Mam─â, tat─â,

Matei B─éRBULESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 565 din 11-17 decembrie 2014
Mam─â, tat─â, jpeg

Nu o dat─â mi-a┼úi povestit c─â, ├«n timp ce mama era gravid─â, tata exclama entuziasmat: b─âiatul nostru se va na┼čte ├«n libertate! Copil─âria mea a fost total diferit─â fa┼ú─â de ceea ce mi-a┼úi povestit despre traiul mizer al tinere┼úii voastre.

M─ârturiile voastre par desprinse dintr-un film SF: o via┼ú─â f─âr─â sens, petrecut─â la interminabile cozi pentru a v─â asigura subzisten┼úa, o permanent─â alerg─âtur─â dup─â m├«ncare. C├«t de absurd─â poate fi existen┼úa unui magazin alimentar cu galantare orbitor de goale? C├«t de meschin poate fi un stat care ├«┼či ┼úine cet─â┼úenii ore ├«n ┼čir la coad─â, pentru a le vinde drept hran─â gheare de pui? S─â tr─âie┼čti ca o c├«rti┼ú─â, f─âr─â lumin─â, ├«ntr-un frig disperant, f─âr─â posibilitatea de a citi, de a asculta muzic─â sau de a vedea un film, pentru c─â ├«n fiecare sear─â se t─âia curentul. Trebuie s─â fie teribil. 

Dac─â ├«n 2014 ├«nc─â ar fi d─âinuit regimul comunist, a┼č fi fost un alt om. Frustrat, nefericit, plictisit de aceea┼či pres─â monocolor─â, a┼č fi auzit de trupa Radiohead de la un prieten care a avut norocul s─â c─âl─âtoreasc─â ├«n Occident, Internetul, ├«n mod cert, ar fi fost restric┼úionat, iar practicarea meseriei de jurnalist mi-ar fi fost aproape imposibil─â.

Pentru mine a fost ceva firesc s─â traversez grani┼úa spre Statele Unite, Belgia, Grecia sau spre alte ┼ú─âri din Vest. ┼×tiu c─â pentru voi, singurele c─âl─âtorii erau doar cele imaginare, la orele de geografie, c├«nd ├«nv─â┼úa┼úi capitalele, mun┼úii ┼či apele acestor ┼ú─âri. F─âr─â ├«ns─â s─â ave┼úi speran┼úa de a le vedea vreodat─â. 

Voi a┼úi ├«ndurat toate astea pentru c─â frica, ├«n comunism, era sentimentul dominant, ferocitatea tor┼úionarilor lichefia orice urm─â de r─âzvr─âtire. Nu-mi pot imagina cum ar fi fost s─â tr─âiesc f─âr─â s─â spun r─âspicat ce simt ┼či ce cred. Azi tr─âim ├«n libertate. Pot ie┼či ├«n strad─â ori de c├«te ori clasa politic─â vrea s─â ne fenteze pe noi, cei din societate, a┼ča cum s-a ├«nt├«mplat cu proiectul de la Ro┼čia Montan─â. Anul trecut, zeci de mii de oameni au dat din PET pentru statul de drept ┼či au oprit aceast─â lege p─âguboas─â, scris─â cu dedica┼úie pentru Ro┼čia Montan─â Gold Corporation. Toamna rom├óneasc─â mi-a produs cele mai intense tr─âiri colective. M-a impresionat solidaritatea uman─â. Cet─â┼úeni care ├«mp─âr┼úeau manifestan┼úilor c─âni cu ceai, portocale ┼či biscui┼úi, cet─â┼úeni care claxonau din ma┼čini, ├«n semn de aprobare, cet─â┼úeni care fluturau tricolorul de la ferestre ┼či ne ├«ncurajau s─â nu ne d─âm b─âtu┼úi. 

├Äntr-o sear─â geroas─â de decembrie, c├«nd ├«mi ├«n┼úepeniser─â m├«inile pe metalul unui banner, o doamn─â blond─â mi-a ├«mprumutat o pereche de m─ânu┼či de culoare caf├ę-au-lait. ├Än ├«nv─âlm─â┼čeala protestului, nu am reu┼čit s─â aflu cum o cheam─â, dar, dac─â cite┼čte aceste r├«nduri, a┼č dori s─â ├«i mul┼úumesc ┼či s─â i le ├«napoiez. 

Nu am nici un dubiu, dac─â a┼č fi fost t├«n─âr ├«n decembrie ÔÇÖ89, nu a┼č fi fost ├«n alt─â parte dec├«t ├«n Pia┼úa Universit─â┼úii, scand├«nd din fica┼úi Jos Ceau┼čescu! 

M─â surprinde s─â aud c─â exist─â oameni care regret─â comunismul, nu ├«i pot ├«n┼úelege. Cum po┼úi t├«nji dup─â un regim at├«t de opresiv ┼či autoritar, care ┼úi-a furat tinere┼úea ┼či ┼úi-a sufocat libertatea? Cum po┼úi uita c─â ai dus o existen┼ú─â larvar─â, ├«n care dimensiunea ta uman─â se reducea doar la exersarea tehnicilor de supravie┼úuire? Singura scuz─â plauzibil─â este c─â ace┼čti nostalgici ├«┼či idilizeaz─â tinere┼úea pierdut─â, iar din cauza trecerii timpului, ororile sistemului s-au estompat ├«n amintirile lor. 

Nici o schimbare fundamental─â ├«n progresul omenirii nu s-a petrecut f─âr─â sacrificii ┼či acte de curaj. Curajo┼či au fost oamenii din decembrie ÔÇÖ89, care s-au opus unui sistem opresiv ┼či crud. 

Curajo┼či a┼úi fost ┼či voi, dragi p─ârin┼úi, c─â a┼úi avut nebunia s─â ├«nfrunta┼úi regimul Ceau┼čescu. Datorit─â vou─â ┼či altora ca voi, ast─âzi, protestele nu mai s├«nt amenin┼úate de ┼čuierul gloan┼úelor.

├Än v├«rtejul lucrurilor, nu uita┼úi c─â am crescut, nu mai s├«nt copil. A┼ča c─â nu mai fi┼úi ├«ngrijora┼úi de soarta mea: dac─â am m├«ncat, dac─â s├«nt ├«mbr─âcat suficient de gros sau dac─â mi-am pl─âtit abonamentul la telefon. Ave┼úi ├«ncredere c─â ┼čtiu ce am de f─âcut cu mine ┼či cu lumea ├«n care vreau s─â tr─âiesc.  

Matei 

Matei B─ârbulescu, 23 de ani, jurnalist ┼či editor online ┼×apte Seri 

Fotografii din Colec╚Ťia Costic─â Acsinte ÔÇö proiect ini╚Ťiat de Atelierele Albe ╚Öi Muzeul Jude╚Ťean Ialomi╚Ťa.

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.