Literatura nu mai e atrăgătoare, dar te face încă să întorci capul

Valentin SUCIU
Publicat în Dilema Veche nr. 759 din 6-12 septembrie 2018
Literatura nu mai e atrăgătoare, dar te face încă să întorci capul jpeg

În general, brand-urile se duc acolo unde găsesc mulți oameni ușor de convins. Ele căpușează trend-uri sociale existente, nu se duc împotriva curentului și nu încearcă să susțină cauze pierzătoare. Și literatura pare să fie una dintre aceste cauze. De la modalitatea preferată a românilor de a fugi din realitate, literatura este acum arta de care fug toți tinerii și toate brand-urile.

Explozia digitalului cu informația deja mestecată și conținut video captivant, nivelul de atenție al oamenilor redus la cîteva secunde, și mai ales aruncarea intelectualului într-un colț al scenei sociale au făcut ca literatura să fie pe ultima pagină în agenda de sponsorizare a brand-urilor. Logic: pînă la urmă, literatura nu are vedete care au mulți fani și-ți aduc multe vizualizări pe Instagram sau Facebook. Literatura nu are imagini și sunete, nu este interesant să o proiectezi pe un zid și nu o poți da la maximum. Scriitorii sînt introvertiți, nu sînt întotdeauna charismatici, nu sînt neapărat figuri pe care vrei să le asociezi cu brand-ul tău. Cărțile sînt, pentru din ce în ce mai mulți oameni, obiect de design interior, nu o sursă de cunoaștere sau de entertainment. Povestea scrisă te obligă la un efort de timp și de concentrare. Un efort pe care nu mulți oameni mai sînt dispuși să-l facă, din moment ce au un telefon deștept care le satisface cu o singură atingere foamea de informații sau de distracție. Și, cireașa peste tortul acestei revoluții tehnologice care ne a schimbat felul de a citi realitatea, modelul intelectualului (tradiționalul consumator de literatură) este unul de marginal și de pierzător.

În trecut, cultura generală și îmbogățirea permanentă a intelectului erau o măsură a succesului unui om. Asta nu se mai întîmplă azi. Nu mai există o legătură clară între putere, bani și munca intelectuală. Cînd prim-ministrul țării dă semne clare că nu este prieten cu ideea de a citi o carte, avînd dificultăți de citire de pe o foaie de hîrtie, mesajul care vine de sus este unul antiintelectualist.

Dar dacă iei punct cu punct toate lucrurile negative pe care le-am scris mai sus, poate că identifici cîteva direcții de acțiune pentru a face literatura un fenomen vandabil către brand-uri. Trebuie să susții scriitori care vor să se promoveze și cu Instastory-uri, nu numai cu texte scrise în reviste de specialitate. Trebuie să faci literatura interactivă și spectaculoasă din punct de vedere vizual și sonor pentru ca tinerii să te lase să intri în lumea lor. Trăim într-o epocă în care cuvîntul poate fi animat, în care sunetul poate fi vizualizat. Din cînd în cînd mai trebuie să faci campanii despre puterea cuvîntului și puterea poveștii. Campanii care să ajungă și la Alexandria. Și nu trebuie să faci intelectualul cool, nu pentru bulele de hipsteri sau de intelectuali, ci trebuie să îl faci necesar pentru mainstream-ul românesc. Cum? Poate că un brief către agențiile de publicitate ar naște mai multe idei în zona asta.

Cartea pare a fi pe moarte, dar storytelling-ul și literatura, nu. Se mută în digital, și cu cît mai mulți scriitori vor adopta noul lor rol de scriitori digitali, cu atît mai mulți oameni se vor strînge în jurul lor. Iar brand-urile nu vor întîrzia să apară. 

Valentin Suciu este creative partner la Jazz Communication.

Foto: flickr.com

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Anamaria Gavrila FOTO Facebook Anamaria Gavrila
Șefa POT, Anamaria Gavrilă, acuză bugetarii că „recurg la șantaj” prin protestele zilnice
Lidera POT, Anamaria Gavrilă, este deranjată de protestele bugetarilor. Ea a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care susține că funcționarii recurg la „șantaj”, în loc de „cereri”.
incendiu in bucuresti foto ISU Bucureşti - Ilfov png
Mai multe locuințe și anexele lor, cuprinse de flăcări, în Sectorul 1
Un incendiu a izbucnit joi după-amiază, 10 iulie, la mai multe locuințe și anexele acestora, pe o stradă din Sectorul 1 al Capitalei.
masina politie perchezitie camatari Foto Politia Romana jpeg
Un polițist a omorât un câine cu mașina de serviciu și l-a amendat pe proprietar pentru că l-a lăsat liber. Localnicii sunt indignați
Un incident produs marțea trecută în orașul Ștei, unde un polițist aflat la volanul unei autospeciale de serviciu a lovit mortal un câine, i-a indignat pe localnici, după ce omul legii, deconspirat de un vecin, l-a amendat pe proprietarul animalului.
dispozitiv webp
Un dispozitiv pentru dezactivarea centurii de siguranță se vinde ca... produs inteligent. Titi Aur: „E o problemă de siguranță națională”
O fotografie cu un afiș ce promovează vânzarea unui „clip pentru dezactivarea temporară a centurii de siguranță” a stârnit dezbateri pe platforma Reddit. Expertul în conducere defensivă Titi Aur a explicat, pentru „Adevărul”, la ce riscuri se supun cei care apelează la astfel de artificii.
Levente Magyar ungaria png
Ungaria convoacă ambasadorul ucrainean după ce un maghiar din Transcarpatia a fost ucis în bătaie de recrutori
Ministerul de Externe al Ungariei l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei la Budapesta, după ce un cetățean maghiar din Transcarpatia a murit în urma bătăilor aplicate de ofițeri de recrutare ucraineni.
Kim Jong-un a executat zeci de oameni din cauza inundațiilor FOTO KCNA/EPA-EFE
Premieră istorică. Kim Jon Un, dat în judecată pentru abuz de către o fugară nord-coreeană
O transfugă de origini nord-coreene, Choi Min-kyung, va depune acuzații civile și penale împotriva liderului Coreei de Nord, Kim Jong Un și a altor 4 oficiali din Phenian pentru abuzurile suferite în timp ce era deținută în țară, conform BBC.
Obiectul după restaurare – restaurator: Ioana Popițiu (Foto: Iosif Vasile Ferencz)
Istoria unui artefact rar: O încuietoare sofisticată din Dacia preromană
Acest artefact este până în prezent unul dintre cele doar 33 de obiecte care pot să fie încadrate în această categorie, descoperite pe teritoriul Daciei preromane.
Kyoto, foto Shutterstock jpg
Unde se află cea mai vizitată destinație religioasă din lume. Nici vorbă de Roma sau Ierusalim!
Cea mai vizitată destinație religioasă din lume nu se află nici la Roma și nici la Ierusalim, așa cum am putea crede, ci… în Japonia. Datele unui studiu recent au scos la iveală ce oraș ocupă prima poziție în clasamentul global al turismului spiritual.
BeFunky collage   2025 07 10T152139 229 jpg
Benzinăria „Flintstones”, destinația care a cucerit turiștii. Unde se află stația inspirată din celebrele desene animate. VIDEO
Într-un colț neobișnuit al Bulgariei, o benzinărie cu totul specială a devenit rapid o destinație surprinzătoare pentru localnici și turiști. Benzinăria Flintstones, inspirată de celebra animație cu aceeași denumire, aduce un suflu nostalgic și o experiență inedită peste hotare.