Mașinăria morală

Publicat în Dilema Veche nr. 536 din 22-28 mai 2014
Mașinăria morală jpeg

În ultimele decenii, tehnologia a avansat atît de mult, încît ne-a luat-o înainte. Noile descoperiri ale ştiinţei oferă posibilităţi pentru propriul corp şi propria minte care erau de neînchipuit cu un secol în urmă. În faţa lor, sîntem uneori depăşiţi, iar instrumentele noastre de lucru par c-au stat prea mult la soare. Întrebarea generală e „Cît de departe se poate merge? Care e limita dincolo de care binele devine rău?“, după care urmează o sumedenie de alte întrebări, cum ar fi, să zicem: „E o persoană în moarte clinică cu adevărat moartă?“ sau „Ce înseamnă să-ţi alegi o carieră morală?“ Din fericire, în timp ce cercetătorii sînt ocupaţi în laboratoarele lor să împingă limitele ştiinţei, spre beneficiul întregii umanităţi, eticienii reflectează asupra felului în care ne plasăm faţă de vechile şi de noile noastre provocări morale. În România, un grup efervescent de tineri eticieni a pus bazele Centrului de Cercetare în Etică Aplicată, la Facultatea de Filozofie, Universitatea din Bucureşti, sub conducerea profesorului Valentin Mureşan. Acest dosar apare în colaborare cu Centrul de Cercetare în Etică Aplicată, stîrnit de Constantin Vică, vechi colaborator al Dilemei vechi şi membru al Centrului. În paginile următoare, vă propunem cîteva exerciţii de gîndire care vă vor permite, sperăm, să trasaţi harta propriilor dumneavoastră dileme morale: de la manipulare genetică (ştiaţi că s-a născut deja primul şoarece cu doi taţi?) la educaţie religioasă vs educaţie morală, trecînd prin atitudinea faţă de animale, pericolele Marelui Internet, solidaritatea în piraterie, umor vs corectitudine politică, adulter şi roboţi, şi terminînd cu propunerile bioeticianului Julian Savulescu, ale cărui scenarii par uneori luate din romanele distopice: „Marele Proiect Moral a fost dus la bun sfîrşit în 2045. Aceasta a presupus construirea celui mai puternic, mai capabil de auto-învăţare şi de auto-dezvoltare computer construit vreodată, botezat The God Machine. The God Machine urma să monitorizeze gîndurile, credinţele, dorinţele şi intenţiile fiecărei fiinţe umane. Era capabil să le modifice în cîteva nanosecunde, fără ca vreunul dintre subiecţii umani să-şi dea seama de asta.“ (din „Moral Enhancement, Freedom and the God Machine“, de Julian Savulescu şi Ingmar Persson) Pînă apare The God Machine şi ne ia responsabilitatea de pe umeri, nu ne rămîne decît să încercăm să fim nişte oameni mai buni, orice-ar însemna asta.

Desen de Ion BARBU

P.S: La capitolul lecturi suplimentare, vă recomand Normev (www.normev.ro), un proiect de cercetare asupra emergenţei şi evoluţiei normelor sociale şi morale, dezvoltat de acelaşi Centru de Etică Aplicată, şi cursurile de etică aplicată de pe coursera.org, ţinute de Peter Singer şi Paul Bloom. (Luiza Vasiliu)

