Libertatea și inamicii ei – o privire europeană

Publicat în Dilema Veche nr. 943 din 5 – 11 mai 2022
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană jpeg

Aş arunca spre inamicii libertăţii o privire europeană. M-am gîndit şi eu de ce ar fi necesar să discutăm despre perspectiva europeană asupra acestei probleme. Lucrurile par mai complicate decît sînt. Există inamici externi ai libertăţii europene şi există inamici interni ai libertăţii europene. Aşa încît discuţia despre libertatea europeană nu este o discuţie care se poartă doar în raport cu inamicii pe care noi îi desemnăm cu uşurinţă, de tipul regimurilor autocratice sau totalitare, ci şi cu inamicii uneori insidioși care se află în interiorul Europei şi care pun în pericol acest eşafodaj care s-a clădit cu foarte mult efort de-a lungul secolelor. Şi pentru că mi-am propus în seara aceasta să nu merg pe linia lucrurilor comune, vă propun în primul rînd să privim la o evidenţă: libertatea europeană, din perspectiva constituţională, este mai recentă decît pare. Dacă am face o fotografie a Europei la 1938 şi o fotografie a Europei la 1958, am constata diferenţe radicale. Şi principalul lucru pe care l-am constata este că Europa s-a reinventat juridic şi politic în perioada postbelică. Din păcate, a fost un proces de reinventare la care România, la acea dată protectorat comunist, nu putea să participe decît indirect, prin vocile celor care, asemenea lui Grigore Gafencu, erau parte din exilul democratic. Dar fenomenul libertăţii consolidat şi garantat constituţional este mai recent decît pare şi este legat de această capacitate a Constituțiilor vest-europene postbelice de a pune în echilibru ideea fundamentală a libertăţii cu ideea fundamentală a datoriei, plasînd libertatea şi într-un context etic şi despărţind-o de utopie. Pentru că libertatea, aşa cum o dovedesc toate aceste Constituții, nu poate exista decît dacă te desparţi de utopie şi dacă încerci să aşezi politica pe un temei al realităţilor umane şi, mai presus de toate, pe temeiul demnităţii umane.

De aceea, atunci cînd noi discutăm despre revigorarea constituţionalismului în Europa postbelică avem în vedere în principal această lege fundamentală, monumentală, a Germaniei, care apare într-un moment dramatic pentru naţiunea germană şi în care regăsim atîtea dintre valorile pe care astăzi le considerăm de la sine înţelese. Şi mă gîndesc la valoarea demnităţii umane, care figurează în Constituția Germaniei, de multe ori invocată, dar niciodată poate citită cu adevărat. Ce este în cele din urmă demnitatea umană şi cum ne poate ajuta ea să înţelegem problema libertăţii? Cred că răspunsul este simplu: demnitatea umană îţi indică o politică la scară umană, o politică ce se face pentru oameni şi care nu are în vedere ţeluri abstracte, ci vieţile cotidiene ale celor care se nasc şi mor aici, şi nu într-un viitor mult prea îndepărtat ca să-l evocăm aşa, în chip metaforic. Din acest punct de vedere, aceste Constituții antiutopice stabilesc întemeierile de la care, cred eu, nu ar trebui să ne abatem cu adevărat niciodată: această legătură dintre libertate, constituţionalism şi demnitate umană. Şi această idee pe care nu încetez să o evoc, a guvernării la scară umană. Este o idee în general asociată cu acest curent ordoliberal, un curent care a fost legat în trecut şi de anumite iniţiative politice din spaţiul românesc. Din păcate, nici unele dintre aceste iniţiative nu au reuşit să dea fructele pe care le aşteptam, dar ordoliberalismul asta înseamnă. Înseamnă încrederea în om, încrederea în iniţiativa privată, încrederea în puterea proprietăţii de a-l face pe om independent faţă de stat şi încrederea în demnitatea umană. Fiindcă demnitate umană şi libertate, îmi pare rău să-i dezamăgesc pe amicii noştri socialişti, nu poate exista fără proprietate privată. Nu ne putem încrede în stat ca el să ne garanteze drepturile. Avem nevoie să ne apărăm, iar pavăza cea mai importantă a libertăţii este proprietatea privată, acumulată şi respectată sub imperiul domniei legii. După părerea mea, libertatea de expresie şi libertatea de a deţine o proprietate sînt elementele care definesc pe om şi îi dau posibilitatea să dăinuie.

