Memorie și uitare

Sanda ROȘESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 847 din 2 - 8 iulie 2020
Memorie și uitare jpeg

Psihologia jungiană face o distincție între inconștientul personal și inconștientul colectiv. Acesta din urmă este, după Jung, un al doilea sistem psihic și reprezintă lumea instinctelor și a arhetipurilor. Reprezintă o memorie psihică colectivă moștenită și impersonală, prezentă în fiecare individ. Ea cumulează toate epocile și mentalitățile istoriei omenești, toate regnurile și nu poate fi influențată de individ. După Jung, chiar dacă lumea senzorială a omului arhaic și cea a epocilor trecute nu ne mai sînt accesibile, acestea continuă să trăiască în adîncul sufletului nostru. Energia arhetipurilor lor e imensă și, dacă nu sînt recunoscute, năvălirea lor în conștient poate provoca psihoze individuale și colective. Arhetipurile apar în vise și în viziuni sub forma unor imagini care, dacă sînt înțelese și astfel descărcate de potențialul lor sacru-periculos, vor permite lărgirea conștiinței. Regăsim în Antichitate figura mitologică a Memoriei. Grecii au sacralizat-o făcînd din ea o zeiță, pe Mnemosyne. Mnemosyne i-a ajutat pe oameni să se diferențieze de animale și să se civilizeze.

Memoria era o titanidă, „fiica pămîntului și a cerului înstelat“ și, deopotrivă, mama celor nouă muze. Era o zeiță invocată atît de către barzi, care își începeau recitarea poemelor slăvind-o, cît și de sufletele morților, după cum ne spun Imnurile orfice către Mnemosyne. Cultul orfic i-a acordat Mnemosynei un loc special în Infern și o înaltă valoare lăuntrică, întrucît ea le permitea adepților săi să-și reamintească învățăturile primite la inițierea în misterii. Se spunea că cel ce bea din apa Mnemosynei poate să-și aducă aminte totul. Izvorul ei, „ce își prinde cursul din lacul Mnemosynei“, se afla în „casele bine construite ale lui Hades“, mereu alături de cel al lui Letho, Uitarea, lîngă care întotdeauna „stă înălțat un chiparos alb“. Imnurile orfice, înscrise pe tăblițe de aur și depuse în morminte, conțineau indicații pentru inițiatul în misterii, în vederea momentului în care îi va sosi ceasul. Defunctul era avertizat să nu bea cumva apă din fîntîna lui Letho, ci să spună: „Sînt Fiul Pămîntului și al Cerului Înstelat; sînt ars de sete și nu mai pot: dați-mi repede să beau din apa rece care vine din Lacul Amintirilor“ și, după ce va bea, va putea „merge pe Calea Sacră pe care merg și alți inițiați (mystai) în Gloria lui Dionysos“. Apa uitării o beau sufletele impure supuse reîncarnării, ca să-și uite viețile trecute. Alegînd apa amintirilor, sufletele inițiaților alegeau să nu-și uite originea divină, spre a trăi veșnic în lumea preafericită a zeilor.

Mnemosyne/Letho sînt cei doi poli ai aceluiași arhetip, cel al renașterii. Apele lor își au locul în lumea subpămînteană la intrarea în lumea morților. Lumea morților este inconștientul colectiv. Ca memorie a divinului, Mnemosyne veghea la trecerea naturală a sufletului din materie în psihic sau, altfel spus, de pe pămînt în cerul înstelat.

Asemenea simboluri arhetipale apar spontan şi în visele de azi. Étienne Perrot, unul dintre psihologii jungieni ai zilelor noastre, interpreta, în cartea sa Visele și viața, visul unui ascultător care devenea zeu bînd apa Evian astfel: „Chiar dacă sună a reclamă de publicitate, ca interpret al viselor pot spune că Evian este apa vieții! În vise, Evian este est-vie-en (este-viață-înlăuntru). Dăm inconştientului apa vieții şi această apă permite realizarea, actualizarea omului divin, a omului total din noi“.

În practicile de vindecare prin incubație din templele lui Esculap, unde, pe lîngă tratamentul corpului, era luat în seamă şi aspectul psihologic al bolii prin urmărirea viselor, se obișnuia să i se aducă un sacrificiu și Mnemosynei, pentru ca visele să nu fie uitate. Aceasta ar putea fi o indicație pentru persoanele care vin la analiză plîngîndu-se că nu-și amintesc visele. Sacrificiul care trebuie adus Mnemosynei ar însemna, în acest caz, sacrificarea unei atitudini prea extravertite și o întoarcere spre lumea lăuntrică. Aceluia care va face acest sacrificiu, Mnemosyne îi va fi călăuză.

