La aliniat de dragoni, hobbiţi, vampiri şi altele

24 decembrie 2013
La aliniat de dragoni, hobbiţi, vampiri şi altele png

- top bine pus la punct de cei mai neiertători critici -

Hobbiţi şi vampiri seducători, spiriduşi puşi pe şotii şi Grim Reaper, dragoni nervoşi (aşa s-ar zice că sînt, din moment ce scot flăcări pe nas) şi vîrcolaci în nopţile cu lună plină, vrăjitori şi zombi, giganţi şi elfi, Chupacabra şi Pegas, ciclopi şi zmei, Cerber şi Kraken, troli şi centauri, gnomi şi Yeti. Apartenenţa acestor creaturi – şi a multor altora nemenţionate – la numeroase cărţi celebre, filme şi, de ce nu, mituri ale diferitelor culturi existente face posibilă alegerea unora preferate. Să facem, deci, un top de popularitate al lor, cum se face prin licee înainte de Miss şi Mister.  

Recunosc, o clasificare de o mare precizie, obiectivă, este destul de dificil de realizat, nefiind un cititor care poate pretinde că a parcurs toată literatura SF scrisă pînă acum, ori un cinefil care a vizionat toate filmele amalgam de efecte speciale, care fac posibilă ilustrarea scenariilor. Însă o clasificare subiectivă, bazată pe întrebarea „Care sînt creaturile magice pe care le-ai întîlnit cel mai des în filmele vizionate ori cărţile citite?“, adresată tinerilor cu vîrsta între 15-18 ani, poate fi citită în continuare.

Mister şi pericol? Oriunde e vorba de aşa ceva, trebuie să existe nişte dragoni care să zburătăcească prin zonă. În majoritatea poveştilor cu dragoni, aceştia sînt prezentaţi ca nişte reptile impresionant de mari şi puternice, cu aripi şi abilitatea de a „tuşi“ şi a „strănuta“ flăcări. Sînt puşi în postura unor inamici ai eroilor, bestii de înfrînt, ca în Harry Potter şi Pocalul de Foc şi Hobbitul, dar apar şi drept creaturi salvatoare, ale forţelui binelui (în Eragon, Flight of Dragons, Dragonheart şi Mulan). Dragonii dovedesc abilităţi magice, după cum se vede în mitologiile lumii. Ei reprezintă un simbol al vieţii în China, animal protector în Indonezia, păzitor al săbiilor în Japonia, dar sînt consideraţi întruchiparea răului în Europa. În ceea ce priveşte mitul dragonilor la noi, în mitologia românească apar dragonii de apă – cei care trăiesc în fîntînile satelor –, cei de uscat – despre care se spune că ar fi trăit în prăpastii – şi cei de văzduh, care zboară împreună cu norii de furtună şi sînt controlaţi de cîte un vrăjitor.

Vrăjitorii reprezintă altă categorie de creaturi magice regăsite în mai toate SF-urile căutate astăzi. Vrăjitorii depăşesc graniţele realităţii în care trăiesc oamenii şi îşi exercită puterile magice neobişnuite de partea forţelor binelui ori ale răului. Harry Potter, The Lord of the Rings, Game of Thrones sînt doar cîteva serii cunoscute, în care aceste personaje îşi au locul. 

Alţi „populari“ în rîndul adolescenţilor din zilele de astăzi sînt vampirii. E imposibil să nu fi auzit de celebra serie Twilight, care descrie o poveste de dragoste dintre un vampir şi o fată – aparent tare curajoasă – şi aventurile celor doi în lumea noastră, care ar coexista cu o lume a multor vampiri însetaţi de sînge. True Blood, The Vampire Diaries, The Originals (cu personaje ce au legătură cu cele din The Vampire Diaries, realizîndu-se un soi de corespondenţă între cele două), Blade, Death Valley – toate au în comun aceste creaturi, care nu arată altfel decît noi, dar care preferă o alimentaţie mai puţin... echilibrată. Fanele seriei Twilight aşteaptă cu nerăbdare să îşi găsească vampirul fermecător, care să se lupte pentru ele cu alţi vampiroi, ceva mai puţin vegetarieni. Şi dacă tot sîntem aici, să pomenim şi de vîrcolaci, căci actorul care interpretează rolul unuia în Twilight declanşează alt val de suspine de la domniţele dezamăgite că nu trăiesc poveşti. Vîrcolacii însă nu au parte de popularitatea vampirilor, căci vampirii îşi păstrează atributele considerate fascinante zi de zi, pe cînd vîrcolacii se transformă numai în nopţile cu lună plină. Dar şi cînd se transformă, auu!

Morţii vii îşi au şi ei o binemeritată poziţie în topul nostru. Night of the Living Dead, Resident Evil, The Walking Dead, World War Z sînt cele mai cunoscute înfăţişări ale unei lumi în care un virus reuşeşte să transforme oamenii în nişte creaturi gata mereu să ucidă pentru a se hrăni. Odată atinşi de un purtător al virusului, prin contact direct al sîngelui, acesta se răspîndeşte în corpul victimei ce va deveni, ulterior, un zombi. Ideea acestei pandemii a reuşit să bage frica în mulţi oameni creduli, care adăpostesc acum în case echipamente antizombi, provizii de hrană pentru ani întregi şi care au materialele pregătite pentru a-şi fortifica locuinţele, ca nu cumva să devină victime!  

Hobbiţii încheie topul marilor simpatii ale adolescenţilor. Cu o uşoară ironie în glas – „Ce, nu ştii ce e acela un hobbit?“ –, eşti uşor desfiinţat de orice fan Lord of the Rings. Hobbiţii nu sînt altceva decît nişte oameni de statură mică, cu urechi de spiriduş şi care umblă desculţi, căci au nişte picioare puţin cam prost proporţionate. Celebrii Frodo şi Bilbo Baggins or fi ireali, însă locuinţele simpatice din filme există – în Elveţia, în Dietikon. Dacă sînteţi mari fani şi mai susţineţi şi curentul eco, salvaţi natura, economisiţi energie, aţi putea să simţiţi pe pielea dumneavoastră cum trăiesc, teoretic, hobbiţii. 

Trăgînd linie la topul nostru, este uşor de văzut ce au în comun toate de mai sus. Adolescenţii caută aventura, misterul, fascinantul, pericolul şi idealuri în ceea ce vizionează şi citesc. Şi, să fim serioşi, Tolkien a avut ceva mai multă imaginaţie decît alţii şi universul realizat de el e destul de diferit de cele ale lecturilor obligatorii pentru şcoală şi liceu.

Mălina Amortoaie are 17 ani, este elevă la Colegiul Naţional „Sfîntul Sava“ şi scrie pe malli.ro.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.