Ioan WAGNER: „Probabil că aş alege din nou calea străinătăţii“ - interviu

Publicat în Dilema Veche nr. 464 din 3-9 ianuarie 2013
Ioan WAGNER: „Probabil că aş alege din nou calea străinătăţii“   interviu jpeg

Poveştile celor dezrădăcinaţi sînt diferite. Unii reuşesc, au succes fulminant, alţii – mai puţin. Unii au nostalgia ţării din care au plecat, alţii nici nu mai vor să audă de pămînturile strămoşeşti. Pentru unii, România a însemnat o închisoare din care nu voiau decît să evadeze. Pentru alţii – casa părintească pe care o părăseşti cu greu. Motivele plecării rămîn însă mereu aceleaşi. Puţini pot spune că au vrut doar „experienţa“ şi că viaţa i-a stabilit printr-o serie de întîmplări acolo. Cei mai mulţi părăsesc România din cauza situaţiei economice şi politice. Dacă după Revoluţie speranţele multora au fost zdruncinate, azi, la mai bine de 20 de ani de democraţie, cei care aleg să plece definitiv o fac, de fapt, din aceleaşi motive. Şansele de a-ţi construi o viaţă „normală“ sînt aici, potrivit lor, aproape nule, iar mirajul străinătăţii – uşile deschise cu care aceasta pare să te aştepte – dă ghes multora să aleagă calea unui autoexil asumat. Cum arată însă viaţa lor acolo? Este ea împlinirea după care au tînjit, sau – emigrant fiind – trebuie să plăteşti preţul unei neîntregiri sufleteşti?
Ioan Wagner s-a născut la 5 august 1967 în Cluj şi a absolvit cursurile Facultăţii de Biologie a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj, după care a fost angajat la Institutul de Cercetări Biologice Cluj-Napoca, în perioada 1994-2000. În 1999 s-a căsătorit, iar în 2000, împreună cu soţia sa, Simona, au emigrat în Canada. A obţinut PhD-ul în biologie la Universitatea Carleton din Ottawa, iar în prezent lucrează ca instructor temporar la Universitatea Queen’s din Kingston, Ontario, Canada, şi colaborează în cadrul a două contracte cu Guvernul canadian. Prima sa fiică, Maia, s-a născut în 2011, cea de-a doua, Iris, anul acesta, amîndouă fiind cetăţene canadiene.


Înainte de Revoluţie, mulţi dintre cei care reuşeau să plece în afara ţării făceau tot posibilul să rămînă acolo. Dincolo. Pe atunci o asemenea decizie era, fără îndoială, radicală şi oamenii care alegeau să plece o făceau mai ales din cauza lipsei libertăţii. Dezrădăcinarea era brutală, totul era calculat în amănunt, căci plecarea, în definitiv, trăgea după sine renunţarea la alternativa revenirii. După ’89, după Revoluţie, care mai era miza plecării? Cînd aţi ales dumneavoastră să plecaţi şi de ce? (Cîţi ani aveaţi?)

În România, după euforia de imediat după Revoluţie a urmat dezamăgirea anilor ’90: situaţie economică grea, guvernări incompetente sau de-a dreptul răuvoitoare, stagnare aproape totală în domeniul reformelor postcomuniste, cetăţenii români priviţi ca paria chiar şi în restul Europei. Ce era cel mai important – toate aceste situaţii păreau lipsite de speranţa unei îmbunătăţiri în viitorul apropiat. La aceasta s-au mai adăugat şi impresiile unor şederi în „Occident“, cu dezamăgirea de rigoare după întoarcerea volens nolens în România. Ca urmare, în 1999-2000 am decis împreună cu soţia mea să emigrăm în Canada (eu, la vîrsta de 33 de ani), în căutarea unei situaţii economice „mai bune“ şi a unei societăţi mai „civilizate“, ai cărei membrii fiind, implicit urma să fim mai bine văzuţi şi să nu trebuiască să ne „milogim“ pentru vize de intrare în mai toate ţările.

Aţi ales străinătatea cu ideea plecării definitive?

Noi am imigrat oficial în Canada. Din momentul sosirii noastre, aveam statut de rezidenţi permanenţi, cu posibilitatea obţinerii cetăţeniei canadiene după trei ani. Deci da, plecarea noastră din România a fost gîndită ca „definitivă“, de la început.

Pe lîngă o ţară care însemna pentru dvs., în primul rînd, copilăria, familia, primele amintiri ale devenirii, ce mai însemna acea Românie pe care aţi ales să o părăsiţi? (Care au fost, de fapt, motivele pentru care aţi ales calea străinătăţii?)

