Marea trăncăneală. Cum să fii Mădălin Voicu sau Monica Tatoiu

Publicat în Dilema Veche nr. 324 din 29 aprilie - 5 mai 2010
Efectul de real al pufului de găină jpeg

Ne aflăm în platoul incandescent al unuia dintre cele mai agitate studiouri de emisie de la Realitatea TV. Cosmin Prelipceanu îi are invitaţi principali pe Mădălin Voicu (PSD) şi pe Marius Necula (PDL). Cei doi îi stau alături moderatorului emisiunii în care va fi dezbătută o nouă intervenţie, considerată incendiară, a preşedintelui Traian Băsescu. Acesta, dintr-un exces de ecumenism, declarase cu o zi în urmă că 99% dintre cetăţenii români ascultă manele, în orice caz muzică cîntată de romi. Ca să aibă şi un alibi academic dezbaterea, sînt invitaţi în studio Ciprian Necula (Asociaţia Stop Prejudecăţilor Despre Etnia Romă), Remus Cernea (fost director al Asociaţiei Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă) şi subsemnatul, prezentat, de dragul încadrării în temă, ca „specialist în relaţii interetnice”.

Îndrăznesc, după minute bune de delir verbal vesel şi şugubăţ, să-l întreb pe senatorul Mădălin Voicu de ce crede că e nocivă afirmaţia că o mare parte din cetăţenii patriei ascultă manele şi dacă înţelege că acestea au oarecum soarta unor genuri care, deşi nobile astăzi, au fost asociate, la vremea apariţiei lor, cu stigma periferiei. Fără să aibă vreo dificultate, senatorul - pentru care unicul gen cîntat din suflet şi cu geniu de către romi este muzica lăutărească - schimbă registrul politicos pe unul de trafic aglomerat: „Eşti un ignorant!”. Îi ofer cifrele a două sondaje reprezentative la nivel naţional care arată un consum substanţial de manele şi subgenuri asociate. Mădălin Voicu bagatelizează rezultatele sondajelor pentru că are ceva mai bun de făcut, respectiv să se hîrjonească cu celălalt politician şi, din cînd în cînd, să-i pună la punct pe ceilalţi doi invitaţi. Emisiunea trece, lui Mădălin Voicu i se întind, dinspre umbra în care forfotesc zeci de lucrători pe plantaţia ştirilor, mîini care vor să-l salute şi să-l asigure că a fost din nou la înălţime. În holul de la ieşire, Ciprian Necula şi Remus Cernea fac exerciţii de imaginaţie despre ceea ce ar fi putut să spună dacă li s-ar fi dat ocazia să acceseze microfoanele din lavaliere. Realizează şi ei, ca şi mine, în mai multe rînduri, că dreptul la exprimare este invers proporţional cu competenţa.


Trei săptămîni mai tîrziu, sînt invitat tot la Realitatea TV, de data asta în calitate de sociolog, să discut în jurnalul de după-amiază despre isteria consumeristă de dinainte de Paşte. Constat, fără uimire, că alături de mine se află Monica Tatoiu, pe care o zărisem cu cîteva zile în urmă, în goana zapingului, invitată într-o emisiune în care-şi oferea expertiza în relaţii dificile dintre mamă şi fiu şi în alte cîteva dăţi combătînd pe teme politice şi economice la zi. În pauzele publicitare studioul gravitează în jurul Monicăi Tatoiu, care ne furnizează în premieră informaţii despre cazul Voicu şi cîteva recenzii acide ale activităţii de primar a lui Sorin Oprescu. La plecarea sa de pe platou am avut senzaţia că o rudă apropiată realizatorilor programului este pe cale să plece şi să-i lase trişti pînă la următoare ediţie.

Cele două povestiri dau seama despre reţeta generică a dezbaterilor de orice fel din media românească a ultimilor ani: situarea la aceeaşi masă a unui grup de invitaţi omniprezenţi, foarte vocali şi suspectaţi de supracompetenţă trandisciplinară şi a unui grup de actori cvasi-anonimi (excepţie fac doctorii Mencinicopschi şi Streinu Cercel) prezentaţi ca „specialişti în...” şi cărora, în cele mai multe dintre cazuri, li se oferă rolul publicului care face figuraţie. Şi asta pentru că, paradoxal, specializarea, în loc să ofere confortul unei opinii legitimate ştiinţific, funcţionează mai degrabă ca un factor de (auto)cenzură. Cînd mai trebuie să le faci faţă şi monştrilor sacri ai trăncănelii profesioniste, indispensabilii Mădălin Voicu şi Monica Tatoiu, sarcina de „specialist în...” te plasează în vecinătatea unui ridicol aproape înduioşător.

Bogdan IANCU este antropolog.

