Mă bucur de re-cunoștință, mă bucur de uitare

Ioana CASAPU
Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
image

„Te cunosc. Te recunosc. Cine ești? Mă distrugi. Ești bun pentru mine. De unde puteam să știu că acest oraș e croit pentru dragoste?” (Marguerite Duras, Hiroshima, dragostea mea)

Cum îi recunoaștem pe cei care ne sînt alături atît la bine, cît și la rău? În momente-cheie din viață, fie că e vorba de boală, de mutarea domiciliului, de începerea unei relații, de a decide să avem copii sau nu, de separare, de doliu, de schimbarea carierei sau a obiceiurilor, tindem să pierdem și să cîștigăm prieteni. 

„Un prieten este cel care cunoaște cîntecul din inima noastră și ne reamintește versurile atunci cînd le-am uitat”, spune o vorbă. Dar prietenii nu ne vin mereu în întîmpinare atunci cînd le cerem sprijinul, prin viu grai sau tînjind telepatic după ei, iar prezența lor în viața noastră nu este mereu un fapt de la sine înțeles. În intemperiile vieții, oamenii ne părăsesc, din varii motive. Uneori ne oferă explicația propriei incapacități de a se adapta la noile noastre circumstanțe, alteori preferă să rămînă în contact sporadic, iar în cele mai extreme cazuri, dispar complet și pe nepusă masă. Sîntem profund răniți de aceste separări, mizînd pe faptul că recunoștința ar trebui să fie un proces reciproc în prietenii strînse. A pierde un prieten bun poate fi mai dureros decît un divorț.

Cum le putem rămîne recunoscători celor dispăruți din viețile noastre, în timp ce parcurgem o mare schimbare sau o pierdere traumatică, fără prezența lor liniștitoare? Și cum ne putem reconecta la trecut și păstra ce am învățat de la oamenii din el, recunoscînd, deopotrivă, că ne putem simți dezamăgiți și abandonați, știind că drumurile noastre nu vor mai coincide? 

Am meditat mult la această temă, ce are de-a face cu cele șapte etape ale doliului. La început, apar sentimente de furie, negare, autoindulgență sau, dimpotrivă, arderea amintirilor și a fotografiilor. Procesul nu e niciodată linear. La final intervin iertarea, acceptarea și recunoștința. 

M-am confruntat cu aceste emoții atunci cînd am pierdut un întreg sistem de suport într-o circumstanță fragilă de viață, care a relevat neputință și deconectare din partea familiei mele de prieteni. A fost o realitate mai greu de acceptat decît trauma pe care am suferit-o. Se spune că orice om e înlocuibil, dar, în realitate, ne putem consola cu gîndul că sîntem cu toții unici. Am găsit prietenie și acceptare de la oameni ce nu îmi fuseseră prieteni. Am regăsit oameni de demult și prezența lor mi-a oferit darul de a mă recunoaște în momentele în care m-am uitat pe mine. Cu toate acestea, îmi lipsesc cu desăvîrșire vechii mei prieteni.

Este amintirea singurul rai din care nu putem fi alungați? 

E o întrebare cu dublu tăiș. Capacitatea noastră pentru disonanță cognitivă e uluitoare, iar furia este un sistem de apărare intrinsec. Sîntem tentați să dezechilibrăm balanța și să ardem punți cu trecutul și posibil cu viitorul atunci cînd pierdem. Dar a nu recunoaște aportul emoțional și moral al oamenilor ce ne-au vizitat viața și au trăit acolo, alături de noi, pentru anumite intervale de timp, nu face cinste felului în care ei au contribuit la povestea noastră. Lucrul cel mai de preț pe care ni-l oferă ceilalți este timpul. A păstra acest timp, pe măsură ce ne eliberăm de suferința pierderii celor dragi și recăpătăm încrederea de a spera și investi cu un elan mai cumpătat, dar nu cu mai puțină sensibilitate, în noi prietenii, este cel mai împăciuitor dar pe care ni-l putem oferi. Un inventar echilibrat, nicidecum un premiu de consolare. 

Cum putem recunoaște aceste atribute într-un nou prieten? Ne putem face zeci de teorii și strategii, putem urma bune practici deprinse la terapie sau putem aplica sfaturile oferite pe social media de atîția life coaches în teoria atașamentului și a depistării de red flags și green flags. Nu mai zic de yellow flags, de parcă toată viața noastră s-ar întîmpla la semafor. 

Cînd ne armăm cu atîtea superputeri, mai putem recunoaște în noi și în ceilalți nevoia de vulnerabilitate, esențială construirii oricărei interacțiuni trainice și autentice? Viața nu e un examen de condus, ci un traseu prin curbe pe care, de multe ori, nu le putem anticipa.

Ce păstrăm și ce uităm?

Cînd cercul meu social s-a dizolvat, am fost nevoită să înfrunt toate aceste temeri. Ca Joan Didion, după ce și-a pierdut în scurt timp atît soțul, cît și fiica, am deplîns pierderea conexiunii cu oamenii din trecutul meu într-un fel de „an al gîndirii magice” și m-am retras complet în mine. Unii dintre acei vechi prieteni au revenit și mi-au oferit privilegiul de a îmblînzi, împreună, asperitățile unui viitor incert. Alții nu și, grație absenței lor, a trebuit să îmi ofer darul uitării și să reînvăț să recunosc virtutea bunătății și a camaraderiei în oamenii pe care i-am invitat ulterior în viața mea. În clipele de singurătate profundă din acea tranziție, m-am reconectat mental cu bunicii mei, pe care prea puțin i-am cunoscut, dar care m-au înzestrat să recunosc, genetic și spiritual, abundența respectului și ocrotirii de sine. Învățînd să recunosc oameni după eforturi echitabile de a ne întîlni la jumătate, am mers la întîlniri cu străini, pentru posibilitatea unor noi insule de prietenie, cu inima îndoită inițial, apoi, treptat, din ce în ce mai ușoară. 

Inima mea nu e mereu ușoară și fractale din fosta mea viață revin des, însă îmi sînt recunoscătoare pentru capacitatea de a parcurge această etapă, crezînd, mai departe, în prietenie.

Ioana Cristina Casapu este scriitoare și jurnalistă română, stabilită în Germania. Cea mai recentă carte publicată: Heart Beats – A Memoir of the Millennial Generation on Social Media, 2019.

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.