Mici victorii civice

Oana SANDU
Publicat în Dilema Veche nr. 459 din 29 noiembrie - 5 decembrie 2012
Mici victorii civice jpeg

În septembrie, la TVR 2, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, l-a întrebat, în direct, pe Toma Pătraşcu, preşedintele Asociaţiei Secular-Umaniste din România, organizaţia care se opune de cîţiva ani predării confesionale a religiei în şcoli, pe cine reprezintă. „Dumneavoastră în numele cui vorbiţi?“, l-a mai întrebat o dată Andronescu. Pătraşcu a privit-o în ochi şi i-a întors aceeaşi întrebare. Andronescu i-a răspuns rapid: „În numele ministerului meu“. Am încercat să fac acest exerciţiu şi să mă întreb dacă-i cunosc, dacă vizualizez figurile părinţilor care nu vor ca religia confesională să le fie predată la clasă copiilor lor. Ştiu cîteva zeci cu prenume, nume şi numele copiilor, dar nu îi cunosc pe toţi. Sînt cei pe care un activist ca Toma Pătraşcu îi reprezintă în dezbateri, în negocieri cu reprezentanţii Patriarhiei sau în discuţii aprinse la televizor cu ministrul Educaţiei. Din poziţia de cetăţean, am simţit atunci că ministrul Educaţiei îi construieşte activistului un tablou de anarhist, de om care nu se reprezintă decît pe sine. Poate ca mine, au rămas şi alţii suspendaţi în faţa televizorului cu o întrebare veche de cînd am făcut ochi mari în ale democraţiei. Cine e mai puternic: cetăţeanul sau statul?

Mi-am amintit de această întîmplare pentru că exact în aceeaşi perioadă pornisem într-o călătorie jurnalistică în căutarea unor oameni care au mişcat munţii în comunitatea lor, care s-au săturat să ceară şi şi-au rezolvat problemele în loc să aştepte soluţii de la autorităţile locale. La fel ca activiştii care vor să schimbe legislaţia sau să propună guvernelor o alta mai bună. Oameni care au dat din coate cetăţeneşti şi şi-au făcut o mică lume puţin mai bună pentru ei şi cei din jur.

Acum doi ani, în cartierul Prelungirea Ghencea, s-a format Grupul de iniţiativă cetăţenească Drumul Taberei Callatis, care a început să-i reprezinte pe locuitorii din zonă. Aveau şi de ce. Prelungirea Ghencea suferă cam de aceleaşi afecţiuni ca multe alte cartiere din Capitală: prea puţine locuri de parcare, prea mulţi cîini ai nimănui pe străzi, locuri de joacă murdare. Cei şapte oameni, majoritatea pensionari, au trimis petiţii la Primărie, s-au dus la şedinţele de Consiliu Local al sectorului 6 (la una dintre ele s-au certat cu fostul primar, Cristian Poteraş), au insistat cu e-mail-uri, apoi din nou cu telefoane, SMS-uri. Au reuşit să convingă autorităţile să asfalteze o alee părăsită dintre două şcoli şi să reamenajeze un părculeţ între blocuri. Acum strîng semnături pentru o petiţie către directoarea Şcolii nr. 279, care a închis una dintre intrările în clădire, iar copiii sînt nevoiţi să meargă spre şcoală pe carosabil, pe lîngă maşini. După ce rezolvă şi problema asta, vor să ceară tuturor directorilor de şcoli din zonă să deschidă terenurile de sport pentru copiii din cartier. „Sînt nefolosite, or fi bani europeni, dar sînt bani publici, asta înseamnă că-s şi ai noştri“, spune Delia Mihalache, una dintre membrele Callatis.

În Pădureni, o comună liniştită de lîngă Timişoara, Eugenia Bojin, o pensionară de 63 de ani, umple sertarul de sesizări pe legea accesului la informaţii de interes public din secretariatul micii primării vopsite în portocaliu. De 11 ani încearcă din postura de cetăţean şi activist civic să-i ajute pe săteni să fie mai curajoşi, să întrebe autorităţile de ce nu asfaltează străzile, să-i aducă în şedinţe publice alături de primar şi consilieri şi să-i apropie pe cei mici de lectură. Nemulţumirea pentru care nu oboseşte niciodată să trimită încă o sesizare, şi încă una, este biblioteca şcolară. De ce s-a închis, după ce ea a reuşit să o deschidă cu sprijin financiar de la alte organizaţii, şi de ce Primăria nu o deschide?

