Memorie & digestie

Publicat în Dilema Veche nr. 665 din 17-23 noiembrie 2016
Memorie & digestie jpeg

De-a lungul anilor am realizat mai multe Dosare dedicate vieţii private, fenomenelor artistice sau realităţilor cultu­ral e­conomice, nostalgiilor sau miturilor din comunism: „Sexul în comunism“, „Distracţia în comunism“, „ROCKîntarea României“, „Muzica electronică în comunism“, „Succese în comunism“, „Era mai bun Ceauşescu?“ ş.a. Parte pentru că îmi amintesc anii ’80 (aveam 11 ani la Revoluţie), parte pentru că voiam să aflu, să înţeleg, să aşez cît mai multe piese în puzzle-ul Epocii de Aur.

În ultimii ani s-au înmulţit studiile (unele, sub formă de dizertaţii de masterat sau doctorate, încă nepublicate), volumele colective tematice despre comunism (veţi găsi în acest Dosar o mică bibliografie, precum şi extrase din aceste cărţi), alături de muzeele online create sub forma unor comunităţi pe Facebook: „Alimentara“, „Amintiri din comunism“, „Amintiri din armata comunistă“, „Amintiri din România socia­listă“, „Nostalgia copilăriei noastre din Epoca de Aur“ şi altele. Există, aşadar, interes, curiozitate, nevoie de documente. Practic, cu toţii avem cîte o poveste de spus despre comunism, indiferent că ne raportăm la acea perioadă cu frustrare şi încrîncenare sau cu nostalgie şi umor. De altfel, e imposibil să parcurgi aceste culegeri de mărturii şi istorii orale (din cărţi) sau aceste jurnale publice (de pe rețelele de socializare) fără să te izbească amestecul de absurd, derizoriu, traumă.

Într-o perioadă în care pare că redescoperim gastronomia românească, explorăm tot mai mult bucătăriile lumii şi posibilităţile culinare (cărţile de bucate, autohtone sau traduse, au deja un sector al lor în librării, o emisiune precum MasterChef face audienţe record, iar restaurante şi bistrouri noi se deschid permanent), ni s-a părut potrivit şi chiar necesar un Dosar despre mîncarea din comunism. Preceptele alimentației științifice, metodele de supravieţurie din bucătăria casnică, trocurile cu alimente, invenţiile şi experimentele culinare, despre toate acestea va fi vorba în paginile ce urmează. Tragi-comedie în bucătărie!

Dedicăm aceste pagini tuturor bucătăreselor (bunici, mătuşi, vecine, mame, surori, soţii) care au înfruntat cu răbdare, inventivitate, îndrăzneală, dragoste şi sacrificiu vitregiile alimentare ale falitei şi famelicei Epoci de Aur.

Cum se mînca în comunism? Cam aşa. 

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

 Catrinel Sandu a prezentat primul festival românesc din Florida
Catrinel Sandu a prezentat primul festival românesc din Florida. Mama vedetei a vândut ștrudele cu mere
Catrinel Sandu (48 de ani) nu își vede capul de treabă în America. Celebra coregrafă a prezentat pe 15 Martie primul festival românesc care s-a desfășurat în Sarasota – Florida, acolo unde ea locuiește de ani de zile.
KANYE WEST GETTY jpg
Kanye West vrea să se mute în România? S-a supărat pe americani
Kanye West (47 de ani), cunoscut și după numele de scenă Ye, ia în considerare să părăsească Statele Unite și să se mute în Europa, conform unor surse apropiate.
Crin Antonescu FOTO Inquam Photos / George Călin
Crin Antonescu, depre contracandidatul Victor Ponta: „Eu nu sunt un trădător. Orice vot pentru Ponta este un vot pentru Nicuşor Dan”
Crin Antonescu, candidatul coaliției la alegerile prezidențiale, a afirmat în cadrul unei vizite în județul Dâmbovița că el și primarul Capitalei vor fi în cursa finală pentru Cotroceni. Candidatul l-a criticat pe fostul social-democrat Victor Ponta.
caini surf australia profimedia (1) jpg
Câini pe valuri! Au pus cele patru lăbuțe pe placa de surf și s-au distrat alături de stăpânii lor
În weekendul trecut, pe 15 martie 2025, la Noosa, Queensland, a avut loc cea de-a 14-a ediție a Campionatelor de Surf pentru Câini, evenimentul de vârf al Festivalului de Surf Noosa.
shutterstock 2372115213 jpg
Administraţia Trump a suspendat programul de căutare a copiilor ucraineni răpiţi de Rusia. Se șterg probe ale unor crime de război, avertizează aleși democrați
Administraţia preşedintelui Trump a pus capăt unei iniţiative finanţate de guvern şi condusă de Laboratorul de Cercetare Umanitară al Universităţii Yale (Yale HRL) care monitoriza deportarea în masă a copiilor din Ucraina.
rca asigurare acte sofer
Plafonarea RCA ar putea fi prelungită cu încă trei luni
Plafonarea polițelor RCA, care expiră la 31 martie 2025, ar putea fi prelungită pentru încă trei luni, surse guvernamentale declarând că aceasta va fi ultima perioadă de plafonare a prețurilor.
butch wilmore profimedia jpg
S-au întors după 9 luni pe Pământ! Astronauții NASA Butch Wilmore și Suni Williams credeau că vor sta doar 1 săptămână în spațiu
Astronauții NASA Barry Butch Wilmore și Sunita Suni Williams s-au întors acasă după ce au petrecut nouă luni neplanificate în spațiu, o perioadă mult mai lungă decât fusese prevăzută inițial.
bani 13 800x533 jpg
Sumele alocate minorităților naționale cresc în 2025. Cum se împart cele 60 de milioane de euro
Guvernul urmează să aprobe distribuirea a 296,36 milioane de lei (aproximativ 60 de milioane de euro) către organizațiile reprezentative ale minorităților naționale. Această sumă este cu 27 de milioane de lei mai mare decât cea alocată în 2024.
Vizita premierului maghiar, Viktor Orban, la sediul guvernului României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ungaria a plafonat profitul comercianților. Prețurile au scăzut și cu 50% într-o săptămână
În Ungaria, măsura luată de Guvern privind plafonarea marjei de profit a comercianților la 10% pentru o serie de alimente de bază a intrat în vigoare la începutul săptămâni și a dus la ieftiniri de peste 50% în cazul unor alimente, de pildă lapte, iaurt sau smântână.