Acest articol apare exclusiv online.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Singura specie care...
Ca în faimoasa metaforă a lui Walter Benjamin, în care angelus novus, împins de forțele progresului, zboară înainte cu spatele, privind înapoi...
p 10 YouYube jpg
p 12 WC jpg
În căutarea omului grec
Cine este „omul grec”, acela aflat la originea civilizaţiei europene?
p 13 WC jpg
Omul medieval în ipostaza îndrăgostitului
Putem privi și noi prin lentilele omului medieval? Cred că nu. Dar privirea noastră poate fi îmbogățită de acest om, născut la întîlnirea dintre realitate și ficțiune.
p 14 Hans Holbein, Ambasadorii WC jpg
Savantul umanist al Renașterii
Departe de a fi o ruptură cu tradiția și cultura Renașterii, putem vedea cum revoluția științifică se hrănește din ele.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Dulciuri, seriale, rugăciuni
În același timp, „discursul consolator” are, pentru omul zilelor noastre, o problemă de plauzibilitate.
p 10 jpg
Vechea artă a consolării
În timpurile moderne, la finalul secolului al XVIII-lea, treptata secularizare a dus la dispariția literaturii consolatorii, dar nevoia de consolare nu a pierit.
index jpeg 2 webp
Cea mai frumoasă consolare din lume
Și atunci, ce îi rămîne jurnalistului ca alinare? Ce îl ține pe el în mișcare? În existența sa profesională?
Saint Ambrose MET DT3022 jpg
Pretenția alinării universale
Există, desigur, unii creștini care, în fața pierderilor suferite, „dansează“ datorită bucuriei învierii.
index jpeg webp
Cînd consolarea are șanse să devină reală
Pentru a ne redobîndi viața, El nu s-a sfiit să urce pe cruce și să-l trimită la noi pe Mîngîietorul, Duhul (Spiritul) Adevărului.
Consolation of Ariadne MET ap18 42 jpg
Cu c de la căldură și nu doar pentru elefanți și delfini
S-ar putea spune că acceptarea suferinței și înțelegerea faptului că orice trăiește moare aduc consolare în cele mai multe situații.
p 13 jpg
Rețelele consolării. Scurtă incursiune în modul de existență în-durere
Acțiunea de a consola nu înseamnă doar a oferi sprijin emoțional, ci și a conlucra în a crea sau re-crea noi legături.
640px Sorrento buidings jpg
Il Grande Premio di Consolamento…
„Gogu a plecat în lume și a luat cu el și salariile voastre pe cinci luni. Doar știți prin ce a trecut, trebuia să se consoleze și el cu ceva”.
Immanuel Kant  Aquatint silhouette  Wellcome V0003180 jpg
Cît de mult ne pot consola filosofii?
Lecția pe care o putem extrage din schimbul de scrisori între Kant și Maria von Herbert este că filosofii ne pot consola în măsura în care nu vor forța aplicarea în practică a adevărurilor existențiale pe care le descoperă.
5832910afis jpg
În plină stradă
Arta publică din România este prea puțin susținută, reglementată sau mediată, fapt ce relevă porozitatea comprehensiunii și receptării conceptului, zdruncinînd atît semnificația, cît și scopurile artei înseși.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta ca exagerare
„În artă, cînd nu știm ce vedem, reacționăm prin exagerare”.
p 10 Guerrilla Girls WC jpg
Eco-activismul și arta
Astfel, activiștii speră că dacă ne pasă de artă suficient de mult încît să vrem să protejăm arta, vom găsi modalități pentru a ne salva planeta.
p 11 WC jpg
Palimpseste temporare
La urma urmei, armele artiștilor și ale activiștilor sînt aceleași, iar salvarea se află în mîinile și în conștiința noastră.
Racism is not patriotism sign in Edison, NJ jpg
Rasismul ca reacție a publicului cinefil
Cert este că, în ultimii ani, mainstream-ul hollywoodian traversează o încercare de emancipare, prin care vrea să se dezică de vechile obiceiuri.
index jpeg 2 webp
Curaj
Cum facem asta? Semnăm petiţiile împotriva persecuţiilor, participăm la proteste. Ne exprimăm. Orice fărîmă contează.
p 13 Ashraf Fayadh YouTube jpg
Cuvintele, mai puternice decît dictatorii
Fiindcă adevărul cuvintelor noastre vorbește despre libertate, pe cînd adevărul cuvintelor dictatorilor vorbește despre frică.
p 14 J K  Rowling jpg
Voldemort pe Twitter?
J.K. Rowling nu este „too big to fail”, dar este „too big to cancel”.
E cool să postești jpeg
Lucrurile bune, trecute cu vederea
Potrivit lui Leibniz, răul există în lume, însă doar relativizîndu-l îl putem transforma într-un instrument prin care putem conștientiza și construi binele, care este, de altfel, singura cale pentru progres.
index jpeg webp
Cum și de ce să găsești partea plină a știrii
ar dacă mai devreme vorbeam despre libertatea jurnaliștilor sau a editorilor de a alege ce știri dau mai departe, nu trebuie să uităm că și publicul are libertatea să aleagă. Important e să aibă de unde alege.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.
image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești / VIDEO
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești