Malagamba şi ai lui

Publicat în Dilema Veche nr. 414 din 19 - 25 ianuarie 2012
Malagamba şi ai lui jpeg

Pentru a-şi putea arăta hainele nu doar ziua, ci şi seara, cînd iluminatul Bucureştiului nu reuşea să le evidenţieze suficient culorile ţipătoare, malagambiştii îşi ataşau la rever şi la tivul pantalonilor beculeţe de lanternă. Se petrecea în anii ’40, cînd bateriile electrice pentru astfel de instalaţii erau destul de voluminoase şi de grele ca să îi stînjenească pe ringul de swing de la Cina sau Mon Jardin. Aceşti tineri excentrici arătau probabil ca un pom de Crăciun de azi. Şi, cu siguranţă, zdruncinau simţul comun al contemporanilor mai ceva decît o fac azi extravaganţii fani ai lui Lady Gaga. Întregul lor look, deopotrivă spilcuit şi bombastic, întreaga lor atitudine de dandy urbani şi filooccidentali, în răspăr cu păşunismul şi neaoşismul legionard care dominau epoca, i-a adus pe mulţi dintre ei în comisariate şi, pe cei mai nesupuşi, la închisoare. 

E cazul lui Sergiu Malagamba însuşi, toboşarul şi şeful de orchestră care a lansat această modă, atunci cînd a croit ca vestimentaţie de spectacol pentru membrii jazz band-ului său nişte costume asemeni celor purtate de oamenii lui Duke Ellington sau Woody Herman. Acest muzician taciturn şi complet apolitic a fost trimis cîteva luni la temniţa din Rîmnicu Vîlcea, împreună cu cei mai înrăiţi „apostoli“ pe care şi-i făcuse involuntar. Vina: coruperea tineretului cu un stil de viaţă escapist şi degenerat, în momentele în care cei mai bravi congeneri ai lor îşi dădeau viaţa pe frontul din Est.

Or, Sergiu Malagamba făcuse drumul invers. Venit din Basarabia în ’34, atras de moda occidentală, acest toboşar virtuoz, absolvent de Conservator, s-a stabilit în Bucureşti şi a introdus practic jazzul în cultura noastră. Şi, în paralel, a lansat prima contracultură juvenilă din România. Malagambismul a fost perfect sincron cu mişcarea Swing Kids din Occident, numită în Germania Swingjugend (în derîdere faţă de Hitlerjugend) şi în Franţa Zazou (după onomatopeele scat ale lui Cab Calloway); şi avea să se prelungească îndeajuns după război, încît să consoneze cu existenţialismul be-bop din caves-urile pariziene şi cu mişcarea Stiliaga din Rusia. Experţii în modă pot stabili anumite diferenţe endemice. Se pare că gulerele malagambiştilor erau mai strîmte decît la Swing Kids şi că „ai noştri“ nu adoptau celebra linie Zoot Suit de peste ocean, a sacourilor cu umeri largi şi poale ample. Unii aveau ciorapi orbitor de albi, alţii coloraţi fistichiu... Dar se pare că asupra cravatelor subţiri şi a pantalonilor pensaţi şi umflaţi până la bufă domnea consensul mondial, ca şi asupra modei feminine, cu fuste scurtate pînă sub genunchi şi bluze îndrăzneţ mulate. Ce unifica însă toate aceste mişcări şi stiluri într-un sens unanim era aerul de rebeliune al tineretului vremii; opoziţia la mişcările primitiv naţionaliste care aveau să degenereze, pe tot continentul, în psihoza belică patruzecistă. 