Şi venim acum la problema inamicilor, pentru că vă spuneam de aceste temelii: după o jumătate de veac observăm, din păcate, că o parte dintre aceste temelii sînt erodate şi că mulţi în spaţiul european sînt din ce în ce mai puţin preocupaţi de domnia legii, de proprietate privată, de demnitate umană, de liberul-arbitru al omului. Sîntem din ce în ce mai preocupaţi de planificare, de scheme utopice, vaste, atît de vaste încît depăşesc viaţa unui om pentru a fi realizate. Ni se vorbeşte întotdeauna de catastrofe care se vor produce după moartea noastră, dar ni se cer sacrificii în timpul vieţilor noastre. Trebuie să facem sacrificii pentru generaţiile viitoare, dar generaţiilor actuale li se cere să facă sacrificii fără să li se explice care este orizontul de timp. Or, mie mi se pare că este dacă nu o dovadă de iresponsabilitate, o dovadă de ipocrizie. Şi e limpede că o parte dintre europeni se îndepărtează de aceste valori, iar lucrul acesta se poate observa de la avansul ideilor socialiste şi colectiviste pînă la erodarea statului de drept şi a domniei legii.

Prima observaţie pe care aş face-o este că nu trebuie să căutăm noutatea cu orice preţ. Avem la dispoziţie instrumente pentru a proteja libertatea, instrumente care au fost testate de Europa occidentală în primele trei-patru decade de după această reinventare. Şi primul sfat pe care-l primim de la înaintemergători este unul extraordinar de simplu: libertatea se apără ferindu-te de scheme utopice şi ferindu-te de atotputernicia statului. Chiar atunci cînd statul pretinde că vine în viaţa ta oferindu-ţi salvarea. Inamicii libertăţii vin sub diferite chipuri. Unii sînt adepţii politicii planificării, alţii sînt adepţii politicii fricii, punînd supravieţuirea individuală mai presus de orice valoare şi propovăduind un tip de înspăimîntare care-i paralizează pe cetăţeni şi îi lasă în braţele statului. În fine, o parte dintre inamicii libertăţii vin sub forma tehnologiei şi promit, prin emancipare tehnologică, dispariţia tuturor dilemelor etice care-i frămîntă pe oameni. Numai că, în toate aceste cazuri, vedem că dincolo de generozitatea aparentă există costuri imense pe care societăţile noastre le au de suportat.

Să privim, de exemplu, chestiunea libertăţii din perspectiva garanţiilor ei juridico-politice: stările de excepţie. În timpul pandemiei am scris anumite texte care nu m-au făcut în mod neapărat popular, pentru că am fost acuzat că aş fi un adept al iresponsabilităţii individuale şi că aş neglija suferinţa umană – departe de mine, eu tot ceea ce am încercat să spun în timpul pandemiei este ceea ce încerc să vă spun şi acum dvs.: statul nu este Mîntuitor, iar ieşirea dintr-o catastrofă se face mai degrabă prin energii individuale decît prin planificare coordonată tot de oameni ca noi, dar care acţionează ca şi cum ar fi primit un mandat divin de a şti mai bine decît noi ce ni se cuvine în viaţă. Mi se va spune: momente excepţionale – soluţii excepţionale. E adevărat. Problema este că aceste soluţii excepţionale îi dezvaţă pe oameni, din păcate, de ideea deliberării şi de mecanismele transparenţei. Parlamentele sînt deseori criticate pentru că sînt populate fie de oameni recrutaţi prin contraselecţie, fie de oameni care au obiceiul de a vorbi mai mult decît trebuie. Dar parlamentele au şi un imens avantaj pe care puterea executivă nu-l deţine: ele reprezintă întreaga plajă de opinii a societăţii. Or, dacă putem accepta să ne încredinţăm destinul parlamentelor într-o oarecare măsură, riscul de a ne încredinţa destinele unei puteri executive care uneori se sprijină pe o majoritate fragilă în Parlament, tranzacţionată netransparent, este imens. Iar societăţile europene au fost dominate în aceste momente de stările excepţionale pentru că s-a preferat ceea ce, atrăgîndu-mi unele critici, am numit o „politică a fricii”. Frica de moarte. Frica de moarte este o modalitate foarte sigură de a goni gîndul libertăţii din mintea cuiva. Între moarte şi libertate alegerea pare de la sine înţeleasă. Nu toţi oamenii sînt îndrăgostiţi de libertate, dar se pare că tuturor oamenilor le este frică de moarte. Şi atunci, dacă tu foloseşti această politică a fricii pentru a legitima stările excepţionale ca panaceu, cetăţenii vor fi de acord pînă în momentul în care vor înţelege că frica de moarte nu are un corespondent în realitate. În momentul în care ei au început să vadă că nu mor toţi, atunci li s-a redeşteptat şi instinctul libertăţii, şi instinctul critic. Dar în foarte multe societăţi europene şi nu numai, am observat o capacitate neliniştitoare a oamenilor de a se supune unor ordine arbitrare şi evident prosteşti ale autorităţilor. Ca să nu mai spun că, de la un punct încolo, autorităţile, în multe state europene, inclusiv în România, nici n-au mai găsit de cuviinţă să explice anumite măsuri. Ele s-au luat! Şi cred că, dacă este să privim la aceşti doi ani, lecţia lor este foarte clară: delegarea oarbă a puterilor către stat este un inamic nu redutabil, ci mortal al libertăţii.

