La aliniat de dragoni, hobbiţi, vampiri şi altele

24 decembrie 2013
La aliniat de dragoni, hobbiţi, vampiri şi altele png

- top bine pus la punct de cei mai neiertători critici -

Hobbiţi şi vampiri seducători, spiriduşi puşi pe şotii şi Grim Reaper, dragoni nervoşi (aşa s-ar zice că sînt, din moment ce scot flăcări pe nas) şi vîrcolaci în nopţile cu lună plină, vrăjitori şi zombi, giganţi şi elfi, Chupacabra şi Pegas, ciclopi şi zmei, Cerber şi Kraken, troli şi centauri, gnomi şi Yeti. Apartenenţa acestor creaturi – şi a multor altora nemenţionate – la numeroase cărţi celebre, filme şi, de ce nu, mituri ale diferitelor culturi existente face posibilă alegerea unora preferate. Să facem, deci, un top de popularitate al lor, cum se face prin licee înainte de Miss şi Mister.  

Recunosc, o clasificare de o mare precizie, obiectivă, este destul de dificil de realizat, nefiind un cititor care poate pretinde că a parcurs toată literatura SF scrisă pînă acum, ori un cinefil care a vizionat toate filmele amalgam de efecte speciale, care fac posibilă ilustrarea scenariilor. Însă o clasificare subiectivă, bazată pe întrebarea „Care sînt creaturile magice pe care le-ai întîlnit cel mai des în filmele vizionate ori cărţile citite?“, adresată tinerilor cu vîrsta între 15-18 ani, poate fi citită în continuare.

Mister şi pericol? Oriunde e vorba de aşa ceva, trebuie să existe nişte dragoni care să zburătăcească prin zonă. În majoritatea poveştilor cu dragoni, aceştia sînt prezentaţi ca nişte reptile impresionant de mari şi puternice, cu aripi şi abilitatea de a „tuşi“ şi a „strănuta“ flăcări. Sînt puşi în postura unor inamici ai eroilor, bestii de înfrînt, ca în Harry Potter şi Pocalul de Foc şi Hobbitul, dar apar şi drept creaturi salvatoare, ale forţelui binelui (în Eragon, Flight of Dragons, Dragonheart şi Mulan). Dragonii dovedesc abilităţi magice, după cum se vede în mitologiile lumii. Ei reprezintă un simbol al vieţii în China, animal protector în Indonezia, păzitor al săbiilor în Japonia, dar sînt consideraţi întruchiparea răului în Europa. În ceea ce priveşte mitul dragonilor la noi, în mitologia românească apar dragonii de apă – cei care trăiesc în fîntînile satelor –, cei de uscat – despre care se spune că ar fi trăit în prăpastii – şi cei de văzduh, care zboară împreună cu norii de furtună şi sînt controlaţi de cîte un vrăjitor.

Vrăjitorii reprezintă altă categorie de creaturi magice regăsite în mai toate SF-urile căutate astăzi. Vrăjitorii depăşesc graniţele realităţii în care trăiesc oamenii şi îşi exercită puterile magice neobişnuite de partea forţelor binelui ori ale răului. Harry Potter, The Lord of the Rings, Game of Thrones sînt doar cîteva serii cunoscute, în care aceste personaje îşi au locul. 

Alţi „populari“ în rîndul adolescenţilor din zilele de astăzi sînt vampirii. E imposibil să nu fi auzit de celebra serie Twilight, care descrie o poveste de dragoste dintre un vampir şi o fată – aparent tare curajoasă – şi aventurile celor doi în lumea noastră, care ar coexista cu o lume a multor vampiri însetaţi de sînge. True Blood, The Vampire Diaries, The Originals (cu personaje ce au legătură cu cele din The Vampire Diaries, realizîndu-se un soi de corespondenţă între cele două), Blade, Death Valley – toate au în comun aceste creaturi, care nu arată altfel decît noi, dar care preferă o alimentaţie mai puţin... echilibrată. Fanele seriei Twilight aşteaptă cu nerăbdare să îşi găsească vampirul fermecător, care să se lupte pentru ele cu alţi vampiroi, ceva mai puţin vegetarieni. Şi dacă tot sîntem aici, să pomenim şi de vîrcolaci, căci actorul care interpretează rolul unuia în Twilight declanşează alt val de suspine de la domniţele dezamăgite că nu trăiesc poveşti. Vîrcolacii însă nu au parte de popularitatea vampirilor, căci vampirii îşi păstrează atributele considerate fascinante zi de zi, pe cînd vîrcolacii se transformă numai în nopţile cu lună plină. Dar şi cînd se transformă, auu!

