cu un strop de Eau de Cologne și o licărire jucăușă în privire. Viața poate fi frumoasă și merită trăită chiar și după 40 de ani. Și după 50 de ani. Și după... O să vă las pe dumneavoastră să completați cifra potrivită, cu speranța că pledoaria mea vi s-a părut interesantă și, poate, chiar convingătoare. 

Alcor C. Crișan este interpret, traducător și eseist.

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
„Nu ne mai facem bine”
Și eu am propria mea curiozitate, așa că încerc să aflu ce s-a schimbat aici, din perspectiva lor, este una dintre principalele teme de discuție.
p 10 jpg
România era țara mea bună, dar vitregă
Astăzi consider că România e țara în care mă pot întoarce cînd doresc, e „cartierul vecin”.
Palatul Culturii Iasi   Aerial jpg
Iași, mon amour contrarié
Iașiul îmi pare un cameleon. Apar întruna terase noi și e tonifiant. Vara asta am mîncat într-un gastrobar cu specific andaluz, cu o veselă aleasă cu gust, cu prețuri rezonabile și porții mărișoare.
640px Parliament 704254 jpg
Stai, cum adică avem o imagine bunicică la Bruxelles?!
Dar cum adică „nu creăm probleme” la Bruxelles, dacă în România sînt atîtea probleme? E simplu, grijile Bruxelles-ului sînt altele decît ale noastre.
p 12 WC jpg
Cum văd eu România? După 15 ani și de la 3.500 de kilometri distanță?
În cele cîteva limbi de circulație pe care le înțeleg, nu găsesc un sinonim în valoare absolută al cuvîntului „omenie”. Poate în el rezidă, totuși, logica speranței.
Bjc cv cs foto 089 jpg
Secretul stă la primărie
În România, m-am ocupat, vrînd-nevrînd, cu colecționarea de faze și impresii, să le spun ilustrate.
p 13 sus jpg
Cînd trăiești între aici și acolo
Am început, timid, să ies în afara granițelor, întrebîndu-mă deseori cum ar fi viața mea în altă parte, în momentul în care nimic nu mă mai reținea în România.
Page 428 Captured Romanians transported away (12239755986) jpg
Trei neîntoarceri
România are acum un chip ponosit, în tușe de gri și negru. Dar e OK pentru că e o Românie exterioară, din afara ta, e un context din care ai scăpat. High five.
Romania Parliament at night jpg
Sedarea românilor
n reacție, nu puțini români refuză calmarea și emigrează, seduși de melodia sirenelor potrivit cărora „în România, asta e!”, totul a „rămas la fel”.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Tribunalul Poporului
Vedem asta în fiecare zi: nimic din ceea ce se postează nu rămîne necorectat, necontestat, nejudecat, nesancționat. Mai devreme sau mai tîrziu – ca să fac o parafrază – fiecare are parte de cincisprezece minute de judecată publică.
p 10 jpg
Critica publică în online: virtuți și vicii
Am observat, de asemenea, și cum platometre digitale au fost utilizate pentru a instiga la ură, dispreț și sexism, pentru a delegitima această mișcare și a decredibiliza victimele violenței de gen.
p 11 Ostrakon WC jpg
Ostracizarea online ca dilemă liberală
Cu toate acestea, nu trebuie să uităm de pericolul pe care apelul la ostracizarea online îl deschide, ținînd cont de stimulentele pe care viața în mediul online ni le oferă în conjuncție cu impactul pe care emoțiile morale îl au la adresa modului în care interacționăm cu ceilalți
640px The Two Gossips (Les Deux Commères) MET DP808826 jpg
Gura satului global
Gura satului global nu este diferită de gura satului tradițional decît prin instrumentele sale.
640px Cyber bullying 122156 960 720 jpg
Cel fără de păcat – o sursă idiopatică?
Realitatea socială poate fi remarcabilă datorită ansamblului de creiere umane adunate pentru a influența evoluția societății în bine, și aici avem nevoie de etică – în lipsa acesteia, realitatea se poate transforma în factori și actori sociali maligni.
John George Brown The Bully of the Neighborhood jpg
Și cu copiii ce facem? Intruziune, expunere, violență, anulare
Spațiul virtual a căpătat dimensiuni tot mai mari în viața copiilor, marea lor majoritate preferînd o interacțiune mediată de un dispozitiv uneia reale.
p 14 sus jpg
J’accuse! Indignarea morală și ostracizarea digitală
Nu e mare lucru să ne gîndim mai mult înainte de a (re)acționa, cum nu e nici prea mare efortul de a încerca să vedem lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, dincolo de interesele noastre imediate.
p 21 jpg
Linșajul contemporan
Strămoșii noștri nu aveau lideri, judecători sau poliție, dar aveau mijloace pentru a răspunde celor care încălcau normele sociale de a respecta autonomia celorlalți sau de a contribui în mod echitabil la bunăstarea socială
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce rol mai au valorile?
Am aflat că valorile sînt cele care ne dau un sens, iar acest lucru ne face să fim perseverenți și să depășim obstacolele.
p 10 sus jpg
Dihotomia fapte/valori a fost greşit înţeleasă
Valorile sînt ingredientele indispensabile ale realităţii sociale.
Elevi jpg
StateLibQld 2 198959 Planting a tree for Arbor Day at Ban Ban Springs State School, 1920 jpg
Tot ceea ce vreau să fiu
„Prietenia înseamnă să împarți punga de chips-uri cu celălalt.”
p 12 sus jpg
Mesajul corect
Într-o clinică de toxicomani e barometrul cel mai fidel al suferinței unei societăți.
640px Islamic   Garden Scene   1987 360 4   Art Institute of Chicago jpg
Valori, virtuți, viață în islam
Societățile musulmane sînt puternic condiționate de tradiții.
Social Media and Technology jpg
Social media și tribalizarea valorică
Viața noastră socială nu arată întotdeauna precum fluxul nostru de pe rețelele sociale.

Adevarul.ro

capsunari spania
Italia și Spania nu mai sunt preferate de românii care vor să muncească în străinătate
Italia și Spania nu mai sunt în topul preferințelor românilor care vor să muncească în străinătate, acestea situându-se abia pe locurile 10 și 11 într-un clasament al statelor europene.
depasire inconstienta FOTO captura video jpg
Șofer de autocar, depășire kamikaze pe linie continuă. Alți doi șoferi au evitat un carnagiu rutier VIDEO
Un conducător auto a forțat o depășire pe linie continuă, obligând alți doi șoferi să iasă practic de pe șosea ca să evite producerea unui grav accident rutier.
Mugur Isărescu - conferinţă de presă sediul BNR - 6 iul 2022 / FOTO Inquam Photos / George Călin
Isărescu: „Am pus cursul valutar tampon la creșterea prețurilor energiei“. Dolarul a atins un nou record
Creșterea accelerată a dolarului în raport cu leul poate fi considerată un tampon pentru creșterea prețurilor la energie, care se răsfrânge în prea multe produse, a explicat Mugur Isărescu.

HIstoria.ro

image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.