Jumătatea plină

Dan GULEA
Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
image

„Școala” – instituție generală (nu individualitate, în sensul de grup sau direcție, din sintagme de felul Școala de la Frankfurt, Școala de la Tîrgoviște) – nu este independentă, este administrată de societate și prin urmare o reflectă; nu ne place școala, nu ne place, foarte probabil, nici partea de lume în care trăim. Facem o școală „ca afară” – pentru că asta așteptăm. O școală „ca afară”: cine are 10-20.000 pe an trăiește în propriul univers de tip insular, aproape autonom, aproape autarhic, într-un soi de economie naturală a bunurilor simbolice. O tratăm cu indiferență (în paradigmă cu sănătatea, unde avem la două ore distanță AKH, nu?), va fi sau nu va fi. Cu indiferență, adică folosești anul acesta un tip de material, pentru că atîția bani ai, iar la anul poate faci și etajul doi, cu aceleași materiale – sau nu.

Trecînd prin mai multe școli cu ocazia examenelor din fiecare vară, am constatat profundele contraste de felul Orient vsOccident – elemente de modernitate (poate similidistopice, de felul camerelor de supraveghere, dar și referitoare la spațiere, design, ergonomie) și elemente de înapoiere – nu clasele cu table cu cretă și cu markere (o tablă albă și una neagră), ci desenele realizate prost, dar presupunînd un rol educativ, toaletele... turcești.

Nu este întîmplător că, acuzînd în general exilul sau migrarea economică drept cauze ale scăderii populației școlare, în orașele patriei nu s-au construit, recent, școli noi. Poate grădinițe? Poate reabilitări? Poate vreo școală gimnazială? Firește, poate nu am eu informații, dar nu îmi aduc aminte de vreun liceu nou construit, după 1989 – pentru a fi mai explicit – la noi. Universități – sodom!

Oricum, nu la nivelul în care este statul interesat de sediile administrațiilor financiare, ale primăriilor și prefecturilor, ale direcțiilor județene, locale fel și chip, clădiri noi, de sticlă și oțel, care le concurează în oicumena românească pe cele ale băncilor.

Dar școala este despre oameni, despre edificarea, elevarea lor – de aici termenul de elev. Care au nevoie de un mediu predictibil.

Sistemul românesc de învățămînt este schițat încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, de la Legea Instrucțiunii Publice a lui Cuza, din 1864; pînă la reforma lui Spiru Haret (1898), sînt importante reprezentările administrative ale ministrului Titu Maiorescu, care face primii pași în ideea de examene naționale, de prognoză și diagnoză a sistemului, de manuale și, în special, de depolitizare a unui sistem conceput sub blînda căutătură a conceptului de „proteguitor”. Actele și documentele din aceste ministeriate maioresciene, pe care le-am publicat recent la Editura Muzeului Literaturii Române (2022), îmi arată că demantelarea unor examene naționale valabile aproximativ 150 de ani (cum este caricarea bacalaureatului la limba și literatura română prin examene de tip grilă, așa cum prevedeau – prevăd? – recentele variante ale proiectului de Lege a învățămîntului), oblăduirea plagiatului academic, dezarticularea examenelor naționale (a se vedea discuțiile despre admiterea la liceu, prin examene la școli și colegii, cumva paralel cu un examen național – în același proiect) arată o veritabilă subminare a sistemului național de învățămînt. Titu Maiorescu a introdus studiul limbii române „în școale”, altcineva pare că se pregătește să o scoată, grilele de examen aduse în discuție fiind un evident prim pas.

În plus, constatînd o discontinuitate curriculară evidentă, prin întreruperea reformei care pornise de la Legea din 2011 cu clasele mici și a mers, an de an, la gimnaziu, unde s-au schimbat documente precum planurile-cadru și programele școlare, era de așteptat ca anul acesta, 2022/2023, elevii care sînt în clasa a IX-a, deci la liceu, să înceapă anul cu noi programe, cu noi manuale – lucru imposibil, din moment ce a fost întreruptă această reformă. Este deja al doilea an în care se pornește la drum fără un plan concret, ministerul propunînd o serie de „repere metodologice” la toate disciplinele, o lectură nouă a vechilor programe școlare sau, mai clar, o jumătate de programă nouă – e vorba de jumătatea plină, firește.

Astfel, programa la liceu a rămas așa cum a fost ea proiectată, în linii mari, în 1999-2000 – pe cînd la gimnaziu a fost creată o nouă programă; este un motiv pentru care am răspuns la invitația de a participa la realizarea unui auxiliar de clasa a IX-a pentru acest an școlar, cu un format de manual de limba și literatura română, concretizat sub titlul Cititul ne face mai buni, sub coordonarea prof. univ. dr. Ion Bogdan Lefter, de la Facultatea de Litere a Universității din București, împreună cu prof. dr. Dumitrița Stoica și prof. dr. Dragoș Silviu Păduraru, de la Liceul  „Gheorghe Lazăr” din București, lucrare apărută la Editura Corint.

În acest context, cred că, în loc de zile ale lecturii proclamate oficial (15 februarie, ziua de naștere a lui Maiorescu, ce coincidență!), în loc de festivismul agramat al lui „citesc cărți”, trebuie convenit pentru desenarea unui mediu predictibil. Pentru început.

Dan Gulea este profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești și critic literar.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.
Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.
masini trafic  Foto carVertical jpg
Ce mașini fac cele mai puține accidente în funcție de culoarea pe care o au
În general, oamenii nu cred că culoarea unei mașini poate influența numărul de accidente în care aceasta este implicată, considerând că doar vehiculele viu colorate sunt mai sigure.
carne de porc la sare
Boala gravă pe care o poți face doar gustând în timp ce prepari bunătăți de Crăciun. Au fost 31 cazuri în România, anul trecut
La nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri anual, iar în România, anul trecut, au fost tratate 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior. Boala nu se transmite de la om la om, însă te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne infestată.
Timişoara-decembrie 1989 FOTO FORTEPAN/Urban Tamas
15 decembrie: La Timişoara s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”. Începutul Revoluţiei din 1989
La 15 decembrie 1989, o demonstraţie de solidaritate cu pastorul Laslo Tokes declanşa o mişcare de protest împotriva regimului comunist la nivel naţional. Tot într-o zi de 15 decembrie, în 1947, se năştea George Pruteanu, celebru datorită emisiunii sale „Doar o vorbă săț-i mai spun”.
Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
Laponia, destinația externă cea mai căutată în luna decembrie. Oferte la prețuri reduse pentru 2025
Laponia continuă să fie una dintre cele mai populare atracții de Crăciun. Pentru sezonul 2025, au fost deja anunțate primele oferte pentru excursii în această destinație, care oferă oportunitatea de a experimenta magia Crăciunului în regiunile nordice.