Ion vs Maitreyi

Publicat în Dilema Veche nr. 522 din 13-19 februarie 2014
Ion vs Maitreyi jpeg

● Opera studiată la şcoală care mi-a plăcut cel mai mult este Maitreyi de Mircea Eliade, deoarece am descoperit aspecte ale civilizaţiei indiene necunoscute de mine pînă atunci şi complexitatea sufletului femeii bengaleze în comparaţie cu o femeie europeană. Totodată, cred că în povestea de dragoste din acest roman orice tînăr se poate regăsi.

Opera literară pe care am ,,urît-o” este Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes. Mi s-a părut un roman plictisitor datorită ,,aventurilor” prin care trece Don Quijote, considerîndu-le neinteresante.

Din lecturile mele extraşcolare, aş propune să existe într-un manual şcolar romanul scriitorului englez Oscar Wilde – Portretul lui Dorian Gray. Sînt de părere că acest roman oferă tuturor generaţiilor învăţături etern valabile. În spatele poveştii vieţii lui Dorian Gray, se ascunde dorinţa omului de a-şi depăşi condiţia şi de a fi pururi tînăr.

Roxana MĂRGULESCU, clasa a XI-a, Colegiul Naţional ,,Spiru Haret”, Tîrgu-Jiu

● Există cărți de care nu te poţi “dezlipi”, le porţi cu tine în metrou, la şcoală, oriunde te-ai duce, indiferent de cît de grea este cartea respectivă. Dacă este necesar, te lipseşti şi de cîteva caiete (astfel apare caietul universal în rîndul elevilor). Sînt de menţionat şi cărţile pe care le citeşti ca să treacă timpul, acelea care de obicei “au viaţă veşnică”. Povestea este interesantă, dar nu atît de interesantă pe cît ţi-ai dori. ca să te motiveze să citeşti mai mult de cîteva pagini pe zi. Şi mai există acele cărţi care te fac să regreţi că ştii să citeşti. Din această categorie face parte romanul Ion, viaţa protagonistului al cărui nume este prezent în titlu fiind relatată de-a lungul a două volume “fascinante”, pe parcursul cărora ne este exemplificat conceptul de violenţă domestică, ne sînt prezentate vreo două sinucideri, este evidenţiată dorinţa prostească de parvenire, şi nu numai. Adesea, tema iubirii este abordată haotic, din acest punct de vedere romanul m-a şocat, pămîntul de această dată jucînd rolul iubitei. Ce am învăţat citind Ion? Am învăţat că viaţa e prea scurtă pentru a citi cărţi proaste…

Ceea ce mulţi nu realizează este faptul că literatura pe care şcoala o impune ar trebui să reprezinte un punct de pornire, o încurajare pentru cei ce nu au descoperit încă plăcerea de a citi. Dar nu cred că acest lucru se poate realiza impunînd unui grup de cititori tineri cărţi lipsite de complexitate, dar pline de intrigi, goană după avere, violenţă şi gîndire ghidată de instincte primare. Acestea sînt cărți care nu pot ajuta la dezvoltarea tînărului cititor în nici un fel, cărîi a căror utilitate încă nu am descoperit-o.

Andreea Ioana MAREȘ, clasa a XII-a, Liceul Teoretic Bilingv „Miguel de Cervantes”, Bucureşti

● Din cînd în cînd, mintea structurează lucrurile, pe care vrem să le realizăm, într-un fel de listă imaginară, menită să le aranjeze în ordinea priorităţilor. O asemenea listă organizez cînd vine vorba de romanele pe care urmează să le citesc. Bănuiesc că defectul acestei activităţi stă la baza faptului că, de-a lungul timpului, numărul cărţilor creşte considerabil, astfel că niciodată nu pot şti cu exactitate cînd anume voi putea să le parcurg pe toate. Nuntă în cer de Mircea Eliade a rămas ca o dorinţă în mintea mea, aşteptînd să devină parte din realitate, pînă cînd a apărut în programa şcolară. Impulsul dat de o obligaţie favorabilă m-a făcut, în iarna anului trecut, să stau trei nopţi la rînd „lipită” de o carte pe care nu o mai puteam lăsa din mînă. Nuntă în cer mi-a oferit o senzaţie nemaiîntîlnită în experienţa mea de cititor; era ca şi cînd ar fi fost scrisă de mine, dacă aş fi avut instrumentele necesare şi, desigur, talentul lui Eliade, cartea se regăsea în mine iar eu mă hrăneam cu ea, neputînd să mă satur. Nu voiam însă doar să o scriu, ci şi să trăiesc o poveste de dragoste ca aceea dintre Ileana şi Andrei.

Nu credeam că m-ar mai putea zdruncina o carte atît de puternic, aşa cum a făcut-o aceasta, însă de curînd, tot mulţumită programei, am descoperit Cel mai iubit dintre pămînteni. Prima întîlnire cu Marin Preda şi Moromeţii săi nu a fost una foarte reuşită, astfel că nu eram încîntată să citesc cele trei volume din Cel mai iubit dintre pămînteni; dar povestea lui Victor Petrini m-a acaparat încă de la primele pagini.