În momentul plecării, atunci, în 2000, eram extrem de dezamăgit de România. Pot să spun chiar că în emigrarea noastră un factor mai important a fost dorinţa de a „scăpa“ cu orice preţ din România, şi nu atît de a ne făuri o viaţă nouă altundeva. Pe vremea aceea, România era mai mult ca o închisoare pentru mine, un loc în care mi se părea că am avut neşansa de a mă naşte. O Românie care se schimbase foarte mult în rău, chiar şi în cursul vieţii mele, nivelată de tăvălugul comunist, cu oameni abrutizaţi, necivilizaţi. Una care avea mari dificultăţi să-şi găsească noua cale în urma căderii comunismului. Un loc în care personaje sinistre precum Gheorghe Funar sau Corneliu Vadim Tudor erau votate de un număr surprinzător de mare de persoane. O Românie care, din aceste motive, era nu prea bine văzută de restul Europei (iar cetăţenii ei – priviţi cu multă suspiciune). O ţară în care nu doar că un venit obişnuit nu putea să asigure un trai decent, dar în care nici după atîţia ani nu se puteau obţine în magazine nici cele mai comune produse obişnuite în Occident. Alegînd calea emigrării, încercam să scap de toate acestea.

Se vorbeşte, uneori, despre „mirajul străinătăţii“, implicîndu-se şi punctele negative ale strămutării. Aţi avut parte de momente în care „străinătatea“ v-a dezamăgit?

Nu doar că am avut momente (dese) în care „străinătatea“ m-a dezamăgit, dar este încă şi acum (sau cu atît mai mult acum) o mare dezamăgire pentru mine. Se poate cu adevărat spune despre mine că am suferit de „mirajul străinătăţii“. Mulţi dintre cei care îşi doresc şi acum să plece din România s-ar putea să nu realizeze cu adevărat care este preţul emigrării, mai ales dacă este undeva peste ocean. Familia, prietenii rămîn departe, iar ţara adoptivă nu te primeşte întotdeauna cu braţele prea deschise, chiar şi dacă e vorba de Canada, o ţară cu un program activ de imigrare, în care un procent însemnat al populaţiei e constituit din imigranţi, şi în care naţionalismul şi ura faţă de străini, de genul celor din Europa de Vest, sînt în mare măsură absente. Mulţi dintre românii care doresc şi acum să emigreze îşi imaginează că America de Nord este – precum ni se spunea – „ţara tuturor posibilităţilor“, unde cîinii aleargă cu covrigi în coadă. Dar oamenii sînt peste tot oameni, cu calităţi şi defecte. Canada este angajată pe calea aceleiaşi degradări ca şi restul lumii dezvoltate, este şi aici din ce în ce mai greu pentru un imigrant să-şi facă un rost, iar electoratul este tot atît de dezorientat şi imbecil ca în România, cînd e vorba să-şi aleagă liderii. Într-un cuvînt, emigrarea nici pe departe nu îţi va rezolva automat toate problemele!

Dacă azi aţi avea vîrsta de atunci, avînd în vedere că au trecut mai bine de 20 de ani de la Revoluţie, că astăzi sîntem membri ai Uniunii Europene, aţi mai alege calea străinătăţii?

E o întrebare dificilă. Dacă aş avea azi doar vîrsta de atunci, probabil că aş alege din nou calea străinătăţii, căci nemulţumirile mele de atunci ar fi cam aceleaşi şi acum, fără să am însă şi vasta experienţă pe care am obţinut-o trăind atîţia ani în „străinătate“. Dacă însă, pe lîngă vîrsta de atunci, aş avea şi mintea mea de acum... probabil că nu aş mai porni nicăieri, ci aş sta acasă. Succesul unei emigrări depinde foarte mult şi de soartă, de istoria personală, de „norocul“ fiecăruia.

În orice caz însă, cele cîştigate prin plecarea din ţară s-ar putea să nu compenseze toate pierderile şi tot preţul plătit emigrării. Dar poate chiar şi în aceste împrejurări e destul de greu de stabilit cum ar fi fost mai bine. Deşi din punct de vedere material nu am cîştigat mare lucru prin venirea în Canada, experienţa de viaţă obţinută este nepreţuită, iar percepţia lucrurilor îmi este mult diferită faţă de cazul în care aş fi rămas tot acest timp în România.

a consemnat Stela GIURGEANU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.
junjun1 jpeg
Ursulețul care a cucerit inimile tuturor! Are 11 luni și jucăria lui preferată este o anvelopă
Are numai 11 luni, însă deja a devenit faimos de-a lungul întregii lumi! Este vorba despre noua vedetă de la Zoo Shanghai, ursulețul Junjun! Oameni din toate colțurile Chinei merg în vizită la grădina zoologică a orașului Shanghai pentru a-l admira pe ursulețul Junjun!