Lecturi la iarbă verde

Mihai MATEIU
Publicat în Dilema Veche nr. 759 din 6-12 septembrie 2018
Lecturi la iarbă verde jpeg

Cărtureştiul e partener al Festivalului de Jazz de la Smida încă de la prima ediție. Ne-am dorit asta în primul rînd pentru că ne place jazz-ul contemporan, pe care-l găsiți bine reprezentat în oferta noastră de muzică și a cărui scenă autohtonă am încercat mereu să o susținem. Apoi pentru că ni se pare contextul social și cultural în care merită încercat să promovăm literatura română contemporană – o altă dimensiune importantă pentru noi.

Participanții la festival petrec acolo două-trei zile întregi, nu doar serile, iar cititul la umbră, într-un hamac, nu e o opțiune de lepădat. Am gîndit așadar o mică „Bibliotecă de campanie“, cu cărți care pot fi împrumutate și citite în perimetrul festivalului. Și am propus, la fiecare ediție, lecturi și dialoguri cu cîte doi scriitori contemporani. Pentru că ne-am dorit șansa întîlnirii acestora cu un public nou. Și într-un mediu nou, altul decît librăriile, care poate crea o altă dinamică și un alt impact. La prima ediție au fost Filip și Matei Florian, la cea de a doua Marin Mălaicu-Hondrari și Marius Chivu, anul acesta Ana Maria Sandu și Augustin Cupșa. Iar răspunsul publicului a fost de fiecare dată entuziasmant – curiozitate, atenție, implicare în discuții și, la final, dorința de a-și exprima personal recunoștința pentru experiențele trăite.

Ca să menționez și acest aspect, nu e un loc unde se vinde mult. În magazinul festivalului se găsesc doar cărțile autorilor invitați, și nici pe ele nu e bătaie. Cu toate astea, din punctul nostru de vedere merită. Pentru oamenii, tot mai mulți de la an la an, care renunță la o plimbare prin pădure sau o siestă pe malul lacului, preferînd să petreacă o oră și jumătate în compania unui autor. Pentru cei cîțiva care, la finalul unor asemenea întîlniri, ne-au spus că au fost pentru ei revelațiile festivalului. Și mai ales pentru că între cei 30-50-70 de oameni care participă nu-i recunoști pe aceiași iubitori de literatură care fac publicul evenimentelor literare de la Cluj. De-asta mergem la Smida Jazz Festival!

Anul acesta am dus acolo și un proiect personal, operat prin Flux. Se numește „Poveștile de lîngă tine“ și mediază un (prim) contact cu literatura română contemporană prin intermediul unor citate – scurte, ușor de citit chiar și în trecere, dar care reușesc să surprindă cîte o imagine memorabilă, un sîmbure de poveste sau de atmosferă, ceva din stilul autorului. Selecția e un demers curatorial subiectiv, fără nicio pretenție de-a fi acoperit tot ce s-a scris valoros în ultimii ani. La Smida au fost 40 de citate, răspîndite în tot perimetrul festivalului, iar de-a lungul celor trei zile am văzut foarte mulți oameni oprindu-se în fața lor să le citească. Reacții de surpriză, zîmbete, încruntări, căderi pe gînduri. Pentru majoritatea celor cu care am discutat a fost o surpriză plăcută, capabilă să le stîrnească curiozitatea – unii s-au ambiționat să parcurgă toate citatele, alții aveau un top al preferatelor, cîțiva s-au dus să caute cărțile autorilor la „Biblioteca de Campanie“. Am socotit că e un succes. Mulțumesc încă o dată celor care-au sprijinit acest proiect, Altom și Cărturești. 

Mihai Mateiu este scriitor, coordonator de evenimente la Cărturești Cluj și inițiator al proiectului Flux.

Foto: flickr.com

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

La Bourgogne, ca  1895 jpg
O tragedie mai mare decât pe Titanic. Dezastrul naval în care copiii și femeile au fost lăsați să moară după ce au fost loviți și înjunghiați
Unul dintre cele mai sfâșietoare dezastre navale din istorie a avut loc în luna iulie a anului 1898. Sute de pasageri au murit după ce nava de pasageri în care se aflau, s-a scufundat. Cu o cruzime ieșită din comun bărbații de pe vapor s-au salvat abandonând femeile și copiii.
horoscop financiar 1 webp
Zodia care își dă un restart total! O așteaptă o viață plină de lux și opulență, astrele i-au pregătit tot ce e mai bun
Urmează o perioadă plină de prosperitate, reușite și noi capitole în viața unei zodii din horoscopul european. Astrele i-au pregătit cele mai frumoase surprize care îi vor marca tot restul vieții.
FCSB CFR Cluj (Sportpictures) jpg
pensionar venituri mici jpg
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: "Statul ar fi trebuit să fie primul afectat de austeritate"
Iarna următoare va fi extrem de grea pengru pensionari, având în vedere scumpirea medicamentelor, alimentelor, lemnelor de foc, agentului ternic, apei și canalizării.
FCSB (Sportpictures) jpg
FCSB dă lovitura în prelungiri și câștigă primul trofeu al sezonului: Supercupa României
Risto Radunovic, gol senzațional, de la 30 de metri, contra lui CFR Cluj.
Politia Romana, foto Shutterstock jpg
Cadavru găsit în Munții Maramureșului, într-o zonă frecvent utilizată de refugiați ucraineni
Semnalul de alarmă a fost dat de un cioban care a observat cadavrul și a sunat imediat la 112. Trupul era în stare avansată de descompunere.
image png
Recunoști actorul din imagine? A avut trei nume recunoscute oficial, a învățat engleza la vârsta de 75 de ani și a trăit o iubire de o viață – 50 de ani de căsnicie
Bărbatul din imagine a fost un actor genial, inegalabil, care a pus suflet în cariera lui, însă a fost distrus de moartea soției sale. Cu greu a putut să își revină după ce a rămas fără femeia cu care a rămas vreme de 50 de ani.
horoscop jpg
Horoscop duminică, 6 iulie. Tensiuni pentru Fecioare, Balanțele nu trebuie să ia decizii financiare importante
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de duminică, 6 iulie.
Incendiu devastator în Macedonia de Nord, foto Shutterstock jpg
Cabană mistuită de foc, în zona Plaiul Foii - Zărnești
O cabană din zona montană Plaiul Foii - Zărnești, județul Brașov, a fost cuprinsă de un incendiu puternic sâmbătă seară. Acţiunea de stingerea a focului este în desfăşurare.