Jos statuia!

Publicat în Dilema Veche nr. 915 din 21 – 27 octombrie 2021
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

În ultimii ani, atît în Europa, cît și în Statele Unite se vorbește despre o posibilă reîntoarcere a anilor ʼ30, în ceea ce privește tendințele naționaliste într-o continuă creștere. Totuși, mai multe studii demonstrează faptul că atitudinile naționaliste și, în mod special, cele împotriva migrației nu s-au schimbat prea mult de-a lungul timpului, anumite evenimente și răbufniri sociale sînt ciclice, istoria se repetă, cu alte nuanțe și totuși aceleași. Iar dintr-o perspectivă antropologică, oamenii, indiferent de țara în care trăiesc, i-au privit întotdeauna cu suspiciune pe „străini”, chiar și pe cei veniți cu gînduri pașnice, considerîndu-i potențiali dușmani ai nației lor. Acest tip de mentalitate încă se poate observa cu ochiul liber la nivelul comunităților mici și izolate. Ca să dau doar un exemplu, în urmă cu ceva ani am nimerit într-un sat de munte din România unde incidența cazurilor de boala Wilson – o maladie care se transmite genetic – era îngrijorătoare. Cauza? Căsătoriile consangvine din trecut. Comunitatea era mică, iar oamenii înrudiți se căsătoreau între ei pentru că nu-i acceptau pe cei din afara satului și nu voiau să-și înstrăineze bunurile. Desigur, era o atitudine radicală. Însă și în zilele noastre există țărani care se mîndresc cu faptul că satul lor este locuit în proporție de sută la sută de români, că au reușit să-i alunge pe „cotropitorii” maghiari sau că i-au împins pe romi la marginea comunității. Au acționat conform cîntecului „Noi sîntem români, noi sîntem aici în veci stăpîni”. Însă naționalismul și xenofobia nu sînt singurele surse ale radicalizării. Ce s-a schimbat, totuși? Dezvoltarea într-un ritm galopant a tehnologiei a mutat în mare parte atitudinile și manifestările extremiste în mediul online și pe rețelele sociale, inflamîndu-le mai mult decît oricînd, mai ales că nimeni nu mai deține vreun adevăr absolut, aproape nici o sursă de informare nu mai este în totalitate credibilă, fiecare grup își are propriul său adevăr. Cine sînt acum dușmanii? Ceilalți. Cei care nu împărtășesc aceleași opinii și credințe. Este o formă de radicalizare care nu mai implică doar apartenența la o etnie sau la o credință religioasă – a se vedea, mai nou, împărțirea în două tabere, vaccin și antivaccin. Sau implicațiile noului trend al corectitudinii politice.

Citeam în The Guardian despre lucrarea unui artist bulgar, Luchezar Boyadjiev, care a fost expusă acum cîțiva ani la o expoziție din Sofia. Lucrarea se intitula „În vacanță” și înfățișa o statuie emblematică din Berlin, de pe bulevardul Unter den Linden, Frederic cel Mare călare pe cal, doar că nu mai exista nici un rege prusac, rămăsese doar calul. Înlăturînd călărețul, artistul a transformat, de fapt, monumentul unui erou național în monumentul unui cal, așadar toată problematica complexă legată de o figură istorică importantă, dar controversată a fost dintr-odată eliminată. Există acolo o dublă ironie care se adresează atît celor care se așteaptă să-l vadă pe cal pe simbolul lor național, cît și celor care speră că ar putea să rescrie istoria pur și simplu înlăturînd figuri importante din ea.

Și apropo de statui și de manifestări radicale, să nu uităm că, în urmă cu cîteva săptămîni, 200 de oameni care se declară români get-beget au protestat la Sibiu la statuia baronului Samuel von Brukenthal, scandînd „Jos statuia!”, „Jos ucigașul de români!”.

Dosar realizat în parteneriat cu EURACTIV.ro.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

467980950 1029846658942946 1963227793890767177 n jpg
Ninsori și viscol în România. Drumuri acoperite cu zăpadă, copaci prăbușiți de rafalele de vânt și trenuri întâziate
Circulaţia pe mai multe drumuri naţionale a fost blocată sau îngreunată sâmbătă, din cauza vântului puternic şi a ninsorilor. Vremea rea a afectat şi circulaţia trenurilor.
cub gabriel cotabita png
Femeile cu care s-a iubit Gabriel Cotabiță. Cu una dintre ele a trăit 20 de ani, dar s-au despărțit dintr-un motiv uluitor
Gabriel Cotabiță, unul dintre cei mai cunoscuți artiști din România, s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. De-a lungul vieții, artistul a trăit momente de neuitat, atât plăcute, cât și neplăcute. De asemenea, cântărețul a fost căsătorit de două ori, fiind implicat în urmă cu mai mulți ani și î
cotabita
A murit Gabriel Cotabiță. Marele artist a suferit un AVC
Lumea muzicală din România este în doliu. Celebrul artist Gabriel Cotabiță s-a stins din viață, după ce a suferit un puternic accident vascular cerebral. Avea 69 de ani.
banner cotabiță png
A murit Gabriel Cotabiță
Celebrul artist Gabriel Cotabiță a murit sâmbătă, 23 noiembrie. Avea 69 de ani
campanie informare legislatie electorala MAI  foto ipj olt  (3) jpeg
Alegeri prezidențiale 2024. Ce amendă riști dacă staționezi în perimetrul unei secții de votare mai mult decât este necesar
Campania electorală pentru Alegerile Prezidențiale 2024 s-a încheiat sâmbătă dimineață, 23 noiembrie 2024. Încălcarea legislației electorale se pedepsește cu amendă sau chiar cu închisoarea, pentru faptele grave. Ce trebuie știut despre ziua votului.
pahar apa lamaie shutterstock
„Beau un pahar cu apă imediat ce mă trezesc”. Un nutriționist dezvăluie ce face în fiecare zi pentru a-și îmbunătăți sănătatea și a avea energie
Stabilirea unei rutine matinale este esențială pentru a începe ziua cu energie și într-un mod sănătos. Un medic nutriționist dezvăluie care sunt cele patru obiceiuri pe care le face zilnic.
indragostiti la masa jpg
Ce este Pho Tai Nam și de ce este atât de iubit. Indiciu: este o capodoperă culinară extrem de sănătoasă
Pho Tai Nam este una dintre cele mai iubite variante ale celebrei supe vietnameze pho, o mâncare simbol pentru Vietnam. Acest preparat se distinge printr-o combinație unică
image png
Rețetă secretă de cârnați a gospodinelor din Ardeal. Ce pun în compoziția lor pentru a fi fragezi, suculenți și aromați
Nici bine nu și-a intrat iarna în drepturi, căci românii au început deja să taie porci și să pregătească cele mai bune preparate din carnea lor. Cârnații de casă sunt nelipsiți din multe gospodării, iar oamenii din diverse zone ale țării se înghesuie care să-i facă mai buni. De pildă, ardelenii au p
Control migranti Germania FOTO Profimedia jpg
Un fost președinte al Comisiei Europene critică reintroducerea controalelor la frontieră în Germania şi în alte state UE
Fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a criticat reintroducerea controalelor la frontieră în Germania şi în alte state ale Uniunii Europene.