Jocuri „elegante”

Publicat în Dilema Veche nr. 888 din 15 - 21 aprilie 2021
Jocuri „elegante” jpeg

Sportivilor li se cere fairplay. Chiar dacă nu-i perfect sinonim cu politețea, fairplay e un concept apropiat și cu un rol similar celui pe care politețea îl are în societate, acela de a păstra o atmosferă plăcută și civilizată într-un cadru unde are loc o confruntare sportivă. Lăsînd la o parte acele sporturi în care ideea de fairplay e frecvent călcată în picioare, să ne amintim ce se întîmplă uneori și în sporturi considerate elegante, bunăoară tenisul. Talentatul nostru Ilie Năstase are o contribuție de-a dreptul  istorică. Pe vremea lui, lovirea rachetei de pămînt trecea aproape neobservată. El însă le arăta fundul spectatorilor, se oprea pur și simplu din joc sau, într-un meci de la US Open cu un adversar pe măsură din toate punctele de vedere, John McEnroe, îi dădea peste ochi tichia arbitrului de fileu (pe atunci exista și un asemenea arbitru). De altfel, în cartea sa de memorii, celebrul campion Rod Laver scria că, din momentul în care în tenisul mondial au apărut Jimmy Connors, Ilie Năstase și John McEnroe, acest sport „a încetat să mai fie o lume a gentlemenilor”.

Între timp, în ciuda sancțiunilor tot mai aspre, lucrurile au evoluat. În 2009, la exact 30 de ani după circul făcut de Năstase în meciul cu McEnroe, tot la US Open, într-o semifinală cu Kim Clijsters, Serena Williams i s-a adresat arbitrei de tușă cu vorbele: „Dacă aș putea, aș lua această minge, ți-aș băga-o pe gît și te-aș ucide“.

Șase ani mai tîrziu, la Toronto, australianul Nick Kyrgios i-a spus lui Stan Wawrinka, adversarul său de dincolo de fileu: „Iubita ta s-a culcat cu Kokkinakis. Îmi pare rău să-ți spun asta, amice”. Rafael Nadal, un exemplu de fairplay, a refuzat ulterior să mai intre pe teren într-un meci demonstrativ cu Nick Kyrgios.

Într-un alt sport (sau poate, mai bine zis, joc) considerat al gentlemenilor – snooker-ul –, manifestările nesportive sînt, cel puțin deocamdată, mult mai discrete. Sînt cazuri de genul celor în care Ronnie O’Sullivan revine la masa de joc deși, cu bilele rămase pe postav, nu mai are nici o șansă să cîștige. De asemenea, de neuitat e meciul de campionat mondial din anul 2015, în care același Ronnie O’Sullivan a jucat în ciorapi, lăsîndu-și pantofii deoparte. Îl jenau. Oficialii au discutat atunci amendarea sa pentru „încălcarea codului bunelor maniere”, dar în cele din urmă l-au iertat.

De amintit e și o scenă mai veche în care Neil Robertson, foarte tînăr, la începuturile sale ca jucător profesionist, l-a învins pe „marele” Steve Davis, de șase ori campion mondial și un adevărat domn, aflat la apusul carierei. Nu că l-a învins a fost problema, ci că ultimele lovituri ale lui Robertson, după ce deja matematic cîștigase meciul, au fost ca într-un joc demonstrativ, umilitoare pentru adversar.

Ei bine, în snooker, așa ceva nu se face.

Foto: Ronnie O’Sullivan (wikimedia commons)

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Oradea – mai ambițioși ca de obicei
Marile drame prin care ne trece destinul, fie el personal sau colectiv, nu pot fi înțelese și nici respectate dacă uităm că tragedia merge de braț cu comedia prin lumea oamenilor.
Daniel David jpg
Oricine poate să aibă umor
În ţările cu colectivism puternic şi concentrare a puterii, cum este țara noastră, umorul bine reprezentat este cel legat de autoironie.
Adriana Babeti jpg
Să rîzi? Să plîngi? Despre rîsu’-plînsu’ lumii noastre
Rîsul poate fi socotit drept un fel de soluţie terapeutică pentru a ieşi din marile şi micile nevroze ori din complexe (de inferioritate sau de superioritate).
Marcel Iures, Sever Voinescu, George Banu jpg
Caragiale cel lucid, Creangă cel afectuos
După spectacole, pe scena frumosului Teatru „Regina Maria“ din Oradea au urcat dnii George Banu și Marcel Iureș pentru a discuta despre umorul celor doi clasici.
1024px David   The Death of SocratesFXD jpg
Socrate a fost o pisică
„Toate pisicile sînt muritoare. Socrate e muritor. Deci Socrate e pisică”.
p 1 jpg
Ce înseamnă rîsul?
Nu există comic în afara a ceea ce este cu adevărat omenesc.
Cumpărături la ușa ta, ajutor în lupta cu COVID 19, învățare online jpeg
Educația între două crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educație, un adevărat cataclism care a scos la iveală, fără cosmetizare, situația dramatică a educației.
E cool să postești jpeg
Starea firească a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat relațiile de încredere, ci, mai nou, și războiul din Ucraina, dezbinarea ideologică împărțind lumea în două tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesară, dar dificilă „înrădăcinare“ democratică
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democrației.
p 1 jpg
E normal să fim normali?
Tinerilor de azi trebuie să le spunem „Zîmbiți – mîine va fi mai rău!“.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomică
Viața socială nu înseamnă doar armonie perfectă, iar rolul solidarității nu este de a suprima competiția, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea să meargă la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educației
Închiderea școlilor și pandemia de COVID-19 au avut consecințe negative atît asupra progresului educațional al copiilor, cît și asupra sănătății emoționale a acestora și, mai mult, asupra siguranței lor online.
Bătălia cu giganții jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma să fie cea de A Treia Romă, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma să fie cea de-A Treia Romă, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acasă și în țările subjugate), dar încă și mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu Țarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin mărturiile familiei, am cunoscut prima fațetă a URSS-ului. A doua fațetă am descoperit-o prin cercetare și jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă tampon între (fosta) URSS și NATO jpeg
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă-tampon între (fosta) URSS și NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
„Comunismul pătrunde în societate precum cancerul într un corp“ – interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului – trei întrebări pentru Thierry WOLTON
„Pentru Putin, Marele Război pentru Apărarea Patriei a asigurat prestigiul URSS în secolul XX și, prin urmare, al Rusiei.”
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV jpeg
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV
„Pentru țări precum Polonia, România, Slovacia, războiul va continua să fie o știre pentru că se întîmplă chiar la granițele lor.“
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa arădeană
Frumosul municipiu de pe malul Mureșului a devenit în mod natural capitala conferințelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Există indiscutabil o relaţie între fenomenul ideologic şi fenomenul transformărilor sociale.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?