În sfera negativă a operelor literare studiate la clasă se află cele care au în centru tema ce mi-a displăcut dintotdeauna, viaţa la ţară, de exemplu Baltagul lui Mihail Sadoveanu; să recunoaştem, ce poate fi atrăgător la o femeie din Măgura Tarcăului, care face pe detectivul ca să-i afle pe ciobanii care i-au omorît soţul şi i-au furat oile? Cu toate că nu am avut niciodată o înclinaţie spre tradiţionalism, romanul cel mai neplăcut a fost acela care a venit în contra curentului: Ion de Liviu Rebreanu. O carte ce cuprinde dorinţa de parvenire a unui ţăran, condimentată cu o iubire interzisă, o căsătorie strategică, o soţie nedorită, violenţă domestică şi o obsesie pentru obţinerea pămîntului. De asemenea, romanul are anumite secvenţe care rămîn impregnate sîcîitor în mintea cititorului: Ion care sărută pămîntul ca pe o ibovnică, Ana, însărcinată, bătută de soţul şi de tatăl ei, diferite scene care culminează cu moartea parvenitului ce-şi găseşte sfîrşitul ucis cu o sapă.

Ioana FRANCISCO, clasa a XII-a, Liceul Teoretic Bilingv „Miguel de Cervantes”, Bucureşti

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Oradea – mai ambițioși ca de obicei
Marile drame prin care ne trece destinul, fie el personal sau colectiv, nu pot fi înțelese și nici respectate dacă uităm că tragedia merge de braț cu comedia prin lumea oamenilor.
Daniel David jpg
Oricine poate să aibă umor
În ţările cu colectivism puternic şi concentrare a puterii, cum este țara noastră, umorul bine reprezentat este cel legat de autoironie.
Adriana Babeti jpg
Să rîzi? Să plîngi? Despre rîsu’-plînsu’ lumii noastre
Rîsul poate fi socotit drept un fel de soluţie terapeutică pentru a ieşi din marile şi micile nevroze ori din complexe (de inferioritate sau de superioritate).
Marcel Iures, Sever Voinescu, George Banu jpg
Caragiale cel lucid, Creangă cel afectuos
După spectacole, pe scena frumosului Teatru „Regina Maria“ din Oradea au urcat dnii George Banu și Marcel Iureș pentru a discuta despre umorul celor doi clasici.
1024px David   The Death of SocratesFXD jpg
Socrate a fost o pisică
„Toate pisicile sînt muritoare. Socrate e muritor. Deci Socrate e pisică”.
p 1 jpg
Ce înseamnă rîsul?
Nu există comic în afara a ceea ce este cu adevărat omenesc.
Cumpărături la ușa ta, ajutor în lupta cu COVID 19, învățare online jpeg
Educația între două crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educație, un adevărat cataclism care a scos la iveală, fără cosmetizare, situația dramatică a educației.
E cool să postești jpeg
Starea firească a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat relațiile de încredere, ci, mai nou, și războiul din Ucraina, dezbinarea ideologică împărțind lumea în două tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesară, dar dificilă „înrădăcinare“ democratică
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democrației.
p 1 jpg
E normal să fim normali?
Tinerilor de azi trebuie să le spunem „Zîmbiți – mîine va fi mai rău!“.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomică
Viața socială nu înseamnă doar armonie perfectă, iar rolul solidarității nu este de a suprima competiția, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea să meargă la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educației
Închiderea școlilor și pandemia de COVID-19 au avut consecințe negative atît asupra progresului educațional al copiilor, cît și asupra sănătății emoționale a acestora și, mai mult, asupra siguranței lor online.
Bătălia cu giganții jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma să fie cea de A Treia Romă, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma să fie cea de-A Treia Romă, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acasă și în țările subjugate), dar încă și mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu Țarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin mărturiile familiei, am cunoscut prima fațetă a URSS-ului. A doua fațetă am descoperit-o prin cercetare și jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă tampon între (fosta) URSS și NATO jpeg
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă-tampon între (fosta) URSS și NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
„Comunismul pătrunde în societate precum cancerul într un corp“ – interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului – trei întrebări pentru Thierry WOLTON
„Pentru Putin, Marele Război pentru Apărarea Patriei a asigurat prestigiul URSS în secolul XX și, prin urmare, al Rusiei.”
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV jpeg
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV
„Pentru țări precum Polonia, România, Slovacia, războiul va continua să fie o știre pentru că se întîmplă chiar la granițele lor.“
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa arădeană
Frumosul municipiu de pe malul Mureșului a devenit în mod natural capitala conferințelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Există indiscutabil o relaţie între fenomenul ideologic şi fenomenul transformărilor sociale.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?