„Mi-am dorit un singur lucru de la școală: susținere” - anchetă

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
image

Dintr-un număr ca acesta nu puteau să lipsească răspunsurile elevilor la întrebarea „Ce vă doriți de la școală?”. Invitații mei sînt elevi din trei licee: Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”din Galați, Colegiul Naţional „Sfîntul Sava“ din Bucureşti și Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești.

● Andreea NEDELCU, clasa a XII-a, Galați

Mereu mi-am dorit ca școala românească să fie adaptată nevoilor și dorințelor noastre din prezent. Aș fi vrut ca măcar în liceu să fi studiat literatură universală internațională, nu doar scriitori români, cu toate că și unele opere românești sînt cu adevărat relevante pentru secolul nostru, dar altele (majoritatea) sînt complet depășite. O îmbunătățire a programei de limba și literatura română ar fi un plus imens, avînd în vedere că eu încă studiez ce au studiat și părinții mei. De asemenea, cred că ar fi interesant să studiem și autoare, proză, poezie scrisă de femei, nu doar de bărbați, iar violența din unele romane să nu mai fie prezentată ca ceva normal, trecută cu vederea sau ignorată. Aș vrea să fiu punctată la Bac pentru propria opinie – nu doar pentru cea a unor critici literari. Să pot să îmi scriu propriile gînduri, propriile cuvinte, fără să fiu depunctată. Aș fi vrut să mai studiez și în clasa a XI-a și a XII-a muzică sau desen – de ce arta este privită mereu ca un obiect opțional și în cea mai mare parte inutil? 

 Maria-Cristina POSTELNICU, clasa a IX-a, Ploiești

Îmi doresc să fiu liberă în gîndire, să-mi dezvolt cunoștințele pentru a atinge scopul ales, cu sprijinul profesorilor și al colegilor. Sînt sigură că m-așteaptă un drum frumos!

 George IACOB, clasa a XII-a, Galați

Școala să ofere elevilor consiliere în ceea ce privește viitorul profesional. Să se introducă măcar o oră de nutriție pe săptămînă unde elevii să poată învăța să mănînce corect! Să se modernizeze sistemul sanitar și să se tehnologizeze sălile de clasă, laboratoarele etc. 

 Irina GRIGORESCU, clasa a XII-a, București

În clasa a XII-a încă învăț, de fapt, încă învăț cum să învăț. Ca elevă, mi-aș dori să am la îndemînă mai multe unelte de modelare nu numai pentru aplicarea ulterioară a teoriei predate, ci și pentru propria-mi persoană, pe care să o dezvolt: prin descoperirea și valorificarea aptitudinilor personale.

 Teodora ARTENE, clasa a IX-a, Galați

În primul rînd, aş vrea ca școala să nu se mai axeze numai pe memorarea materiei deoarece în cele mai multe cazuri elevii tocesc lecțiile și imediat după teste sau evaluări încep să uite tot ce au învățat. În opinia mea, ar trebui să ne exerseze mai mult creativitatea și gîndirea critică. În al doilea rînd, aș vrea să ne pregătească mai mult pentru viață – de exemplu, atunci cînd termini liceul, ești lăsat de izbeliște, fără nici o pregătire pentru lumea de afară. O idee interesantă ar fi să învățăm să gătim la școală. 

 Maria Siluana BUSUIOC, clasa a XII-a, București

Școala ideală reprezintă pentru mine prilejul de a mă autodescoperi și de a mi se traduce pe înțelesul meu tainele lumii acesteia, în formule algebrice, în ecuații chimice și prin descifrarea interacțiunilor dintre oameni. Îmi doresc ca, trecînd prin școală, să descopăr ce înclinații am și să am șansa să mi le dezvolt, să capăt un set de valori, fiind ajutată nu numai de profesori, ci și de colegi.

 Leonard LEMNARU, clasa a IX-a, Ploiești

Vrem o școală modernă – ceea ce nu înseamnă neapărat o școală digitalizată, deoarece ar introduce mai multă inegalitate într-un sistem deja corupt –, ci o școală care să-și plaseze fundamentul de predare pe nevoile generațiilor noi cu care se confruntă. Vrem o școală cu caracter propriu, nu cu idei și principii preluate de pe meleaguri străine: o școală românească a tinerilor care să aibă ca voce principală tinerii! O școală care promovează creativitatea, iubește individualitatea și căreia nu îi este frică să aprindă în copii un foc ce poate naște schimbare.

 Elena PETRACHE, clasa a X-a, Galați

Îmi doresc ca relația elev-profesor să fie una detașată, astfel elevii simțindu-se mai încurajați să-și exprime opiniile. Ar fi minunat ca mai mulți profesori să le stîrnească interesul și atenția elevilor printr-un stil de predare interactiv. Un alt punct de bifat de pe listă este sportul, căruia ar trebui să i se acorde mai multă importanță. 

 Rebeca DUMITRAȘCU, clasa a X-a, București

Mi-aș dori ca școala să fie un loc care să mă conducă la înțelegerea lumii, ale cărei învățături să îmi dezvolte modul de gîndire, pentru a mă raporta adecvat la ceilalți şi la mine. Un spațiu sigur în care să pot adresa liber întrebări, să primesc răspunsuri şi să fiu validată.

 Cristina ȘERBU, clasa a XI-a, Galați

Îmi doresc să nu mai existe termenul de „greșeală“ sau cel puțin să nu fie luat atît de în serios de profesori. Eu cred că cel mai ușor înveți prin experimentare, ceea ce automat duce la anumite răspunsuri mai puțin potrivite. 

