Kit pentru democraţie

Publicat în Dilema Veche nr. 572 din 29 ianuarie - 4 februarie 2015
Gala Participării Publice  jpeg

Mii de români din diaspora au stat ore în şir la coadă, în ambele tururi de scrutin, fără să reuşească să voteze. Organizare defectuoasă.  Insuficiente secţii de votare deschise. Prea multă birocraţie. Motivele sînt diverse. Cert este că „evenimente“ cum sînt votul multiplu, listele electorale şi „turismul electoral“ au avut loc în ambele tururi. „Dacă ai ordine în alegeri, e mai greu să faci nereguli în perioada electorală“ – e de părere Septimius Pârvu, manager de proiecte la Expert Forum.  Împreună cu colegii săi, a făcut o propunere de reformă a codului electoral care ar preveni eventualele fraude electorale. Este vorba, în primul rînd, de introducerea unui sistem de verificare în timp real a CNP-urilor, şi înregistrarea votanţilor la nivelul tuturor secţiilor de votare. O altă idee de pe lista acestora este identificarea şi auditarea secţiilor de votare cu probleme recurente.  

În timpul celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidenţiale, pe 15-16 noiembrie 2014, Expert Forum a înfiinţat un serviciu de informare şi consultanţă juridică. Persoane specializate şi nu numai au oferit voluntar asistenţă alegătorilor. Cîteva numere de telefon au fost disponibile pe toată perioada în care urnele au fost deschise. Alegătorii au putut întreba despre cum pot fi reclamate neregulile sau infracţiunile electorale. Peste 500 de sesizări au fost înregistrate. Septimius Pârvu spune că traseismul politic este principala neregulă sesizată. „Într-o comună, participarea la vot a fost de 300-400%, iar exlicaţia lor a fost că au venit mulţi pescari în zonă.“ 

Dincolo de alegeri, importantă pentru democraţie este buna guvernare – spune Septimius Pârvu. „Cum te fură la factură“ este un proiect iniţiat de Expert Forum, prin care urmează să explice oamenilor ce alternative de protecţie socială oferă statul în momentul creşterii preţurilor la energie. Pînă în 2017, preţurile la energie vor fi liberalizate, datorită angajamentului asumat de România la aderarea în Uniunea Europeană. Este estimată o creştere a preţurilor de aproximativ 40%. Protecţia socială în acest caz este mai mult decît necesară. Alături de informare, Expert Forum urmează să facă o serie de consultări publice pe acest subiect, în decursul acestui an. Cînd este vorba de un subiect de interes public, consultarea oamenilor este esenţială. 

Doar şase Consilii Judeţene au pagină de Facebook – arată un studiu realizat de curînd de Asociaţia „Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21“. Nina Culger, preşedinte executiv Agenda 21, este de părere că „pentru ca o instituţie să fie democratică şi să poată să lucreze împreună cu beneficiarii săi, trebuie să dea dovadă de cîteva atribute: să fie transparentă, deschisă către dialogul cu cetăţenii, să le acorde dreptul la opinie. Să îşi amendeze propriile practici şi să lupte împotriva corupţiei şi a practicilor neetice, atît în ceea ce priveşte strategiile pe care le adoptă, cît şi a calităţii serviciilor pe care le oferă. Să fie centrată pe nevoile cetăţeanului.“ Fără să creadă că printr-un simplu like pe Facebook a crescut implicarea oamenilor, Nina Culger crede că social media ajută la informarea lor. Prin proiectul „Transparenţă şi calitate în administraţia publică prin social media“, Agenda 21 organizează cursuri de social media pentru funcţionarii din Prefecturi şi Consilii Judeţene. 

Daniela Petroschi, consilier în cadrul Instituţiei Prefectului din Tulcea, povesteşte că, în 2013, cînd au deschis pagina de Facebook, în zonă era declarată situaţie de urgenţă datorită zăpezii. Postau pe pagină detalii despre măsurile luate. Au primit atunci multe comentarii negative din partea locuitorilor. Erau supăraţi şi reacţionau. „Oamenii care vin la noi la sediu au un comportament civilizat şi reţinut.“ Pe Facebook însă lucrurile stăteau altfel. Tot pe Facebook primesc multe solicitări de informaţii. Unele mesaje sînt nepotrivite. „Ne cer informaţii şi depun plîngeri care nu ţin de competenţa noastră“ – adaugă Daniela Petroschi. Pentru cei care au o nemulţumire şi nu ştiu la ce instituţie publică să apeleze, Agenda 21 a deschis

. Informaţii pot fi cerute prin formularul dedicat.

Vera Ularu este coordonator de comunicare în cadrul FDSC .

Proiectele prezentate sînt finanţate prin granturile SEE 2009-2014, programul Fondul ONG în România. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.
junjun1 jpeg
Ursulețul care a cucerit inimile tuturor! Are 11 luni și jucăria lui preferată este o anvelopă
Are numai 11 luni, însă deja a devenit faimos de-a lungul întregii lumi! Este vorba despre noua vedetă de la Zoo Shanghai, ursulețul Junjun! Oameni din toate colțurile Chinei merg în vizită la grădina zoologică a orașului Shanghai pentru a-l admira pe ursulețul Junjun!
dumitru costin foto shutterstock
Președintele BNS anunță restructurări în sistemul bugetar: „Am constatat cu amărăciune că aproape un etaj întreg venea la muncă după ora 10:00”
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin anunță că ar putea avea loc restructurări de personal în sistemul bugetar, dacă nu se va aplica o reformă fiscală „consistentă”