Mereu puțin mai departe

Publicat în Dilema Veche nr. 373 din 7 - 13 aprilie 2011
Conjuraţia Eminescu (II) jpeg

Cel mai departe de satul lui oltenesc, bunicul meu a ajuns, din cauza unei boli, pînă la Sibiu, oraş pe care l-a evocat apoi cu nostalgie toată viaţa. Celălalt bunic a muncit, din cauza colectivului, o iarnă întreagă tocmai în Deltă. După ce a terminat liceul, tata s-a angajat la combinatul chimic, a făcut o vreme naveta, apoi a obţinut apartament în Rîmnicu Vîlcea şi, în anii ’80, a lucrat mai bine de un an în Irak. Eu am plecat să fac facultatea la Bucureşti, unde am şi rămas, iar la un moment dat chiar am trecut oceanul, în Brazilia. Îmi pare rău că nu voi apuca să văd fotografiile din excursia de pe Lună făcute de stră-stră-etc.-nepoţii mei! 

Cînd am luat admiterea la facultatea din „Capitală“, cu toţii am ştiut că nu mă voi mai întoarce niciodată în oraşul natal. Aşa era bine, aşa era firesc. Deşi Rîmnicu Vîlcea a fost primul oraş atestat de Mircea cel Bătrîn, iar în Parcul Zăvoi s-a cîntat pentru prima oară, pe 29 iulie 1848, „Deşteaptă-te, române!“, deşi este printre cele mai cochete oraşe din ţară (unii, şi nu locuitorii lui, spun chiar că ar fi cel mai frumos dintre oraşele mici), fiind înconjurat de nu mai puţin de 6 (şase) staţiuni: Voineasa, Călimăneşti, Căciulata, Olăneşti, Ocnele Mari şi Govora, plus mănăstirile Cozia şi Hurez (y compris şi ceramica celui mai celebru cocoş, după cel galic), deşi Rîmnicu Vîlcea face cele mai bune dulceţuri (brandul Rîureni), are cea mai frumoasă echipă de handbal feminin – Oltchim, a avut în 1999 cea mai lungă eclipsă de soare din istorie şi a „găzduit“ cea mai celebră confruntare dintre rîpe de la Posada încoace (jandarmi vs mineri, în vecinătatea Costeştiului, unde se află şi Muzeul Trovanţilor, unic în Europa), deşi acum revista Wired scrie despre hackerii vîlceni, iar eu mă visez deseori jucînd fotbal şi alergînd fetele în curtea din spatele blocului din cartierul Ostroveni, cu toate acestea, nu mi-am imaginat niciodată o viaţă acolo. Acolo, lîngă familie, lîngă prieteni, lîngă copilărie şi restul de amintiri. 

Eram elev la Grupul Şcolar Economic, Administrativ şi de Servicii Publice, profilul comerţ-merceologie, şi mă hotărîsem să dau admiterea la Litere, cînd am realizat în ce fel de oraş trăiam. Un oraş unde nu exista decît un singur anticariat, o singură librărie adevărată (în beciul Casei Memoriale „Anton Pann“, de unde, totuşi, mi-am cumpărat primul volum din Orbitor şi Jurnalul lui Sebastian), un singur teatru (unde urmărisem un singur spectacol: Scapin de Molière), un singur muzeu de artă (unde văzusem, ce-i drept, o Margareta Sterian şi un Bernea), o filarmonică (unde odată Bolero-ul lui Ravel a ieşit atît de prost încît a fost reluat)... Ce-i drept, oraşul avea încă de pe atunci două televiziuni, trei posturi de radio şi vreo şapte ziare.  

N-am simţit, aşadar, că aş avea vreun viitor în oraşul natal. Aşa cum nici ai mei nu simţiseră că destinul lor e să muncească pămîntul primit înapoi de bunici, în ’90, de la colectiv. Deşi nimeni n-a rostit o asemenea regulă, de două generaţii încoace se ştie că cei tineri trebuie să plece mereu puţin mai departe de casă, cu speranţa că vor trăi mai bine decît proprii părinţi. Ca şi cum, într-o îndepărtată zi, cineva care va purta numele nostru va fi aşteptat acasă să dea o mînă de ajutor numai după ce va fi făcut ocolul Pămîntului.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

rose jpg
Revoluțiile se petrec o dată la trei decenii
Răsfoind romanul Toamna patriarhului
locuri de munca angajari
Criză de muncitori în Grecia: 80.000 de posturi vacante în turism și construcții
Un stat european angajează masiv în această perioadă, anunțând că are un deficit de circa 80.000 de persoane, pentru că în perioada pandemiei angajații au plecat și nu s-au mai întors la vechile locuri de muncă.
Atac rusesc cu rachetă balistică asupra orașului Sumî din Ucraina Foto Captură video X jpg
Trei morţi, inclusiv un copil, într-un atac rusesc cu rachetă balistică asupra orașului Sumî din Ucraina
Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte unsprezece au fost rănite marți seara într-un atac rusesc cu rachetă balistică asupra orașului Sumî din nord-estul Ucrainei.
George Simion. FOTO Inquam Photos / Codrin Unici
România, condusă de interimari. Criză politică fără precedent înainte de turul decisiv| ANALIZǍ
România se află într-un moment critic, cu un președinte interimar la Cotroceni și un premier interimar la Palatul Victoria, în timp ce țara se pregătește pentru turul decisiv al alegerilor prezidențiale. Instabilitatea politică fără precedent accentuează miza votului din 18 mai.
Ceaikovski şi povestea celui mai emoţionant concert compus vreodată jpeg
7 mai: Ziua în care s-a născut compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski, cunoscut pentru baletul „Lacul lebedelor”
Piotr Ilici Ceaikovski, Johannes Brahms și Amza Pellea sunt doar câteva dintre numele celor mai celebri oameni care s-au născut astăzi. La 7 mai 1918 a fost încheiat Tratatul de pace de la București, iar în 1986 Steaua câștigă Supercupa Europei.
image png
Smoothie-ul delicios pentru persoanele de peste 60 de ani care calmează durerile articulare și întărește oasele
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nevoile organismului se schimbă, iar grija pentru sănătatea oaselor și articulațiilor devine o prioritate. Pentru persoanele trecute de 60 de ani, alimentația joacă un rol esențial în prevenirea inflamațiilor și a degenerării sistemului osteo-articular.
George Simion. FOTO Inquam Photos / Codrin Unici
George Simion, despre interdicția de a intra în Republica Moldova dacă va ajunge președinte: „Prima vizită o fac la Chișinău”
Întrebat despre interdicțiile de intrare în Republica Moldova și Ucraina, George Simion a afirmat că „este în interesul lor” să îl primească, în cazul în care va ajunge președintele României.
Alegeri prezidentiale 4 mai - buletin de vor FOTO EPA-EFE
Rezultatul final al primului tur de scrutin, publicat de BEC. Au fost anulate peste 140.000 de voturi
Biroul Electoral Central (BEC) a prezentat, marţi seară, rezultatul final al primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Au fost anulate peste 140.000 de voturi.
autorulota pexels jpg
Un șofer de autorulotă și-a abandonat din greșeală soția pe marginea drumului, îmbrăcată doar în halat și papuci: „Nici prin cap nu i-a trecut”
O scenă desprinsă parcă dintr-o comedie, dar cât se poate de reală, s-a petrecut vineri seară, 2 mai, în apropiere de Porto Garibaldi, provincia Ferrara, Italia. O femeie a fost uitată de soțul ei pe marginea șoselei, îmbrăcată doar într-un halat de casă și papuci, fără telefon, fără acte și fără ni