Morţii vii îşi au şi ei o binemeritată poziţie în topul nostru. Night of the Living Dead, Resident Evil, The Walking Dead, World War Z sînt cele mai cunoscute înfăţişări ale unei lumi în care un virus reuşeşte să transforme oamenii în nişte creaturi gata mereu să ucidă pentru a se hrăni. Odată atinşi de un purtător al virusului, prin contact direct al sîngelui, acesta se răspîndeşte în corpul victimei ce va deveni, ulterior, un zombi. Ideea acestei pandemii a reuşit să bage frica în mulţi oameni creduli, care adăpostesc acum în case echipamente antizombi, provizii de hrană pentru ani întregi şi care au materialele pregătite pentru a-şi fortifica locuinţele, ca nu cumva să devină victime!  

Hobbiţii încheie topul marilor simpatii ale adolescenţilor. Cu o uşoară ironie în glas – „Ce, nu ştii ce e acela un hobbit?“ –, eşti uşor desfiinţat de orice fan Lord of the Rings. Hobbiţii nu sînt altceva decît nişte oameni de statură mică, cu urechi de spiriduş şi care umblă desculţi, căci au nişte picioare puţin cam prost proporţionate. Celebrii Frodo şi Bilbo Baggins or fi ireali, însă locuinţele simpatice din filme există – în Elveţia, în Dietikon. Dacă sînteţi mari fani şi mai susţineţi şi curentul eco, salvaţi natura, economisiţi energie, aţi putea să simţiţi pe pielea dumneavoastră cum trăiesc, teoretic, hobbiţii. 

Trăgînd linie la topul nostru, este uşor de văzut ce au în comun toate de mai sus. Adolescenţii caută aventura, misterul, fascinantul, pericolul şi idealuri în ceea ce vizionează şi citesc. Şi, să fim serioşi, Tolkien a avut ceva mai multă imaginaţie decît alţii şi universul realizat de el e destul de diferit de cele ale lecturilor obligatorii pentru şcoală şi liceu.

Mălina Amortoaie are 17 ani, este elevă la Colegiul Naţional „Sfîntul Sava“ şi scrie pe malli.ro.

