Lecţia ambiţiosului Sikorski

Publicat în Dilema Veche nr. 479 din 18-24 aprilie 2013
Lecţia ambiţiosului Sikorski png

Ce i-a spus Europa de Est lui David Cameron: Nu paria că te lăsăm să distrugi UE

Reacţiile Vestului la isteria pragmatică şi eurosceptică a britanicilor erau, oarecum, aşteptate. Una dintre surprizele Europei vine, însă, constant, dinspre Polonia – al cărei ambiţios ministru de externe, Radoslaw Sikorski, a ţinut, în toamna anului trecut, un discurs remarcabil la Palatul Blenheim, lîngă Oxford, înainte ca politicienii de la Londra să fluture opţiunile referendumului pentru rămînerea sau ieşirea din UE, şi în care arată că ostilitatea britanicilor faţă de Uniunea Europeană nu este bazată pe fapte, aşa cum obişnuiesc englezii să-şi susţină poziţiile, ci doar pe mituri.

Radoslaw Sikorski, educat la Oxford, a făcut un apel la Marea Britanie, pe care a invitat-o să renunţe la „falsa conştiinţă“ a euroscepticismului şi să preia conducerea în luarea deciziilor în UE, în ajustarea politicilor europene. „UE este o putere care vorbeşte în limba engleză. Piaţa unică a fost o idee a britanicilor. Un comisar britanic conduce serviciul diplomatic european şi ar putea, dacă... doar şi-ar fi dorit, să conducă politica de apărare a Europei“ – a spus Sikorski, citat de EuObserver.

Ministrul polonez de externe, care a precizat că ţara sa se vede ca un aliat al Marii Britanii, a avertizat Londra să nu submineze blocul celor 27 de state membre UE. „Dacă refuzaţi, nu aşteptaţi de la noi să vă ajutăm să distrugeţi sau să paralizaţi Uniunea Europeană.“ Pentru a trece la fapte şi cifre, Sikorski a enumerat beneficiile economice ale aderării Marii Britanii la UE, arătînd că piaţa unică aduce o valoare estimată între 1500 şi 3500 de lire pe an, pentru gospodăriile populaţiei britanice. Şeful diplomaţiei poloneze a respins şi ideea avansată de eurosceptici – potrivit căreia, judecînd după puterea şi mărimea economiei britanice, se pot negocia termeni net favorabili cu UE. În timp ce 50% din comerţul Marii Britanii a fost cu alte ţări din UE, în statisticile UE doar 11% din tranzacţii au fost cu Regatul Unit. „N-aş paria pe cine va avea poziţia de negociere mai bună“ – a avertizat Sikorski.

Tony Barber explică, la scurt timp, în The Economist, de ce Cameron ar trebui să nu ignore avertismentul lui Sikorski despre Europa.

„Adăugaţi, aşadar, Polonia la lista ţărilor Uniunii Europene revoltate de politica incoerentă, de autoizolarea dusă de guvernul conservator britanic vis-à-vis de Europa“ – scrie Barber. Cu ce să începem?

Germania. Cancelarul Angela Merkel şi-a rărit vizitele în Marea Britanie – consemnează The Economist –, după ce premierul Cameron a împins Partidul Conservator în afara grupării paneuropene de centru-dreapta, cunoscută sub numele de Partidul Popular European (PPE), din care face parte Merkel.

Franţa. Preşedintele François Hollande nu a uitat cum Cameron a refuzat să-l întîlnească cînd a vizitat Londra, în campania electorală de anul trecut. Hollande nu va fi, aşadar, deloc interesat ori încîntat să-i facă lui Cameron orice favoruri în probleme cruciale, cum ar fi protecţia intereselor britanice, într-o Europă mai profund integrată.

A venit rîndul Poloniei care, iată, avertizează prin Sikorski că guvernul lui Cameron nu ar trebui să presupună că vechile legături sentimentale ar păstra Polonia de partea Marii Britanii, în cazul în care aceasta ar refuza să joace un rol constructiv în Europa. „Nu subestimaţi determinarea noastră de a nu reveni la politica secolului XX. Voi (Marea Britanie) nu aţi fost ocupaţi. Cei mai mulţi dintre noi, de pe continent, am fost. Vom face aproape orice pentru ca istoria să nu se mai repete“ – a mai spus Sikorski, citat de The Economist.

