La recitire

Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
La recitire jpeg

Dacă anul trecut revista noastră a purtat pe frontispiciu cifra 25, marcînd sfertul de secol de cînd – autointitulaţi „săptămînal de tranziţie“ – identificăm, comentăm şi antologăm dilemele românilor, în 2019 site-ul www.dilemaveche.ro a depăşit pragul anual de trei milioane de cititori unici online.

De altfel, ne place să repetăm ori de cîte ori avem ocazia că sîntem veteranii presei online din România: Dilema veche există şi în varianta online încă din anul 1996, o vreme în care pe Internet existau puţin peste o mie de publicaţii în lume. Dacă numărul de vînzări la chioşcuri al revistei tipărite a fluctuat de-a lungul anilor (din cauza crizelor financiare, a schimbărilor de generaţie şi, mai ales, de obişnuinţe de lectură), iată că numărul de cititori care ne citesc online, pe laptop-uri, tablete şi telefoane, este într-o creştere constantă. În afara celor trei milioane de cititori online, pagina noastră de Facebook are acum aproape 150.000 de prieteni, iar contul de Instagram se apropie de 20.000 de urmăritori.

Cu toate acestea, ca în oricare dintre anii trecuţi, ne punem, printre altele, cîteva întrebări esenţiale: Mai are sens titulatura „săptămînal de tranziţie“? Mai există apetit pentru dileme? De cîte ori putem relua anumite teme? Mai au oamenii timpul şi dispoziţia de a citi o revistă pe hîrtie cu articole de peste zece mii de semne pe pagină?

S-au schimbat multe de-a lungul acestui sfert de secol în ceea ce priveşte revista noastră (numele, tipul de hîrtie şi grafica de print, rubricile şi colaboratorii, şefii şi patronii, sediile şi site-urile), dar în ADN-ul nostru au rămas cîteva caracteristici cu care ne mîndrim: spiritul şi atitudinea, umorul şi curiozitatea, entuziasmul şi, uneori, înverşunarea cu care propunem săptămînal cîte o temă de reflecţie (critică sau nostalgică), mai ales acum, în aceste vremuri în care majoritatea oamenilor par să aştepte sau să caute mai degrabă confirmări emoţionale decît provocări ale raţiunii.

Conform – deja – tradiţiei, la sfîrşit de an ne-am obişnuit să privim înapoi şi să reluăm în paginile unui Dosar retrospectiv o selecţie din cele mai vizualizate, like-uite & share-urite articole scrise de-a lungul anului, articole şi interviuri realizate de membrii redacţiei şi de rubricanzii revistei. Dacă acesta este cel mai legitim criteriu al interesului popular pentru anumite teme, vă invităm să descoperiţi singuri ce s-a citit cel mai mult în 2019 în paginile noastre.

Indiferent de suportul pe care ne citiţi, vă dorim (re)lectură plăcută şi dileme agreabile în continuare.

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Regele Charles si Camilla, 20 ani de casnicie, foto Instagram Buckingham Palace jpg
Regele Charles şi regina Camilla sărbătoresc Nunta de porţelan. S-au cunoscut la începutul anilor 1970 şi au reluat idila după naşterea prinţilor William şi Harry
Regele Charles şi regina Camilla sărbătoresc 20 de ani de căsnicie. Aniversarea nunţii de porţelan îi prinde la Roma, unde se află într-o vizită oficială care va avea o durată de patru zile.
Elon Musk FOTO Profimedia
Echipa lui Musk, acuzată că folosește inteligența artificială pentru a urmări angajați guvernamentali din SUA | Reuters
O echipă tehnologică asociată cu Elon Musk este acuzată că utilizează inteligența artificială pentru a monitoriza angajați federali din SUA, în căutarea criticilor la adresa președintelui Donald Trump, potrivit Reuters.
image png
O femeie a anulat nunta după ce logodnicul a umilit-o: „Dacă acum îți vorbește așa, imaginează-ți cum va fi în căsnicie”
O tânără viitoare mireasă a trăit dezamăgirea vieții ei chiar din partea celui care ar fi trebuit să o iubească, să o protejeze și să o respecte întreaga viață. Femeia a anulat nunta după ce viitorul ei soț i-a adus o jignire legată de aspectul fizic al acesteia.
Exercitiu militar FOTO MAPN jpg
Recomandarea comandantul forţelor NATO în Europa referitoare la retragerea trupele SUA. Decizia finală, după „interesele enunţate de Trump”
Generalul american Christopher G. Cavoli, comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, a apreciat marţi că SUA ar trebui să-şi menţină prezenţa militară în Europa la nivelul actual.
banner tatuaje jpg
Silviu Biriș, absolvent de Teologie, critică vedetele care și-au tatuat cruci pe trup, ca să scape de păcate: „Nu-i ferește de duhurile rele”
Silviu Biriș, absolvent de Teologie, critică vedetele care și-au tatuat cruci: „Nu-i ferește de duhurile rele”
Pelerinaj de Florii in Bucuresti 16 aprilie 2022 FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei
Pelerinajul de Florii din București: unde începe și care este traseul
Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor organizează, sâmbătă, 12 aprilie 2025, în București, Pelerinajul de Florii, eveniment la care vor participa ierarhi, preoți, monahi, monahii și credincioși mireni din Capitală și din județul Ilfov. Vor fi două opriri pe traseu.
12947769 jpg
„Putin crede că are avantajul pe câmpul de luptă”. În absența unui armistițiu, ucrainenii se pregătesc pentru o amplă ofensivă rusă de primăvară
În vreme ce discuțiile de pace sunt dominate de incertitudine, se pregătește scena pentru noi încleștări hotărâtoare ale armatelor pe linia frontului.
Veronica Dragalin FOTO Facebook jpg
Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție din R. Moldova a ieșit la rampă: acuzații la adresa președintei țării și premierului
Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție din R. Moldova, Veronica Dragalin, acuză că președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean i-ar fi cerut o listă cu procurorii care ar trebui să promoveze Vettingul, iar un membru al CSM ar fi încurajat-o să inițieze un dosar penal, conform unei scrisori.
David Popovici captura TV2 jpeg