Învățînd să spunem „Nu“

Publicat în Dilema Veche nr. 831 din 23 - 29 ianuarie 2020
Învățînd să spunem „Nu“ jpeg

În comunism nu te opuneai nedreptăților. Învățai să taci și să înghiți. Îți suprimai nevoia de revoltă, dintr-un instinct de supraviețuire. În decembrie ’89, un „Nu“ eliberator a izbucnit cu toată forța frustrărilor acumulate de zeci de ani. Dar n-a durat prea mult. Oamenii trăiau încă sub imperiul neputinței de a se desprinde de trecut și al fricii de fi deschiși pentru nou. Au ales să stea cuminți în banca pe care o cunoșteau de o viață, să spună „Da“ trecutului cu care erau familiarizați și „Nu“ viitorului.

A ști să spui „Nu“ cînd trebuie (și nu cînd îți ajunge cuțitul la os), acel „Nu“ sănătos și rațional, care marchează verticalitatea, stabilirea unor limite și impunerea unor hotare curate de integritate, este probabil cel mai dificil. Pentru că presupune să te cunoști suficient de bine, să ai încredere în deciziile pe care le iei, să știi să ți le aperi și, nu în ultimul rînd, să înveți să refuzi ceea ce nu îți dorești, fără teama unor repercusiuni. 

Însă cîți dintre noi avem puterea acestui „Nu“ sănătos? De cîte ori n-am acceptat diverse lucruri pe care nu ni le doream, doar pentru că a spune „Nu“ părea mult mai dificil decît să ne conformăm? Și de cîte ori această neputință de a spune „Nu“ ne-a adus frustrări, nervi și senzația de slăbiciune?

Pe de altă parte, cîți dintre noi, copleșiți de frustrările pe care le naște incapacitatea de a spune „Nu“, n-am izbucnit brusc, devenind radicali, picînd în cealaltă extremă și, luîndu-l pe „Nu“ în brațe, am riscat să devenim reticenți la tot și la toate și, pe românește, să aruncăm „copilul odată cu apa din copaie“?

Există, bineînțeles, și cei care folosesc tactica „scăldatului“ – cînd nu spui nici „Da“, nici „Nu“, folosind ambiguitatea. Pentru a cîștiga timp sau pentru a nu-ți asuma nici o responsabilitate.

Dosarul de față propune așadar o incursiune în fascinanta lume a lui „Nu“. De la politic la social, de la revolte artistice la antropologic și psihologic, cît de mult și cît de bine știm să spunem „Nu“ cînd vrem să spunem „Nu“?  

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

perchezitii mp4 thumbnail png
Doi adolescenți sunt suspectați că au jefuit un magazin din Constanța. Câți bani au luat după ce au amenințat cu arma
Polițiștii din Constanța au efectuat percheziții miercuri, 9 aprilie, la domiciliile a doi minori, în vârstă de 17 ani, suspecți de tâlhărie calificată, uz de armă fără drept și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Diego Maradona (EPA) jpg
Noi detalii în procesul morții lui Maradona: era prizonier şi se temea de orice
Audierile despre fosta glorie argentiniană continuă.
banner Jessie Baneș jpg
cub brigitte pastrama png
Ce a pățit Brigitte Pastramă în Paris. De ce surpriză neplăcută a avut parte „O mare dezamăgire”
În aceste zile, Brigitte Pastramă este într-o mică vacanță la Paris și îi ține la curent pe internauți cu toate momentele rpiun care trece. Soția lui Florin Pastramă a avut parte, însă, de o experiență neplăcută.
afty rapper roman captura video jpg
Rapper român, sfârșit tragic în Marea Britanie. Mașina în care se afla a fost lovită de tren
Un rapper român din Vaslui, cunoscut ca Afty, Alexandru Aftimescu pe numele lui real, s-a stins din viață într-un accident rutier în Marea Britanie, după ce mașina lui a fost lovită de tren
Remus Pricopie, foto Facebook RP jpg
Remus Pricopie critică decizia USR de a renunța la Elena Lasconi: „Această mișcare demonstrează disperarea în «grupul Nicușor Dan»”
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, consideră că retragerea sprijinului USR pentru Elena Lasconi, în plină campanie electorală, este un semn al tensiunilor și slăbiciunii din interiorul partidului şi a fost generată de scăderea în sondaje a lui Nicușor Dan.
Prajitura cu frisca si biscuiti  Sursa foto shutterstock 378077170 jpg
N-ai să crezi cât de pufoasă este această prăjitură cu frişcă şi biscuiţi!
Bine însiropată, prăjitura cu biscuiţi şi frişcă este ideală chiar şi pentru cei mai pretenţioşi dintre cei dragi. Îţi arătăm cum s-o prepari pas cu pas!
David Popovici (Sportpictures) jpg
Popovici, gata pentru prima competiție din an. Ce premiu a primit românul
Sportivul de 20 de ani a primit încă o distincție.
image png
Vrei să pleci în Marea Britanie să începi o viață nouă? Aici găsești ajutor pentru a face primii pași
Pentru mulți români, plecarea în Marea Britanie reprezintă mai mult decât o schimbare de țară — e o decizie de viață. Fie că vorbim de un nou început, o șansă la un trai mai bun sau dorința de a construi un viitor pentru familie