Kit pentru democraţie

Publicat în Dilema Veche nr. 572 din 29 ianuarie - 4 februarie 2015
Gala Participării Publice  jpeg

Mii de români din diaspora au stat ore în şir la coadă, în ambele tururi de scrutin, fără să reuşească să voteze. Organizare defectuoasă.  Insuficiente secţii de votare deschise. Prea multă birocraţie. Motivele sînt diverse. Cert este că „evenimente“ cum sînt votul multiplu, listele electorale şi „turismul electoral“ au avut loc în ambele tururi. „Dacă ai ordine în alegeri, e mai greu să faci nereguli în perioada electorală“ – e de părere Septimius Pârvu, manager de proiecte la Expert Forum.  Împreună cu colegii săi, a făcut o propunere de reformă a codului electoral care ar preveni eventualele fraude electorale. Este vorba, în primul rînd, de introducerea unui sistem de verificare în timp real a CNP-urilor, şi înregistrarea votanţilor la nivelul tuturor secţiilor de votare. O altă idee de pe lista acestora este identificarea şi auditarea secţiilor de votare cu probleme recurente.  

În timpul celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidenţiale, pe 15-16 noiembrie 2014, Expert Forum a înfiinţat un serviciu de informare şi consultanţă juridică. Persoane specializate şi nu numai au oferit voluntar asistenţă alegătorilor. Cîteva numere de telefon au fost disponibile pe toată perioada în care urnele au fost deschise. Alegătorii au putut întreba despre cum pot fi reclamate neregulile sau infracţiunile electorale. Peste 500 de sesizări au fost înregistrate. Septimius Pârvu spune că traseismul politic este principala neregulă sesizată. „Într-o comună, participarea la vot a fost de 300-400%, iar exlicaţia lor a fost că au venit mulţi pescari în zonă.“ 

Dincolo de alegeri, importantă pentru democraţie este buna guvernare – spune Septimius Pârvu. „Cum te fură la factură“ este un proiect iniţiat de Expert Forum, prin care urmează să explice oamenilor ce alternative de protecţie socială oferă statul în momentul creşterii preţurilor la energie. Pînă în 2017, preţurile la energie vor fi liberalizate, datorită angajamentului asumat de România la aderarea în Uniunea Europeană. Este estimată o creştere a preţurilor de aproximativ 40%. Protecţia socială în acest caz este mai mult decît necesară. Alături de informare, Expert Forum urmează să facă o serie de consultări publice pe acest subiect, în decursul acestui an. Cînd este vorba de un subiect de interes public, consultarea oamenilor este esenţială. 

Doar şase Consilii Judeţene au pagină de Facebook – arată un studiu realizat de curînd de Asociaţia „Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21“. Nina Culger, preşedinte executiv Agenda 21, este de părere că „pentru ca o instituţie să fie democratică şi să poată să lucreze împreună cu beneficiarii săi, trebuie să dea dovadă de cîteva atribute: să fie transparentă, deschisă către dialogul cu cetăţenii, să le acorde dreptul la opinie. Să îşi amendeze propriile practici şi să lupte împotriva corupţiei şi a practicilor neetice, atît în ceea ce priveşte strategiile pe care le adoptă, cît şi a calităţii serviciilor pe care le oferă. Să fie centrată pe nevoile cetăţeanului.“ Fără să creadă că printr-un simplu like pe Facebook a crescut implicarea oamenilor, Nina Culger crede că social media ajută la informarea lor. Prin proiectul „Transparenţă şi calitate în administraţia publică prin social media“, Agenda 21 organizează cursuri de social media pentru funcţionarii din Prefecturi şi Consilii Judeţene. 

Daniela Petroschi, consilier în cadrul Instituţiei Prefectului din Tulcea, povesteşte că, în 2013, cînd au deschis pagina de Facebook, în zonă era declarată situaţie de urgenţă datorită zăpezii. Postau pe pagină detalii despre măsurile luate. Au primit atunci multe comentarii negative din partea locuitorilor. Erau supăraţi şi reacţionau. „Oamenii care vin la noi la sediu au un comportament civilizat şi reţinut.“ Pe Facebook însă lucrurile stăteau altfel. Tot pe Facebook primesc multe solicitări de informaţii. Unele mesaje sînt nepotrivite. „Ne cer informaţii şi depun plîngeri care nu ţin de competenţa noastră“ – adaugă Daniela Petroschi. Pentru cei care au o nemulţumire şi nu ştiu la ce instituţie publică să apeleze, Agenda 21 a deschis

. Informaţii pot fi cerute prin formularul dedicat.

Vera Ularu este coordonator de comunicare în cadrul FDSC .

Proiectele prezentate sînt finanţate prin granturile SEE 2009-2014, programul Fondul ONG în România. 

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.