Liste la subiect

Publicat în Dilema Veche nr. 543 din 10-16 iulie 2014
Liste la subiect jpeg

Listele sînt cool
(înţelepciune urbană) 

E cool să fii solidar cu o cauză colectivă şi neapărat antisistem; nu e cool să fii solidar cu un coleg de serviciu, chiar dacă prin asta ai apăra una din cele zece porunci. Biblia nu e cool.

E cool să îţi faci cruce cînd trece autobuzul (cu tine în el) pe lîngă o biserică, nu e cool să cedezi locul (din acelaşi autobuz) unui călător mai „nevoit“ decît tine.

E cool să ai un aer profesionist cînd scrii o lucrare de specialitate, nu e cool să îţi citezi sursele. Notele de subsol, ghilimelele şi alte modalităţi de referenţiere a surselor de informare şi inspirare – nu, ele nu sînt cool.

E cool să scrii mult, nu e cool să scrii bine.

E cool să faci glumiţe şi aluzii à double entendre într-un discurs, nu e cool să polemizezi cu un adversar, conform regulilor unei polemici.

E cool să îţi imaginezi cum stau lucrurile, nu e cool să fii bine informat cînd îţi dai cu părerea.

E cool să fii ecologist, vocal şi supărat pe lumea asta, nu e cool să colectezi deşeurile diferenţiat.

E cool să ai femeie la curăţenie, nu e cool să fii de dreapta.

Stînga e cool, la fel şi feminismul, şi postfeminismul, şi discriminarea pozitivă a persoanelor cu handicap – cu condiţia să îţi calce altcineva cămăşile.

Cămăşile călcate brici sînt cool. Şi blugii deşiraţi la limita atîrnării.

E cool să îi scrii profului/profei e-mail-uri care încep, amical-informal, cu „Hello“, „Bună“, „Hi there“, nu e cool să îl/o saluţi pe culoarele universităţii, cînd vă întîlniţi.

E cool să fii informal, nu e cool să fii informat.

E cool să circuli cu bicicleta, nu e cool să fereşti pietonii cu care împarţi trotuarul.

E cool să porţi haine de firmă, nu e cool să laşi acest lucru să treacă neobservat.

E cool să ai un cîine luat de la adopţii; nu e cool să cureţi după el cînd îl scoţi la plimbare.

E cool să participi la Ziua Mondială a Iei; nu e cool să porţi zisa bluză on a daily basis.

E cool să citeşti, de pe tabletă (dacă se poate), în metrou; nu e cool să citeşti (niciodată, nicicum, nicăieri) bibliografia de examen.

E cool să umbli cu Dilema veche iţindu-se din geantă, la universitate; nu e cool să o chiar citeşti.

E cool să dai uşa de perete cînd intri undeva; nu e cool să o ţii deschisă pentru a intra şi alţii.

E cool să ai un Apple; nu e cool să ştii prea multe despre Alan Turing.

E cool să fii vegetarian, vegan, raw vegan; nu e cool să nu afle toată lumea, la o petrecere, despre raţiunile şi opţiunile tale.

E cool să faci (o formă de) fitness; nu e cool să recunoşti că te doare spatele (sau alte componente ale scheletului ce ni s-a dat, fiecăruia).

E cool să ai o părere cînd ţi se cere (chiar şi cînd nu ţi se cere); nu e cool să recunoşti că nu te-ai pricepe la subiectul respectiv. Nepriceperea e soo passée…

E cool să fii religios, mai ales „într-un sens neomologat de religiile actuale“; nu e cool să te temi de Cel de sus cînd faci vreo nefăcută.

E cool să spui tot timpul ceva memorabil; nu e cool să nu spui niciodată ceea ce ai pe suflet.  

Şi, poate, pentru o tuşă specific mioritică:

E cool să fii patriot; nu e cool să taci despre asta.

E cool să fii misogin (chiar şi dacă eşti femeie); nu e cool să fii discret.

E cool să declari că îţi place Mircea Badea; nu e cool să admiţi că ai televizor.

E cool să fii şef; nu e cool să taci şi să îţi vezi de treabă.

E cool să fii elegant; nu e cool să treci neobservat.  E cool să dai lecţii despre „a fi cool“ celor din jur; nu e cool să te întrebi, fie şi numai o clipă, dacă ai dreptate.

E cool să dai lecţii, nu e cool să te întrebi.

E cool, nu e cool?  

… Veţi fi ghicit, nu sînt cool. Înainte de a reuşi să aflu ce înseamnă a fi cool, am aflat că nu mă calific. Not in a thousand years, mă grăbesc – cu spaima celei păţite – să adaug. Din construcţie, din educaţie, din cauza – poate – a planetei de pe care am aterizat, aici, într-o lume unde nu e cool ca studentul să înveţe pentru un examen, dar e cool să conteste nota primită şi competenţele profesorului. Veţi fi ghicit şi că sînt profesoară (chiar aşa: la a cîta poziţie din lista de mai sus aţi ghicit ce meserie am?): iată o meserie care nu e deloc cool în ultima vreme, chiar dacă apostolatul în serviciul unei cauze esenţiale pentru societate e una din cele mai cool îndeletniciri posibile. Dar mie îmi place să fiu profesoară – deşi nu e cool deloc să îţi placă slujba pe care o ai. E cool să te reprofilezi, să te multispecializezi interdisciplinar, să ai competenţe transdisciplinare, să umpli rubrica din CV despre hobbies and stuff cu pasiuni din cele mai epuizante şi dificil de susţinut financiar.

