Kaiser – împăratul parcului

Publicat în Dilema Veche nr. 639 din 19-25 mai 2016
Kaiser – împăratul parcului jpeg

De la un timp, parcă începi să apreciezi și lucrurile rămase „invariabile la transformări“, cum spun matematicienii. Și unul dintre ele este parcul de cartier, peste care degeaba a trecut permutarea „Revoluției“, pentru că el a rămas același, chiar și cînd cîte un primar mai destoinic, comunist sau post-comunist, îi mai face cîte un „facelift“.

De exemplu, și azi e pomenită în parc o expresie pe care o suspectez că nu mai are mult și împlinește jumătatea de secol. „Du-te Troi și fă-te damă!“, una dintre exclamațiile drăguțe și cam inepte ale parcului, numai bună de încuiat etimologii, se referă la momentul glorios sau disperat, după caz, al unei partide de șah în care pionul se precipită la transformare – și în ce altceva mai amenințător poți să îl transformi dacă nu în damă?! Și azi, ca și acum 30-40 de ani, auzi aceleași glume grosiere despre mutarea calului sau schimbul de dame, sau aparent subtile, despre cît de greu e șahul: la fel precum carnea de porc. Și azi, ca și atunci, în parc vin dom’/tov. profesor și dom’/tov. director, de obicei, în prezent, pensionari, care încing tablele sau șahul de se strînge tot parcul împrejurul lor. Mai e și micul întreprinzător invariabil la regimul proprietății, stîlpul și baza parcului, pe care îl deschide și îl și închide, cel care vinde pe sub mînă țigări la bucată și coniac contrafăcut „de la ruși“.

Și mai e și kaiserul, care se joacă în parc de cînd mă știu. Kaiserul e soluția parcului la mai multe situații aparent fără ieșire. Dacă avem un joc de două persoane, dar se strîng mai mult de doi jucători? Dacă avem doar un set de piese și totuși mai mulți doritori vor să joace? Soluția e kaiserul, adică regula conform căreia rămîne la masă cel care cîștigă, kaiserul, cu alte cuvinte, care în germană înseamnă „împărat“. După ce un kaiser elimină un adversar, la masă intră cel cu vechimea cea mai mare pe postul de chibiț, și procesul se reia. De remarcat e că procedeul este folosit atît de amatorii de șah, cît și de cei de table.

De obicei, în parc se creează o segregație tacită între jucătorii de șah și cei de table. Dar sînt destui și cei ce trec granițele cu nonșalanță, pentru că în definitiv satisfacțiile de pe urma fiecăruia dintre jocuri ţin de registre diferite. E adevărat, din cîte mă pricep, pot spune că stilul de joc al unui jucător de șah poate fi detectat și în jocul de table al acestuia. De exemplu, dacă la șah e un jucător de atac, căruia îi place să fie în ofensivă, care nu se uită la pioni sau piese dacă e să le sacrifice pentru a ajunge la regele advers, atunci e foarte posibil să joace și table ceva mai provocator, cu multe puluri lăsate descoperite.

Dar, în rest, parcul a creat diferențe destul de stabile între jucătorii de șah și cei de table. De pildă, cele mai multe jocuri de table se fac pe bani. Nu mult, de regulă „un pol partida“, adică 20.000 de lei vechi sau 2 lei noi – la table, partida fiind adjudecată de cel ce face primul două din trei linii, adică două din trei jocuri. Pe cînd la șah, nu am văzut partide pe bani decît în mod cu totul excepțional.

Și încă o diferență, la nivel de orgolii. E adevărat iarăși că unora le pare rău și după un pol pierdut și mai înjură adversarul printre dinți, dar cei mai mulți se calmează pentru că probabil realizează că tablele rămîn totuși un joc de noroc, oricît de experimentat ajungi. În schimb, între adversarii la șah am întîlnit cele mai crîncene miștouri, împunsăturile cele mai sofisticate și orgoliile cele mai încinse. Căci o jignire la șah e asimilată cu un atac la inteligența jucătorului, mai ales în cazul jucătorului învins – și Doamne ferește să contești în vreun fel isteţimea, priceperea şi capacitatea de descurcăreală, fie ele şi la tabla de şah, ale locuitorului mascul al parcului!

