Memorie & digestie

Publicat în Dilema Veche nr. 665 din 17-23 noiembrie 2016
Memorie & digestie jpeg

De-a lungul anilor am realizat mai multe Dosare dedicate vieţii private, fenomenelor artistice sau realităţilor cultu­ral e­conomice, nostalgiilor sau miturilor din comunism: „Sexul în comunism“, „Distracţia în comunism“, „ROCKîntarea României“, „Muzica electronică în comunism“, „Succese în comunism“, „Era mai bun Ceauşescu?“ ş.a. Parte pentru că îmi amintesc anii ’80 (aveam 11 ani la Revoluţie), parte pentru că voiam să aflu, să înţeleg, să aşez cît mai multe piese în puzzle-ul Epocii de Aur.

În ultimii ani s-au înmulţit studiile (unele, sub formă de dizertaţii de masterat sau doctorate, încă nepublicate), volumele colective tematice despre comunism (veţi găsi în acest Dosar o mică bibliografie, precum şi extrase din aceste cărţi), alături de muzeele online create sub forma unor comunităţi pe Facebook: „Alimentara“, „Amintiri din comunism“, „Amintiri din armata comunistă“, „Amintiri din România socia­listă“, „Nostalgia copilăriei noastre din Epoca de Aur“ şi altele. Există, aşadar, interes, curiozitate, nevoie de documente. Practic, cu toţii avem cîte o poveste de spus despre comunism, indiferent că ne raportăm la acea perioadă cu frustrare şi încrîncenare sau cu nostalgie şi umor. De altfel, e imposibil să parcurgi aceste culegeri de mărturii şi istorii orale (din cărţi) sau aceste jurnale publice (de pe rețelele de socializare) fără să te izbească amestecul de absurd, derizoriu, traumă.

Într-o perioadă în care pare că redescoperim gastronomia românească, explorăm tot mai mult bucătăriile lumii şi posibilităţile culinare (cărţile de bucate, autohtone sau traduse, au deja un sector al lor în librării, o emisiune precum MasterChef face audienţe record, iar restaurante şi bistrouri noi se deschid permanent), ni s-a părut potrivit şi chiar necesar un Dosar despre mîncarea din comunism. Preceptele alimentației științifice, metodele de supravieţurie din bucătăria casnică, trocurile cu alimente, invenţiile şi experimentele culinare, despre toate acestea va fi vorba în paginile ce urmează. Tragi-comedie în bucătărie!

Dedicăm aceste pagini tuturor bucătăreselor (bunici, mătuşi, vecine, mame, surori, soţii) care au înfruntat cu răbdare, inventivitate, îndrăzneală, dragoste şi sacrificiu vitregiile alimentare ale falitei şi famelicei Epoci de Aur.

Cum se mînca în comunism? Cam aşa. 

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Dragos Gheban LA INETRVIURILE ADECARUL jpg
Ce cred specialiștii HR despre piața forței de muncă în România în 2025, explică Dragos Gheban, Managing Partner, Catalyst Solutions
Ce urmează pentru tine, dacă ești recent absolvent de facultate, intern, specialist cu peste doi ani de activitate? Află din noua ediție Interviurile Adevărul și de la invitat, Dragos Gheban, Managing Partner, Catalyst Solutions.
Bombardierul B-1B Lancer FOTO EPA-EFE
Incident aviatic în Japonia: un bombardier al SUA a provocat anularea a două zboruri comerciale
Două zboruri comerciale au fost anulate marți seară după ce un bombardier strategic al Forțelor Aeriene ale SUA a blocat o pistă comună în nord-estul Japoniei, potrivit Stars and Stripes, care citează presa locală.
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
Zodia binecuvântată de Fecioara Maria și de toți îngerii, în vara 2025. Va avea parte numai de reușite și realizări
Vara anului 2025 se anunță a fi una cu totul specială pentru o zodie anume, care pare să fie atinsă de o lumină divină.
Dana Dobrescu la INETRVIURILE ADEVARUL jpg
”Gustă cu atenție. Bucură-te de moment”, programul educațional pentru adolescenți despre nutriție sănătoasă
”Gustă cu atenție. Bucură-te de moment”, programul educațional pentru adolescenți despre nutriție sănătoasă, explicat la Interviurile Adevărul, de Dana Dobrescu, mentor Mindfulness în alimentație
george mihaita poza principala 1024x546 jpg
Ce face George Mihăiță, la 76 de ani, „câte șapte ore pe zi” Actorul revine pe micile ecrane în rolul Tătuțu’, ce spune despre personajul său?
George Mihăiță, actorul care l-a transformat pe nemilosul Bebe Măcelaru într-unul dintre cele mai apreciate personaje românești, a revenit pe micile ecrane în Tătuțu’, la PRO TV.
Vladimir Putin si Kim Jong Un FOTO Profimedia jpg
Primul pod rutier între Rusia și Coreea de Nord a intrat în construcție
Rusia şi Coreea de Nord au început miercuri lucrările de construcţie a primului pod rutier între cele două state aliate, un nou semn al întăririi relaţiilor strategice dintre Moscova şi Phenian.
Burduja FOTO FB jpg
Ministrul Energiei, reacție dură la dezinformările despre blackout-ul din timpul alegerilor: „România nu ajunge în beznă”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, atrage atenția asupra unor informații false care circulă în spațiul public, potrivit cărora întreruperea energiei electrice va fi folosită pentru anularea alegerilor.
DEZBATERE TVR 008 INQUAM Photos George Calin jpg
Elena Lasconi a câștigat și la ÎCCJ disputa din USR privind susținerea lui Dan. „Adevărul şi dreptatea ies mereu la suprafaţă”
Preşedintele USR, Elena Lasconi, candidată la alegerile prezidenţiale, anunţă că ÎCCJ confirmă decizia BEC care interzice partidului să îi facă altui candidat campanie.
strawberry roll 1263099 1280 jpg
Ce trebuie să pui în crema pentru prăjituri, ca să se lege mai bine? Secretul cunoscut doar de cofetari
Dacă ai pregătit vreodată o prăjitură cu cremă, știi cât de frustrant poate fi să vezi că straturile se lasă sau că crema începe să curgă imediat ce ai tăiat prima felie.