Învălmăşeala coincidenţelor

Publicat în Dilema Veche nr. 625 din 11-17 februarie 2016
Învălmăşeala coincidenţelor jpeg

Întîlnim la tot pasul coincidențe, întîmplări, concomitențe, se­ri­a­lități și sincronicități. Fără îndoială, ele există. Rămîne deschisă o singură întrebare: e vorba doar de simple accidente irelevante, conectate cauzal, sau, dincolo de cau­za­litate, coincidențele poartă o sem­ni­fi­cație? Aceasta ar fi, pe scurt, dilema coincidențelor.

Citindu-i pe eroii moderni ai studiului coincidențelor, nu poți să nu observi „viciul secret“ al colecționării, cum îl numește Arthur Koestler, pe care îl împărtășesc cei mai mulți dintre ei. Paul Kammerer și C.G. Jung, bunăoară, au înregistrat febril, timp de decenii, mii de coincidențe – de la întîmplări banale, cotidiene, la fenomene paranormale, de per­cep­ție extrasenzorială – cu acribie știin­ți­fică și cu o aplicație pentru calcul proba­bilistic demnă de un jucător împă­ti­mit de ruletă, care speră cu înverșunare să întrezărească o logică discretă în spatele succesiunii nesfîrșite a numerelor, să dezvăluie un mecanism ascuns al survenirii numerelor norocoase.

Pariul cîștigător ar fi însă aici con­firmarea transcendenței, identi­fi­carea unei rațiuni mai înalte sau a providenței. Dacă în spatele coin­ci­dențelor se ascunde un sens, atunci Sensul există.

Dar, în încercarea lor de a găsi un sens subtil, necauzal, atît Kammerer cît și Jung au căzut, consideră Koestler, în capcana pe care Whitehead o numea „eroarea concretizării inoportune“ (confuzie care constă în descrierea abstracției în termenii concretului): la fel ca teologii care pornesc de la premisa că Dumnezeu există dincolo de posibilitatea de reprezentare omenească, pentru ca mai apoi să încerce să-L descrie, Kammerer și Jung postulează un principiu acauzal pentru ca, în cele din urmă, să-l explice cu concepte pseudocauzale. Căutarea principiului acauzal din spatele unei coincidențe devine, astfel, căutarea unei alt fel de cauze, iar „acauzalitatea“, o cauzalitate de a doua instanță, o cauzalitate redenumită.

Hazardul e, îndeobște, detestat. A fi „la voia întîmplării“, a fi determinat de accidente, condamnat prin destin e o îngrădire, o nedreptate, un atac la adresa libertății. Odo Mar­quard întrevede însă o cale de scăpare din hățișul acestor determinări: omul este liber tocmai datorită multitudinii „determinanților“; în „îmbulzeala determinanților“ aceștia s-ar submina reciproc, în activitatea lor de determinare, oferindu-ne astfel un anumit grad, fie și modest, limitat, de libertate. Altfel spus, dacă o îngrădire te limitează, o mie de îngrădiri se iau la harță și îți lasă un răgaz de libertate. Număra­ți vă așadar limitările și vă bucurați. 

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cum a fost transformată o zonă virgină din munţii Pădurea Craiului într-un sat de vacanţă clandestin pentru protipendadă
Şefii unui composesorat din Bihor au „fragmentat” o vale virgină din Munţii Pădurea Craiului, inclusiv păşuni pentru care încasează şi subvenţii APIA, parcelele fiind date rudelor şi „pilelor” care, fără nicio autorizaţie, au ridicat cabane, au captat apa și chiar au deviat cursul unui pârâu
image
Cum să nu fii păcălit când cumperi o mașină rulată: 10 cele mai frecvente înșelătorii
Procesul de căutare și cumpărare a unei mașini la mâna a doua ar trebui să fie o bucurie, dar escrocii pot ispiti cu ușurință șoferii în a comite greșeli costisitoare.
image
Cele 9 motive date de un nutriționist pentru a mânca sănătos. „Eliminați inutilul din viață“
Nutriționista arădeană Luminița Catană dezvăluie pentru „Adevărul” care sunt cele 9 motive pentru a ne schimba modul de viață și a fi mai sănătoși. Cel mai bucuros de schimbare va fi sistemul digestiv.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.