Mersul pe sîrmă

Publicat în Dilema Veche nr. 994 din 27 aprilie – 3 mai 2023
Comunismul se aplică din nou jpeg

La o primă impresie, poate părea că lumea a cam înnebunit, că și-a pierdut uzul rațiunii, cum ar zice Caragiale. Dar nu mai mereu a părut așa? Sigur că, de fiecare dată, împrejurările, decorul și scenariul au fost altele. În anii trecuți, pandemia ne făcea pe mulți să ne simțim cam alienați. Acum, bazaconia asta a trecut, slavă Domnului, dar în schimb a început războiul care tulbură o lume întreagă. Cu atît mai mult pe noi, care sîntem așa de aproape de zona de conflict, unde se comit orori greu de conceput pentru mințile normale, obișnuite cu pacea și civilizația. În asemenea condiții, ai vrea să știi că în jur și mai ales în funcțiile importante sînt cît mai mulți oameni responsabili și echilibrați care să se poată opune nebuniei, să stăvilească iraționalul, iar orice semn că lucrurile nu stau chiar așa devine de-a dreptul alarmant. 

Specialiștii atrag atenția că, din punct de vedere mental, pentru fiecare individ granița dintre normal și anormal e foarte subțire și fragilă, ba chiar neclară uneori. În același timp, e de crezut că ponderea anormalității în lume nu variază prea mult. Nu e probabil ca  numărul smintiților sau al smintelilor să crească sau să scadă masiv. E adevărat însă că într-un război hibrid se încearcă folosirea smintiților și a smintelilor, prin polarizare,  drept arme. De aceea contează mult ca lucrurile să poată fi cît de cît ținute sub control. Adică să existe mereu mecanisme funcționale care să prevină apariția unor psihoze în masă, a unor puseuri de „țicneală colectivă”, ca să zicem așa, la nivel local, național sau global. 

Un fenomen care poate constitui o marcă a vremurilor actuale este vorbirea pe mai multe voci. Ecranele împărțite în dreptunghiuri mici, fiecare cu personajul său critic, discuțiile interminabile în contradictoriu de pe rețelele de socializare sau dezbaterile aprinse în care nimeni nu se înțelege cu nimeni, atît la summit-urile de nivel înalt, cît și la ședințele de bloc, sînt manifestări curente în zilele noastre.  

Parlamentul sau televiziunile sînt dintotdeauna, prin firea lucrurilor, surse inepuizabile de balamuc (atît la propriu, cît și la figurat). E de sperat totuși ca majoritatea protagoniștilor care pot influența legile sau opinia publică să fie guvernați de o gîndire rezonabilă și să constituie tonul predominant. În condițiile actuale, cu repere tot mai vagi, păstrarea echilibrului nu e foarte ușoară. Seamănă cu mersul pe sîrmă. Iar riscul e întotdeauna alunecarea în haos și în tiranii paranoice. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image jpeg
Baeten a marcat golul calificării pentru FCSB jpg
FCSB n-a adus niciun nume nou, dar a început curățenia de vară: „Gata, am terminat”
FCSB visează la Politic și Boateg (Dinamo), Dobre (Rapid), Munteanu (CFR) și Mitriță (Craiova).
Cum sa slabesti 10 kg  inainte de venirea verii  Sursa foto Pixabay weight loss 7705107 1280 jpg
Condimentul care topește grăsimea și calmează stomacul. Pune-l în mâncare, e ideal dacă vrei să slăbești și ai gastrită
Dacă ești în căutarea unui remediu natural care te ajută să slăbești, să combați balonarea sau chiar să calmezi simptomele neplăcute ale gastritei, răspunsul ar putea fi chiar în bucătăria ta
margaritescu titu
Discurs mistic al unui fotbalist român care a evoluat în Cecenia pentru echipa lui Kadîrov. S-a pocăit după ce a fost prins într-un dosar cu mașini furate
Andrei Mărgăritescu, 45 de ani, s-a retras din fotbal, după ce ultima oară a evoluat pentru Urban Titu.
andreea balan   instagram (2) jpg
Cum a fost exclusă Andreea Bălan din juriul „Te cunosc de undeva”. Strategii din culise și „alianțe” între foști colegi de la Antena 1. Cine a fost de partea artistei
După aproape un deceniu petrecut în scaunul de jurat al uneia dintre cele mai longevive emisiuni de divertisment din România, plecarea Andreei Bălan de la „Te cunosc de undeva” a ridicat semne de întrebare. Anunțată oficial ca o decizie personală, venită din dorința de a se concentra pe carieră și
energomontaj jpg
Ce se va construi pe terenul unei foste mari uzine din epoca comunistă. A fost demolată în 2020
Cândva, această fabrică era una dintre cele mai importante din Capitală. Însă, după o perioadă în care vechea uzină s-a transformat într-o ruină, terenul ei urmează să primească o nouă șansă la viață, într-un mod cu totul diferit. Practic, pe acest teren urmează să fie ridicată o galerie comercială.
sorana cirstea getty jpeg
Sorana Cîrstea și-a spus părerea despre rezultatul alegerilor prezidențiale din România. Mesajul sportivei nu este pe placul lui Ion Țiriac
La 35 de ani, vârstă împlinită pe 7 aprilie, Sorana Cîrstea este, probabil, la ultimul sezon din carieră.
Anda Calugareanu jpg
Recunoști actrița din imagine? Soțul a părăsit-o pentru o colegă de breaslă și a fost respinsă de 9 ori la teatru. Suferința ce a dus-o până spre sinucidere
A plecat mult prea devreme, lăsând în urmă o lume artistică mai săracă, dar și o amintire luminoasă, greu de egalat. Una dintre cele mai îndrăgite artiste din perioada comunistă, ea a fost căsătorită de două ori. Primul soț a părăsit-o pentru o actriţă celebră a acelor timpuri. Ți-ai dat seama cine
george simion vs nicusor dan   foto FB colaj jpg
Sociolog, despre contestarea alegerilor: „Face jocul propagandei ruse. E ca și cum te-ai îndoi de victoria lui Trump”
Remus Ștefureac, directorul INSCOP, susține că rezultatul alegerilor prezidențiale din România este un semnal puternic de legitimitate democratică, dat fiind prezența mare la vot.