Pentru Jung, visele sînt „natura care nu cuprinde nici o intenție de înșelăciune, ci spune cît poate de bine ceea ce are de spus – cu tenacitatea plantei care crește sau a animalului care-și caută de mîncare“. Jung a avut revelația inconștientului colectiv într-un vis din 1909, la întoarcerea, împreună cu Sigmund Freud, din Statele Unite, pe vapor. În acest vis – care nu i-a devenit limpede decît mai tîrziu și care a marcat și despărțirea sa de Freud –, Jung locuia într-o casă cu etaj. Camera de la etaj era luminoasă și mobilată în stil de secol XVIII. Pe măsură ce cobora, se făcea din ce în ce mai întuneric. Camera de la parter avea un aer medieval, pivnița avea ziduri din epoca romană, iar sub un chepeng, o scară conducea într-o peșteră unde se aflau rămășițe preistorice și care era, spune Jung, „o lume ce abia mai poate fi atinsă de conștiință“. Imaginea acestei case inaugurale oglindește principiul de bază al analizei jungiene: spre a regăsi lumina naturii și contactul cu energiile ancestrale, trebuie mai întîi să cobori în tenebre.

Sanda Roșescu este analistă jungiană și traducătoare.

HOR 0545 jpg
Bogați îngrijorați de propria sărăcie...
Acest Dosar vă prezintă fragmente din conferințele susținute în serile zilelor de 14, 15 și 16 septembrie, în Sala „Jean Monnet“ a Facultății de Studii Europene a UBB.
B  Glavan jpg
Drumul către sărăcie
Pe scurt: tot ceea ce subminează economisirea, investiţia înţeleaptă şi stimulentul muncii previne acumularea de capital şi ne duce pe drumul sărăciei.
A  Zahiu jpg
Venitul minim garantat: de la utopie la realitate
Tot ce avem în momentul de faţă ca schemă de asistență socială este ineficient, a generat un adevărat infern birocratic, de multe ori aceste programe sînt paravane pentru corupţie.
B  Voicu jpg
Sîntem încă săraci? România după 32 de ani
Concluzia a fost că, de fapt, nu te poţi raporta la „standardele societăţii”.
HOR 1291 jpg
Sărăcie, bogăție și judecată morală
Și iar întreb: ce ne facem cu tensiunea dintre teoria morală înaltă, care ne spune că valoarea morală nu depinde de condițiile materiale de viață, şi judecăţile morale implicite pe care le-am descris?
HOR 1452 jpg
„Care bogat se va mîntui?“ Libertatea ca sărăcie voluntară în Noul Testament
Creştinul trebuie să fie harnic, să-şi cîştige existenţa printr-o muncă onestă, să fie darnic şi solidar, dar să nu-şi facă griji pentru ziua de mîine. Aici apare încă un element definitoriu al relaţiei dintre paradigma creştină şi avuţia terestră.
p 21 foto C  Hord jpg
Globalizarea libertății
În fine, vreau să vă atrag atenția asupra acelor antiglobalişti care înţeleg globalizarea altfel, ca pe o globalizare politică. Ei vă vor vinde izolarea ca soluţie la problemă. Nu-i ascultaţi decît cu atenţie şi îngrijorare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
„Nu ne mai facem bine”
Și eu am propria mea curiozitate, așa că încerc să aflu ce s-a schimbat aici, din perspectiva lor, este una dintre principalele teme de discuție.
p 10 jpg
România era țara mea bună, dar vitregă
Astăzi consider că România e țara în care mă pot întoarce cînd doresc, e „cartierul vecin”.
Palatul Culturii Iasi   Aerial jpg
Iași, mon amour contrarié
Iașiul îmi pare un cameleon. Apar întruna terase noi și e tonifiant. Vara asta am mîncat într-un gastrobar cu specific andaluz, cu o veselă aleasă cu gust, cu prețuri rezonabile și porții mărișoare.
640px Parliament 704254 jpg
Stai, cum adică avem o imagine bunicică la Bruxelles?!
Dar cum adică „nu creăm probleme” la Bruxelles, dacă în România sînt atîtea probleme? E simplu, grijile Bruxelles-ului sînt altele decît ale noastre.
p 12 WC jpg
Cum văd eu România? După 15 ani și de la 3.500 de kilometri distanță?
În cele cîteva limbi de circulație pe care le înțeleg, nu găsesc un sinonim în valoare absolută al cuvîntului „omenie”. Poate în el rezidă, totuși, logica speranței.
Bjc cv cs foto 089 jpg
Secretul stă la primărie
În România, m-am ocupat, vrînd-nevrînd, cu colecționarea de faze și impresii, să le spun ilustrate.