 Ștefan TĂNASE, clasa a X-a, București

De la școală îmi doresc ore cît mai interactive, bazate mai mult pe discuții și dezbateri decît pe teorie, în care să putem realiza experimente și studii practice în cadrul disciplinelor realiste, iar celelalte materii să se concentreze mai mult pe subiecte de actualitate și importanță în ziua de azi, precum educația juridică și financiară de bază și informații de cultură generală sau dezvoltarea inteligenței emoționale și self-improvement și construirea unei mentalități sănătoase.

 Andreea-Ștefania PETRE, clasa a IX-a, Ploiești 

Principalul lucru pe care mi-l doresc de la școală este acela de a-mi deschide noi orizonturi, care mă pot ajuta pe viitor să urmez o carieră în domeniul medicinei.

De asemenea, școala reprezintă locul în care interacționez cu colegii și cu profesorii. Fiind într-un colectiv, reușesc să dezvolt relații de prietenie cu ceilalți elevi. Mi-ar plăcea ca toți colegii să se încurajeze și să se susțină reciproc, dînd dovadă de altruism și de bunătate. 

Totodată, aș vrea ca profesorii să ne îndrume și să ne ofere numeroase lecții și sfaturi, care ne vor ajuta pe viitor.

 Traian-Alexandru CHIȚU-SINESCU, clasa a XII-a, București

Elevii își doresc ca profesorii să fie suportul constant al lor și, de asemenea, cei care îi orientează spre alegerea unei cariere. Unii profesori sînt mentori adevărați care transmit nu doar informații, ci reprezintă, deopotrivă, modele intelectuale și umane. Un exemplu elocvent este profesoara mea de limba română care mi-a transmis dragostea pentru literatură, unul dintre motivele pentru care o să îi fiu mereu recunoscător!

 Emil-Andrei VLAD, clasa a IX-a, Ploiești

În ochii mei, școala ar trebui să se bazeze pe interactivitate, creativitate, astfel încît peste cunoștințele dobîndite să nu îndrăznească să se așeze vreodată colbul uitării. Așadar, haideți să vedem tot ceea ce învățăm!

 Ștefan-Cristian GRECU, clasa a X-a, București

Mi-aş dori ca şcoala să ofere posibilitatea unei programe şi a unui orar personalizat, care să încurajeze dezvoltarea pasiunilor şi a aptitudinilor în domeniul pe care doresc să-l urmez mai tîrziu la facultate şi, ulterior, în viață. Performanța se obține prin acordarea de timp şi studiu îndelungat acesteia şi consider că şi şcoala are rolul de a încuraja elevul pe parcursul drumului său, cu resurse, îndrumare şi ajutor din partea profesorilor.

 Indru SILIȘTE, clasa a X-a, București

Îmi doresc ca școala să ne învețe să gîndim critic, să folosim fiecare informație pe care o culegem de la profesori, nu doar pentru a o reține, ci, mai ales, pentru a o integra unui sistem de idei. Să îmi permită să asimilez informații și să le găsesc un rol în viața de zi cu zi, în loc să le memorez pentru un test și în două săptămîni să nu rămîn decît cu nota de la test.

 Ioana JELEBOGLU, clasa a XII-a, București

Întotdeauna mi-am dorit un singur lucru de la școală: susținere. Să am spațiul necesar pentru a mă dezvolta, pentru a crește fără să mă simt atît de constrînsă de granițele notelor. Îmi doresc să fi „înțeles din clasă” că nu este totul alb sau negru, nu există doar un număr limitat de cariere la care ar trebui să aspir, iar drumul pe care îl am în față după terminarea liceului este unul flexibil. Mi-aș fi dorit să nu fie pus accentul pe greșeli; nu prea am fost învățată că, uneori, e în ordine să greșești. Sora mea mai mare îmi tot spune: „Totul are o soluție”. Îmi doresc să fi învățat axioma asta de la școală. În același timp, pentru că petrecem, totuși, mult timp la școală, tot aici am avut cu adevărat contact cu cei de vîrsta mea și am fost încurajată de profesori să lucrez în echipă. Iar în special în liceu, am cunoscut oameni extrem de creativi.

 Maria-Anastasia DRAGOMIR, clasa a XII-a, București

În vara dinaintea clasei a XI-a nu mă puteam hotărî ce profesie să urmez, așa că eram foarte nerăbdătoare să mă reîntorc la școală. Atunci mi-am dat seama cît de frumoasă e simpla dorință de a învăța, în afara presiunii notelor sau a oamenilor din jur. Asta e ceea ce îmi doresc eu de la școală: să îmi ofere șansa și să îmi stimuleze dorința de a vrea să învăț – pentru a descoperi, pentru a mă dezvolta în cît mai multe direcții.

 Harry GÎRLEA, clasa a XII-a, București

Aș vrea susținere și promovarea metodelor diversificate de educație, sprijin pentru programele de voluntariat, actualizarea curriculei pentru a include și cunoștințe folositoare în viața de zi cu zi a fiecărui cetățean, precum educație financiară, prezentări ale mai multor oportunități de studii superioare și echilibrarea raportului între ceea ce se predă și ceea ce se cere în societate.

anchetă realizată de Ana Maria SANDU

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Un bărbat din Cluj care visa să construiască o cabană a rămas fără bani: Cu ce sumă au dispărut meseriașii
Indivizii i-ar fi promis bărbatului că pot să-i construiască o cabană. După ce au primit banii, aceștia s-au făcut nevăzuți.
image
Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul în Ucraina
Pentru prima dată de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, pare că e posibil să obțină o victorie, scrie The Economist.
image
Ce efecte pot avea suplimentele cu magneziu asupra somnului
Magneziul este un mineral care se găsește în mod natural în organism și susține diverse funcții vitale, cum ar fi sistemul cardiovascular, regenerarea musculară și producerea de energie. Magneziul susține, de asemenea, procesul de relaxare.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic