Marxism, libertate și fanatism

Publicat în Dilema Veche nr. 316 din 4 - 10 martie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Legatul marxismului se confund─â, ├«n cazul Europei Centrale ┼či de Est, ca ┼či al spa┼úiului sovietic, cu un interval cronologic definit prin practica socialismului real: dincolo de delimit─âri ┼či de disocieri, regimurile totalitare edificate ├«n anii de dup─â 1945, ├«n prelungirea celui sovietic, au invocat, ca temei legitimator, dogma marxist─â. ├Än varianta sa hibridizat─â, marxism-leninismul, viziunea imaginat─â de Marx este cea de la care se revendic─â un ├«ntreg ┼čir de tirani. Nicolae Ceau┼čescu nu face excep┼úie de la regul─â: brutalitatea sa gregar─â nu anuleaz─â fidelitatea fa┼ú─â de un cod intelectual ┼či de conduit─â care este unul esen┼úialmente de sorginte marxist─â.

Oric├«t de abrupte ┼či de ÔÇ×reac┼úionareÔÇť, micile observa┼úii de mai sus nu fac dec├«t s─â traduc─â un truism pe care nu ├«l putem evita ├«n orice discu┼úie legat─â de marxism ┼či de avatarurile sale. Nota┼úiile unui Leszek Kolakowki merit─â evocate, ├«n orice ocazie. Voca┼úia prometeic─â a marxismului este ├«nscris─â ├«n codul s─âu genetic, de vreme ce marxismul se propune, ├«nc─â de la inventarea sa intelectual─â, ca un instrument de cunoa┼čtere ┼či de ac┼úiune. Odat─â cu Marx, gestul filozofic este pus ├«n serviciul unei clase sociale, clas─â ce este ├«nvestit─â cu misiunea de a emancipa ├«ntreaga umanitate. Desprins din trunchiul iluminismului, aspir├«nd, ca orice vulgat─â meliorist─â, la hibridizarea uman─â ├«n vederea atingerii perfec┼úiunii, marxismul ofer─â acea c─âr─âmid─â universalist─â ┼či profetic─â pe care se va ridica ├«ntregul edificiu totalitar. ├Äns─â┼či experien┼úa revizioni┼čtilor antitotalitari din Europa Central─â probeaz─â c─â desp─âr┼úirea de marxism este una dintre c─âile ce deschid accesul c─âtre autonomia intelectual─â ┼či suveranitatea politic─â. C─âci marxismul, ca orice filozofie reductibil─â la osatura unei religii politice, nu poate fi separat de experien┼úa tiraniei exercitate ├«n numele premiselor sale intelectuale.

Anii de dup─â 1990 ilustreaz─â formidabila capacitate de supravie┼úuire a acelui nucleu utopic ┼či voluntarist definind marxismul, ├«n oricare dintre variantele sale istorice. Celor de ast─âzi, ├«n Rom├ónia sau aiurea, marxismul le apare ├«ngem─ânat cu o ├«ntreag─â mitologie a luptei revolu┼úionare: editarea jurnalelor lui Che Guevara la Editura Polirom, ├«n absen┼úa oric─ârei abord─âri critice a unui studiu introductiv, este un punct dintr-o serie intelectual─â a tentativelor de edificare a unei st├«ngi colorate tiermondist la noi. Efigia lui Guevara, cel ce ├«mbin─â rigoarea ideologic─â cu un exotism tragic al destinului, este piesa central─â a unui panteon ce r─âm├«ne ├«n imaginarul st├«ngii occidentale.

For┼úa actual─â de seduc┼úie a marxismului deriv─â din capacitatea sa de a da substan┼ú─â intelectual─â urii ┼či frustr─ârilor ce b├«ntuie un mental colectiv: resentimentul este impulsul fondator pe care ├«l putem asocia cu ethosul marxist, ├«n varianta sa politic─â. ┼×i aceasta cu at├«t mai mult cu c├«t sensibilitatea marxist─â este permeabil─â la nuan┼úele ideologice ce coloreaz─â peisajul postbelic. ├Än Asia, America Latin─â sau Africa, marxismul a devenit un alt nume al urii ├«mpotriva Occidentului, Occident ├«ntrev─âzut ca agent al maleficului imperialism. ├Än egal─â m─âsur─â, marxismul postbelic este unul dintre vehiculele cele mai importante de difuzare a antisemitismului, citit, de aceast─â dat─â, ca anti-sionism.

Cazul Uniunii Sovietice este unul exemplar ┼či dramatic.

├Än cele din urm─â, o lectur─â critic─â a legatului marxist, ├«n Europa posttotalitar─â, nu poate evita referirea la dezirabilitatea unui discurs ├«ntemeiat pe valorile gemelare ale libert─â┼úii ┼či modera┼úiei. ├Än contra poten┼úialului de resentiment pe care soteriologia marxist─â ├«l poate mobiliza, intelectualul critic ÔÇô ├«n tradi┼úia unor Raymond Aron sau William F. Buckley Jr. ÔÇô poate s─â invoce, cu senin─âtate ┼či temeritate, patrimoniul pluralismului, libert─â┼úii ┼či echilibrului. Societatea plural─â poate fi imaginat─â doar prin abandonarea unui fanatism liberticid ┼či suicidar.

Explorări în comunismul românesc

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Oradea ÔÇô mai ambi╚Ťio╚Öi ca de obicei
Marile drame prin care ne trece destinul, fie el personal sau colectiv, nu pot fi ├«n╚Ťelese ╚Öi nici respectate dac─â uit─âm c─â tragedia merge de bra╚Ť cu comedia prin lumea oamenilor.
Daniel David jpg
Oricine poate s─â aib─â umor
├Än ┼ú─ârile cu colectivism puternic ┼či concentrare a puterii, cum este ╚Ťara noastr─â, umorul bine reprezentat este cel legat de autoironie.
Adriana Babeti jpg
S─â r├«zi? S─â pl├«ngi? Despre r├«suÔÇÖ-pl├«nsuÔÇÖ lumii noastre
R├«sul poate fi socotit drept un fel de solu┼úie terapeutic─â pentru a ie┼či din marile ┼či micile nevroze ori din complexe (de inferioritate sau de superioritate).
Marcel Iures, Sever Voinescu, George Banu jpg
Caragiale cel lucid, Creang─â cel afectuos
Dup─â spectacole, pe scena frumosului Teatru ÔÇ×Regina MariaÔÇť din Oradea au urcat dnii George Banu ╚Öi Marcel Iure╚Ö pentru a discuta despre umorul celor doi clasici.
1024px David   The Death of SocratesFXD jpg
Socrate a fost o pisic─â
ÔÇ×Toate pisicile s├«nt muritoare. Socrate e muritor. Deci Socrate e pisic─âÔÇŁ.
p 1 jpg
Ce înseamnă rîsul?
Nu există comic în afara a ceea ce este cu adevărat omenesc.
Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?