Ce e cool? Un fel de „fresh de idei de-a gata“. Imaginea mi-a fost dată auzind un grup de fetiţe elveţiene, care veneau de la şcoală şi îşi comentau isprăvile exclamînd, tot la a doua frază, admirativ: „oohh, c’est frais!“, „waw, c’est super frais!“, de nu ştiam, în primul moment, cu toată buna mea franceză, ce spun copilele atît de entuziast. Ştiu, nu e cool să ştii bine franceza, acum sînt cool engleza basic şi chineza (chiar dacă nu ştii neapărat cînd e mandarina o limbă, iar nu un fruct…). Pînă cînd m-am prins şi a fost ca o iluminare „from a lesser god“: ele traduceau, imparabil, omniprezentul cool prin corespondentul lui francez de dicţionar (vechi): frais. Proaspăt, răcoritor, rece. Doar atît. Marele cool, adevărată obsesie socială pentru mulţi, recăzuse la nivelul îngheţatei, al sucului de portocale proaspăt stors, al salatei servite rece. Ca atunci cînd traduci un clişeu în altă limbă şi enormul lui prestigiu se dezumflă, balon de săpun retoric dat de gol prin imposibila translaţiune. Un tip cool e, poate, interesant în ochii cui îl caută; un tip răcoritor aduce cu un cornet de îngheţată. De-acum într-o nouă versiune, ne anunţă o publicitate recentă la îngheţată: îngheţata cu marcă de champagne. Şampania, desigur, e cool.

Ioana Bot e profesor de literatură română la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca. Ultima carte de autor datează, deja, de doi ani: nu e cool să o mai declare aici.

Foto: D. Sane

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

BRUNO LOBO SALVAT FEMEIE CAPTURA VIDEO jpg
„Eroul din valuri”! Un sportiv olimpic a salvat o femeie de la înec
Brazilianul Bruno Lobo (31 de ani), kitsurfer olimpic, a devenit erou în largul coastei São Luís. Tânărul a salvat o femeie care părea că se îneacă în ocean. Lobo, de asemenea medic ortoped, a capturat un videoclip al salvării din 10 ianuarie în timp ce testa o cameră nouă.
horoscop jpg
Horoscop miercuri, 15 ianuarie. Transformări semnificative în viața de cuplu a unui nativ
Astrologul Click!, Lorina, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de miercuri, 15 ianuarie.
Musk Neuralink Colaj Twitter jpg
Elon Musk anunță că un al treilea pacient a primit implant cerebral Neuralink
Elon Musk a anunțat că o a treia persoană a primit un implant de la compania sa de interfață creier-computer Neuralink, una dintre numeroasele companii care lucrează pentru a conecta sistemul nervos la computere, potrivit agenției AP.
Lavrov discutand cu Putin FOTO EPA-EFE
Așteptările Moscovei de la președintele Donald Trump. Rusia este dispusă să negocieze „garanţii de securitate” pentru Ucraina
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a precizat că aşteaptă din partea preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, „iniţiative concrete" pentru soluţionarea conflictului din Ucraina.
image png
George Simion, ales vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR)
Președintele AUR, George Simion, a fost ales vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR Party), în cadrul unui congres organizat la Bruxelles.
Istoria jocului de ruletă jpg
Istoria jocului de ruletă
Atunci când discutăm despre jocuri de noroc, ruleta trebuie să facă parte din discuție! Asta deoarece este de departe cel mai vechi joc de noroc care există în cazinouri, așa că merită să îi cunoști istoria, mai ales dat fiind faptul că aceasta este foarte interesantă.
Tavi Clonda si Gabriela Cristea jpg
Tavi Clonda, prima reacție după ce Gabriela Cristea a anunțat că face o pauză din televiziune: „Este destul de greu atâția ani”
Tavi Clonda a oferit prima reacție după ce soția sa, Gabriela Cristea, a anunțat că se retrage pentru o bună perioadă de timp din televiziune. Anunțul a fost făcut în prima ediție a noului sezon „Mireasa - Capriciile Iubirii”. Ce a avut de declarat soțul acesteia?
rgTRH74MgeKb96jSFJgPgU 650 80 jpg webp
Cui îi aparţine Luna şi ce s-a întâmplat cu cele şase steaguri lăsate de astronauţii misiunilor Apollo pe suprafaţa satelitului natural
La mai bine de o jumătate de secol de când omul a ajuns pe Lună, există încă o serie de întrebări legate de starea steagurilor lăsate acolo de astronauţii americani, dar şi dacă asta însemnă că SUA îşi revendică Luna.
Noaptea in vise  Semnificatii  Sursa foto shutterstock 1168754116 jpg
Semnificaţiile viselor întunecate. În ce contexte noaptea din vise este semn rău?
Visele reflectă situații care ne macină în subconștient. Deși unii oameni nu își amintesc de unele la trezire, toţi visăm când dormim, deoarece este o nevoie fiziologică a creierului care ajută la eliminarea tensiunilor și grijilor. Citeşte ce dezvăluie acele vise care se petrec noaptea sau într-un