Logica acuzei nu are sfîrșit

Publicat în Dilema Veche nr. 369 din 10 - 16 martie 2011
Logica acuzei nu are sfîrșit jpeg

Gabriel Liiceanu: Adam, după vizita Hertei Müller, am rămas cu gustul amar că o mînă de intelectuali care încercaserăm să nu ne prostituăm cuvintele am fost taxaţi ca o bandă de laşi. După vizita dumneavoastră, rămîn cu un gust amar că am fost un procuror prin anii ’90. Două etichete. Nu mă simt bine cu nici una. Şi atunci, întrebarea mea e următoarea: Ştiţi ce le ceream, acum 20 de ani, celor care făcuseră cu putinţă comunismul? Ce le cerea „procurorul Liiceanu“? Le cerea să se dea o vreme deoparte şi să nu ne facă fericiţi a doua oară. Credeţi că era rău?

Adam Michnik: Cu siguranţă a fost rău. A fost rău pentru că tu, un filozof remarcabil, un om care a făcut atît de mult pentru cultura românească, ai luat asupra ta stigmatizarea unei anumite categorii de oameni. Nu oameni concreţi, X sau Y, ci o categorie. Ai spus „comunişti“, iar eu spun că cea mai mare nefericire a secolului al XX-lea este generalizarea. Omul răspunde pentru ceea ce a făcut el. Să spunem deschis, tu nu ai fost printre extremişti. Eu m-am folosit de acest exemplu pentru că tu ai fost cel care a discutat cu Herta Müller. După 1989 a fost o filozofie care spunea: „Oamenii care au fost la putere trebuie eliminaţi“. Eu am văzut în asta un anumit ecou al gîndirii bolşevice. Bolşevicii le refuzau unor categorii de oameni dreptul de a exista în viaţa publică. În acest sens, consider că responsabilitatea ta e mult mai mare decît cea a unui muncitor, a unui ţăran sau a unui om de afaceri. Pentru că eu întotdeauna le cer mai mult intelectualilor şi filozofilor. Şi consider că unor oameni de un asemenea fel nu trebuie să li se aducă acuze pentru viaţa pe care au dus-o în epoca comunistă. Dar tu, un remarcabil filozof, ai ştiut foarte bine cît de complicată a fost problema comunismului în România. Acel limbaj al generalizării anticomuniste a fost pentru mine inacceptabil. Acelaşi lucru l-am văzut în Polonia, în Rusia, în Cehoslovacia, în Bulgaria şi aşa mai departe. Am fost de multe ori atacat, am fost numit trădător pentru că m-am declarat împotriva decomunizării; dar astăzi, după 20 de ani, îţi spun sincer: am sentimentul că eu aveam dreptate, în ciuda faptului că mergeam împotriva curentului opiniei publice din Polonia. Dar poate că în asta constă destinul intelectualului: cîteodată trebuie să se declare împotriva majorităţii. N-am vrut să te jignesc, apreciez foarte mult opera ta, în Gazeta Wyborcza am publicat un eseu de-al tău. Însă există un paradox în toate acestea. Logica acuzei nu are sfîrşit: aici i-ai acuzat pe comunişti, Herta Müller te-a acuzat de conformism faţă de comunism. Iar eu consider că ambele afirmaţii au făcut o nedreptate. 

Andrei Pleşu: Trebuie să spun ceva în apărarea prietenului meu Gabriel Liiceanu. N-am cum să n-o fac – noi sîntem un fel de Stan şi Bran, ne asociem prompt. El, atunci, în 1990, n-a vorbit despre comunişti în general, ci a vorbit despre categoria implicată direct într-o guvernare care dusese la rezultate dramatice. Dacă ar fi fost bolşevic, ar fi cerut arestarea sau executarea lor; or, el le-a cerut doar să stea deoparte, să nu fie tot în primul rînd. Le-a cerut doar o absenţă, nu le-a desfiinţat existenţa. Şi acel Apel către lichele a apărut imediat după 1989, cînd o exasperare generală a căpătat această formulare. Ca unul care îl cunoaşte, pot să spun că nu vrea sînge...

