Măturatul sub covor

Publicat în Dilema Veche nr. 387 din 14 - 20 iulie 2011
Măturatul sub covor jpeg

- argument -

La începutul anului s-a luat decizia, la îndemnul FMI, de a se reduce numărul spitalelor din România. Ni s-a spus: aveţi un număr prea mare de paturi – media europeană fiind chiar uşor depăşită – iar reţeaua de unităţi spitaliceşti iroseşte inutil resurse. La prima vedere, afirmaţiile par paradoxale. Cum adică „avem prea multe paturi“? Cum adică „avem prea multe spitale“?

De mai bine de 20 de ani, în spitalele din România pacienţii încă împart paturile, stînd cîte doi sau chiar cîte trei într-unul singur, din lipsa locurilor, distribuţia teritorială a unităţilor spitaliceşti este precară – iar în acest context ni se spune că trebuie să mai tăiem şi din toate aceste neajunsuri.

Într-adevăr, dacă e să ne uităm pe o parte a statisticilor, Europa are dreptate. Avem, ce e drept, mai multe internări decît au spitalele UE. Avem unităţi spitaliceşti neperformante. Pe de alta, există şi statistici care spun că accesul românilor la sistemul ambulatoriu de tratament este deficitar şi mult sub media europeană – ceea ce explică şi, mai mult, legitimează numărul ridicat de paturi din spitale.

Este însă de preferat să nu se vorbească despre necesităţi, despre statistici care acuză rata mortalităţii şi neperformanţa sistemului, iar „îndemnul FMI“ să fie folosit ca un fel de ţap ispăşitor al incompetenţei administrative la nivel guvernamental, o incompetenţă care durează de zeci de ani şi care este ascunsă, măturată sub marele covor al reformei. La fel ca în educaţie, atenţia de la problemele adevărate, de la posibila lor rezolvare este deturnată în mod ostentativ către anumiţi „vinovaţi“. Dacă învăţămîntul este „pe butuci“ – ultima expresie la modă folosită de autorităţi, în special din cauza profesorilor (apoi a elevilor), sănătatea şchioapătă din cauza medicilor –, profesorii şi doctorii sînt culpabilizaţi pentru toate neajunsurile societăţii. 

Dosarul de faţă îşi propune, printre altele, să aducă în discuţie tocmai aceste neajunsuri şi veşnica reformă; semnatarii, în marea lor parte medici, vorbesc despre hibele sistemului în care funcţionează. Diana Deleanu, Preşedinta Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică din Cluj-Napoca, încearcă să facă o radiografie a reformei şi a impactului pe care aceasta o are asupra ei; Nicolae Rednic, medic internist, descrie faţa nevăzută a ceea ce înseamnă o zi din viaţa unui doctor în spitalele româneşti; preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, declară într-un interviu, printre altele, că „poveştile cu managementul defectuos sau cu risipa banilor nu sînt susţinute de date verificabile“. Jurnaliştii Liliana Nicolae şi Ramona Gabăr prind în reportaje şi interviuri aspecte ale sistemului de sănătate, la firul ierbii.  

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Andreea Raicu e pasionată de călătoriile în India și de mindfulness și meditații
De ce i se spune Andreei Raicu „termita”? Este sau nu într-o relație: „Nu mă simt singură niciodată”
Andreea Raicu (47 de ani) a fost invitata lui Teo Trandafir la podcastul acesteia, Gând la gând cu Teo.
politie agent politie jpg
Bărbat acuzat că a lovit o femeie gravidă din cauză că mânca pe o bancă
O femeie însărcinată în luna a noua a fost lovită de un bărbat de 59 de ani, nemulțumit că aceasta mânca pe o bancă din fața unui magazin din Alba Iulia. După ce imaginea sa a fost făcută publică, agresorul s-a predat la Poliție.
Sorin Boţârcă, bancherul arbitru la tenis de masă
Blaturi și la ping-pong. Patru jucători de tenis de masă, prinși cu combinații
Patru jucători de tenis de masă au fost prinși cu nereguli și pedepsiți.
apus foto Firefly Aerospace
Primul videoclip HD al unui apus de soare filmat de pe Lună. Imagini spectaculoase surprinse de sonda Blue Ghost
Înainte de a-și încheia misiunea, sonda Blue Ghost a surprins un apus spectaculos, capturând lumina soarelui stingându-se treptat peste orizontul selenar.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Alimentul popular printre români pe care medicii îl numesc „otrava albă”. Are efecte similare cu drogurile
Nimeni nu poate nega faptul că alimentele moderne sunt delicioase. Cu toate acestea, anumite ingrediente folosite în zilele noastre ne pot provoca probleme serioase de sănătate, mai ales atunci când sunt consumate pe termen lung.
Elon Musk a comentat pe X protestele violente din Marea Britanie FOTO PROFIMEDIA
Elon Musk a atras un miliard de dolari pentru X. Compania revine la evaluarea inițială de 44 de miliarde de dolari
Elon Musk a reușit să atragă aproximativ 1 miliard de dolari într-o nouă rundă de finanțare, ceea ce aduce rețeaua socială X la o evaluare de 44 de miliarde de dolari – exact prețul plătit de Musk la achiziția din 2022.
Statele Unite SUA Uniunea Europeana UE FOTO Shutterstock
Uniunea Europeană închide ușa Statelor Unite în timp ce își propune să construiască un complex militar-industrial
Uniunea Europeană își propune să construiască un complex militar-industrial pentru a descuraja Rusia. Producătorii de armament din Statele Unite sunt excluși din noul plan masiv de cheltuieli pentru apărare.
Petr Pavel Maia Sandu FOTO Presedinte md jpg
Liderul de la Praga: Europa este suficient de puternică pentru a ajuta țări precum R. Moldova
Petr Pavel afirmă că lumea trece prin schimbări profunde, iar regulile stabilite după al Doilea Război Mondial sunt contestate de Rusia, China și, recent, de SUA, subliniind că Europa rămâne puternică și capabilă să susțină țări precum Republica Moldova, afirmația fiind făcută în timpul vizitei sale
483895038 1089393443216449 7379865081078196482 n jpg
„Ținutul Momârlanilor, Țara dintre Jiuri” – expoziție la Casa de Cultură a Studenților
Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti din Calea Plevnei nr. 61, Sector 1, găzduiește joi, 10 aprilie 2025, ora 19:00, vernisajul expoziţiei şi prezentarea catalogului „Ținutul Momârlanilor, Țara dintre Jiuri”.