Pe 23 septembrie, aceeaşi publicaţie revine cu o amplă analiză despre blocurile destinată ţărilor din spaţiul fost comunist „Polonia şi Marea Britanie. Sikorski la Oxford (din nou)“. Discursul ministrului polonez venea, în toamna anului trecut, într-un moment de maximă tensiune în interiorul zonei euro, care trebuia să ajungă la decizii-cheie şi faţă de care Marea Britanie juca mereu cartea izolării. „În acest context îngrijorător şi-a ţinut domnul Sikorski (prieten al autorului acestei postări) discursul. Polonia vrea, aşadar, Marea Britanie în Uniunea Europeană, ca o contrapondere la ţările puternic reglementate de UE, şi pentru a echilibra greutatea Germaniei şi proximitatea Rusiei (...), dar, în cazul în care Marea Britanie se marginalizează, Polonia vrea să facă Europa mai bună în configuraţia în care este, ori în cea care urmează a fi“ – menţionează sursa citată. Autorul analizei detaliază momentul în care, în 2001, se afla la cină cu domnul Sikorski şi un lider conservator britanic, care îl certa pe politicianul polonez în legătură cu aderarea iminentă şi rapidă a Poloniei la Uniunea Europeană. De ce, dintre toate ţările, Polonia se vinde Bruxelles-ului? întreba liderul conservator. „Crezi că ar trebui să ne mai bazăm pe Marea Britanie, aşa cum am făcut-o în 1939?“ – ar fi fost replica lui Sikorski. Deşi prietenii săi conservatori încearcă să nu-l audă, mesajul acestuia – mai notează blogul The Economist – este în mod constant, şi fără nici o reţinere, proeuropean. Foloseşte cuvinte şi trezeşte sentimente rar întîlnite în Marea Britanie.

Sikorski a scris istorie şi cu discursul de la Berlin

Rolul proeuropean şi proactiv al Poloniei este tot mai vizibil, iar discursul care a uimit Europa şi a fost cap de ziar în cele mai respectabile publicaţii europene şi americane a fost apelul extraordinar al şefului diplomaţiei de la Varşovia, acelaşi Radoslaw Sikorski, care, „în umbra porţii Brandenburg din Berlin, în noiembrie 2011, a scris o bucată de istorie contemporană: Germania este singura ţară din Europa care poate acţiona pentru a salva zona euro şi Uniunea Europeană de la «o criză de proporţii apocaliptice».“

Într-un comentariu considerat de presa occidentală ca surprinzător pentru un ministru senior polonez, Sikorski a declarat că cea mai mare ameninţare la adresa securităţii naţiunii sale nu este terorismul sau tancurile germane, sau chiar rachetele ruseşti, ci „prăbuşirea zonei euro“.

„Germania, îţi cer ca, pentru binele tău şi al nostru, să ajuţi (n.n. zona euro) să supravieţuiască şi să prospere“ – a spus ministrul de externe polonez. „Ştiţi foarte bine că nimeni altcineva nu o poate face. Eu voi fi, probabil, primul ministru de externe polonez din istorie care să spună asta, dar îmi e mai puţin teamă de puterea Germaniei decît de pasivitatea ei. Ai devenit naţiunea indispensabilă a Europei“ – a spus Sikorski, citat de Financial Times. De atunci, avea să transmită semnale Londrei: „Am prefera să fiţi alături de noi, dar, dacă nu puteţi, vă rugăm să ne permiteţi să mergem înainte“ – a spus Sikorski.

