La ce folosește „diametrala”?

Publicat în Dilema Veche nr. 370 din 17-23 martie 2011
La ce folosește „diametrala”? jpeg

- 3 întrebări pentru Constantin ENACHE -

Poate că nici un alt proiect urbanistic n-a stîrnit atîtea polemici ca proiectul acestei rute care leagă vechiul cartier Uranus de Piaţa Victoriei. „Diametrala“ – îi spun unii; „autostradă“ – spun alţii; bulevard – insistă cel care l-a proiectat, Constantin Enache. Peste 80 de case au fost demolate pentru a putea permite lărgirea vechilor străzi din care se va compune această nouă rută considerată de autorităţi indispensabilă.

De ce este nevoie de lărgirea străzilor care leagă Rahova de Piaţa Victoriei? La ce bun acest nou bulevard? 

Bucureşti e un oraş radial inelar, compus din străzi care toate aveau drept ţintă centrul. De la un moment dat încolo s-au construit şi cîteva străzi semicirculare cum este Şoseaua Ştefan cel Mare – Bulevardul Mihai Bravu: e o linie aflată la limita oraşului de la 1850. 

În general, toate străzile care ajung în centru supraîncarcă oraşul. Soluţia în asemenea cazuri este să se găsească alternative ocolitoare. În cazul particular al Bucureştiului, circulaţia pe direcţia Nord-Sud se desfăşoară aproape în exclusivitate pe Bulevardul Magheru. De cînd bulevardul a devenit neîncăpător, a fost cucerită şi Calea Victoriei de maşini. A lăsa Calea Victoriei pradă circulaţiei intense a maşinilor e un gest total greşit faţă de oraş. Pentru mine, Calea Victoriei este prin excelenţă strada cu valoare identitară pentru acest oraş, ea are o importanţă maximă pentru Bucureşti, în primul rînd datorită valorii simbolice. 

Construirea noului bulevard va afecta această stradă istorică? 

Finalizarea „diametralei“ va mai degreva Calea Victoriei de trafic – acesta e unul dintre scopuri, să o restituim măcar parţial pietonilor. Dar niciodată într-o localitate mare soluţiile bazate exclusiv pe satisfacerea nevoii maşinii nu au dat rezultate. Maşina îşi caută mereu un nou spaţiu pe care să-l consume. Trebuie avute în vedere în paralel cele două mijloace. Pe de o parte, să fie introduse în continuare măsuri de restricţionare a accesului cu maşina în zonele centrale – şi pentru asta avem nevoie de o reţea bine dezvoltată de transport public. Pe de altă parte, creînd această rută ocolitoare putem să deviem măcar o parte din trafic pe Buzeşti, şi nu pe Calea Victoriei. Cu timpul, vom putea să restrîngem cele patru benzi de circulaţie la doar două, iar spaţiul obţinut astfel să fie folosit pentru creşterea suprafeţei trotuarelor.

Criticii spun că tocmai trasînd acest nou bulevard se încurajează traficul maşinilor către centrul oraşului. Ce se va întîmpla cu traficul care se va deversa, din momentul construirii acestei străzi, în Piaţa Victoriei? 

Oamenii sînt tentaţi să privească lucrurile în absolut. Meseria mea îmi spune că lucrurile sînt relative şi că ele trebuie privite cu distanţă. Bulevardul Ion Mihalache există. Există Bulevardul Kiseleff. Există şi Bulevardul Aviatorilor. Ele sînt acolo şi aduc oameni şi maşini în Piaţa Victoriei. Lărgirea Căii Buzeşti va permite ca această circulaţie să nu fie direcţionată exclusiv spre Magheru şi spre Calea Victoriei. Ea va putea fi deviată la marginea zonei centrale protejate. 

Constantin Enache este urbanist, profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti. Este şeful de proiect pentru Planul Urbanistic Zonal Buzeşti-Berzei-Uranus.

a consemnat Matei Martin

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Previziune sumbră a unui analist politic: Alegerile din 2024 ar putea fi ultimele înainte de următorul război mondial
În contextul în care în acest an au loc alegeri în mai multe state europene, printre care şi România, şi chiar şi pentru Parlamentul European, analiştii politici avertizează că cei care candidează ar trebui să aibă în vedere ameninţările hibrid la adresa securităţii globale.
image
Cine este românul acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Susținător al propagandei Moscovei și apropiat al lui Cornel Dinicu de la Ferma Dacilor
Un român a fost arestat pentru trădare în favoarea Rusiei. Acesta ar fi furnizat informații din domeniul apărării unor diplomați ruși.
image
Dosarul generalilor Coldea și Dumbravă. Pe ce se bazează DNA
Cătălin Hideg, cel care i-a denunțat la DNA pe foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, a depus zeci de înregistrări ale unor convorbiri care ar demonstra implicarea celor vizați în dosar și dovezi ale circuitelor financiare.

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.