Lupta stridențelor

Publicat în Dilema Veche nr. 919 din 18 – 24 noiembrie 2021
Mîntuirea biogeografică jpeg

„E greu de spus din ce motiv aceleași lucruri care ne încîntă simțurile în cea mai mare măsură și care ni se par atrăgătoare din primul moment sînt și cele de care ne îndepărtăm cel mai iute, dintr-un fel de sațietate și dezgust. Cît de strălucitoare sînt, de regulă, picturile noi, prin frumusețea și prin bogăția culorii, față de cele vechi! Și totuși, chiar dacă ne farmecă la prima vedere, plăcerea nu durează, în vreme ce asprimea și caracterul frust al vechilor picturi continuă să ne captiveze” (De Oratore III, XXV, 98). Aceste rînduri, scrise cu mai bine de două mii de ani în urmă de Cicero, descriu, în viziunea lui E.H. Gombrich, acel tip de „frumusețe” facilă, superficială, comună, pe care am numi-o azi kitsch – abuz estetic prin stridență, edulcorare, exces cromatic – și surprind totodată un contratimp în evoluțiile artei și gustului. Acestea ar fi evoluat în direcții diametral opuse: arta – de la hard la soft (de la un stil arhaic, primitiv, la sofisticare, elaborare și rafinament), iar gustul – de la soft (descris ca vulgaritate, efeminare, depravare și stridență) la hard (asimilat cu noblețea, vigoarea, candoarea și onestitatea).

Această dinamică soft-hard se regăsește și în domeniul gusturilor de zi cu zi. În privința fabricării produselor de larg consum există o tendință clară de la hard la soft, de la brut, rudimentar, la complex și elaborat. Dar, în materie de gusturi, tendința hard, ca intenție (aspirația spre pur, autentic, necosmetizat, cu exemplul vinului „orange”, vinificat ca în antichitate, fără tehnologii moderne, sau al cafelelor și ceaiurilor nobile, „de proveniență”, procesate minimal, fără adaosuri și artificii), conviețuiește cu o tendință soft, în fapt: gustul migrează de la astringent, amar, vechi, elaborat la preferința pentru lejer, dulce-acrișor, floral, tînăr, verde – fie că e vorba de vin, de cafea, de bere sau de ceai.

David Le Breton vorbește de gustul mou („moale”) nord-american: dulcele omniprezent, berea apoasă, vinul ușor, cafeaua slab prăjită – tot mai la modă astăzi pe întregul mapamond. Kitsch-ul organoleptic își face intrarea: gustul „roz”, facil, dulce-acrișor, pe placul maselor largi.

Un alt fenomen de reorientare gustativă e descris de Massimo Montanari, care constată cu ironie că am ajuns, în materie de consum și de gusturi, în „Ținutul Cocagne” (țara unde curge lapte și miere). Totul e disponibil, totul e posibil. „Liberalizate”, detașate de tradiții și de obiceiuri regionale, gusturile nu mai sînt condiționate cultural și evoluează arbitrar, imprevizibil.

Producerea pe scară largă a aromelor sintetice a produs la rîndul ei o mutație a gusturilor. Esența, imitația a ajuns să fie mai intensă decît originalul: nici un rom nu va mirosi la fel de puternic ca o esență de rom. Pentru a face față noului val aromatic, gustul autentic trebuie să se „reinventeze”, să se întreacă într-o luptă a stridențelor. „Recalibrate” de intensitatea aromelor artificiale, gusturile au nevoie de stimuli tot mai puternici pentru a obține satisfacție.

În plan sonor, lucrurile stau asemănător. Volumul tot mai ridicat la care se ascultă muzică (și nu numai) a dus treptat la o desensibilizare a auzului. Urechea contemporană, incapabilă să mai distingă sunete pe care le percepea cu un secol în urmă, cere și suportă zgomote tot mai puternice, tonalități tot mai stridente.

Și totuși, cum să nu-ți placă vinurile cu buchete îmbătătoare ale Lumii Noi sau o cafea etiopiană single origin, prăjită ușor, în care distingi realmente nuanțe de flori, fructe și mirodenii? Gusturile noi merită fără îndoială să fie apreciate și încercate, măcar din plăcerea de a reveni, iar și iar, la vigoarea, la noblețea și onestitatea vechilor gusturi.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

florin tiutiu primar nicolae titulescu olt   foto fb florin gheorghe tiutiu jpg
Mandat de primar invalidat la judecătorie. Florin Tiutiu, de 20 ani în funcție, și-a schimbat opțiunea politică după alegeri
Un primar din Olt nu-și poate prelua mandatul câștigat la Alegerile locale 2024 dacă decizia judecătoriei, de invalidare a mandatului său, rămâne neschimbată și după apel. Florin Tiutiu, primarul comunei Nicolae Titulescu, a schimbat partidul după câștigarea alegerilor.
chris hoy facebook jpg
shutterstock 2264813703 jpg
Afecțiunile uro-genitale la femei – de ce nu trebuie să ignori simptomele după 50 de ani
Pentru multe femei românce de peste 50 de ani, problemele din sfera uro-genitală rămân un subiect dificil de discutat. În acest sens, Centrul de Sănătate a Femeii Medicover Mediplus a inaugurat Departamentul de Uro-Ginecologie, destinat în special femeilor aflate la menopauză.
image png
Eveniment important găzdiut de România. Conferinţa UNESCO dedicată Zilei Internaţionale a Libertăţii Presei va avea loc, anul viitor, la București
România va găzdui anul viitor, în perioada 5 - 7 mai, Conferinţa UNESCO dedicată Zilei Internaţionale a Libertăţii Presei, informează Guvernul.
lingouri
Prețul aurului a depășit pragul psihologic de 400 de lei
Gramul de aur s-a scumpit luni cu 3,1555 lei (+0,8%) şi a depăşit pragul de 400 lei, ajungând la o cotaţie de 403,0756 lei, de la 399,9201 lei, cât anunţase vineri Banca Naţională a României (BNR).
banner augustin viziru png
Augustin Viziru spune adevărul despre relația cu fratele lui, Lucian Viziru. S-au certat sau nu cei doi: „Dacă nu era el...”
Augustin Viziru (44 de ani) este foarte încântat că revine și joacă într-un serial cu actori mari, transmis pe Voyo.ro.
image png
Câți români au o părere proastă despre decizia CCR privind invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale - SONDAJ
Peste jumătate dintre români au o părere destul de proastă sau foarte proastă despre decizia Curții Constituționale de a interzice candidatura Dianei Șoșoacă la funcția de președinte al României.
banner sanda taranu png
Düsseldorf   Altstatdt jpg
Orașul care atrage turiștii cu „cel mai lung bar din lume”
În orașul Düsseldorf, este centrul Altstadt, cunoscut și supranumit ‘cel mai lung bar din lume’. Pe o distanță de mai puțin de 500 de metri, sunt amenajate peste 300 de baruri și restaurante, scrie National Geographic.