Locuim într-o utopie

Publicat în Dilema Veche nr. 613 din 12-18 noiembrie 2015
Locuim într o utopie jpeg

Cum locuim? Am lansat această întrebare provocatoare unor arhitecţi, antropologi, manageri culturali, activişti sociali şi specialişti în economie. Am primit o mulţime de variante de răspuns din perspective diferite. Locuim scump şi prost, pentru că autorităţile locale sînt corupte şi cetăţenii nu au influenţă asupra măsurilor luate de politicieni. Locuim într-o utopie, pentru că sîntem mîndri proprietari, dar locuitori săraci. Locuim ieftin (în comparaţie cu alţi europeni) şi bine – adică într-o relativă libertate, într-un mediu în care arhitecţii, beneficiarii şi autorităţile găsesc mereu soluţii de compromis.

Boom-ul imobiliar şi criza ce i-a urmat au creat, în cel puţin două privinţe, nedreptate. Într-o primă fază, oraşele s-au dezvoltat rapid datorită investiţiilor masive în construcţii noi: creditul facil i-a făcut pe mulţi să creadă că îşi pot permite o locuinţă proprietate personală. A urmat apoi criza: datornicii s-au văzut cu locuinţele confiscate de bănci şi cu veniturile diminuate. În Europa sînt de trei ori mai multe locuinţe neocupate decît oameni fără adăpost. Disproporţia e uriaşă. Dacă a avea un acoperiş deasupra capului e un drept fundamental, atunci e nevoie de o intervenţie hotărîtă din partea autorităţilor pentru a repara această nedreptate. Fluxurile periodice de refugiaţi care vin în Europa pun la încercare nu numai sistemele sociale ale ţărilor de destinaţie, ci şi stocul de locuinţe sociale disponibile. În Germania, prin­cipala ţintă a refugiaţilor, nou-veniţii sînt cazaţi în adăposturi provizorii: corturi ale Crucii Roşii, săli de sport, clădiri abandonate transformate peste noapte în cămine. Odată cu dobîndirea dreptului de rezidenţă, ei vor intra în competiţie cu oamenii fără adăpost pentru locuri în cămine speciale. Şi locurile sînt puţine. O soluţie ar fi introducerea în circuitul social a locuinţelor private nefolosite. 

În fine, m-am întrebat în ce mă­­su­ră cultura poate fi o resur­să pentru oraş. În ce măsură vi­ta­­­li­ta­tea culturală e un indicator al calităţii vieţii? 15 oraşe din România participă la compe­ti­ţia pentru titlul de Capitală Cul­turală Europeană 2021. Pentru muni­cipalităţi, e o bună ocazie să‑şi (re)gîndească relaţiile cu industriile creative, cu pa­tri­mo­niul, cu creaţia vie şi, pînă la ur­mă, cu cetăţenii. (Matei Martin

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

jurații Românii au talent Foto Românii au talent   Facebook jpg
Prima semifinală LIVE „Românii au talent”! 12 momente îi vor încânta pe cei de acasă
În această seară, la ora 20.30, a început spectacolul mult așteptat: prima semifinală „Românii au talent”! Scena este pregătită pentru a primi unii dintre cei mai talentați concurenți ai acestui sezon. Telespectatorii vor fi martorii a 12 momente artistice de excepție, susținute de: Toesup, Seby de
andra LR mp4 thumbnail png
La ce se emoționează Andra cel mai tare! Jurata "Românii au talent" speră să petreacă cât mai mult timp împreună cu copiii ei, Eva și David!
Reporterii Click! au întâlnit-o pe Andra la sesiunea de interviuri organizată de PRO TV pentru Live-urile Românii au talent care încep chiar din această seară.
bleonț jpg
Steven Witkoff jpg
Culisele negocierilor cu Rusia, conduse de emisarul special al administrației Trump. Singur cu Putin și cu traducătorii Kremlinului
Emisarul special al președintelui Trump pentru Orientul Mijlociu, fostul avocat specializat în imobiliare și investitor Steve Witkoff, a stârnit îngrijorare în rândul membrilor administrației Trump prin abordarea sa problematică a negocierilor cu doi dintre cei mai mari adversari ai Americii
razboi libertatea ucraina rusia shutterstock 2122214573 jpg
Motivele retragerii SUA din rolul de mediator între Ucraina și Rusia: „Americanii nu mai aveau cum să medieze echidistant”
Departamentul de Stat a anunțat că Statele Unite nu se vor mai implica în medierea directă a negocierilor dintre Ucraina și Rusia. Iar un expert consultat de „Adevărul” a explicat și de ce SUA face un pas în spate.
Csomortányi István, Lider extremist maghiar Facebook jpg
Un extremist maghiar amendat pentru salutul nazist, implicat în campania lui Nicușor Dan
Csomortányi István, lider al unei formațiuni maghiare din Transilvania, îl susține public pe Nicușor Dan în campania electorală, deși legea interzice implicarea partidelor fără candidat propriu în campania altor candidați.
vas umanitar lovit foto x png
Navă umanitară către Gaza, atacată cu drone. Suspiciuni îndreptate spre Israel
O navă care transporta ajutoare umanitare și activiști, cu destinația Gaza, a fost ținta unui atac cu drone vineri dimineață, fiind forțată să-și abandoneze misiunea.
Donald Trump FOTO AFP
Trump propune bugetul pentru 2026. Mai mulți bani pentru apărare, mai puțini pentru sănătate și educație
Casa Albă a anunțat că președintele Donald Trump vrea un buget pentru 2026 axat pe securitate și apărare, cu reduceri masive în alte domenii, precum sănătatea și educația.
Bazin de înot în aer liber din Moscova, construit pe ruinele Palatului  Sovietelor (© Andris Malygin / Wikimedia Commons)
Palatul scufundat al lui Iosif Vissarionovici Stalin
Omenirea trebuie să fie condusă cumva și adepții religiilor au lansat tot felul de teze pentru manipularea creierelor prin frică și ură. Politicienii au preluat modelul, cei socialiști considerând că noua religie este ateismul.