Şi fiindcă discutăm despre aceste abateri voluntare de la etica libertăţii, să privim şi ameninţarea tehnologică despre care vă vorbeam, pentru că de multe ori ele merg împreună. Politica fricii din timpul stărilor excepţionale viza de fapt condiţionarea oamenilor să accepte ceea ce statul le trasa ca ordine în viaţa cotidiană. Eu nu discut aici din perspectiva unui conspiraţionist care crede în marea resetare şi în nu ştiu ce comploturi ale unor personaje extraterestre. Eu vorbesc aici în planul politicilor publice şi al politicilor constituţionale. Dar dacă privim problema condiţionării umane şi, aş spune, a condiţionării pavloviene a oamenilor, tehnologia este un mediu care permite un tip de inginerie socială cum societăţile noastre nu au cunoscut. Pentru că noi evocăm în general flagelul propagandei şi al acţiunii propagandei asupra libertăţii. Dar este de ajuns să privim la flagelul pe care o propagandă cu mult mai insidioasă şi cu mult mai periculoasă îl produce în vieţile noastre, acest flagel al conformismului, al falsului conformism pe care oamenii îl dobîndesc prin intermediul frecventării reţelelor sociale. Acest mimetism, care pare cu totul inocent, în realitate nu este inocent, pentru că în spatele mimetismului, în spatele acestei încolonări se află întotdeauna oameni, şi oameni care au un nume. Ei sînt de fapt corporaţiile tehnologice, cele care au în anumite momente o putere încă mai vastă decît statele şi care pot colabora cu statele pentru a strivi libertatea individuală. Cum o pot face? Ştim cu toţii: procurîndu-le datele pe care le colectează despre noi. Pentru că în momentul în care tu, corporaţie tehnologică, închei un acord cu un stat de tipul Republicii Populare Chineze pentru a furniza date pe care le colectezi, înseamnă că Republica Populară Chineză, un stat totalitar prin excelenţă, are la dispoziţie un portret făcut din mii şi mii de date colectate de pe Internet. Pentru că iluzia pe care oamenii au avut-o în această perioadă este a deplinei libertăţi.

Or, pe lîngă un nivel al ameninţării cu privire la libertatea de exprimare, mai există un nivel al ameninţării cu privire la liberul-arbitru. Dacă aceşti logoreici din spaţiul virtual sînt uneori nişte creaturi ridicole, corporaţiile tehnologice care pun în mişcare acest mecanism nu sînt nici ridicole şi nu trebuie niciodată subestimate. Noi asistăm astăzi la o situaţie cu totul specială: spaţiul public este proprietatea unor corporaţii. Sînt cazuri celebre: în momentul în care o corporaţie de acest tip doreşte să suspende contul, tu încetezi să exişti. Pînă acum, spaţiul public în societăţile noastre era mai greu de controlat. Acum este foarte uşor de controlat. Iluzia libertăţii pe care o oferă aceste reţele sociale este de fapt o imensă înşelătorie, pentru că noi trăim într-o adunătură cacofonică de opinii, iar aceasta face ca opiniile respectabile să fie indiscernabile de opiniile iresponsabile. Toţi sînt specialişti în toate şi-n nimic, iar în spate se află aceste corporaţii tehnologice care pot face două lucruri: pot să colecteze date, şi aici intrăm pe terenul eminamente constituţional al protecţiei vieţii intime, familiale şi private, şi pot să genereze tipare de comportament. Practic, umanitatea – că nu mai este vorba de Europa – devine un fel de laborator în care tu, introducînd un stimul, observi ce se întîmplă.

