Între Belarus şi Europa

Publicat în Dilema Veche nr. 521 din 6-12 februarie 2014
Între Belarus şi Europa jpeg

- argument -

Ucraina este cel mai mare vecin al României. Este motivul istoric şi geografic pentru care, prima dată în ultimii 300 de ani, nu mai avem graniţă comună cu Rusia. Şi acesta nu e puţin lucru. Şi totuşi, Ucraina este o necunoscută în spaţiul public românesc. Asta, deşi, ca stat care gestionează o parte din graniţa estică a UE, România are un interes special pentru politica europeană de vecinătate cu Estul – Parteneriatul Estic. Fără Ucraina, Parteneriatul Estic este o copie palidă a ceea ce ar putea să fie. Dar dialogul Bucureşti – Kiev este blocat în clişee istorice şi în neînţelegeri mărunte. Aceasta a fost premisa pentru care, acum ceva vreme, am iniţiat un proiect numit „Forumul Civic România – Ucraina“. Centrul Român de Politici Europene şi Institute for World Policy (unul dintre cele mai mari şi bine văzute ONG-uri de la Kiev) au participat la concursul de proiecte desfăşurat de Ministerul Afacerilor Externe al României şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (fondurile de dezvoltare pe care România le pune la dispoziţia altor ţări, ca parte a obligaţiilor sale europene). Ideea era să desţelenim, la nivel de societate civilă, dialogul pe teme diverse, de la cooperarea energetică la situaţia minorităţilor. Prima ediţie a Forumului a avut loc la Bucureşti în 2012. Pe a doua am programat-o în ianuarie 2014, la Kiev. Era după summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius şi ar fi trebuit să tragem linie şi să vorbim despre ce pot face cele două ţări în noul context. Doar că noul context era mult diferit de cel aşteptat. Iată-ne, deci, cu Forumul programat în mijlocul unor manifestaţii şi violenţe la Kiev. Am avut o mare dilemă dacă să mergem mai departe sau nu. Am decis să continuăm. Partenerii noştri de la Kiev – şi celelalte ONG-uri ucrainene care participaseră la Bucureşti – erau pe lista celor afectaţi de noile legi adoptate la Kiev, legi draconice, mai dure chiar decît cele adoptate de Putin în Rusia. A da înapoi ar fi fost un semn de laşitate. Am ales să fim solidari cu prietenii noştri aflaţi în nevoie.

Iată-ne, deci, la Kiev – o serie de reprezentanţi ai ONG-urilor din România, experţi, foşti diplomaţi şi ziarişti, care dimineaţa discutau la Forum, iar după-amiezele se plimbau pe Maidan. Evident, tematica Forumului s-a adaptat la evenimentele zilei. Cum ar trebui România şi Uniunea Europeană să se poziţioneze? Ce aşteaptă ONG-urile ucrainene de la noi? De pildă, România va gestiona în viitorul exerciţiu bugetar european un program de cooperare transfrontalieră cu Ucraina, finanţat de Uniunea Europeană. Cum ar trebui proiectat acest program? Aşa a apărut în discuţii termenul de belarusizare. Va sfîrşi regimul de la Kiev izolat de Europa? Opinii împărţite. Unii zic că Europa, şi România în context, trebuie să fie fermă cu Ianucovici, pînă la capăt. Se vorbeşte de sancţiuni. Alţii susţin că poziţia dură a Europei faţă de Belarus nu a schimbat nimic în acea ţară şi a izolat şi mai mult societatea belarusă de cea europeană. Nu au fost răspunsuri definitive. Proiectul continuă şi experţi români şi ucraineni vor scrie rapoarte comune pe aceste teme.

„Forumul Civic România – Ucraina“ a fost, în primul rînd, un moment de necesară solidarizare. Ne-am fi dorit să nu fie cazul. (Cristian Ghinea)

Ilustraţie realizată de Ion BARBU

Cumpărături la ușa ta, ajutor în lupta cu COVID 19, învățare online jpeg
Educația între două crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educație, un adevărat cataclism care a scos la iveală, fără cosmetizare, situația dramatică a educației.
E cool să postești jpeg
Starea firească a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat relațiile de încredere, ci, mai nou, și războiul din Ucraina, dezbinarea ideologică împărțind lumea în două tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesară, dar dificilă „înrădăcinare“ democratică
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democrației.
p 1 jpg
E normal să fim normali?
Tinerilor de azi trebuie să le spunem „Zîmbiți – mîine va fi mai rău!“.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomică
Viața socială nu înseamnă doar armonie perfectă, iar rolul solidarității nu este de a suprima competiția, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea să meargă la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educației
Închiderea școlilor și pandemia de COVID-19 au avut consecințe negative atît asupra progresului educațional al copiilor, cît și asupra sănătății emoționale a acestora și, mai mult, asupra siguranței lor online.
Bătălia cu giganții jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma să fie cea de A Treia Romă, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma să fie cea de-A Treia Romă, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acasă și în țările subjugate), dar încă și mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu Țarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin mărturiile familiei, am cunoscut prima fațetă a URSS-ului. A doua fațetă am descoperit-o prin cercetare și jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă tampon între (fosta) URSS și NATO jpeg
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă-tampon între (fosta) URSS și NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
„Comunismul pătrunde în societate precum cancerul într un corp“ – interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului – trei întrebări pentru Thierry WOLTON
„Pentru Putin, Marele Război pentru Apărarea Patriei a asigurat prestigiul URSS în secolul XX și, prin urmare, al Rusiei.”
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV jpeg
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV
„Pentru țări precum Polonia, România, Slovacia, războiul va continua să fie o știre pentru că se întîmplă chiar la granițele lor.“
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa arădeană
Frumosul municipiu de pe malul Mureșului a devenit în mod natural capitala conferințelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Există indiscutabil o relaţie între fenomenul ideologic şi fenomenul transformărilor sociale.
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană jpeg
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană
Prima observaţie pe care aş face-o este că nu trebuie să căutăm noutatea cu orice preţ.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
În secolul al XVII-lea, în următoarele ocurenţe ale formulei „Moscova, a treia Romă”, sesizăm o inversare a raportului dintre Biserică și imperiu.
Kundera după Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera după Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politică vs Europa geopolitică jpeg
Europa politică vs Europa geopolitică
Încercarea Europei Centrale de a-și găsi o identitate politică undeva între Germania şi Rusia a fost şi continuă să fie sortită eşecului.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cum e azi, cum era odată
Regresul nu poate exista decît în condițiile în care credem că există și progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.