Mîntuirea biogeografică jpeg
Dulciuri, seriale, rugăciuni
În același timp, „discursul consolator” are, pentru omul zilelor noastre, o problemă de plauzibilitate.
p 10 jpg
Vechea artă a consolării
În timpurile moderne, la finalul secolului al XVIII-lea, treptata secularizare a dus la dispariția literaturii consolatorii, dar nevoia de consolare nu a pierit.
index jpeg 2 webp
Cea mai frumoasă consolare din lume
Și atunci, ce îi rămîne jurnalistului ca alinare? Ce îl ține pe el în mișcare? În existența sa profesională?
Saint Ambrose MET DT3022 jpg
Pretenția alinării universale
Există, desigur, unii creștini care, în fața pierderilor suferite, „dansează“ datorită bucuriei învierii.
index jpeg webp
Cînd consolarea are șanse să devină reală
Pentru a ne redobîndi viața, El nu s-a sfiit să urce pe cruce și să-l trimită la noi pe Mîngîietorul, Duhul (Spiritul) Adevărului.
Consolation of Ariadne MET ap18 42 jpg
Cu c de la căldură și nu doar pentru elefanți și delfini
S-ar putea spune că acceptarea suferinței și înțelegerea faptului că orice trăiește moare aduc consolare în cele mai multe situații.
p 13 jpg
Rețelele consolării. Scurtă incursiune în modul de existență în-durere
Acțiunea de a consola nu înseamnă doar a oferi sprijin emoțional, ci și a conlucra în a crea sau re-crea noi legături.
640px Sorrento buidings jpg
Il Grande Premio di Consolamento…
„Gogu a plecat în lume și a luat cu el și salariile voastre pe cinci luni. Doar știți prin ce a trecut, trebuia să se consoleze și el cu ceva”.
Immanuel Kant  Aquatint silhouette  Wellcome V0003180 jpg
Cît de mult ne pot consola filosofii?
Lecția pe care o putem extrage din schimbul de scrisori între Kant și Maria von Herbert este că filosofii ne pot consola în măsura în care nu vor forța aplicarea în practică a adevărurilor existențiale pe care le descoperă.
5832910afis jpg
În plină stradă
Arta publică din România este prea puțin susținută, reglementată sau mediată, fapt ce relevă porozitatea comprehensiunii și receptării conceptului, zdruncinînd atît semnificația, cît și scopurile artei înseși.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta ca exagerare
„În artă, cînd nu știm ce vedem, reacționăm prin exagerare”.
p 10 Guerrilla Girls WC jpg
Eco-activismul și arta
Astfel, activiștii speră că dacă ne pasă de artă suficient de mult încît să vrem să protejăm arta, vom găsi modalități pentru a ne salva planeta.
p 11 WC jpg
Palimpseste temporare
La urma urmei, armele artiștilor și ale activiștilor sînt aceleași, iar salvarea se află în mîinile și în conștiința noastră.
Racism is not patriotism sign in Edison, NJ jpg
Rasismul ca reacție a publicului cinefil
Cert este că, în ultimii ani, mainstream-ul hollywoodian traversează o încercare de emancipare, prin care vrea să se dezică de vechile obiceiuri.
index jpeg 2 webp
Curaj
Cum facem asta? Semnăm petiţiile împotriva persecuţiilor, participăm la proteste. Ne exprimăm. Orice fărîmă contează.
p 13 Ashraf Fayadh YouTube jpg
Cuvintele, mai puternice decît dictatorii
Fiindcă adevărul cuvintelor noastre vorbește despre libertate, pe cînd adevărul cuvintelor dictatorilor vorbește despre frică.
p 14 J K  Rowling jpg
Voldemort pe Twitter?
J.K. Rowling nu este „too big to fail”, dar este „too big to cancel”.
E cool să postești jpeg
Lucrurile bune, trecute cu vederea
Potrivit lui Leibniz, răul există în lume, însă doar relativizîndu-l îl putem transforma într-un instrument prin care putem conștientiza și construi binele, care este, de altfel, singura cale pentru progres.
index jpeg webp
Cum și de ce să găsești partea plină a știrii
ar dacă mai devreme vorbeam despre libertatea jurnaliștilor sau a editorilor de a alege ce știri dau mai departe, nu trebuie să uităm că și publicul are libertatea să aleagă. Important e să aibă de unde alege.
Cloud system moving into Chatham Sound png
Depinde doar de noi
Altă veste bună din 2022 vine tot din emisfera sudică. În unele zone din Marea Barieră de Corali din Oceanul Pacific, cercetătorii au observat o însănătoșire și o extindere a recifurilor de aici.
p 11 WC jpg
Liberul-arbitru și paradoxul „poluării bune”
Dar chiar și dacă nu vrem să facem nimic, partea plină a paharului este că noi avem șanse bune să murim de moarte bună, în aproape aceleași condiții climatice în care am trăit.
p 12 Tarkovski, Nostalgia jpg
Pandemie cu final ca-n filme
Am strîns puncte din tot felul de grozăvii ale pandemiei, așteptînd vaccinul, așteptînd remediul, așteptînd vestea eliberatoare. Și, în cele din urmă, am cîștigat, tancul american a apărut.
p 13 M  Chivu jpg
Copilul călare pe porc sau falsul conflict dintre tradiție și modernitate
Generația mea poate a făcut mai multe sau mai puține. Am făcut ce am putut. Însă viitorul este deja aici. Iar cei care pot prelua ștafeta sînt și ei aici.
06F2AB41 2CE7 4E53 9857 4D9205D89939 1 201 a jpeg
2022, cu bune
Gura mea de aer: cu acel zîmbet curat, te privește fix în ochi și, pe un ton apăsat, îți spune: „Tati, te iubesc!”.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.