Foto: mfa.gov.pl

Mîntuirea biogeografică jpeg
Azi, cu gîndul la mîine
Preocuparea pentru sustenabilitate are, în tot cazul, o natură problematizantă, interogativă, deschisă, care nu poate decît să placă „omului cu dileme”.
Green office space jpg
Despre sustenabilitate, azi
Consumul sustenabil nu presupune, implicit, o renunțare la consum, ci presupune, mai degrabă, o schimbare a comportamentului consumatorilor
p 14 Uzina electrica Filaret WC jpg
Electrificarea Bucureștiului
Orașul București a fost iluminat succesiv cu: lumînări de seu, păcură, uleiuri grele, petrol și electricitate.
Construction workers raising power lines   DPLA   fd565d9aa7d12ccb81f4f2000982d48a jpg
Uzina de Lumină – o istorie de peste un secol
Drept urmare, Uzina de Lumină a continuat să funcționeze doar ocazional, în caz de avarii în sistem, pînă în 1973, cînd, după 74 ani, și-a încheiat definitiv funcționarea.
p 10 jpg
În numele generațiilor viitoare
Cum privim spre generațiile viitoare?
p 12 WC jpg
Monahismul. Sustenabilitatea perenă
Tensiunile legate de ceea ce numim acum sustenabilitate și reziliență au existat dintotdeauna, fără îndoială.
p 11 BW jpg
Sfîrșitul războiului cu natura
Tăiem păduri în timp ce aducem în țară și îngropăm sau ardem mii și mii de tone de deșeuri.
marius jpg
Ecranul vieții noastre
Era anul 1923 cînd un imigrant rus, pe nume Vladimir K. Zworykin (1888-1982), angajat al unui centru de cercetare american din Pittsburg, a patentat iconoscopul, prima cameră de televiziune electronică.
p 10 Truta WC jpg
Mica/marea istorie a TVR
Un tezaur fabulos, aș zice, o adevărată mină de aur pentru cineva care s-ar încumeta să scrie o istorie extinsă a televiziunii din România.
p 11 Preutu jpg
„Televiziunea nu trebuie concurată, trebuie folosită”
Cultul personalității liderului se resimțea și în cele două ore de program TV difuzate zilnic.
Family watching television 1958 cropped2 jpg
p 13 Negrici jpg
Ecranism și ecranoză
Din nou, patologia ecranozei. Se întrevede oare vreun leac pentru această psihoză de masă?
p 14 Ofrim jpg
Cutia cu spirite
La începuturile cinematografiei, spectatorii nu suportau să vadă prim-planuri cu fețe de oameni, cu mîini sau picioare.
p 15 Wikimedia Commons jpg
Artă cu telecomandă sau jocurile imaginii
Arta strînge în jurul ei, dar o face pe teritoriul ei, în condițiile ei. Pentru lucrarea de artă fundalul e muzeul, galeria, biserica, cerul liber; pentru televizor, e propria ta amprentă, intimă și unică.
E cool să postești jpeg
O oglindă, niște cioburi
Pe de altă parte, blamînd lipsa de valori și societatea pervertită, nu vorbim și despre o comoditate a pesimismului?
p 10 WC jpg
Pe vremea mea, valoarea n-avea număr!
Valoarea mea s-a redus deodată la impactul asupra „bateriei“ corpului unui om.
p 11 jpg
„Privatizarea” valorilor: o narațiune despre falșii campioni ai bunului-simț
Mulți cred că generația mea e anomică. Nu e adevărat, și pe noi ne ajută istoria, în felul nostru.
p 12 Ofelia Popii in Faust adevarul ro jpg
„Nu mai avem actorii de altădată.” Avem alții!
O să ajungeți la concluzia mea: nu mai avem actorii de altădată, avem alții!
Photograph of young people working inside of an office, Clarkesville, Habersham County, Georgia, 1950   DPLA   0bad432e7cd39b19c5d20e318441d7f2 004 jpeg
Despre aparenta lipsă a valorilor
Nu (prea) știm cum va arăta sistemul de valori al lumii de mîine. E însă bine de știut că va fi altfel.
p 14 WC jpg
Privește cerul!
Acolo, în cerul inimii, merită să fie rînduiți eroii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Dorințe, vocații, voințe și realități
În orice caz, una dintre concluzii ar fi și că întotdeauna e bine să fii foarte atent la ceea ce-ți dorești.
p 10 Facultatea de Drept WC jpg
Vocație
Uneori, așa e, prea tîrziu. Dar este vorba, pînă la urmă, de misterul vieții, de farmecul ei, ar zice unii, de pariul care este ea însăși, ar zice alții. E viața.
p 11 Cabana Podragu WC jpg
Ce vrei să te faci cînd vei fi mare?
Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? Gunoier. Trebuie să recunosc că rima cu rentier.
p 12 sus jpg
Apele care dorm. Despre conversie-reconversie profesională şi nu numai
Evident, mi-am pus ȋntrebarea ce s-ar fi ȋntîmplat cu mine, cu cariera şi destinul meu dacă rămîneam inginer.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.