Sînt date şi nuanţe prea mărunte poate pentru istoriografia faptelor mari şi a figurilor măreţe. Malagamba n-a fost vreun ideolog; iar discipolii săi nu conştientizau poate mai mult decît pofta de a dansa pe ritmul şui-exotic al swing-ului şi dezgustul faţă de pateticele întruniri legionare, cu legăminte şi rugăciuni răcnite în piaţa publică. E poate prea mult să le pretindem tuturor acestor puşti care îşi dublau talpa de la pantofi cu cauciuc de pneuri conştiinţa apartenenţei la un curent centrifug occidentalist, contrar vîltorii centripet româniste a culturii oficiale; sau a încadrării acţiunii lor într-un binom antagonic de tip modernism-tradiţionalism... Iar Sergiu „Serghei“
Malagamba – cu atît mai puţin! Lui îi era de ajuns să bată toba şi să imprime astfel – nu doar la propriu – ritmul şi cadenţa primelor generaţii de hipsteri din România.  

Florin Dumitrescu este publicitar. Cea mai recentă carte publicată este volumul de poezie Marfă reîncărcată (volum colectiv), Editura Brumar, 2011.

Foto: Andrei PUNGOVSCHI

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

netflix jpg
Filmul epic din 2013 care a luat cu asalt topul Netflix. Un actor celebrul are rolul principal
Un film lansat în 2013 se pare că i-a cucerit pe români. Regizată de Zack Snyder și produsă de Christopher Nolan, cu un scenariu de David S. Goyer, pelicula ocupă în prezent locul 8 în topul celor mai vizionate pelicule de pe platforma de streaming Netflix.
zodii cu noroc in urmatorii 2 ani jpg
Top 3 zodii care vor avea o vară minunată! Sunt protejate de divinitate și vor avea mult noroc în viață
Top 3 zodii care vor avea o vară minunată! Sunt protejate de divinitate și vor avea mult noroc în viață.
anka versace tiktok FOTO efor png
Rețeaua conspiraționistă Anka Versace revine pe TikTok cu mesaje anti-sistem, înainte de alegeri
O rețea coordonată de conturi TikTok răspândește teorii conspiraționiste și mesaje anti-sistem, sub hashtagul #ankaversace. Rețeaua s-a reactivat în aprilie 2025, cu puțin timp înainte de alegeri.
Mircea Rednic jpg
Mircea Rednic pleacă de la UTA, după rușinea cu Gloria Buzău. E favorit să preia o echipă de mare tradiție din România
Antrenorul își încheie socotelile cu arădenii, după un sezon plin de contre cu suporterii.
blocuri vechi 54026100 22374900 webp
De ce nu se închideau balcoanele apartamentelor în perioada comunistă. Avea Ceaușescu dreptate? „Adevărul e că...”
Șerban Trîmbițașu, cel mai cunoscut agent imobiliar din țara noastră, a explicat, în cadrul podcastului „Acasă la Măruță”, de ce refuzau românii să își închidă balcoanele în perioada comunistă. De asemenea, el a dezvăluit ce poți cumpăra cu 50 de mii de euro în Capitală.
Papa Leon al XIV-lea. FOTO AFP
Papa Leon se oferă să găzduiască la Vatican discuțiile pentru pace dintre Rusia și Ucraina
Papa Leon al XIV-lea se oferă să găzduiască la Vatican o întâlnire între Rusia și Ucraina, în încercarea de a pune capăt războiului care durează de mai bine de trei ani.
erdogan alegeri turcia getty jpg
Descoperire uriașă în Marea Neagră. Turcia a găsit un zăcământ de gaz care poate acoperi consumul timp de 3 ani
Președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat descoperirea unui nou zăcământ de gaz natural în Marea Neagră, care ar putea acoperi consumul gospodăriilor turcești timp de trei ani și jumătate.
jucatori fcsb deghizati foto ionut iordache gsp jpg
A început fiesta FCSB. Omul Păianjen, Super Mario, Batman sau Hulk petrec după câștigarea titlului
Înainte de meciul cu Craiova, jucătorii campioanei s-au deghizat în diverse personaje de film.
Donald Trump FOTO AFP
Trump a anunțat că va discuta luni la telefon cu Putin, pentru a opri „băile de sânge” din Ucraina
Președintele Donald Trump a anunțat că luni, 19 mai, va discuta la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin pe tema războiului din Ucraina.