Laburiştii: un discurs schizofrenic

Publicat în Dilema Veche nr. 479 din 18-24 aprilie 2013
Laburiştii: un discurs schizofrenic jpeg

Reacţiile politicienilor din Regatul Unit au caracterizat diferit discursul lui Cameron. Foarte critici au fost liberal-democraţii. Fostul lider al liberalilor, Lordul Ashdown, a spus că discursul premierului „plasează Marea Britanie pe un drum cu sens unic, în afara UE“. Şi mai vehement a fost Lordul Mandelson, din partea laburiştilor: „Am avut un discurs schizofrenic. Pe de o parte, am aflat că vrem o Europă nouă şi îmbunătăţită. Pe de altă parte, că apartenenţa Marii Britanii la UE este o foaie albă, care trebuie complet renegociată. Este o abordare care nu va găsi un răspuns pozitiv de la partenerii noştri europeni.“ Nici euroscepticii nu au fost complet mulţumiţi. Europarlamentarul Nigel Farage, liderul UKIP, a spus că referendumul trebuie să aibă loc pînă în 2015. „Dacă este un simplu referendum in/out, am putea să îl avem pînă la alegerile generale. Dacă ar fi promis astfel, aş fi aplaudat“ – a declarat Farage.

Nici politicienii de la Bruxelles nu au fost mai încîntaţi, la fel cum formule rezervate, legate de opţiunile britanicilor, au fost transmise de la Berlin şi Paris. Popularii europeni, cel mai mare grup politic de la Bruxelles, au taxat prin liderul lor francez, Joseph Daul, discursul „egoist“ al lui Cameron. „E surprinzător că, după 40 de ani de parteneriat şi decizii comune, unul dintre statele noastre membre descoperă că este nefericit şi că vrea să renegocieze termenii. Este chiar mai uimitor faptul că un ministru conservator încearcă să şteargă contribuţiile predecesorilor săi, cum ar fi Winston Churchill, Macmillan Harold, Heath Edward, Margaret Thatcher sau John Major, care au contribuit la făurirea Uniunii Europene de astăzi. Nu vom renegocia principiile fundamentale care ne-au redat pacea şi prosperitatea pe acest continent, principii care au fost negociate şi acceptate de către Regatul Unit, timp de 40 de ani.“

Un divorţ după 40 de ani, la bogaţi, costă

Într-un discurs susţinut la Londra pe 28 februarie, Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, avea să le explice britanicilor, în termenii cei mai duri, opţiunile pe care le au; el li s-a adresat bancherilor şi politicienilor britanici la Guildhall – o instituţie veche de 800 de ani, simbol al puterii financiare britanice, în city-ul londonez. „Uşa UE este deschisă pentru cei care vor să plece. Avem clauze de exit“ – a fost mesajul transmis de preşedinte reuniunilor şefilor de state şi de guverne de la Consiliile Europene. Cu o completare: plecarea/ieşirea este un act de voinţă liberă şi perfect legitim, dar nu e pe gratis.

„Marea Britanie a avut şansa de a juca un rol important în construcţia economiei europene; în prezent, zona euro are «artileria» de instrumente pentru a ieşi din cea mai gravă criză din istoria sa. (...) Europa nu va tolera, însă, nici o tentativă a Marii Britanii de a cîştiga un statut de membru à la carte, care să culeagă şi să aleagă care dintre normele Uniunii Europene să le respecte şi pe care să le respingă“ – a avertizat Van Rompuy, citat de Euractiv. Acesta a mai spus că nici alţi lideri ai blocului european nu sînt dispuşi să renegocieze tratatele fondatoare ale Europei. Poziţia Marii Britanii nu este doar o chestiune de rămîn sau plec. „Din punct de vedere legal şi politic, ar fi o chestiune extrem de complicată şi greu de realizat. Gîndiţi-vă la un divorţ, după 40 de ani de căsătorie“ – a adăugat Van Rompuy. S-a consemnat, aşadar, dorinţa Marii Britanii de a-şi redefini relaţia cu UE. „Eu nu pot vorbi în numele altor preşedinţi şi prim-miniştri, dar presupun că nici nu le-a plăcut în mod special şi nici nu se tem de ea“ – a mai spus preşedintele Consiliului European.

pagină realizată de Bianca TOMA

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.