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Dar dacă ești tînăr, sărac și bolnav?
Salvează tinerețea – vîrsta la care se spune că poți orice – chiar orice nenoroc sau chiar orice nefericire?
p 10 jpg
Povara tinereții
Copilăria se încheie, adesea, abrupt, după o vacanță de vară – tinerețea se consumă lent, se îngemănează cu bătrînețea firesc, insesizabil.
16781709398 92dac8f6bb c jpg
Primăvară în decembrie
„Femeile au devenit mai puțin interesate de machiaj și mai mult de frumusețea în ansamblu, cea care radiază din interior spre exterior, spre ideea de wellness.”
p 11 jpg
Note despre „încă”
De-ar fi să trebuiască să cred totuși în ceva și tot n-aș (putea) crede în Dumnezeu! Intuiție, vanitate, consolare – ține aceasta de vîrstă?
p 12 jpg
Tinerețea are coloană sonoră
Sînt părți de suflet în legătură cu care vom fi mereu subiectivi.
640px Pierre Auguste Renoir The Boating Party Lunch jpg
Simțire și nepăsare
Se spune că tinerețea, la fel ca și copilăria, nu e conștientă de ea însăși, că abia mai tîrziu ajungi să ți le amintești cu nostalgie și să le apreciezi adevărata valoare.
p 13 jpg
Oase ușoare ca ale păsărilor
Îi privesc atentă pe oamenii foarte tineri.
2722374996 d24e7fdf0e c jpg
Tinerii bătrîni și bătrînii tineri Cum mai măsurăm tinerețea?
Cred că merită să pledăm și, mai mult, e destul de limpede faptul că nu există o compartimentare netă a tinereții și a bătrîneții dată de vîrste și condiții, ci ele există simultan, în orice moment al vieții.
50294010101 132de799e7 c jpg
Anii ’90
Anii ’90 s-au încheiat pe 31 decembrie în Piaţa Revoluţiei, cînd deasupra noastră şi sub egida PRO TV-ului s-a înălţat un înger kitsch.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Învățături fără dezvăț
Trăim o vreme în care toți credem cu tărie că educația este esențială.
p 10 credit C  Hord jpg
p 11 credit C  Hord jpg
Pedagogia juridică între învăț și dezvăț
Avizele Consiliului Legislativ, în măsura în care ar fi urmate, sînt o bună premisă pentru creșterea calității legilor adoptate de Parlament.
p 13 credit C  Hord jpg
Seducția. Didactica nova?
Profesorul trebuie să fie el însuși seducător.
p 14 credit C  Hord jpg
Nu mai mîngîiați cercul!
Orice rol este făcut dintr-o continuă modelare a sensibilităţii interioare.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Jurnal de glande și hormoni
Glandele endocrine și hormonii sînt o bună metaforă a importanței lucrurilor „mărunte”.
DS jpg
Minunatele isprăvi ale Adrenalinei (basm suprarenal)
Avea în ea atîta energie fata asta cît să transforme repausul într-un motor puternic.
640px Human mind, Human Universals png
p 11 sus jpg
Despre iubire, cu rigla si compasul. O încercare de endocrinologie euclidiană
Omul de știință stă drept, rezistă seducției misterioase și pune problema clar: în ce constă chimia acestei biologii?
p 12 sus jpg
Despre iubire și alte droguri
Iubirea romantică motivează o serie nesfîrșită de alegeri individuale și joacă un rol fundamental în elaborarea planurilor noastre de viață.
p 13 Hans Holbein, Henric al VIII lea WC jpg
Hormonii: „dirijorii” lichizi care ne schimbă corpul fizic și istoria
În epoca de formare a operei italiene, rolurile feminine erau interpretate de bărbați castrați, deveniți astfel eunuci.
640px Bloodletting 1 298x300 jpg
Profilul hormonal
Hormonii îți schimbă comportamentul sau comportamentul îți modifică profilul hormonal?
All Art is Erotic (Unsplash) jpg
Avem erotism în arta românească?
Cum rămîne totuși cu senzația că eroticul și erotismul au ocolit arta românească?
E cool să postești jpeg
Logica bunului-simț
De ce este logic să avem bun-simț chiar într-o societate care își pierde din ce în ce mai mult această noțiune?
p 10 jpg
Drumul în sus
E adevărat că bunul-simț nu poate fi construit fără simțul comun.

Adevarul.ro

Becali
Lucian Bode la Consiliul JAI FOTO Facebook Lucian Bode
Ce este Consiliul JAI, care decide dacă România poate sau nu să adere la Schengen
Consiliul JAI este format din miniștri de Interne, responsabili cu migrația, gestionarea frontierelor și cooperarea polițienească, însă nu toate statele membre UE au aceeași repartizare a sarcinilor între miniștri.
Maria Zaharova FOTO Profimedia
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, atac la adresa Maiei Sandu: Ce a făcut cetățeana României pentru R. Moldova?
Maria Zaharova a lansat un atac dur la adresa preşedintei Republicii Moldova, fiind de părere că puterea de la Chișinău promovează rusofobia, chiar dacă Moscova a ajutat întotdeauna Chișinăul.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.