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Viețile netrăite jpeg
Păsările par că știu mereu unde să se ducă
Păsările par că știu mereu unde să se ducă. Nu e nimic neclar în zborul lor. E o limpezime care mă emoționează.
p 10 jpg
Muze. Gemüse*
La sat e important ce ai, unde ai, cît ai, de unde ai. Prezența ta este vizibilă celorlalți, iar întrebări care sînt mai mult decît evitate la oraș devin aici punctele principale în funcție de care ești privit.
foto  Daniel Mihăilescu jpg
„O grădină cu deschidere la mare și ocean” – interviu cu scriitoarea Simona POPESCU
Grădina de la țară a bunicilor Ana și Nicolae, magică. Era, mai departe, via, cu strugurii grei, parfumați, după care urmau lanurile de porumb, un labirint verde.
p 12 sus jpg
„Începutul a fost nevoia de evadare în afara cotidianului urban” – interviu cu Mona PETRE, autoarea proiectului „Ierburi uitate”
„Ierburi uitate. Noua bucătărie veche”, apărută toamna trecută la Editura Nemira, este o încununare, după o decadă, a muncii mele de cercetare și experimentări culinare, una dintre manifestările fizice ale acestui efort lung de peste zece ani.
p 13 jpg
O grădină ca o viață. De la ghivecele studențești cu violete de Parma și cactuși la grădina apocalipsei și cea a degetelor verzi
Așa că Grădina Apocalipsei, a cărei creștere am început-o în mod simbolic odată cu intrarea în lockdown-ul din 15 martie 2020, întotdeauna va avea o legătură ascunsă cu o grădină în care am așteptat toată copilăria mea să intru, giardino meraviglioso, grădina misterelor, grădina Bomarzo.
Chantal jpg
„Să nu uităm că toate formele sînt în natură” – interviu cu artista vizuală Chantal QUÉHEN
Grădina face parte dintr-o construcție, o compoziție ca un tablou. Monet a excelat în asta la Giverny. Poate că asta m-a adus la peisaj, dar imaginația mea a dat totul peste cap.
p 14 jpg
Fascinația lucrurilor mici
Într-o notă similară, îmi place să folosesc fotografia de aproape a naturii pentru a urmări viața dincolo de ceea ce vedem în grabă.
Rustic fence (Unsplash) jpg
Trăim într-un multivers aici, pe Pămînt
Bunica mea vorbea cu animalele, iar eu o priveam fascinată, ca pe o mare vrăjitoare, și eram convinsă că și ele o înțelegeau.
p 21 jpg
„Sălbăticia devine un vis de intimitate, siguranță, control și libertate” interviu cu Oana Paula POPA, cercetătoare la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa“
Micuții care astăzi stau să ne asculte poveștile cu animale sperăm să se transforme în adulți responsabili, în sufletele cărora au fost sădite, de la vîrste fragede, semințe din care vor rodi respect și dragoste pentru natură.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Omul sfințește locul?
Un loc banal, dar cu oameni calzi, primitori, devine în memorie un loc minunat, la fel cum un loc unde am avut experiențe proaste legate de oamenii de acolo se poate transforma într-un loc detestabil. Totuși, ce înseamnă pînă la urmă spiritul locului?
p 10 sus Martin Heidegger jpg
Locul mîndru, locul relevat, locul primit de la primărie
În arhitectură locul construirii este parte în diferite ecuații de ordine; de la căsuța din Pădurea Neagră la templu, de pildă, la Martin Heidegger, considerat inspiratorul unei întregi direcții din arhitectura contemporană.
p 11 Casa lui Marguerite Duras la Neauphle jpg
Turism ficțional
Oamenii dragi care nu mai sînt devin și ei niște personaje ficționale, ca și locurile în care i-am însoțit.
Oprirea, s  Mandrestii Noi, r n Sangerei, Republica Moldova Bus stop, Mandrestii Noi Village, Sangerei District, Republic of Moldova (50098746828) jpg
O capsulă a viitorului
Dar dacă nu am apucat să cunosc o altă Moldovă decît pe cea din copilăria mea și dacă Moldova copilăriei mele e dată uitării, nu e cumva Moldova din mine un fel de capsulă a timpului?
p 12 sus jpg
Pe teren
Așadar, uneori, locul despre care scrii e vedeta, dar – de cele mai multe ori – locul nu poate fi separat de oameni, de poveștile lor, de viața lor. Se influențează reciproc.
p 13 jpg
Tango
Tangoul a fost și opera exilaților. Iar eu de oamenii aceia mă simt legat mai mult decît de oricare alții, chiar dacă nu am fost niciodată nici în Argentina, nici în Uruguay și încă îmi caut curajul să-mi împlinesc destinul de a merge acolo chiar la căderea cortinei.
Sozopol view jpg
Cum ne-am petrecut vacanța de vară – fragmente de jurnal –
Pînă la Histria nu sîntem cruțați aproape deloc, drumul e dur, pietre mici și ascuțite supun pneurile unui atac permanent, dar, cum-necum, reușim să ajungem.
p 14 jpg
Ghid practic: cum să ajungi acasă
Pariul scrisului a apărut de-abia cînd mi-am zis că e cazul să mă implic cu orașul în care m-am născut.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Nu mai citiți nimic!
Noua lege a Educației face cititul opțional, un prim pas înainte de a scoate cu totul educația din școală. În locul reformei, s-a ales abandonul.
3251104421 3a5f60ad8c k jpg
„Porții mici și gustoase”
Oamenii vor continua să citească, dar acea lume veche a dispărut. Hîrtia – dispare. Știrile – dispar.
CeMaFac ro, #TuCeFaciAcum?, taxiuri gratuite jpeg
Ce citesc tinerii adulți între BookTok și wattpad
Știm ce se citește, ce se caută, ce așteptări au și ne-am însușit și un limbaj specific.
p 1 jpg
Liste alternative
Mulți citesc literatura străină în original, în special în limba engleză, chiar și atunci cînd au la dispoziție traducerile românești.
p 12 jpg
Alfabetul imaginilor pentru cultura din spatele blocului
Sînt picături într-un ocean, sticle cu răvașe aruncate-n mare.
p 13 jpg
Gîndirea critică morală și alte fantezii de deșteptat copiii
Cum educăm, cum ne autoeducăm și cum ne lăsăm astăzi educați pentru a ne forma abilitățile morale de mîine?
p 14 jpg
Lecturi alternative din romanul românesc modern
Care ar trebui să fie scopul acestor lecturi formatoare? Să creeze oameni care să funcționeze moral?

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.