Adam Michnik: Pot să fiu de acord. În acel moment Gabriel nu a fost un bolşevic, a fost un menşevic.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

locuri de munca angajari
Deficit major de specialiști la nivel global. Ocuparea posturilor de conducere poate dura peste un an
Presiunile asupra costurilor și incertitudinea de pe piața muncii fac din mobilitatea angajaților o prioritate esențială, în condițiile în care companiile din întreaga lume o utilizează ca instrument strategic pentru a soluționa deficitul de talente, spun experții.
Drgăgan Muntean  Sursa Replica Hunedoara jpg
Drăgan Muntean, glasul duios al pădurenilor. Artistul care a făcut faimos colțul de rai ascuns în munți
Deși s-a stins în 2002, la doar 47 de ani, artistul Drăgan Muntean a rămas „glasul” Ținutului Pădurenilor, o regiune pitorească de munte, devenită faimoasă prin doinele sale. Casa natală a interpretului, aflată într-un vechi sat al pădurenilor, este astăzi singurul muzeu al regiunii.
Plante usor de intretinut, foto Shutterstock jpg
Plante superbe care rezistă mult timp fără apă. Îți înfrumusețează locuința, fără să le acorzi prea multă atenție
Îți dorești să-ți înfrumusețezi locuința cu flori, însă știi că nu ai timp să le uzi zilnic? Există multe plante de apartament care nu doar că arată spectaculos, ci sunt și ușor de întreținut, capabile să reziste perioade lungi fără apă. Iată câteva exemple!
Napoli2 jpg
titularizare
Panică printre profesori în fața noilor criterii de evaluare. Ce dezbateri a născut anunțul reformei lui Daniel David
Licențierea didactică ar urma să înlocuiască definitivatul în învățământul preuniversitar, iar cei care promovează examenul cu notă peste 7 să nu mai fie nevoiți să repete titularizarea, ca astăzi, ci să se poată prezenta la concursurile organizate direct de către școli. Sunt însă și neclarități.
damaris lupu romanii au talent 2025 golden buzz dragos bucur 22 webp
Damaris Lupu este marea câștigătoare Românii au talent! Pleacă acasă cu premiul de 120.000 de euro
După luni de emoții, spectacol și mii de aplauze, România și-a ales câștigătorul celui de-al 15-lea sezon „Românii au talent”. Într-o finală incendiară transmisă în direct de PRO TV, Damaris Lupu a cucerit atât juriul, cât și publicul, plecând acasă cu marele premiu de 120.000 de euro.
Prima ședință a Camerei Deputaților în noua componență după alegerile parlamentare, la Palatul Parlamentului din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Degringoladă în tabăra suveraniștilor: începe lupta pentru racolarea parlamentarilor demisionari
Finalul alegerilor prezidențiale aduce plecări în bloc în Parlament, dar și anunțuri privind lansarea unor noi formațiuni. Astfel, senatorii și deputații devin ținta celor care așteaptă pe margine să strângă în jurul lor o echipă cu care să poată negocia în continuare cu partidele mari.
pnl presedinti png
24 mai: Se împlinesc 150 de ani de la înființarea Partidului Naţional Liberal
La 24 mai 1875 a fost înființat Partidul Naţional Liberal, una dintre cele mai vechi și importante formațiuni politice din România. În 1956 a avut loc, la Lugano, în Elveția, prima ediție a concursului muzical Eurovision, iar în 2004 a avut loc Explozia de la Mihăilești.
fulger FOTO Shutterstock
Persoane lovite de trăsnet în Caraș-Severin, în timp ce încercau să se adăpostească de ploaie. Una dintre ele a murit
Două persoane din județul Caraș-Severin au fost lovite vineri seară de trăsnet, în timp ce încercau fugeau de ploaie. Una dintre ele a murit, iar cealaltă este în stare gravă.