Ca să le anime gustul pentru geometrie, în Timişoara, 20 de profesori de matematică au pus la cale un cerc de geometrie pe calculator pentru elevi de gimnaziu. Au strîns fonduri ca să cumpere calculatoare şi vin pe rînd, voluntar, o dată la două săptămîni, să le explice geometrie. Fac asta pentru că – spun profesorii – calculatorul e acum cea mai bună metodă de a-i atrage pe copii să înveţe.

În Cluj, un inginer mecatronist de 26 de ani a făcut un soft pentru depistarea votului multiplu, cu o săptămînă înainte de referendumul din vară. Obiectivul pe termen lung al lui Ovidiu Purice este un plan la care se gîndeşte din 2009, prin care să elimine birocraţia, corupţia sau evaziunea fiscală. Crede că, pentru toate, există o unică soluţie: „Calculatorul nu minte“. Din Cluj este şi Emil Şteţco, un cetăţean care a oprit anul acesta, printr-un marş de protest cu 400 de oameni şi 2900 de semnături strînse, construcţia unui crematoriu aproape de un cartier rezidenţial.

În Buzău, o organizaţie mică, Asociaţia „1 iunie 2001“ a deschis primul serviciu 112 pentru oameni cu deficienţe de limbaj şi auz. Femeia care conduce această asociaţie se prezintă „Ionica Tarău, 24 de ore din 24“, pentru că este tot timpul disponibilă – doar oamenii au handicap permanent, nu doar opt ore pe zi.

Nu au încălcat legi, sînt oameni care au făcut toate acestea pentru că vor să simtă că sînt cetăţeni. Mai sînt şi cei care riscă mult mai mult de-atît – în noiembrie, HotNews scria într-un reportaj cum o echipă de români din străinătate aduce, dintr-o nevoie civică şi morală, citostatice pacienţilor de aici, unde medicamentele de acest fel au dispărut din sistem.

Într-o lume ideală, am putea dezbate la orele de educaţie civică din liceu – în cazul în care această materie ar deveni obligatorie – dacă micile victorii civice au pornit de la o nevoie pe care autorităţile o omit şi în numele cui vorbesc aceşti oameni.

Oana Sandu scrie la trimestrialul de jurnalism narativ Decît o Revistă. Seria de texte „Mici Victorii Civice“ a apărut pe decatorevista.ro şi a fost realizată în cadrul Galei ReStart România 2012, o competiţie care-i ajută pe cetăţeni să utilizeze tehnologia pentru a-şi îmbunătăţi viaţa lor şi a comunităţii.

Imagine din arhiva Drumului Taberei - Callatis: De ziua cartierului, locuitorii, şi mici, şi mari, arată care sînt zonele-problemă din Callatis - Drumul Taberei

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Creșteri și descreșteri
Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „Ce-am fost și ce-am ajuns”.
Sever jpg
Cazaban jpg
„Adame, unde ești?“ Imagini și simboluri ale căderii omului
Semnificativ foarte este faptul că Adam și Eva nu au rămas cu rezultatul artizanatului lor grăbit și ipocrit, legat de conștiința propriei vini.
Stoica jpg
Ungureanu jpg
Bătaia cea ruptă din rai
Toată această conştiinţă a violenței creează o imagine a societății românești
Popa jpg
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei
Sigur, Putin încearcă să justifice ideologic acest război, însă justificările sale sînt străvezii, inconsistente, necredibile.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.
997 t foto AN Stermin jpg
p 12 adevarul ro jpg
„Turiști mai puțini, impact economic mai mare” interviu cu Andrei BLUMER
Să caute destinații mai puțin populare și cu o ofertă bogată de experiențe în natură.
997 t foto Cosman jpeg
„One dollar” și o sticlă de apă
„One dollar”, atît este prețul unei sticle de apă de 0,5 litri în Cambodgia.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 jpg
Surpriza Bizanțului vesel
Nu s-a vorbit niciodată despre sexul îngerilor, în timpul asediului de la 1453 chiar nu avea nimeni timp de așa ceva.
p 13 jpg
„Cred că Cehov e mulțumit de spectacolul nostru“
Cehov este generos, are multe fațete și poți să-i montezi spectacolele în modalităţi stilistice foarte diferite.
p 14 jpg
E cool să postești jpeg
Să-ți asculți sau nu instinctul?
Totuși, urmînd ispita de a gîndi rapid, nu cădem oare în păcatul gîndirii pripite, în fapt un antonim pentru gîndire?

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.