Literatura nu mai e atrăgătoare, dar te face încă să întorci capul

Valentin SUCIU
Publicat în Dilema Veche nr. 759 din 6-12 septembrie 2018
Literatura nu mai e atrăgătoare, dar te face încă să întorci capul jpeg

├Än general, brand-urile se duc acolo unde g─âsesc mul╚Ťi oameni u╚Öor de convins. Ele c─âpu╚Öeaz─â trend-uri sociale existente, nu se duc ├«mpotriva curentului ╚Öi nu ├«ncearc─â s─â sus╚Ťin─â cauze pierz─âtoare. ╚śi literatura pare s─â fie una dintre aceste cauze. De la modalitatea preferat─â a rom├ónilor de a fugi din realitate, literatura este acum arta de care fug to╚Ťi tinerii ╚Öi toate brand-urile.

Explozia digitalului cu informa╚Ťia deja mestecat─â ╚Öi con╚Ťinut video captivant, nivelul de aten╚Ťie al oamenilor redus la c├«teva secunde, ╚Öi mai ales aruncarea intelectualului ├«ntr-un col╚Ť al scenei sociale au f─âcut ca literatura s─â fie pe ultima pagin─â ├«n agenda de sponsorizare a brand-urilor. Logic: p├«n─â la urm─â, literatura nu are vedete care au mul╚Ťi fani ╚Öi-╚Ťi aduc multe vizualiz─âri pe Instagram sau Facebook. Literatura nu are imagini ╚Öi sunete, nu este interesant s─â o proiectezi pe un zid ╚Öi nu o po╚Ťi da la maximum. Scriitorii s├«nt introverti╚Ťi, nu s├«nt ├«ntotdeauna charismatici, nu s├«nt neap─ârat figuri pe care vrei s─â le asociezi cu brand-ul t─âu. C─âr╚Ťile s├«nt, pentru din ce ├«n ce mai mul╚Ťi oameni, obiect de design interior, nu o surs─â de cunoa╚Ötere sau de entertainment. Povestea scris─â te oblig─â la un efort de timp ╚Öi de concentrare. Un efort pe care nu mul╚Ťi oameni mai s├«nt dispu╚Öi s─â-l fac─â, din moment ce au un telefon de╚Ötept care le satisface cu o singur─â atingere foamea de informa╚Ťii sau de distrac╚Ťie. ╚śi, cirea╚Öa peste tortul acestei revolu╚Ťii tehnologice care ne a schimbat felul de a citi realitatea, modelul intelectualului (tradi╚Ťionalul consumator de literatur─â) este unul de marginal ╚Öi de pierz─âtor.

├Än trecut, cultura general─â ╚Öi ├«mbog─â╚Ťirea permanent─â a intelectului erau o m─âsur─â a succesului unui om. Asta nu se mai ├«nt├«mpl─â azi. Nu mai exist─â o leg─âtur─â clar─â ├«ntre putere, bani ╚Öi munca intelectual─â. C├«nd prim-ministrul ╚Ť─ârii d─â semne clare c─â nu este prieten cu ideea de a citi o carte, av├«nd dificult─â╚Ťi de citire de pe o foaie de h├«rtie, mesajul care vine de sus este unul antiintelectualist.

Dar dac─â iei punct cu punct toate lucrurile negative pe care le-am scris mai sus, poate c─â identifici c├«teva direc╚Ťii de ac╚Ťiune pentru a face literatura un fenomen vandabil c─âtre brand-uri. Trebuie s─â sus╚Ťii scriitori care vor s─â se promoveze ╚Öi cu Instastory-uri, nu numai cu texte scrise ├«n reviste de specialitate. Trebuie s─â faci literatura interactiv─â ╚Öi spectaculoas─â din punct de vedere vizual ╚Öi sonor pentru ca tinerii s─â te lase s─â intri ├«n lumea lor. Tr─âim ├«ntr-o epoc─â ├«n care cuv├«ntul poate fi animat, ├«n care sunetul poate fi vizualizat. Din c├«nd ├«n c├«nd mai trebuie s─â faci campanii despre puterea cuv├«ntului ╚Öi puterea pove╚Ötii. Campanii care s─â ajung─â ╚Öi la Alexandria. ╚śi nu trebuie s─â faci intelectualul cool, nu pentru bulele de hipsteri sau de intelectuali, ci trebuie s─â ├«l faci necesar pentru mainstream-ul rom├ónesc. Cum? Poate c─â un brief c─âtre agen╚Ťiile de publicitate ar na╚Öte mai multe idei ├«n zona asta.

Cartea pare a fi pe moarte, dar storytelling-ul ╚Öi literatura, nu. Se mut─â ├«n digital, ╚Öi cu c├«t mai mul╚Ťi scriitori vor adopta noul lor rol de scriitori digitali, cu at├«t mai mul╚Ťi oameni se vor str├«nge ├«n jurul lor. Iar brand-urile nu vor ├«nt├«rzia s─â apar─â. 

Valentin Suciu este creative partner la Jazz Communication.

Foto: flickr.com

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.