p 13 sus jpg
Cînd trăiești între aici și acolo
Am început, timid, să ies în afara granițelor, întrebîndu-mă deseori cum ar fi viața mea în altă parte, în momentul în care nimic nu mă mai reținea în România.
Page 428 Captured Romanians transported away (12239755986) jpg
Trei neîntoarceri
România are acum un chip ponosit, în tușe de gri și negru. Dar e OK pentru că e o Românie exterioară, din afara ta, e un context din care ai scăpat. High five.
Romania Parliament at night jpg
Sedarea românilor
n reacție, nu puțini români refuză calmarea și emigrează, seduși de melodia sirenelor potrivit cărora „în România, asta e!”, totul a „rămas la fel”.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Tribunalul Poporului
Vedem asta în fiecare zi: nimic din ceea ce se postează nu rămîne necorectat, necontestat, nejudecat, nesancționat. Mai devreme sau mai tîrziu – ca să fac o parafrază – fiecare are parte de cincisprezece minute de judecată publică.
p 10 jpg
Critica publică în online: virtuți și vicii
Am observat, de asemenea, și cum platometre digitale au fost utilizate pentru a instiga la ură, dispreț și sexism, pentru a delegitima această mișcare și a decredibiliza victimele violenței de gen.
p 11 Ostrakon WC jpg
Ostracizarea online ca dilemă liberală
Cu toate acestea, nu trebuie să uităm de pericolul pe care apelul la ostracizarea online îl deschide, ținînd cont de stimulentele pe care viața în mediul online ni le oferă în conjuncție cu impactul pe care emoțiile morale îl au la adresa modului în care interacționăm cu ceilalți
640px The Two Gossips (Les Deux Commères) MET DP808826 jpg
Gura satului global
Gura satului global nu este diferită de gura satului tradițional decît prin instrumentele sale.
640px Cyber bullying 122156 960 720 jpg
Cel fără de păcat – o sursă idiopatică?
Realitatea socială poate fi remarcabilă datorită ansamblului de creiere umane adunate pentru a influența evoluția societății în bine, și aici avem nevoie de etică – în lipsa acesteia, realitatea se poate transforma în factori și actori sociali maligni.
John George Brown The Bully of the Neighborhood jpg
Și cu copiii ce facem? Intruziune, expunere, violență, anulare
Spațiul virtual a căpătat dimensiuni tot mai mari în viața copiilor, marea lor majoritate preferînd o interacțiune mediată de un dispozitiv uneia reale.
p 14 sus jpg
J’accuse! Indignarea morală și ostracizarea digitală
Nu e mare lucru să ne gîndim mai mult înainte de a (re)acționa, cum nu e nici prea mare efortul de a încerca să vedem lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, dincolo de interesele noastre imediate.
p 21 jpg
Linșajul contemporan
Strămoșii noștri nu aveau lideri, judecători sau poliție, dar aveau mijloace pentru a răspunde celor care încălcau normele sociale de a respecta autonomia celorlalți sau de a contribui în mod echitabil la bunăstarea socială

Adevarul.ro

EUROFIGHTER jpg
Cum sunt puși pe fugă piloții ruși care dau târcoale spațiilor aeriene ale Poloniei și Suediei
Piloții italieni de Eurofighter care efectuează misiuni de poliția aeriană la granițele NATO în Polonia au avut parte de adrenalină după ce au fost obligați să decoleze de urgentă (în jargonul piloților vorbim de o misiune „scramble”) pentru a intercepta patru avioane de luptă rusești.
Omar Nicolas Govea Garcia si Alexandru Iacob in meciul de fotbal dintre FC Voluntari si CS Mioveni FOTO SportPictures
FC Voluntari - CS Mioveni 3-1, în Superligă
FC Voluntari a învins-o pe CS Mioveni cu scorul de 3-1 (2-1), vineri, pe teren propriu, în primul meci din etapa a 13-a a Superligii de fotbal.
Patriarhul Kirill FOTO EPA-EFE
Patriarhul Kirill a cerut preoților să se roage „cu râvnă“ timp de două zile pentru sănătatea lui Putin
Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kirill, le-a solicitat episcopilor ortodocși, clerului, monahilor și tuturor credincioșilor să se roage „zelos” pentru sănătatea președintelui rus Vladimir Putin, care împlinește vineri 70 de ani.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.