Dar oamenii nutresc iluzia, după părerea mea extrem de periculoasă, că progresul tehnologic este un garant al libertăţii.

Ioan Stanomir este profesor la Universitatea București.

Credit foto: Ciprian Hord

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

FOTO ISU Gorj
Explozie cuplită într-un bloc din Târgu Jiu. O persoană a fost rănită și mai multe apartamente au fost afectate
O explozie cauzată de acumularea de gaze a avut loc, sâmbătă dimineață, la parterul unui bloc din Târgu Jiu. În urma exploziei, o femeie în vârstă de 77 de ani a fost grav rănită și mai multe apartamente și autoturisme au fost avariate.
soldati rusi in siria Captură X jpg
„Mergi în Rusia, mergi acasă?”. Trupele lui Putin folosesc toate mijloacele pentru a fugi din Siria
Rusia începe să-şi evacueze echipamentele militare din Siria. Trupele lui Putin părăsesc această țară, eșuând în vreun fel să împiedice căderea regimului Assad.
tarani romani cuptor jpg
Un preparat scump în meniurile de azi din întreaga lume, hrana de bază a țăranilor români de acum un veac
„Omul, ca şi vitele, trebuie să mănânce şi să bea ca să poată trăi şi munci”. Acesta era principiul de alimentaţie al ţăranilor români în urmă cu un secol. Despre obiceiurile alimentare de acum un veac, în funcție, evident, de posibilitățile vremurilor
Teste de sarcina  Sursa foto shutterstock 2473619613 jpg
Cele mai ciudate teste de sarcină folosite în trecut
De-a lungul timpului, au existat câteva încercări cu adevărat neobișnuite de a crea un test de sarcină cât mai concludent. A fost o vreme când se credea că o broască ar putea da răspunsul mult aşteptat de viitorii părinţi.
Ploaie Autostrada jpg
Vremea rea pune stăpânire azi pe România: ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță o zi mohorâtă pentru România, cu ploi și ninsori care vor cuprinde cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime se vor situa sâmbătă, 16 decembrie, între 1 și 8 grade Celsius.
image png
Anca Țurcașiu, primul mesaj după ce a fost dezvăluită identitatea iubitului ei: „Dacă tot s-a făcut atâta vâlvă...”
Anca Țurcașiu a dat din nou o șansă iubirii, după patru ani de la divorțul de medicul Cristian Georgescu. De câteva luni de zile vedeta trăiește o frumoasă poveste de dragoste în brațele iubitului ei, Călin Șerban, a cărui identitate a dezvăluit-o acum câteva zile. Ce mesaj a transmis recent, aflați
Călin Georgescu pe un cal alb Foto Călin Georgescu   Youtube jpg
La ferma de cai din Ciolpani s-a așternut liniștea, la o săptămână distanță de la întâlnirea dintre Georgescu, Potra și Sechila
Ferma de cai de la Ciolpani a devenit cunoscută după ce pe 7 decembrie 2024, la o zi după anularea alegerilor prezidențiale, a avut loc aici o întâlnire la care au participat Horațiu Potra, Eugen Sechila și Călin Georgescu.
Fursecuri cu cafea  Sursa foto shutterstock 2184164871 jpg
Prețurile cafelei, nivel fără precedent în ultimii 50 de ani. Avertismentul specialiștilor
Preţul cafelei arabica pentru livrarea în martie a atins un maxim istoric de 348,35 cenţi pe livră marţi, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 50 de ani. Deşi contractele au pierdut o parte din câştiguri ulterior, acestea rămân cu 70% mai mari decât la începutul anului.
image png
Cum i-a explicat Cristina Cioran fiicei sale că urmează să mai aducă pe lume un copil. Micuța de numai 3 ani, reacție neașteptată
Cristina Cioran se pregătește să devină curând mamă pentru a doua oară. În toată această perioadă nu-l poate avea alături de Alex Dobrescu din cauza ordinului de protecție, dar de un mare ajutor este Ema, fiica celor doi. Cum își ajută micuța mama în perioada sarcinii?